MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΘρεπτικές ΟυσίεςΠώς να καταλάβουμε ότι έχουμε Έλλειψη Πρωτεΐνης

Πώς να καταλάβουμε ότι έχουμε Έλλειψη Πρωτεΐνης

Πώς να καταλάβουμε ότι έχουμε Έλλειψη Πρωτεΐνης
Image by magnetme from Pixabay Πώς να καταλάβουμε ότι έχουμε Έλλειψη Πρωτεΐνης

Πώς να καταλάβουμε ότι έχουμε Έλλειψη Πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό και επιτελεί πλήθος λειτουργίες. Χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας, ως ένζυμο που προκαλεί αντιδράσεις μέσα στο σώμα, σχηματίζει δομές (π.χ. τους μύες) και μεταφέρει ”σήματα” από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο.

Το 15% είναι το ελάχιστο ποσοστό πρωτεΐνης που χρειάζεται να λαμβάνουμε από τις καθημερινές μας θερμίδες. Συχνά, όμως, δεν προσλαμβάνουμε αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, το οποίο δημιουργεί διάφορα συμπτώματα στον οργανισμό μας.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε εάν λαμβάνουμε μη επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης; Μερικά από τα συμπτώματα της έλλειψής της είναι:

Πρήξιμο:

Οι πρωτεΐνες που κυκλοφορούν στο αίμα μας (ιδιαίτερα η αλβουμίνη) αποτρέπουν τα υγρά να συσσωρεύονται στους ιστούς μας. Έτσι, ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια ότι δεν λαμβάνουμε αρκετή πρωτεΐνη είναι το πρήξιμο (ή αλλιώς οίδημα), κυρίως στην κοιλιά, τα πόδια και τα χέρια μας.

Αλλαγές στη διάθεση:

Ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί χημικές ουσίες που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές για να μεταδίδουν πληροφορίες μεταξύ των κυττάρων. Πολλοί από αυτούς είναι κατασκευασμένοι από αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης.

Επομένως, η έλλειψη πρωτεΐνης στη διατροφή μας θα μπορούσε να σημαίνει ότι το σώμα μας δεν μπορεί να ”κατασκευάσει” κάποιους από αυτούς τους νευροδιαβιβαστές- με αποτέλεσμα την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλός μας.

Για παράδειγμα, με χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης στο σώμα μας, μπορεί να αισθανόμαστε κατάθλιψη ή να γινόμαστε επιθετικοί.

Νευροδιαβιβαστές: Ποιοί είναι οι σημαντικότεροι και πώς λειτουργούν 

Προβλήματα στα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα:

Όλα αυτά αποτελούνται από πρωτεΐνες, όπως είναι η ελαστίνη, το κολλαγόνο και η κερατίνη. Όταν το σώμα μας δεν μπορεί να φτιάξει αυτές τις πρωτεΐνες, θα έχει ως αποτέλεσμα εύθραυστα ή αραιά μαλλιά, ξηρό ή λεπτό δέρμα και βαθιές ραβδώσεις στα νύχια.

Έλληνες επιστήμονες δημιούργησαν ένα ΜΟΝΑΔΙΚΌ ΒΙΟΕΝΕΡΓΟ κολλαγόνο 

Αδυναμία και κόπωση:

Με την πάροδο του χρόνου, η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της μυϊκή μας μάζας, το οποίο με την σειρά του μειώνει τη δύναμή μας. Έτσι, καθίσταται πιο δύσκολο να διατηρήσουμε την ισορροπία μας και επιβραδύνεται ο μεταβολισμός μας. Παράλληλα, μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία όταν τα κύτταρά μας δεν έχουν αρκετό οξυγόνο, γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε κόπωση.

Αύξηση μυικής μάζας: Τροφές που βοηθούν στην δόμηση μυών 

Πείνα:

Η πρωτεΐνη είναι το καύσιμό μας. Είναι μια από τις πηγές των θερμίδων μας μαζί με τους υδατάνθρακες και το λίπος και συμβάλλει σημαντικά στο αίσθημα κορεσμού. Εάν νιώθουμε ότι θέλουμε να τρώμε συνεχώς, ενώ έχουμε κανονικά τα γεύματα μας, τότε πιθανό να χρειαζόμαστε περισσότερη πρωτεΐνη.

Γιατί νιώθω συνέχεια ότι πεινάω; 

Αργή επούλωση των τραυματισμών:

Αυτό ισχύει για πληγές, γρατσουνιές, διάστρεμμα ή οτιδήποτε σχετίζεται με την άσκηση. Αυτό οφείλεται στο ότι το σώμα μας δεν παράγει αρκετό κολλαγόνο, το οποίο βρίσκεται στους συνδετικούς ιστούς και στο δέρμα μας. Ακόμη, χρειαζόμαστε πρωτεΐνη για να δημιουργήσουμε θρόμβο αίματος και να σταματήσει η πληγή.

Κολλαγόνο: Γήρανση, Δέρμα, Οστά και Αρθρώσεις 

Πτώση ανοσοποιητικού:

Τα αμινοξέα στο αίμα μας βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να παράγει αντισώματα, τα οποία ενεργοποιούν τα λευκά αιμοσφαίρια για να καταπολεμήσουν τους ιούς, τα βακτηρίδια και τις τοξίνες. Έτσι, ελλείψει πρωτεΐνης, αρρωσταίνουμε ευκολότερα και συχνότερα. Ακόμη, το σώμα μας χρειάζεται πρωτεΐνη για να αφομοιώσουμε και να απορροφήσουμε και άλλες θρεπτικές ουσίες, που μας κρατούν υγιείς.

Αμινοξέα: Ποιος ο ρόλος τους και φυσική πρόσληψη 

Έτσι λοιπόν, εάν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα σημάδια, πολύ πιθανό να χρειάζεστε περισσότερη πρωτεΐνη στη καθημερινότητά σας.

Για να έχετε μια καλή και ισορροπημένη διατροφή, και άρα έναν υγιέστερο οργανισμό, εντάξετε περισσότερες πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή σας . Τέτοιες πηγές πρωτεΐνης είναι τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Επιμέλεια: Κατερίνα Κουλουμέντα – Δάφνη Νταλάπα
Με πληροφορίες από το webmd – www.nutritionist.gr  

“Τροφή-Φάρμακο”: Να προσθέσουμε ακόμη την επιβάρυνση της ανάπτυξης

Τα ζωτικά όργανα, οι μύες, οι ιστοί ακόμη και ορισμένες ορμόνες προκύπτουν από πρωτεΐνες. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες δημιουργούν αιμοσφαιρίνη και αντισώματα. Οι πρωτεΐνες ελέγχουν σχεδόν κάθε σωματική λειτουργία, από το σάκχαρο μέχρι την επούλωση τραυμάτων και την καταπολέμηση των βακτηριδίων.

Όσον αφορά τα παιδιά και τους έφηβους που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, η έλλειψη πρωτεΐνης καθυστερεί την ανάπτυξή τους. Είναι συνήθως αποτέλεσμα υποσιτισμού και παρουσιάζεται σε παιδιά των τριτοκοσμικών λαών.

Είναι ξεκάθαρη η σύνδεση μεταξύ χαμηλής πρωτεϊνικής πρόσληψης και διαταραγμένης αναπτυξιακής διαδικασίας.

Πρωτεΐνες: Γιατί είναι απαραίτητες και ειδικά στην παιδική ηλικία  

Δείτε ακόμη: Πρωτεΐνη: Σε ποιά ποσότητα είναι απαραίτητη ημερησίως;

Φυτικές ή ζωικές πρωτεΐνες και γιατί;

Πέψη & Υγεία – Μέρος Β: Πρωτεΐνες & Λίπη.

Ποιες τροφές αντικαθιστούν το κρέας;

Πρωτεΐνες και προβιοτικά βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια