MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάΜάτια-Όραση: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της συνεχόμενης χρήσης οθονών

Μάτια-Όραση: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της συνεχόμενης χρήσης οθονών

Μάτια-Όραση: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της συνεχόμενης χρήσης οθονών
Image by Paul Diaconu from Pixabay Μάτια-Όραση: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της συνεχόμενης χρήσης οθονών

Μάτια-Όραση: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της συνεχόμενης χρήσης οθονών

Στον σύγχρονο κόσμο, είναι ξεκάθαρο ότι οι οθόνες κυριαρχούν στη ζωή μας. Αλλά ο υπερβολικός χρόνος οθόνης έχει αντίκτυπο στα μάτια και την όρασή μας;

Κοιτάς συνέχεια την οθόνη του κινητού σου και εργάζεσαι μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή; Πρόσεχε τα μάτια σου! Στοιχεία δείχνουν ότι η μυωπία είναι σε άνοδο.

Οι οφθαλμίατροι σε όλο τον κόσμο αναφέρουν μια επιδημία μυωπίας μεταξύ των παιδιών κάτι που η γενετική από μόνη της δεν μπορεί να εξηγήσει. Μάλιστα, με τους σημερινούς ρυθμούς, ο μισός κόσμος θα έχει μυωπία μέχρι το 2050.

Η έρευνα για την ακριβή σχέση μεταξύ του χρόνου οθόνης και των ποσοστών μυωπίας εξακολουθεί να εμφανίζεται. Ωστόσο, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι υπάρχει κάποια επίδραση του υπερβολικού χρόνου οθόνης, ιδιαίτερα εάν τα παιδιά ασχολούνται με τις οθόνες από νεαρή ηλικία.

“Φροντίσαμε” να δώσουμε μία… ώθηση! Επιπτώσεις lockdown: «Πανδημία» μυωπίας στα παιδιά 

“Υπάρχει μια γενετική συνιστώσα στην ανάπτυξη μυωπίας, αλλά γνωρίζουμε ότι ο επιπολασμός έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες”, λέει ο οφθαλμίατρος Δημήτρης Πανταζής, MD, FEBO, DiSSO, επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (Μαρούσι), συνεργάτης του Οφθαλμοχειρουργικού Ινστιτούτου Eye Day Clinic και επιστημονικός υπεύθυνος του Oφθαλμολογικού τμήματος των Κυκλάδων, του MyClinic στη Μύκονο.

“Είναι πολύ εύκολο να εξηγηθεί μόνο από τη γενετική· πρέπει να δούμε τι έχει αλλάξει στο περιβάλλον μας και είναι πολύ πιθανό ο πολύς χρόνος οθόνης να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη μυωπίας στα παιδιά”.

Κίνδυνοι ανάπτυξης μυωπίας

Η μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία στην εστίαση και η αιτία εμφάνισης της μυωπίας άπτεται της δομής του ματιού σου. Όταν ο βολβός είναι πολύ μακρύς ή ο κερατοειδής – το προστατευτικό εξωτερικό στρώμα του ματιού σου – είναι πολύ κυρτό, το φως που εισέρχεται στο μάτι δεν θα επιτύχει τη σωστή εστίαση.

Ουσιαστικά, οι εικόνες εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, το ευαίσθητο στο φως μέρος του ματιού σου, αντί απευθείας επάνω του. Αυτό προκαλεί θολή όραση και ονομάζεται διαθλαστικό σφάλμα. Ενώ η θολή όραση μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ή φακούς επαφής, μόλις εμφανιστεί η μυωπία, είναι μη αναστρέψιμη.

Θολή όραση από το ένα ή και τα δύο μάτια: Αιτίες και τροφές που βοηθούν 

“Οι σύγχρονες θεραπείες όπως η ορθοκερατολογία, όπου οι άνθρωποι εισάγουν φακούς επαφής για να αναδιαμορφώσουν προσωρινά τον βολβό του ματιού τη νύχτα, μπορούν να βοηθήσουν στη διόρθωση του σχήματος του βολβού του ματιού”, λέει ο οφθαλμίατρος. “Αλλά δεν αναστρέφει τη μυωπία – μπορεί μόνο να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης.”

Παρόλο που υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της μυωπίας, αυτές μπορεί επίσης να είναι ακριβές. Ωστόσο, η μεγάλη ανησυχία με την ανάπτυξη μυωπίας είναι ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας σοβαρής οφθαλμικής πάθησης όπως:

“Από τη στιγμή που ο βολβός του ματιού έχει μεγαλώσει πάρα πολύ, δεν μπορεί να συρρικνωθεί, επομένως, ενώ μπορεί να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε στη διόρθωση της όρασης, παραμένει υψηλότερος ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων αργότερα στη ζωή”, λέει ο οφθαλμίατρος Δημήτρης Πανταζής.

“Έτσι, όπως πάντα, η πρόληψη είναι η καλύτερη στρατηγική όπου είναι δυνατόν”. 

Ακόμη και βραχυπρόθεσμα, οι οθόνες μπορούν να προκαλέσουν πίεση στα μάτια μας και συμπτώματα ξηρότητας και κόπωσης των ματιών σχετικά γρήγορα.

Ψηφιακή κόπωση ματιών-Τι να προσέξουμε και τι μπορούμε να κάνουμε 

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η προβολή της οθόνης τηλεφώνου μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα ξηροφθαλμίας.

“Η παρακολούθηση μιας οθόνης μείωσε στο μισό τα ποσοστά βλεφαρίσματος μεταξύ των συμμετεχόντων, κάτι που είναι ένας από τους κύριους μηχανισμούς για τη λίπανση και την προστασία του ματιού”, λένε οι ειδικοί.

15 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της ξηροφθαλμίας 

“Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει σύνδεση με την ανάπτυξη μιας οφθαλμικής πάθησης αργότερα, αλλά ανησυχούμε για πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις καθώς οι άνθρωποι ξοδεύουν όλο και περισσότερο χρόνο στις ηλεκτρονικές συσκευές τους”.

Πώς να προστατέψεις τα μάτια σου

Υπάρχουν ορισμένα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να ελαχιστοποιήσουμε την επίδραση των ψηφιακών οθονών στα μάτια μας

Περιόρισε τον χρόνο στις οθόνες:

Βάλε όριο στον ημερήσιο χρόνο οθόνης που σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα για παιδιά σχολικής ηλικίας και καθόλου χρόνο οθόνης για παιδιά κάτω των 2 ετών.

Πέρασε περισσότερο χρόνο έξω:

Βοήθησε τα παιδιά να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης μυωπίας. Ωστόσο, ο χρόνος σε εξωτερικούς χώρους δεν θα επιβραδύνει απαραίτητα την εξέλιξη της μυωπίας μόλις εμφανιστεί.

Όσο περισσότερο χρόνο περνάς σε εξωτερικούς χώρους κοιτάζοντας την απόσταση και τους ανοιχτούς χώρους, τόσο λιγότερο χρόνο αφιερώνεις κοιτάζοντας μια οθόνη.

Δεν χρειάζεται να είναι όλα ταυτόχρονα· μπορεί να είναι το μεσημέρι ή το περπάτημα από και προς το σχολείο ή το γραφείο. Απλώς θυμήσου να προστατεύεις τα μάτια σου από το φως του ήλιου φορώντας γυαλιά ηλίου και καπέλο.

Όραση: 3 μέθοδοι προστασίας από πρεσβυωπία και μυωπία 

Τήρησε τις αποστάσεις:

Αν χρησιμοποιείς οθόνες όλη την ημέρα στη δουλειά, ο ειδικός λέει ότι η τήρηση των εργονομικών συστάσεων είναι απαραίτητη. Μια σωστή τοποθέτηση της οθόνης στην κατάλληλη απόσταση και ύψος, ο επαρκής φυσικός φωτισμός και τα τακτικά διαλείμματα μπορούν να μειώσουν την καταπόνηση των ματιών.

Ακολούθησε τον κανόνα 20-20-20:

Αυτό σημαίνει ότι κάθε 20 λεπτά, κάνε ένα διάλειμμα από την οθόνη και κοίταζε σε απόσταση 20 μέτρων μακριά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Κάνε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις:

Οι οφθαλμίατροι συνιστούν γενικά οφθαλμολογική εξέταση κάθε δύο χρόνια. Για τους ευάλωτους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με υποκείμενες παθήσεις όπως ο διαβήτης και τα αυτοάνοσα νοσήματα, συνιστώνται συχνότεροι έλεγχοι.

5 καταστάσεις που επιβάλουν άμεση επίσκεψη στον οφθαλμίατρο 

Πηγή: www.shape.gr  Μάτια-Όραση: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της συνεχόμενης χρήσης οθονών

~~~~~~~~~~~~~~

“Η Τροφή μας το Φάρμακό μας”: Χρήσιμα ΦΥΣΙΚΆ συμπληρώματα διατροφής με σημαντική αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, που διατίθενται από την ιστοσελίδα μας και μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην καλή υγεία και λειτουργία των ματιών σας και της όρασης, όπως και στην βελτίωση της αιμάτωσης εν γένει του οργανισμού, είναι:

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Διαβάστε ακόμη: Μάτια: 4 συμβουλές για καλύτερη όραση 

Ποια Συμπτώματα Παραπέμπουν σε Παθήσεις των Ματιών και της Όρασης

Η άμεση σχέση νοητικής λειτουργίας και όρασης με την διατροφή 

Όραση: Βελτίωση με ενεργοποίηση λεμφικού και νευρικού συστήματος-Ασκήσεις και τροφές 

Όραση: Τί να τρώμε για να βλέπουμε καλύτερα 

Ποιες ασθένειες συνδέονται με θολή όραση~Τι μπορούμε να κάνουμε

Σταδιακή απώλεια όρασης και τι μπορείτε να κάνετε

Μύθοι και αλήθειες για τα μάτια και την όραση 

Ποιά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την όραση 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια