MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάΤεχνητά γλυκαντικά-Ζαχαρίνη: Χαμηλές θερμίδες, υψηλοί κίνδυνοι

Τεχνητά γλυκαντικά-Ζαχαρίνη: Χαμηλές θερμίδες, υψηλοί κίνδυνοι

Τεχνητά γλυκαντικά-Ζαχαρίνη: Χαμηλές θερμίδες, υψηλοί κίνδυνοι
Τεχνητά γλυκαντικά-Ζαχαρίνη: Χαμηλές θερμίδες, υψηλοί κίνδυνοι

Τεχνητά γλυκαντικά-Ζαχαρίνη: Χαμηλές θερμίδες, υψηλοί κίνδυνοι

Τι είναι η ζαχαρίνη;

H ζαχαρίνη είναι γλυκαντική ουσία, η οποία παρέχει ελάχιστες θερμίδες. Ένα σημαντικό πλεονέκτημά της είναι ότι δεν ευνοεί την ανάπτυξη της τερηδόνας, όπως η ζάχαρη. Σύμφωνα με οδηγία της Eυρωπαϊκής Ένωσης, η ζαχαρίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα τρόφιμα, ενώ η αποδεκτή ημερήσια δόση είναι 5 mg ανά κιλό βάρους. Σε υψηλές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές.

Είναι ασφαλής;

Η σακχαρίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα, το ψήσιμο και την κονσερβοποίηση λόγω της σταθερότητάς της. Τα αποδεκτά επίπεδα χρήσης διαφέρουν από εκατό έως πεντακόσια mg / kg, με βάση την κατηγορία τροφίμων.

Η ασφάλειά της αμφισβητήθηκε μετά από μελέτες που διεξήχθησαν σε πειραματόζωα στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι οποίες συσχέτιζαν την πρόσληψή της με αύξηση των περιστατικών καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Μεταγενέστερες μελέτες δεν κατάφεραν να αποδείξουν την ύπαρξη μίας τέτοιας συσχέτισης στον άνθρωπο. Αν και έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η κατανάλωσή της έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες, ενώ στη χώρα μας χρησιμοποιείται ελάχιστα.

Οι περισσότεροι υγειονομικές αρχές θεωρούν τη σακχαρίνη (ζαχαρίνη) ασφαλή για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση σακχαρίνης, σουκραλόζης και ασπαρτάμης μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο. Η έρευνα στον τομέα αυτό είναι σχετικά νέα και περιορισμένη.

Ωστόσο, υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι ορισμένες αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου-2, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και ο καρκίνος.

Η μελέτη

Σε μια μελέτη, ποντίκια που τρέφονταν με ημερήσια δόση ασπαρτάμης, σουκραλόζης, ή σακχαρίνης, μετά από 11 εβδομάδες, έδειξαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό δείχνει δυσανεξία στη γλυκόζη και, επομένως, μεγαλύτερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.

Ωστόσο, όταν τα ίδια ποντίκια υποβλήθηκαν σε αγωγή με αντιβιοτικά που κατέστρεψαν τα βακτήρια του εντέρου, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους επανήλθαν στο φυσιολογικό.

Το ίδιο πείραμα έγινε και σε ομάδα υγιών ατόμων, που κατανάλωναν τη μέγιστη συνιστώμενη δόση σακχαρίνης ημερησίως για πέντε ημέρες. Τέσσερα από τα επτά άτομα είχαν αφύσικα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, καθώς και αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου. Οι υπόλοιποι δεν παρουσίασαν αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου τους.

Η υγεία μας εξαρτάται από τη σωστή δόμηση και συντήρηση του μικροβιώματος

Νεότερη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecules από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ben-Gurion στο Ισραήλ και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang στη Σιγκαπούρη αποκάλυψε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά και τα αθλητικά συμπληρώματα που έχει εγκρίνει η FDA είναι τοξικά για το εντερικό μικροβίωμα.

Συγκεκριμένα η έρευνα εξέτασε 6 γλυκαντικά (ασπαρτάμη, σουκραλόζη, ζαχαρίνη, αντβατάμη, νεοταμίνη και ακεσουλφάμη)-όλα πολύ γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα σε τρόφιμα και αναψυκτικά– και 10 συμπληρώματα για αθλητές που περιέχουν αυτά τα γλυκαντικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα βακτήρια του γαστρεντερικού συστήματος γίνονταν τοξικά με την έκθεσή τους σε μόλις ελάχιστα μικρογραμμμάρια αυτών των γλυκαντικών.

“Τροποποιήσαμε το από τη φύση του βιοφωταυγές βακτήριο E.coli ώστε να φωσφορίζει όταν ανιχνεύει τοξικούς παράγοντες και να δρα ως αισθητήρας που αντιπροσωπεύει το σύνθετο μικροβιακό σύστημα”, εξήγησε ο Ariel Kushmaro, καθηγητής της έδρας Βιοτεχνολογίας John A. Ungar στο Τμήμα Βιοτεχνολογικής Μηχανικής “Avram and Stella Goldstein-Goren” και μέλος του Εθνικού Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας και του Ινστιτούτου Ilse Katz για την Νανοτεχνολογία στο Negev.

Όταν το βακτήριο εκτέθηκε σε συγκεκριμένες ποσότητες των γλυκαντικών προκλήθηκε φωταύγεια (δηλαδή χημική αντίδραση) με πιο ισχυρή αυτή που του προκάλεσε η ζαχαρίνη, το πιο παλιό γλυκαντικό σε χρήση.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποια τρόφιμα περιέχονται ποια γλυκαντικά διότι πολλές φορές γίνεται εν αγνοία μας αλλά και να κατανοήσουμε ότι μπορούν να προκαλέσουν ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων υγείας.

Επιπλέον οι ποσότητες των γλυκαντικών πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές.

Πότε θα γίνει κατανοητό; ΔΕΝ υφίσταται ασφαλές όριο όταν έχουμε να κάνουμε με ΧΗΜΙΚΆ! Βλαβερή η έκθεση σε τοξικές ουσίες, έστω και αν αυτές βρίσκονται σε επιτρεπόμενα όρια 

Σύμφωνα με την έρευνα, η διατροφή μας έχει άμεση επίπτωση το μικροβίωμα όλου του σώματος, το οποίο όχι μόνο παίζει ρόλο στη φυσιολογία μας αλλά μπορεί να μειώσει τη ροπή μας σε πολλές παθολογικές καταστάσεις.

Επιπλέον, το μικροβίωμά μας λειτουργεί ως δοκιμαστικός σωλήνας στον οποίο δοκιμάζονται οι επιπτώσεις που έχουν οι διαιτητικές μας επιλογές στην υγεία μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα γλυκαντικά προκαλούν χημικές αντιδράσεις στο εντερικό μικροβίωμα που έχουν επιπτώσεις στην υγεία μας.

Μικροβίωμα: Αποτελούμαστε κατά 57% από βακτήρια, ιούς και μύκητες-Η άκριτη καταπολέμησή τους έχει συμβάλλει σε σοβαρότατες ασθένειες 

Ποια τα μειονεκτήματά της;

Κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί για επιπτώσεις στην υγεία. Το 1977, πειράματα σε ποντικούς έδειξαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ σακχαρίνης και καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Αυτό οδήγησε στην απαγόρευσή της στον Καναδά και τις Η.Π.Α.

Από τότε έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες, μερικές από τις οποίες σχετίζουν την σακχαρίνη με κάποια συχνότητα καρκινογένεσης, ενώ κάποιες άλλες δεν παρουσιάζουν τέτοια συσχέτιση.

Καμία έρευνα πάντως μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιάσει σαφή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση της συγκεκριμένης γλυκαντικής ύλης σε λογική ποσότητα, μπορεί να προβεί επιβλαβής στην υγεία του ανθρώπου, αν και υπάρχουν συμπτώματα καρκίνου που έχουν συνδεθεί με την κατανάλωσή της.

Σύνδεση καρκίνου με τα τεχνητά γλυκαντικά; 

Ταυτόχρονα, έρευνες δείχνουν αυξημένο κίνδυνο καρκινογένεσης του εγκεφάλου. Ωστόσο, η σακχαρίνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης στους ανθρώπους. Τέλος, η βιβλιογραφία αναφέρει ότι η γονοτοξικότητα και η καρκινογένεση της σακχαρίνης εξακολουθεί να προκαλεί σύγχυση.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα μελετών δείχνουν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση σακχαρίνης αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη, καθώς ηπατική και νεφρική δυσλειτουργία Επομένως, θα πρέπει να προσέχετε την κατανάλωση αυτού του τεχνητού γλυκαντικού.

Η ασφάλεια της σακχαρίνης επανεξετάστηκε και πιστοποιήθηκε από τη μεικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα πρόσθετα τροφίμων (JECFA) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεπώς, η σακχαρίνη επιτρέπεται σε πολλές εκατοντάδες χώρες σε όλο τον κόσμο. Όσοι από εσάς είστε έγκυος και θηλάζουσες γυναίκες, παιδιά, διαβητικοί, πάσχετέ από ημικρανίες και είστε ασθενείς με επιληψία θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τα τεχνητά γλυκαντικά με απόλυτη προσοχή.

{“Τροφή-Φάρμακο”: Πολλοί τα χρησιμοποιούν για απώλεια βάρους!! Τεχνητά γλυκαντικά: Βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία, αλλάζουν τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε το λίπος 

μήπως οι οι ημικρανίες είναι μία ακόμη ένδειξη; Ημικρανίες: Σχετίζονται με βακτήρια του εντέρου και του στόματος;

Επίσης όσον αφορά τις εγκρίσεις των επιτροπών και διεθνών οργανισμών, θα πρέπει να επισημάνουμε (αν και χρήζει περαιτέρω έρευνας), πως τον 20ο αιώνα η Monsanto θέλησε να χρησιμοποιήσει την ζαχαρίνη στην μαζική παραγωγή για λογαριασμό της Coca Cola.

Αρχικά, η ουσία είχε επαινεθεί χάρη στην ιδιότητά της να προσφέρει γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1970, μία επιστημονική έρευνα αποκάλυψε ότι η ζαχαρίνη προκάλεσε καρκίνο σε ποντίκια πειραματόζωα. Για λίγο καιρό η ουσία μπήκε στην λίστα των καρκινογόνων ουσιών.

Μετά από έντονες πιέσεις, η έρευνα χαρακτηρίστηκε εσφαλμένη και αποσύρθηκε, με αποτέλεσμα η ζαχαρίνη να βγει από την “μαύρη λίστα” να μπει ξανά στην παραγωγή. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως σε ποτά, γλυκά, μπισκότα, οδοντόκρεμες κ.ά.
Το σίγουρο είναι πως Η Coca Cola ξέρει να… πληρώνει έρευνες}

Γενικά

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως η σακχαρίνη, μπορεί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ενός τύπου βακτηρίων που είναι πιο αποτελεσματικός στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μπορεί να εκμεταλλεύεται περισσότερες θερμίδες από τις τροφές.

Αν αυτές, ωστόσο, δεν “καούν” επαρκώς (δηλαδή αν το άτομο δεν ασκείται για να χρησιμοποιήσει τις θερμίδες αυτές), αποθηκεύονται ως λίπος, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Παχυσαρκία: Δεν αφορά μόνο το ποια και πόση τροφή θα μπει στο σώμα μας 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι έρευνες επάνω σε αυτό τον τομέα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Γενικά, απαιτούνται περισσότερες μελέτες επάνω στη σχέση μεταξύ των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών και των αλλαγών στα βακτήρια του εντέρου, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Tι να ελέγξετε πριν αγοράσετε:

1. Kοιτάξτε να αναγράφονται στη συσκευασία η διεύθυνση και τα στοιχεία της κατασκευάστριας εταιρείας, ώστε να μπορείτε να επικοινωνήσετε για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το προϊόν ή για απορίες σας.

2. Διαβάστε προσεκτικά τον πίνακα όπου αναγράφονται τα συστατικά του προϊόντος, για να διαπιστώσετε αν περιέχει συνθετικές ουσίες ή είναι καθαρά φυτικής προέλευσης.

3. Mην αγοράζετε προϊόντα που δεν έχουν ετικέτες ή δεν αναγράφουν σε αυτές τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Διάβασε τις ετικέτες: Μάθε να ξεχωρίζεις τα τρόφιμα με χημικά 

4. Nα κάνετε τις αγορές σας από γνωστά καταστήματα, που μπορούν να σας εγγυηθούν την ασφάλεια των προϊόντων που αγοράζετε.

5. Πριν τις αγορές σας, συμβουλευτείτε το γιατρό ή το διαιτολόγο σας.

6. Aναζητήστε στις ετικέτες πληροφορίες για τον τρόπο παρασκευής του προϊόντος (π.χ., αποξηραμένο).

7. Προτιμήστε προϊόντα που είναι εγκεκριμένα από τους αρμόδιες ελληνικές αρχές, τον EΛ.O.T. (Eλληνικός Oργανισμός Tυποποίησης) ή τον Eυρωπαϊκό Oργανισμό Tροφίμων.

Το σώμα δεν είναι θερμιδόμετρο~Σημασία έχει πως μεταβολίζει τις τροφές  

Δείτε ακόμη: Διατροφικοί μύθοι~Η αντικατάσταση της ζάχαρης με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες πιο “υγιεινές”

Τεχνητά γλυκαντικά-αναψυκτικά: Ευνοούν άνοια και εγκεφαλικά 

Τεχνητά γλυκαντικά: Πόσο επικίνδυνα είναι και πως να τα αποφύγετε 

Προσοχή στα προϊόντα που γράφουν «χωρίς ζάχαρη» ή «χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα» 

Δικτυογραφία Τεχνητά γλυκαντικά-Ζαχαρίνη: Χαμηλές θερμίδες, υψηλοί κίνδυνοι


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια