MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάΤεχνητά γλυκαντικά: Σοβαρές παρενέργειες~Σύνδεση με καρδιακά, διαβήτη, παχυσαρκία, μεταβολικές ασθένειες

Τεχνητά γλυκαντικά: Σοβαρές παρενέργειες~Σύνδεση με καρδιακά, διαβήτη, παχυσαρκία, μεταβολικές ασθένειες

Τεχνητά γλυκαντικά: Σοβαρές παρενέργειες~Σύνδεση με καρδιακά, διαβήτη, παχυσαρκία, μεταβολικές ασθένειες
Image by Tonda Tran from Pixabay Τεχνητά γλυκαντικά: Σοβαρές παρενέργειες~Σύνδεση με καρδιακά, διαβήτη, παχυσαρκία, μεταβολικές ασθένειες

Τεχνητά γλυκαντικά: Σοβαρές παρενέργειες~Σύνδεση με καρδιακά, διαβήτη, παχυσαρκία, μεταβολικές ασθένειες

Σε πολλά προϊόντα, όπως γιαούρτι, ψωμί, αναψυκτικά και χιλιάδες άλλα ευρέως καταναλωτικά προϊόντα, η γλυκύτητα δεν προέρχεται πάντα από ζάχαρη.

Εάν η ετικέτα λέει “μειωμένη ζάχαρη” (reduced sugar), θα μπορούσε να περιέχει τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων καρδιακών παθήσεων.

Χρόνια έρευνας έχουν οδηγήσει σε ερωτήματα σχετικά με το πόσο υγιεινό είναι να καταναλώνουμε τεχνητά γλυκαντικά. Για παράδειγμα, έχουν από καιρό συσχετιστεί με αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Τώρα, η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, συνδέει την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών με 9% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (βλάβη της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων).

Η κατανάλωση αυτών των χημικών συσχετίζεται επίσης με 18% αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τεχνητά γλυκαντικά: Βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία, αλλάζουν τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε το λίπος 

Για την μελέτη, ειδικοί από το πανεπιστήμιο Paris Nord της Σορβόννης αξιολόγησαν την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών από περίπου 103.000 Γάλλους συμμετέχοντες.

Η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη και η σουκραλόζη ήταν τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά:

Αυτή η μελέτη ακολουθεί άλλη έρευνα νωρίτερα φέτος με βάση την ίδια γαλλική κοόρτη. Εκείνη είχε διαπιστώσει αυξημένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου μεταξύ των ανθρώπων που κατανάλωναν περισσότερες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

Σύνδεση καρκίνου με τα τεχνητά γλυκαντικά; 

Ένα από τα πλεονεκτήματα των τεχνητών γλυκαντικών είναι ότι μειώνουν πάρα πολύ τις θερμίδες σε γλυκά παρασκευάσματα και ποτά. Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει έξι τεχνητά γλυκαντικά ως πρόσθετα τροφίμων:

Είναι αδιανόητο το “χωρίς ή με λίγε θερμίδες”, να ταυτίζεται με το ΥΓΙΕΙΝΌ!  Διότι 1ον, Το σώμα δεν είναι θερμιδόμετρο~Σημασία έχει πως μεταβολίζει τις τροφές
και 2ον, Γιατί είναι μύθος η καταμέτρηση θερμίδων  

Δύο άλλα γλυκαντικά που δεν είναι τεχνητά έχουν εγκριθεί ως ασφαλή για κατανάλωση και αποτελεσματικά: Η στέβια και το Luo Han Guo (γνωστό και ως φρούτο του μοναχού).

Αλλά τα περισσότερα τεχνητά γλυκαντικά δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους.

Μάλιστα, πολλές μελέτες τα έχουν συνδέσει με την αύξηση του σωματικού βάρους. Ορισμένοι ειδικοί τα έχουν ταξινομήσει ως χημικές ουσίες που μπορούν να αυξήσουν το λίπος και να οδηγήσουν σε παχυσαρκία παρεμβαίνοντας στον μεταβολισμό και τις μεταβολικές λειτουργίες. 

Μια άλλη νέα μελέτη δείχνει ότι η σακχαρίνη και η σουκραλόζη επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Και επειδή είναι 180 έως 20.000 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη, τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να αυξήσουν την προτίμηση για πιο γλυκά τρόφιμα και ποτά.

Δεν είναι περίεργο που τα ποσοστά παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και άλλα μεταβολικά προβλήματα εκτοξεύονται.

Επαναλαμβάνω Τεχνητά γλυκαντικά: Βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία, αλλάζουν τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε το λίπος 

Άλλη έρευνα λέει ότι μεταξύ 2009 και 2012, περίπου το ένα τέταρτο των παιδιών κάθε ηλικίας και το 44% των ενηλίκων ανέφεραν ότι κατανάλωναν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Οι περισσότεροι από αυτούς (4 στα 5 παιδιά και περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες) λένε ότι καταναλώνουν γλυκαντικά καθημερινά.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) ζήτησε περισσότερη έρευνα σχετικά με την επίδραση των τεχνητών γλυκαντικών στην υγεία των παιδιών, ιδιαίτερα στην παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2. Σημείωσε επίσης την πιθανή σχέση μεταξύ τεχνητών γλυκαντικών και αύξησης βάρους, αλλαγές στην όρεξη και τη γεύση, τον διαβήτη και άλλα θέματα υγείας.

Τεχνητά γλυκαντικά: Πόσο επικίνδυνα είναι και πως να τα αποφύγετε 

Οι κύριες πηγές για τους περισσότερους που τα καταναλώνουν τακτικά είναι τα τεχνητά γλυκαντικά στα ποτά, τα επιτραπέζια γλυκαντικά (π.χ. στον καφέ), τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και φυσικά τα αναψυκτικά “χωρίς ζάχαρη”.

“Τροφή-Φάρμακο”: ΠΡΟΣΟΧΉ! Το γιαούρτι ΔΕΝ χρειάζεται γλυκαντικά, τα ΕΠΙΔΌΡΠΙΑ που πωλούνται ως γιαούρτι τα χρειάζονται: Άλλο γιαούρτι και άλλο επιδόρπια γιαουρτιού τα οποία βλάπτουν

και Προσοχή στα προϊόντα που γράφουν «χωρίς ζάχαρη» ή «χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα» 

Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να βρεθούν σε περισσότερα από 23.000 προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων άλλων εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων όπως το γιαούρτι, καθώς και τρόφιμα που περιέχουν επίσης ζάχαρη και δεν θα περιμένατε ότι περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά.

Ακόμη και οδοντιατρικά προϊόντα, στοματικά διαλύματα και κραγιόν περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες!

Οι Γάλλοι συμμετέχοντες στην μελέτη που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών έχουν ορισμένα κοινά σημεία. Έτειναν να είναι:

  • νεότερης ηλικίας
  • καπνιστές 
  • με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος
  • λιγότερο δραστήριοι σωματικά
  • κατανάλωναν λιγότερες φυτικές ίνες και φρούτα και λαχανικά και περισσότερο νάτριο (αλάτι), κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και ποτά “χωρίς ζάχαρη”

Μάθετε να αποκωδικοποιείτε τα light προϊόντα 

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, λένε, καθιστά την μείωση της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών μια βιώσιμη επιλογή για άτομα που θέλουν να προσπαθήσουν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των προβλημάτων υγείας. 

Σε κάθε περίπτωση είναι τουλάχιστον τραγικό στην προσπάθεια να αποφύγουμε την ζάχαρη, να έχουν ακόμη χειρότερες επιλογές! Διατροφικοί μύθοι~Η αντικατάσταση της ζάχαρης με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες πιο “υγιεινές”  

Διαβάστε ακόμη: Τοξική η επίδραση των Τεχνητών γλυκαντικών στο μικροβίωμα  

Τεχνητά γλυκαντικά-αναψυκτικά: Ευνοούν άνοια και εγκεφαλικά 

Χημική ουσία στο τεχνητό γλυκαντικό σουκραλόζη διασπά το DNA~Σύνδεση με καρκίνο και διαρρέον έντερο  

Τεχνητά γλυκαντικά-Ζαχαρίνη: Χαμηλές θερμίδες, υψηλοί κίνδυνοι 

Βλαβερή η έκθεση σε τοξικές ουσίες, έστω και αν αυτές βρίσκονται σε επιτρεπόμενα όρια)

Πηγή: www.iatropedia.grwww.ewg.org  


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια