MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάΕφηβικός εγκέφαλος: Πώς τo πρόχειρο φαγητό προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες

Εφηβικός εγκέφαλος: Πώς τo πρόχειρο φαγητό προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες

Εφηβικός εγκέφαλος: Πώς τo πρόχειρο φαγητό προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες
Image by Mircea Iancu from Pixabay Εφηβικός εγκέφαλος: Πώς τo πρόχειρο φαγητό προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες

Εφηβικός εγκέφαλος: Πώς τo πρόχειρο φαγητό προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες

Νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), η οποία διεξήχθη σε αρουραίους, μαρτυρεί ότι οι έφηβοι που καταναλώνουν πολύ πρόχειρο φαγητό εμφανίζουν μακροπρόθεσμες βλάβες στον εγκέφαλο θέτοντας σε κίνδυνο τη μνήμη τους.

Προβλήματα μνήμης και στην ενήλικη ζωή

«Αυτό που είδαμε όχι μόνο σε αυτή τη μελέτη αλλά και σε άλλες πρόσφατες ερευνητικές εργασίες μας ήταν ότι όταν οι αρουραίοι ακολούθησαν από μικρή ηλικία τη διατροφή του… junk food, εμφάνισαν προβλήματα μνήμης που δεν αναστράφηκαν με την πάροδο του χρόνου»

σημείωσε ο δρ Σκοτ Κανόσκι, καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο USC και κύριος συγγραφέας της μελέτης και προσέθεσε ότι «ακόμη και αν τα πειραματόζωα ακολουθήσουν στη συνέχεια υγιεινή διατροφή, δυστυχώς οι επιδράσεις της πρότερης ανθυγιεινής διατροφής τους, συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή τους».

Πως επιδρά το πρόχειρο φαγητό-fast food στον οργανισμό 

Ο ρόλος της ακετυλοχολίνης

Στο πλαίσιο διεξαγωγής της νέας μελέτης τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Brain, Behavior and Immunity» ο καθηγητής Κανόσκι μαζί με τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Αννα Χέιζ «πάτησαν» επάνω σε προηγούμενη έρευνά τους η οποία είχε δείξει σύνδεση μεταξύ της κακής διατροφής και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ακετυλοχολίνη στον εγκέφαλό τους και ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη και για λειτουργίες όπως η μάθηση, η προσοχή, η διέγερση και οι ακούσιες κινήσεις των μυών.

Έλλειψη Ακετυλοχολίνης οδηγεί σε εγκεφαλικές βλάβες, άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ 

Το μεγάλο «εφηβικό» διατροφικό ερώτημα

Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν ποια θα ήταν αντιστοίχως η επίδραση της κακής, γεμάτης λιπαρά (σ.σ. τρανς) και ζάχαρη δυτικού τύπου διατροφής στα νεότερα άτομα, και ιδίως στα άτομα στην εφηβεία κατά την οποία ο εγκέφαλος βρίσκεται σε φάση μεγάλων αναπτυξιακών αλλαγών.

Παρακολουθώντας την επίδραση της ανθυγιεινής διατροφής στα επίπεδα ακετυλοχολίνης των αρουραίων και υποβάλλοντας τα πειραματόζωα σε τεστ μνήμης, οι επιστήμονες προσπάθησαν να μάθουν περισσότερα για τη σχέση διατροφής και μνήμης.

Δυτική διατροφή: Βλάπτει το έντερο και συνδέεται με σωρεία παθήσεων (ό,τι βλάπτει το έντερο, βλάπτει ΚΑΙ τον εγκέφαλο!)

Το τεστ της μνήμης

Το τεστ μνήμης στο οποίο υποβλήθηκαν οι αρουραίοι αφορούσε το να αφήσουν οι ερευνητές τα ζώα να εντοπίσουν νέα αντικείμενα σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Μετά από μερικές ημέρες, τα ζώα επέστρεψαν στα ίδια περιβάλλοντα όπου τα διαφορετικά αντικείμενα είχαν τοποθετηθεί ακριβώς στα ίδια σημεία – εκτός από την προσθήκη ενός επιπλέον αντικειμένου σε κάθε περιβάλλον.

Όπως προέκυψε, τα ζώα που είχαν ακολουθήσει ανθυγιεινή διατροφή έδειξαν ότι δεν μπορούσαν να θυμηθούν τα αντικείμενα που είχαν δει την προηγούμενη φορά. Την ίδια στιγμή συνομήλικοί τους αρουραίοι που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου η οποία ακολουθούσε υγιεινή διατροφή φάνηκε να έχει μνήμη… ελέφαντα.

Χωρίς σήμα…

«Το μονοπάτι σήμανσης της ακετυλοχολίνης είναι ένας μηχανισμός που βοηθά στην κωδικοποίηση και στην ανάμνηση γεγονότων στους αρουραίους – είναι ανάλογο της «επεισοδιακής μνήμης» των ανθρώπων η οποία μας επιτρέπει να θυμόμαστε γεγονότα του παρελθόντος» εξήγησε η δρ Χέιζ και συμπλήρωσε:

«Στα ζώα που μεγάλωσαν ακολουθώντας διατροφή πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη δεν φάνηκε να υπάρχει σήμα στο μονοπάτι της ακετυλοχολίνης».

Ακετυλοχολίνη-Χολίνη-Αιματο-εγκεφαλικός φραγμός: Ο ρόλος τους σε μνήμη, μάθηση και εγκέφαλο 

Δύσκολη η αναστροφή σε καταστάσεις της παιδικής ηλικίας

Ο δρ Κανόσκι υπογράμμισε ότι η εφηβεία είναι μια πολύ ευαίσθητη περίοδος για τον εγκέφαλο κατά την οποία λαμβάνουν χώρα σημαντικές αλλαγές.

«Δεν ξέρω πώς να το πω χωρίς να ακουστώ ως μάντης κακών αλλά δυστυχώς ορισμένες καταστάσεις που είναι πιο εύκολα αναστρέψιμες στην ενήλικη ζωή είναι πιο δύσκολα αναστρέψιμες όταν συμβαίνουν κατά την παιδική ηλικία».

Η φαρμακευτική ελπίδα

Μέσα στα απαισιόδοξα και ανησυχητικά αυτά ευρήματα υπήρχε πάντως και μια ελπίδα. Όπως ανέφερε ο δρ Κανόσκι, η ερευνητική ομάδα του εξέτασε αν οι βλάβες στη μνήμη των αρουραίων θα μπορούσαν να αναστραφούν μέσω της χρήσης φαρμάκων που προκαλούν έκλυση ακετυλοχολίνης.

Οι ερευνητές δοκίμασαν δύο φάρμακα, το PNU-282987 και την καρβαχόλη και είδαν ότι η χορήγησή τους απευθείας στον ιππόκαμπο – περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη και εμφανίζει βλάβες στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ – αποκατέστησε τη μνήμη των αρουραίων.

Ανάγκη για περαιτέρω μελέτες

Ωστόσο αυτού του τύπου η φαρμακευτική παρέμβαση είναι πολύ εξειδικευμένη και προφανώς άκρως δύσκολη στην εφαρμογή. Για αυτόν τον λόγο και, σύμφωνα με τον δρα Κανόσκι, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να βρεθούν άλλοι τρόποι παρέμβασης για την αναστροφή των προβλημάτων μνήμης που προκαλεί η κακή διατροφή στους εφήβους.

www.tovima.gr   

~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Την αύξηση της ακετυλοχολίνης, μπορείτε να επιτύχετε (αφού διακόψετε την διατροφή δυτικού τύπου) παρέχοντας στον οργανισμό των παιδιών και τον δικό σας -χολίνη, βιταμίνη Β1-ψευδάργυρο-μαγνήσιο-  απαραίτητα στοιχεία για επαρκής σύνθεσή της στον οργανισμό..

Διατίθενται από την ιστοσελίδα μας, τα ΑΓΡΙΑ γαλαζοπράσινα φύκια A.F.A.τα οποία περιέχουν ΌΛΑ σχεδόν τα θρεπτικά στοιχεία συμπεριλαμβανομένων των παραπάνω.

Η χολίνη, συστατικό σημαντικό για τα φωσφολιπίδια του εγκεφάλου απουσιάζει από πολλά Γαλαζοπράσινα Φύκια, περιέχεται όμως στα AFA.

Τα AFA αποτελούν ελιξίριο για τον εγκέφαλο, όσο κανένα άλλο είδος φυκιών!

«Το μεγαλύτερο όφελος από τη προσθήκη αυτής της θρεπτικής άγριας τροφής στη ζωή σας δεν είναι απλώς η συγκέντρωση των θρεπτικών συστατικών της, αλλά η συνολική συνεργιστική δράση της στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της υπόφυσης, της επίφυσης και του υποθαλάμου.

Επειδή τα εγκεφαλικά μας κύτταρα χρησιμοποιούν νευροπεπτίδια για να επικοινωνούν και τα γαλαζοπράσινα φύκια περιέχουν τα βασικά δομικά στοιχεία και τους πρόδρομους νευροπεπτιδίων που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία αυτών των ισχυρών χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, τα γαλαζοπράσινα φύκια συνεισφέρουν στην ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται πληροφορίες και να επιτυγχάνει μια γενική αίσθηση ευημερίας στο άτομο»

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Το τραγικό; Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών διατηρούνται και αφού ενηλικιωθούν 

ένα ακόμη αποτέλεσμα; Όσοι γεννιούνται σήμερα θα ζήσουν λιγότερο από τους γονείς τους λόγω διατροφής.

Διαβάστε ακόμη Νέοι και Παιδιά: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα σαμποτάρουν τη σκέψη, τη μνήμη και την ικανότητα μάθησης

Μολυσμένα γάλατα και θρεπτικά φτωχά τρόφιμα, τι παιδιά μεγαλώνουμε;   

6 λάθη στην διατροφή των παιδιών 

Ανθυγιεινά ειδικά για παιδιά τα μισά τρόφιμα του εμπορίου  

Σώστε τα Παιδιά σας~5 τρόποι μείωσης της κατανάλωσης ζάχαρης  

Πολλοί ισχυρισμοί υγείας σχετικά με τα βρεφικά παρασκευάσματα έχουν ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία  

95% των βρεφικών τροφών με αρσενικό, κάδμιο, μόλυβδο, υδράργυρο  

Ανατροφή παιδιών: Η υψηλότερη λειτουργία της ζωής. Γιατί πάσχουμε σήμερα; 

Πως η βιομηχανία τροφίμων μας εθίζει στις επεξεργασμένες-ανθυγιεινές τροφές

και μία “παράπλευρη” απώλεια! Παιδιά με «μαθησιακές δυσκολίες» και η βιομηχανία… διαγνώσεων 

ΠΑΙΔΕΊΑ κι εδώ! Εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας να αγαπά τις υγιεινές τροφές. 

Πως να μεγαλώσεις υγιεινά ένα παιδί, σε έναν ανθυγιεινό κόσμο. 

Βασικός οδηγός πρόληψης και αντιμετώπισης ΌΛΩΝ των ασθενειών 

Τα όρια δεν είναι τιμωρία, αλλά «φράχτης» που προστατεύει τα παιδιά 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια