MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΔιατροφήΠοιά θρεπτικά στοιχεία συμβάλλουν στην παραγωγή κολλαγόνου

Ποιά θρεπτικά στοιχεία συμβάλλουν στην παραγωγή κολλαγόνου

Ποιά θρεπτικά στοιχεία συμβάλλουν στην παραγωγή κολλαγόνου
Image by Nika Akin from Pixabay Ποιά θρεπτικά στοιχεία συμβάλλουν στην παραγωγή κολλαγόνου

Ποιά θρεπτικά στοιχεία συμβάλλουν στην παραγωγή κολλαγόνου

Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και άλλα συστατικά boostάρουν (σ.σ. ενισχύουν) το κολλαγόνο σου και σου χαρίζουν ενέργεια και νεανική όψη.

Υπάρχουν 28 διαφορετικοί τύποι κολλαγόνου στο σώμα, με τον τύπο I, II, III και IV να είναι οι πιο συχνοί. Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε αφθονία στο σώμα μας. Αποτελεί το κύριο δομικό συστατικό των συνδετικών ιστών, που υπάρχουν σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως:

  • Δέρμα: Το κολλαγόνο δίνει στο δέρμα σφριγηλότητα και ελαστικότητα. Καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρυτίδων και χαλάρωσης.
  • Οστά: Το κολλαγόνο είναι ένα σημαντικό συστατικό των οστών, προσδίδοντάς τους αντοχή και δομή.
  • Χόνδροι: Αποτελεί βασικό συστατικό των χόνδρων, που προστατεύουν τις αρθρώσεις.
  • Τένοντες και σύνδεσμοι: Δίνει δύναμη και ελαστικότητα στους τένοντες και τους συνδέσμους, που είναι απαραίτητοι για την κίνηση.

Πώς να ενισχύσεις το κολλαγόνο σου

Αντί για συμπληρώματα δώσε σημασία στη διατροφή σου. Το κολλαγόνο δεν μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό και διασπάται σε αμινοξέα όταν καταναλώνεται, επομένως η κατανάλωση κολλαγόνου δεν εγγυάται ότι θα παραχθεί νέο κολλαγόνο. Η διατροφή όμως μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή νέου κολλαγόνου.

1. Αμινοξέα

Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης και απαιτούνται για την παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα. Πολλές ποικιλίες φυτικής πρωτεΐνης είναι πλήρεις πρωτεΐνες, πράγμα που σημαίνει ότι περιλαμβάνουν όλα τα αμινοξέα που το σώμα σου δεν μπορεί να παράξει από μόνο του.

“Τροφή-Φάρμακο”: Ρητά και κατηγορηματικά, πλήρεις πρωτεΐνες είναι κυρίως οι ΖΩΙΚΈΣ!   Αμινοξέα: Ποιος ο ρόλος τους και φυσική πρόσληψη

Δεν μπορώ να μην επισημάνω την παράλειψη της αναφοράς στο κρέας σε ολόκληρο το άρθρο, ακόμη και για θρεπτικά στοιχεία που λαμβάνονται κατεξοχήν και κυρίως από αυτό και δευτερευόντως από φυτά. Φυτικές ή ζωικές πρωτεΐνες και γιατί; (Τροφή για… σκέψη: Τί προωθείται, εξόφθαλμα και προπαγανδιστικά στην θέση του;)

2. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σου για τον φυσικό σχηματισμό κολλαγόνου. Η βιταμίνη C απαιτείται για τη σύνθεση αμινοξέων και τη σταθεροποίηση της δομής του κολλαγόνου.

Είναι δύσκολο να δημιουργήσεις ή να αποθηκεύσεις επιπλέον κολλαγόνο εάν δεν λαμβάνεις επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C. Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνη C, αλλά τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, τα ακτινίδια και οι ντομάτες είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές.

Σημάδια ότι έχετε έλλειψη σε βιταμίνη C 

3. Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα της βιταμίνης C να μειώνει την βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες στο δέρμα και βοηθά στη διατήρηση του κολλαγόνου που παράγεται φυσικά στο σώμα.

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και χορταρικά, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί και τα τροπικά φρούτα, όπως το ακτινίδιο, το μάνγκο και το αβοκάντο είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης Ε.

Βιταμίνη Ε: Προστατεύει από αρτηριοσκλήρυνση, καρκίνο, καταρράκτη, διαβήτη, νευροεκφυλιστικές ασθένειες 

4. Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή κολλαγόνου. Οι φυτικές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Πόσο σίδηρο προσλαμβάνεις και πόσο μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα; 

5. Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση και την αναδόμηση του κολλαγόνου, στην επούλωση των πληγών και να προάγει την υγεία και την ακεραιότητα του δέρματός σου. Οι πλούσιες σε ψευδάργυρο φυτικές τροφές περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ψευδάργυρος για Αντιγήρανση & Αντιοξείδωση, Αντιφλεγμονώδη δράση, Ενεργοποίηση Ενζύμων, Εξισορρόπηση του pH και Ορμονών 

6. Χαλκός

Ο χαλκός είναι απαραίτητος συνεργικός παράγοντας για το ένζυμο λυσυλοξειδάση, το οποίο βοηθά τις φυσικές δραστηριότητες ελαστίνης και κολλαγόνου του σώματος. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, οι πατάτες, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, η σοκολάτα και τα αποξηραμένα φρούτα είναι καλές πηγές χαλκού.

Ο χαλκός πρέπει να λαμβάνεται από τα γεύματα και όχι από συμπληρώματα, επειδή τα συμπληρώματα συνήθως υπερφορτώνουν τον οργανισμό. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε θέση να μεταβολίσουν τον χαλκό και η περίσσεια χαλκού να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα.

Χαλκός: Συμβάλλει στην αντιοξείδωση, την παραγωγή ενέργειας, προφυλάσσει οστά-αγγεία 

7. Θείο

Το θείο εμπλέκεται στην παραγωγή κυτταρικού κολλαγόνου και βοηθά στη σταθεροποίηση του κολλαγόνου. Βρίσκεται σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και σουλφινικά οξέα, αλισίνη, σουλφίδια, θειαμίνη και βιοτίνη.

Τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σχοινόπρασο και τα πράσα, είναι μια εξαιρετική πηγή θείου. Τα σταυρανθή λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν επίσης θείο.

Θείο: Αντιφλεγμονώδες, αντιδιαβητικό, αντικαρκινικό, ενισχύει καρδιαγγειακό, συνδετικό ιστό και οστά 

8. Πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες ελαχιστοποιούν την οξειδωτική βλάβη και τη φλεγμονή στο δέρμα λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Αυτές οι φυτικές χημικές ουσίες προλαμβάνουν τη διάσπαση του κολλαγόνου, ενισχύουν την παραγωγή του και μειώνουν τη φλεγμονή. Οι πολυφαινόλες βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και στο τσάι, τον καφέ και τα μπαχαρικά.

Πολυφαινόλες: Αποτρέπουν ή και αναστρέφουν τις βλάβες στα κύτταρα 

Ποιες είναι οι διατροφικές πηγές κολλαγόνου;

Οι παρακάτω τροφές βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος, συμβάλλουν στην αντιγήρανση και μειώνουν τον πόνο στις αρθρώσεις.

  • Ψάρι
  • Κοτόπουλο
  • Ασπράδια αυγών
  • Εσπεριδοειδή
  • Μούρα
  • Κόκκινα και κίτρινα λαχανικά
  • Σκόρδο
  • Λευκό και πράσινο τσάι
  • Φυλλώδη πράσινα λαχανικά
  • Κάσιους
  • Ντομάτες
  • Πιπεριές
  • Φασόλια
  • Αβοκάντο
  • Σόγια 

Πηγή: www.shape.gr  

~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Αναφέρεται συχνά πως “το κολλαγόνο δεν μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό και διασπάται σε αμινοξέα όταν καταναλώνεται, επομένως η κατανάλωση κολλαγόνου δεν εγγυάται ότι θα παραχθεί νέο κολλαγόνο”.

Πράγματι αυτό ισχύει για όλα τα κολλαγόνα που κυκλοφορούν ευρέως. Έτσι σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Αθηνών και με χρήση ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑΣ, ανακαλύφθηκε ΤΟ ΝΟ 1 ΤΡΟΦΙΜΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ Mε θρεπτική αξία, το οποίο έχω διασφαλίσει πως είναι μακράν το καλλίτερο που κυκλοφορεί στην αγορά και το ΜΟΝΑΔΙΚΌ που “ξεγελάει” τον οργανισμό ώστε να το θεωρεί και να το ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΊ ως δικό του, ΧΩΡΊΣ να χρειάζεται να προηγηθεί διάσπαση σε αμινοξέα!!

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Για περισσότερα, Έλληνες επιστήμονες δημιούργησαν ένα ΜΟΝΑΔΙΚΌ ΒΙΟΕΝΕΡΓΟ κολλαγόνο 

Διαβάστε ακόμη: Κολλαγόνο: 7 τροφές για φυσική ενίσχυση! 

Κολλαγόνο: Γήρανση, Δέρμα, Οστά και Αρθρώσεις 

Ποιες τροφές καταστρέφουν το κολλαγόνο και γερνούν το δέρμα 

Ποιες 9 καθημερινές συνήθειες μας γερνούν; 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια