MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάΕ 211-Βενζοϊκό Νάτριο και Βενζόλιο: Ένα καρκινογόνο συντηρητικό σε αναψυκτικά και τρόφιμα

Ε 211-Βενζοϊκό Νάτριο και Βενζόλιο: Ένα καρκινογόνο συντηρητικό σε αναψυκτικά και τρόφιμα

Ε 211-Βενζοϊκό Νάτριο και Βενζόλιο: Ένα καρκινογόνο συντηρητικό σε αναψυκτικά και τρόφιμα
Image by Peggy Chai from Pixabay Ε 211-Βενζοϊκό Νάτριο και Βενζόλιο: Ένα καρκινογόνο συντηρητικό σε αναψυκτικά και τρόφιμα

Ε 211-Βενζοϊκό Νάτριο και Βενζόλιο: Ένα καρκινογόνο συντηρητικό σε αναψυκτικά και τρόφιμα

Ανησυχία προκαλεί στους καταναλωτές ο εντοπισμός αυξημένων επιπέδων βενζολίου – ουσίας που θεωρείται καρκινογόνος – σε 230 διαφορετικά αναψυκτικά τα οποία πωλούνται στη Βρετανία και τη Γαλλία.

Οι αρμόδιες αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές. Τα ερωτήματα όμως που προκύπτουν είναι πολλά. 

H Βρετανική Ένωση Παραγωγών Αναψυκτικών επιμένει ότι οι ποσότητες είναι μικρές και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Βρετανική Ένωση Παραγωγών Αναψυκτικών κατόπιν εντολής της βρετανικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Προδιαγραφών των Τροφίμων (FSA) η οποία θορυβήθηκε εξαιτίας του εντοπισμού αυξημένων επιπέδων βενζολίου σε ορισμένα αναψυκτικά στις ΗΠΑ!

Τα επίπεδα του βενζολίου που εντοπίστηκαν στα 230 αναψυκτικά (τα οποία δεν αποκαλύπτονται) φτάνουν ακόμα και τα οκτώ μέρη ανά δισεκατομμύριο, την ώρα που το επιτρεπόμενο όριο βενζολίου στο πόσιμο νερό είναι μόλις ένα μέρος ανά δισεκατομμύριο.

Παρά ταύτα, η Βρετανική Ένωση Παραγωγών Αναψυκτικών επιμένει πως οι ποσότητες είναι μικρές και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.

H ρύπανση Ε 211-Βενζοϊκό Νάτριο και Βενζόλιο: Ένα καρκινογόνο συντηρητικό σε αναψυκτικά και τρόφιμα

Ως επιχείρημα, μάλιστα, αναφέρει πως ο κάτοικος μιας μεγαλούπολης «καταναλώνει» κατά μέσον όρο καθημερινά εξαιτίας των καυσαερίων 400 μικρογραμμάρια βενζολίου· αυτό ισοδυναμεί με κατανάλωση 50 λίτρων αναψυκτικού περιεκτικότητας σε βενζόλιο οκτώ μερών ανά δισεκατομμύριο.

Καθησυχαστική εμφανίζεται και η FSA.

Παρά ταύτα, η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δική της έρευνα. Το βενζόλιο είναι επικίνδυνη ουσία που μπορεί να οδηγήσει σε λευχαιμία και σε άλλες μορφές καρκίνου του αίματος.

Λευχαιμία-Λέμφωμα-Πολλαπλό μυέλωμα: Βασικοί τύποι καρκίνου του αίματος και συμπτώματα 

Πιστεύεται ότι στα αναψυκτικά δημιουργείται ως υποπροϊόν χημικής αντίδρασης ανάμεσα σε δύο άλλα συστατικά που χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε αυτά:

  • Το βενζοϊκό νάτριο, συντηρητικό που εξουδετερώνει τα βακτήρια και
  • το ασκορβικό οξύ, τη βιταμίνη C δηλαδή.

(“Τροφή-Φάρμακο”: ΌΧΙ το ασκορβικό οξύ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ βιταμίνη C. Είναι ένα ΤΕΧΝΗΤΌ προϊόν που ΜΙΜΕΊΤΑΙ την βιταμίνη C. Οπότε ουσιαστικά πρόκειται για μία αντίδραση ανάμεσα σε δύο χημικά που προστίθενται στα αναψυκτικά.

Και ας πούμε ότι το συντηρητικό αντιλαμβανόμαστε γιατί χρειάζεται. Το ασκορβικό οξύ; Μήπως επειδή τα μοσχοπουλάνε για “υγιεινά” γιατί υποθετικά μας παρέχουν και βιταμίνες; Θα το διαπιστώσετε στη συνέχεια).

Λέγεται μάλιστα πως τα αναψυκτικά τύπου λάιτ είναι πιο επικίνδυνα διότι έχει διαπιστωθεί πως η ζάχαρη μπλοκάρει τη χημική αντίδραση βενζοϊκού νατρίου – βιταμίνης C.

Μάθετε να αποκωδικοποιείτε τα light προϊόντα 

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι από την αλληλεπίδραση των δύο αυτών συστατικών παράγεται βενζόλιο είναι γνωστό εδώ και χρόνια.

Εξ ου και η εύλογη απορία πολλών ειδικών και ενώσεων καταναλωτών: Γιατί εξακολουθούν να είναι παρόντα σε τόσο πολλά αναψυκτικά;

Σύμφωνα με τον Γκλεν Λόρενς, καθηγητή Πανεπιστημίου του Λονγκ Άιλαντ που αποκάλυψε με τις έρευνές του την επικίνδυνη αυτή αλληλεπίδραση, ο συνδυασμός βενζοϊκού νατρίου και βιταμίνης C ήταν συνήθης στα αναψυκτικά στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Οι εταιρείες, επεσήμανε ο καθηγητής, επανεισάγουν τώρα τη βιταμίνη C στα αναψυκτικά ώστε να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να τα αγοράσουν.

Βενζοϊκό οξύ και βενζοϊκά

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα πρόσθετα στις αλλεργικές αντιδράσεις. Αυξάνουν την ατοπική δερματίτιδα και το άσθμα, τον πονοκέφαλο, την ημικρανία, τις δυσκολίες συγκέντρωσης και την υπερκινητικότητα.

Ε 212 (βενζοϊκό κάλιο): νευρολογικές διαταραχές, άσθμα, ερύθημα.
Ε 211 (βενζοϊκό νάτριο): άσθμα, ερύθημα, υπερ-κινητικότητα, ύποπτο για νευροτοξικές βλάβες.

Βενζοϊκό νάτριο (Sodium Benzoate)

Ένα κοινό συντηρητικό τροφίμων που εμποδίζει την ανάπτυξη μούχλας και ζυμομυκήτων. Όταν συνδυάζεται με τις βιταμίνες C και Ε, παράγει το καρκινογόνο βενζόλιο. Το βενζοϊκό νάτριο στερεί από τα μιτοχόνδρια του οργανισμού μας το οξυγόνο. Έχει επίσης συνδεθεί με την υπερκινητικότητα στα παιδιά.

Που υπάρχει: Σε χυμούς, τουρσιά, αναψυκτικά, έτοιμες σάλτσες για σαλάτες, καρυκεύματα.

Για περισσότερα: Συντηρητικό-Αυξάνει το χρόνο ζωής προϊόντων αλλά μειώνει το δικό μας  

Οι καταναλωτές

«Πολλά από αυτά τα αναψυκτικά διαφημίζονται ως υγιεινά για τα παιδιά» υπερθεματίζει ο Ρίτσαρντ Βατς, μέλος της Sustain, ομάδας πίεσης υπέρ μιας καλύτερης διατροφής.

«Γονείς και καταναλωτές έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι περιέχουν. Από ό,τι καταλαβαίνω, το αν υπάρχει ασφαλές επίπεδο βενζολίου δεν είναι σαφές επιστημονικά.

Καλό θα ήταν το θέμα αυτό να ρυθμιστεί· δεν βλέπουμε πάντως τον λόγο να διαφέρει το όριο στα αναψυκτικά από το όριο στο νερό. Αν κάτι δεν είναι ασφαλές στο πόσιμο νερό, γιατί να είναι ασφαλές στα αναψυκτικά;».

(“Τροφή-Φάρμακο”: Να σας εξηγήσουμε εμείς τί συμβαίνει, αν και επικρατεί τεράστια αδιαφορία ακόμη και εάν έχουν καθοριστεί “όρια”.

Ουσιαστικά, ΔΕΝ υφίσταται μέτρο/όρια και μικρές ή ασφαλείς ποσότητες όταν πρόκειται για τοξικά χημικά που ΚΑΤΑΝΑΛΏΝΟΥΜΕ (τρώμε-πίνουμε-αναπνέουμε) ή χρησιμοποιούμε (π.χ. στο δέρμα), καθώς αφορούν σε εκατοντάδες (μην πω χιλιάδες) διαφορετικά χημικά σε καθημερινή βάση τα οποία -πρέπει να γίνει αντιληπτό- ΣΥΣΣΩΡΕΎΟΝΤΑΙ!

Με άλλα λόγια, το κάθε ένα μόνο του ίσως ΈΧΕΙ ΌΡΙΑ επιτρεπτά ή ασφαλή, ΌΛΑ ΜΑΖΊ ΌΧΙ, τόσο “απλά”: Βλαβερή η έκθεση σε τοξικές ουσίες, έστω και αν αυτές βρίσκονται σε επιτρεπόμενα όρια)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το βενζόλιο

1. ΤΟ ΒΕΝΖΟΛΙΟ ανακαλύφθηκε το 1825 από τον Μάικλ Φάραντεϊ. Το μόριό του αποτελείται από έξι άτομα άνθρακα και έξι άτομα υδρογόνου

2. ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ κατά την ατελή καύση ουσιών, πλούσιων σε άνθρακα, από πετροχημικά προϊόντα, αλλά απαντά φυσικά σε ηφαίστεια, δασικές πυρκαγιές και τον καπνό του τσιγάρου (σ.σ. ΚΑΙ τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών)

3. TON 19ο ΑΙΩΝΑ και στις αρχές του 20ού αιώνα χρησιμοποιούνταν στα άφτερσεϊβ, για την ευχάριστη οσμή του και στον καφέ χωρίς καφεΐνη (decaffeine)

Νομίζετε ότι είμαστε καλλίτερα; Προσοχή: Πασίγνωστα αντηλιακά βρέθηκαν με το καρκινογόνο βενζόλιο ΚΑΙ σε εκατοντάδες ακόμη προϊόντα προσωπικής… φροντίδας

4. ΤΟ ΒΕΝΖΟΛΙΟ είναι μια καρκινογόνος ουσία και μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία και άλλα είδη καρκίνου του αίματος

5. ΑΠΟ TO 1993 ακόμα, έρευνα του Γκλεν Λόρενς, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Λονγκ Άιλαντ, έδειξε ότι το βενζοϊκό νάτριο και το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) μπορεί να αλληλεπιδράσουν μέσα στο αναψυκτικό, σχηματίζοντας βενζόλιο.

Πραγματικά ΔΕΝ μπορώ να αντιληφθώ τον λόγο ύπαρξής τους! Αναψυκτικά: Σύνδεση με λιπώδες ήπαρ, αντίσταση στην ινσουλίνη και καρκίνο του ήπατος 

ΤΟ 1990 Είχαν αποσύρει 160 εκατομμύρια φιάλες!

ΔΕΝ EINAI η πρώτη φορά που η παρουσία βενζολίου σε αναψυκτικά δημιουργεί αναστάτωση: Το 1990, η γαλλική εταιρεία εμφιαλωμένου ανθρακούχου νερού Perrier είχε υποχρεωθεί γι’ αυτό τον λόγο να αποσύρει από τη διεθνή αγορά 160 εκατομμύρια φιάλες.

Οκτώ χρόνια αργότερα, εκατομμύρια αναψυκτικά γνωστών εταιρειών και φιάλες ανθρακούχου νερού αποσύρθηκαν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ της Βρετανίας έπειτα από τον εντοπισμό αυξημένων επιπέδων βενζολίου σε ορισμένα προϊόντα.

Το εργαστήριο Valisure ανίχνευσε βενζόλιο σε

Πιο συχνά εντοπίστηκε σε προϊόντα αεροζόλ ή σπρέι, όπου βρέθηκαν επίπεδα μόλυνσης τα οποία η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων χαρακτηρίζει ως «απειλητικά για τη ζωή».

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μόλυνση από βενζόλιο είναι ευρέως διαδεδομένη και πιθανώς είναι σε περισσότερα προϊόντα, που δεν έχουν ακόμη εξεταστεί, δήλωσε ο Ντέιβιντ Λάιτ, διευθύνων σύμβουλος της Valisure, που μέχρι σήμερα έχει δοκιμάσει 662 προϊόντα και έχει βρει τη χημική ουσία σε 180, δηλαδή σε ποσοστό της τάξης του 27% περίπου.

«Το βενζόλιο δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου» είπε και έκανε λόγο για θεμελιώδες πρόβλημα στην κατασκευή πολλών καταναλωτικών προϊόντων. Ο ίδιος σημείωσε πως σε «δεκαετίες έρευνας» δεν είχαν βρεθεί ασφαλή επίπεδα έκθεσης στο βενζόλιο, επειδή είναι πολύ τοξικό σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ε 211: Τι είναι το βενζοϊκό νάτριο που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στα τρόφιμα – Κίνδυνοι και κανονισμοί

Το βενζοϊκό νάτριο που χρησιμοποιείται ως συντηρητικό για την παράταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς ότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία.

Τα βενζοϊκά άλατα χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά για τρόφιμα και ποτά. Τα πιο συχνά βενζοϊκά που μπορούμε να δούμε σε ετικέτες τροφίμων είναι βενζοϊκό νάτριο και το βενζοϊκό κάλιο.

Συντηρητικά-Πρόσθετα τροφίμων: Μία ωρολογιακή βόμβα στο πιάτο μας 

Το βενζοϊκό νάτριο είναι χημική ουσία με τη μορφή λευκής κρυσταλλικής σκόνης ή λευκών κόκκων, είναι άοσμο και έχει γλυκόξινη στυφή γεύση.

Είναι διαλυτό σε κρύο νερό (1:2) και σε αλκοόλ (1:49) και είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο συντηρητικό που βοηθά να διατηρούνται φρέσκα πολλά συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά – αναστέλλοντας την ανάπτυξη μικροβίων και μούχλας – όπως

  • τουρσιά,
  • βούτυρα,
  • κονσερβοποιημένα τρόφιμα,
  • σνάκ,
  • αποξηραμένα ψάρια,
  • πατατάκια,
  • επιδόρπια με βάση το τυρί,
  • τσίχλες,
  • ελιές,
  • σάλτσες,
  • μαρμελάδες,
  • γιαούρτια,
  • αναψυκτικά ακόμα και στις
  • μπύρες.

Η συνιστώμενη μέγιστη ημερήσια πρόσληψη για ανθρώπινη κατανάλωση είναι έως 5 mg/kg σωματικού βάρους, όμως δεν επιτρέπεται η προσθήκη του σε προϊόντα για βρέφη και μικρά παιδιά.

Το βενζοϊκό νάτριο παράγεται με συνδυασμό βενζοϊκού οξέος με μαγειρική σόδα, ανθρακική σόδα ή αλισίβα και δρα μεταβάλλοντας το επίπεδο pH των τροφίμων. Εισέρχεται στα μεμονωμένα κύτταρα και αυξάνει τη συνολική τους οξύτητα, δημιουργώντας έτσι συνθήκες εχθρικές για την ανάπτυξη μυκήτων ή βακτηρίων.

Επιτρέπεται η χρήση του στην Ευρώπη;

Το 2007 κατατέθηκε ερώτηση στην ευρωβουλή αναφέροντας: «Από πρόσφατη έρευνα του καθηγητή Peter Piper του Πανεπιστημίου του Sheffield συνάγεται ότι το συντηρητικό E211, παράλληλα με το σχηματισμό βενζολίου σε συνδυασμό με βιταμίνη C, μπορεί να προκαλέσει άμεσες επιβλαβείς συνέπειες.

Το E211 σε αναψυκτικά όπως το Sprite ή η Pepsi Max μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των κυττάρων, με αποτέλεσμα την πρόκληση ασθενειών όπως η κίρρωση του ήπατος και η νόσος του Πάρκινσον.

Γνωρίζει η Επιτροπή το σχετικό προβληματισμό; Μπορεί αυτός να οδηγήσει σε γενική απαγόρευση του συντηρητικού E211; Εξετάζει η Επιτροπή να επιβάλει μια μη επιβλαβή εναλλακτική λύση για το βενζοϊκό νάτριο (E211), όπως π.χ. το σορβικό οξύ;».

Τι σημαίνουν τα σορβικά στις ετικέτες τροφίμων 

Η Επιτροπή απάντησε πως έχει αναθέσει το θέμα προς διερεύνηση στην EFSA.

Τι είπε η EFSA

Η τελευταία αξιολόγηση από την EFSA του Βενζοϊκού νατρίου (Ε211) έγινε το 2016. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων αξιολόγησε τότε μαζί με το Ε211 και το βενζοϊκό οξύ (Ε210) το βενζοϊκό κάλιο (Ε212) και το βενζοϊκό ασβέστιο (Ε213).

Η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση του βενζοϊκού οξέος και των αλάτων του με νάτριο και κάλιο ως πρόσθετα τροφίμων δεν εγείρει ανησυχία όσον αφορά τη γονιδιοτοξικότητα. Επιπλέον, η ομάδα σημείωσε ότι τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποδεικνύουν καρκινογόνο δυναμικό. Στο ίδιο συμπέρασμα έχει καταλήξει και η αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ, FDA.

Όμως στην Ευρώπη οι εταιρείες τροφίμων που χρησιμοποιούν το Ε211 είναι υποχρεωμένες να το αναγράφουν στην ετικέτα, όπως και όλα τα πρόσθετα. Γιατί άραγε; Ίσως με την ελπίδα να αποθαρρύνουν τους καταναλωτές ή ακόμα και τη βιομηχανία τροφίμων από τη χρήση τους…

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το βενζοϊκό νάτριο δεν προκαλεί ανησυχία, γιατί αποβάλλεται από το σώμα μας μέσω των ούρων μας. Όμως αν και οι επίσημες αρχές έχουν δώσει το πράσινο φως πολλές μελέτες δείχνουν ότι το Βενζοϊκό νάτριο δεν είναι και τόσο αθώο.

Μελέτες για το Ε 211

Αν και οι κίνδυνοι από το Ε 211 δεν υποστηρίζονται από όλες τις επιστημονικές έρευνες, μελέτη του 2004, που διεξήχθη σε 1874 παιδιά, αποκάλυψε ότι ένας συνδυασμός βενζοϊκού νατρίου και τεχνητών χρωστικών τροφίμων θα μπορούσε να συμβάλλει στην υπερκινητικότητα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, όπως παρατήρησαν οι γονείς κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Τεχνητές χρωστικές: Βλάπτουν σοβαρά την υγεία~Τι μπορούμε να κάνουμε 

Σε μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα λιποκυττάρων σε ποντίκια, η έκθεση σε βενζοϊκό νάτριο μείωσε την απελευθέρωση λεπτίνης, μιας ορμόνης που καταστέλλει την όρεξη. Η μείωση ήταν 49-70%, ευθέως ανάλογη με την έκθεση.

Επεξεργασμένα τρόφιμα, λεπτίνη και παχυσαρκία: Γιατί ο εγκέφαλος δίνει εντολή να σταματήσεις να καις λίπος 

Επίσης ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων μπορεί να παρουσιάσει αλλεργικές αντιδράσεις – όπως φαγούρα και πρήξιμο – μετά την κατανάλωση φαγητού ή τη χρήση προϊόντων προσωπικής φροντίδας που περιέχουν βενζοϊκό νάτριο.

Μια άλλη μελέτη του 2014 αποκάλυψε μια ανησυχητική συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ και της κατανάλωσης αναψυκτικών, ενεργειακών ποτών και άλλων ποτών που περιέχουν βενζοϊκό νάτριο. 475 φοιτητές ανέφεραν αυξημένα επίπεδα υπερκινητικότητας για κάθε ποσότητα υψηλής πρόσληψης που καταναλώθηκε.

Επίσης έχει τονιστεί πολλάκις πως το βενζοϊκό νάτριο μπορεί να γίνει καρκινογόνο εάν συνδυαστεί με βιταμίνη C (όπως υποστηρίχθηκε και στην ερώτηση στην ευρωβουλή) καθώς από αυτόν τον συνδυασμό δημιουργείται βενζόλιο που είναι πολύ επικίνδυνο.

Το βενζόλιο μπορεί επίσης να σχηματιστεί εάν ένα προϊόν που περιέχει βενζοϊκό νάτριο υποβάλλεται σε υπερβολικό φως ή θερμότητα. (σ.σ. Δηλαδή κάθε φορά που μαγειρεύεται!!!)

Παγκόσμια αγορά βενζοϊκών αλάτων

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το GLOBE NEWSWIRE η παγκόσμια αγορά βενζοϊκών, αναμένεται να παρουσιάσει άνθηση CAGR 5,2% έως το 2032 αν και όπως αναφέρει η έκθεση, αυτή η ανάπτυξη μπορεί να είναι τελικά πολύ πιο κάτω, καθώς

“ορισμένοι κίνδυνοι για την υγεία που προκαλούνται από τα βενζοϊκά, είναι πιθανό να θεωρηθούν ανασταλτικός παράγοντας και να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς βενζοϊκών αλάτων.”

Συμπερασματικά αν και το βενζοϊκό νάτριο είναι εγκεκριμένο για χρήση από τη βιομηχανία τροφίμων, καλό θα είναι να ξέρουμε γενικότερα ποιες χημικές ουσίες υπάρχουν στα προϊόντα που καταναλώνουμε και να τα αποφεύγουμε όπου και όσο είναι δυνατόν.

~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Εμείς απομακρύνουμε κατά το δυνατόν τα ανθυγιεινά προϊόντα και φροντίζουμε τουλάχιστον να βοηθάμε το αποτοξινωτικό έργο του οργανισμού μας, αλλά με ασφαλή μέσα όπως τα ΦΥΣΙΚΆ συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται από την ιστοσελίδα μας:

  • τα ΑΓΡΙΑ (όχι καλλιεργημένα) Φύκια A.F.A σε καθημερινή βάση (+βελτίωση της χλωρίδας του εντέρου, ενώ συμβάλλει στην αλκαλοποίηση του οργανισμού), όπως και
  • την φόρμουλα υγείας με την πυκνογενόλη-τζίνγκο μπιλόμπα-εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού και
  • αρκετές φορές μες τον χρόνο γαϊδουράγκαθο

– Χρήσιμο, επίσης, μπορεί να μας φανεί το ΜΑΚΑ-MACA η περουβιανή ρίζα η οποία συμβάλλει σημαντικά στην εξισορρόπηση των ορμονών μας καθώς όλα αυτά τα χημικά διαταράσσουν το ενδοκρινικό και νευρικό μας σύστημα!

Επίσης προσοχή μεγάλη στα “καλλυντικά” που χρησιμοποιείτε.

ΔΕΝ νοείται τον 21ο αιώνα και να χρησιμοποιούμε ακόμη προϊόντα περιποίησης ΓΕΜΆΤΑ ΒΛΑΒΕΡΆ ΧΗΜΙΚΆ με ολέθριες συνέπειες για την υγιεία. Οι πληροφορίες υπάρχουν για όσους ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΝΤΑΙ!!

Μπορείτε να στραφείτε σε πιο αγνά, εξαιρετικότατα προϊόντα, όπως για παράδειγμα η βιολογική σειρά φροντίδας του δέρματος που μπορείτε να ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Παράλληλα και εφόσον λοιπόν συνειδητοποιείτε το μέγεθος του προβλήματος με τα βλαβερά χημικά καθαριστικών/απορρυπαντικών δεν έχετε παρά να στραφείτε σε πιο φυσικές λύσεις, είτε φτιάχνοντας τα καθαριστικά σας μόνοι σας, είτε σαν ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΊΝΟΝΤΑΙ ΕΔΏ!

Και τέλος θα πρέπει να σκεφτείτε ιδιαίτερα σοβαρά την ποιότητα του νερού σας! Ο πλέον καταλληλότερος τρόπος καθαρισμού του, ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ ΕΔΩ!

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Διαβάστε ακόμη: Καρκινογόνο Βενζόλιο: Πού εντοπίζεται, τί να αποφύγουμε-Μέτρα προστασίας

Προ-χωνεμένες τροφές: Ξέρεις ότι μπορεί να τρως μασημένη “τροφή”; 

Χημικά PFAS: Οι πιο απειλητικές ουσίες που έχουν επινοηθεί ποτέ 

Η χημική επιβάρυνση του σώματος και τι μπορούμε να κάνουμε 

Όταν 3.672 διαφορετικά δηλητήρια ραντίζουν την τροφή μας τι περιμένουμε; Να γίνουμε καλά ή να αποκτήσουμε καρκίνο    

Φθαλάτες~Ένα χημικό τέρας που βρίσκεται παντού-Τι μπορούμε να κάνουμε

Αδιανόητες οι επιπτώσεις από τα χημικά στον πλανήτη και τον άνθρωπο~Απώλεια συλλογικής νοημοσύνης 

Δισφαινόλη-Α ή BPA: Επικίνδυνο χημικό σε σκεύη καθημερινής χρήσης 

Φθαλικές ενώσεις: Που βρίσκονται και πόσο επικίνδυνες είναι 

Οργανοφωσφορικές ενώσεις: Ιδιαίτερα επικίνδυνες ουσίες σε χέρια ανυποψίαστων καταναλωτών 

και Έρευνα – σοκ για καρκινογόνες ουσίες σε προϊόντα καθημερινής χρήσης

Αναφορές: Ε 211-Βενζοϊκό Νάτριο και Βενζόλιο: Ένα καρκινογόνο συντηρητικό σε αναψυκτικά και τρόφιμα

1) International Agency for Research on Cancer (IARC)
2) National Toxicology Program (NTP)
3) Environmental Protection Agency (EPA)
4) American Cancer Society
5) US Food and Drug Administration (FDA).
6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15155391/
7) https://www.tanea.gr/2006/03/03/world/karkinogono-mesa-se-anapsyktika/
8) https://cibum.gr/nea/asfaleia-trofimon/e-211-ti-einai-to-venzoiko-natrio-poy-chrisimopoieitai-os-prostheto-sta-trofima-kindynoi-kai-kanonismoi/


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια