MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάΤοξική η επίδραση των Τεχνητών γλυκαντικών στο μικροβίωμα

Τοξική η επίδραση των Τεχνητών γλυκαντικών στο μικροβίωμα

Τοξική η επίδραση των Τεχνητών γλυκαντικών στο μικροβίωμα
Τοξική η επίδραση των Τεχνητών γλυκαντικών στο μικροβίωμα

Τοξική η επίδραση των Τεχνητών γλυκαντικών στο μικροβίωμα

Τα τεχνητά γλυκαντικά χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες ως υποκατάστατα της ζάχαρης σε αμέτρητα τρόφιμα ώστε να μας πείσουν να καταναλώνουμε άφοβα “απαγορευμένα” τρόφιμα όπως αναψυκτικά ή γλυκά. Είναι όμως ασφαλή για την υγεία μας; Νέες έρευνες ρίχνουν περισσότερο φως και απαντούν στο ερώτημα.

Η αντιπαράθεση για τα γλυκαντικά ξεκίνησε ήδη από τη στιγμή που άρχισαν να χρησιμοποιούνται προκειμένου να δώσουν τα λεγόμενα τρόφιμα light, μια ανθούσα βιομηχανία τροφίμων που υπόσχεται ότι όλοι μπορούν να φάνε και να πιούνε τα πάντα χάρη στην απουσία ζάχαρης.

Διατροφικοί μύθοι~Η αντικατάσταση της ζάχαρης με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες πιο “υγιεινές” 

Πόσο ασφαλή είναι, όμως, τα γλυκαντικά για την υγεία μας;

Νέες έρευνες έρχονται να καταδείξουν ότι πολλά από τα εγκεκριμένα τεχνητά γλυκαντικά που η FDA έχει εγκρίνει τελικά είναι τοξικά για τα εντερικά βακτήρια και άρα μας κάνουν κακό. 

Οι νέες μελέτες δείχνουν ότι οι πιθανές μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες επιπτώσεις από την κατανάλωση μη θρεπτικών γλυκαντικών ουσιών μπορεί να είναι πιο σοβαρές από τα βραχυπρόθεσμα οφέλη. Οι έρευνες μάλιστα μιλάνε ακόμα και για καρκίνο και εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Φρουκτόζη, σακχαρίνη, ασπαρτάμη, σουκραλόζη, είναι μόνο μερικές από τις γλυκαντικές ύλες, ή αλλιώς υποκατάστατα ζάχαρης, που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στα διάφορα τρόφιμα.

Η αλήθεια είναι ότι η κουλτούρα των «zero calories» ή αλλιώς «μηδέν θερμίδων» και των light προϊόντων έχει καθιερωθεί εδώ και μερικά χρόνια, αφού όλο και περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν τα προϊόντα με λίγες ή χωρίς καθόλου θερμίδες.

Μόνο που Το σώμα δεν είναι θερμιδόμετρο~Σημασία έχει πως μεταβολίζει τις τροφές  

Λίγο καιρό μετά την είδηση ότι τα προστιθέμενα σάκχαρα και τα μη θρεπτικά γλυκαντικά σε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά έχουν αυξηθεί πολύ κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, μια νέα έρευνα φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τις γλυκαντικές ουσίες.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann στο Ισραήλ και η οποία υποδηλώνει ότι οι πιθανές μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες επιπτώσεις από την κατανάλωση μη θρεπτικών γλυκαντικών ουσιών μπορεί να είναι πιο σοβαρές από τα βραχυπρόθεσμα οφέλη.

Μάθετε να αποκωδικοποιείτε τα light προϊόντα 

Μάλιστα, ένα από τα βασικά πορίσματα της έρευνας ήταν ότι ορισμένα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες ίσως μπορούν να επηρεάσουν την αντοχή στη γλυκόζη μέσω αλλαγών στο μικροβίωμα.

Τα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cell.

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα

Οι ερευνητές χώρισαν του συμμετέχοντες σε ομάδες και έπειτα ζήτησαν να καταναλώσουν διαφορετικά γλυκαντικά.

Μια ομάδα έλαβε διαφορετικές γλυκαντικές ουσίες (όπως φακελάκια με στέβια, σουκραλόζη, ασπαρτάμη) σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα αποδεκτά επίπεδα ημερήσιας πρόσληψης.
Μια ομάδα να καταναλώσει μόνο γλυκόζη.
Σε μια ομάδα δεν έδωσαν κανένα συμπλήρωμα.

Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καταγράφουν την πρόσληψη τροφής και τη σωματική δραστηριότητα μέσω μιας εφαρμογής, αλλά η υπόλοιπη διατροφή τους δεν ελεγχόταν, κάτι που θεωρήθηκε προβληματικό.

Έπειτα από σωματικές μετρήσεις, αιματολογικές εξετάσεις, δείγματα μικροβιώματος από κόπρανα και το στόμα που λάμβαναν οι ερευνητές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατέληξαν σε ορισμένα συμπεράσματα.

Τα γλυκαντικά προκαλούν αλλαγές στο μικροβίωμα

Σύμφωνα με τον κύριο συγγραφέα Δρ Eran Elinav, επικεφαλής του τμήματος συστημικής ανοσολογίας του Ινστιτούτου Weizmann, «σε άτομα που κατανάλωναν τα μη θρεπτικά γλυκαντικά, μπορέσαμε να εντοπίσουμε πολύ διακριτές αλλαγές στη σύνθεση και τη λειτουργία των μικροβίων του εντέρου και των μορίων που εκκρίνουν στο περιφερικό αίμα.

Αυτό φάνηκε να υποδηλώνει ότι τα μικρόβια του εντέρου στον ανθρώπινο οργανισμό ανταποκρίνονται μάλλον σε καθένα από αυτά τα γλυκαντικά».

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γλυκαντικές ουσίες σακχαρίνη και η σουκραλόζη επηρέασαν σημαντικά την αντοχή στη γλυκόζη σε υγιείς ενήλικες.

Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση γλυκαντικών μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και την αντοχή των ατόμων στη γλυκόζη, καθιστώντας κάποιον επιρρεπή στον διαβήτη.

Η έρευνα αυτή αλλάζει τα δεδομένα για τα μη θρεπτικά γλυκαντικά συστατικά, τονίζοντας ότι υπάρχουν μάλλον περισσότερες επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό από όσες ενδεχομένως πιστεύαμε.

Τι λέει η έτερη έρευνα;

Η εν λόγω έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecules από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ben-Gurion στο Ισραήλ και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang στη Σιγκαπούρη αποκάλυψε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά και τα αθλητικά συμπληρώματα που έχει εγκρίνει η FDA είναι τοξικά για το εντερικό μικροβίωμα.

Συγκεκριμένα η έρευνα εξέτασε 6 γλυκαντικά (ασπαρτάμη, σουκραλόζη, ζαχαρίνη, αντβατάμη, νεοταμίνη και ακεσουλφάμη)-όλα πολύ γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα σε τρόφιμα και αναψυκτικά- και 10 συμπληρώματα για αθλητές που περιέχουν αυτά τα γλυκαντικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα βακτήρια του γαστρεντερικού συστήματος γίνονταν τοξικά με την έκθεσή τους σε μόλις ελάχιστα μικρογραμμμάρια αυτών των γλυκαντικών.

“Τροποποιήσαμε το από τη φύση του βιοφωταυγές βακτήριο E.coli ώστε να φωσφορίζει όταν ανιχνεύει τοξικούς παράγοντες και να δρα ως αισθητήρας που αντιπροσωπεύει το σύνθετο μικροβιακό σύστημα”, εξήγησε ο Ariel Kushmaro, καθηγητής της έδρας Βιοτεχνολογίας John A. Ungar στο Τμήμα Βιοτεχνολογικής Μηχανικής “Avram and Stella Goldstein-Goren” και μέλος του Εθνικού Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας και του Ινστιτούτου Ilse Katz για την Νανοτεχνολογία στο Negev.

Όταν το βακτήριο εκτέθηκε σε συγκεκριμένες ποσότητες των γλυκαντικών προκλήθηκε φωταύγεια (δηλαδή χημική αντίδραση) με πιο ισχυρή αυτή που του προκάλεσε η ζαχαρίνη, το πιο παλιό γλυκαντικό σε χρήση.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποια τρόφιμα περιέχονται ποια γλυκαντικά διότι πολλές φορές γίνεται εν αγνοία μας αλλά και να κατανοήσουμε ότι μπορούν να προκαλέσουν ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων υγείας.

Επιπλέον οι ποσότητες των γλυκαντικών πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές.

Σύμφωνα με την έρευνα, η διατροφή μας έχει άμεση επίπτωση το μικροβίωμα όλου του σώματος, το οποίο όχι μόνο παίζει ρόλο στη φυσιολογία μας αλλά μπορεί να μειώσει τη ροπή μας σε πολλές παθολογικές καταστάσεις.

Επιπλέον, το μικροβίωμά μας λειτουργεί ως δοκιμαστικός σωλήνας στον οποίο δοκιμάζονται οι επιπτώσεις που έχουν οι διαιτητικές μας επιλογές στην υγεία μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα γλυκαντικά προκαλούν χημικές αντιδράσεις στο εντερικό μικροβίωμα που έχουν επιπτώσεις στην υγεία μας.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Kushmaro “τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο στο να κατανοήσουμε την τοξικότητα των γλυκαντικών αλλά και τις πιθανές αρνητικές τους επιπτώσεις στο περιβάλλον”, μιας και τα γλυκαντικά θεωρείται ότι επιβαρύνουν το περιβάλλον. Η χρήση μάλιστα των βιοφωταυγών βακτηρίων θα μπορεί να ανιχνεύεσει τα γλυκαντικά στο περιβάλλον.

Από τη στιγμή που Η υγεία μας εξαρτάται από τη σωστή δόμηση και συντήρηση του μικροβιώματος αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα!   

Μικροβίωμα: Από την Εντερική Χλωρίδα εξαρτάται η Σωματική και Ψυχική Υγεία 

Μικροβίωμα: Αποτελούμαστε κατά 57% από βακτήρια, ιούς και μύκητες-Η άκριτη καταπολέμησή τους έχει συμβάλλει σε σοβαρότατες ασθένειες

Ένα κατεστραμμένο μικροβίωμα συνεπάγεται μία μεγάλη λίστα ασθενειών  

Η υγεία και η αρρώστια κρύβονται στο έντερο

Βελτιώστε και διατηρήστε υγιή την εντερική σας χλωρίδα 

Δείτε και Σύνδεση καρκίνου με τα τεχνητά γλυκαντικά;

Τεχνητά γλυκαντικά: Βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία, αλλάζουν τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε το λίπος

Τεχνητά γλυκαντικά-αναψυκτικά: Ευνοούν άνοια και εγκεφαλικά 

Τεχνητά γλυκαντικά: Πόσο επικίνδυνα είναι και πως να τα αποφύγετε 

Προσοχή στα προϊόντα που γράφουν «χωρίς ζάχαρη» ή «χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα» 

Πηγές: www.ow.gr – athenslab.gr Τοξική η επίδραση των Τεχνητών γλυκαντικών στο μικροβίωμα 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια