MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΌλη η αλήθεια για την ζάχαρη και τις εναλλακτικές της

Όλη η αλήθεια για την ζάχαρη και τις εναλλακτικές της

Όλη η αλήθεια για την ζάχαρη και τις εναλλακτικές της
Όλη η αλήθεια για την ζάχαρη και τις εναλλακτικές της

Όλη η αλήθεια για την ζάχαρη και τις εναλλακτικές της

Η ΖΑΧΑΡΗ..ΕΙΝΑΙ ΖΑΧΑΡΗ Όλη η αλήθεια για την ζάχαρη και τις εναλλακτικές της

Υπάρχουν πολλές φυσικές μορφές ζάχαρης εκεί έξω! Κάποιες συνταγές ψησίματος “χωρίς ζάχαρη” θα μπορούσαν να σας πείσουν ότι αυτές οι επιλογές είναι 100% υγιεινές, απλά και μόνο επειδή είναι φυσικές.

Παρόλα αυτά και μέχρι τα τελευταία 100 χρόνια τα γλυκά φαγητά αποτελούσαν πολυτέλεια και η πρόσβασή μας σε αυτά, υπαγορευόταν από τις εποχές, μιας και δεν είχαμε ψύξη ή τις σύγχρονες διαθέσιμες τεχνικές συντήρησης. Τα εποχιακά φρούτα δεν διαρκούσαν πολύ και το μέλι σπάνιζε.

Υπολογίζεται μάλιστα, ότι ένα παιδί στην ηλικία των οκτώ ετών σήμερα, καταναλώνει τόση ζάχαρη, όση ένας ενήλικας σε όλη τη ζωή πριν εκατό χρόνια.

Όλες οι μορφές ζάχαρης (μέλι, σιρόπι από σφένδαμο, φρούτα, νέκταρ καρύδας, πουρές από χουρμά, ωμή ζάχαρη) επιδρούν στη γλυκόζη του αίματος σε κάποιο βαθμό και οδηγούν σε απελευθέρωση ινσουλίνης. Η ορμόνη της ινσουλίνης δίνει σήμα στο σώμα να στείλει τη γλυκόζη, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στα κύτταρα, όπου μετατρέπεται είτε σε ενέργεια, είτε σε λίπος προς αποθήκευση.

Πάγκρεας-Ινσουλίνη-Υπογλυκαιμία-Υπερινσουλιναιμία: Δράση και συνέπειες στον οργανισμό 

Ανεξάρτητα από το πόσο φυσική ή διατροφικά πλούσια μπορεί να είναι η ζάχαρη, το σώμα απαντά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ως εκ τούτου, κάθε μορφής ζάχαρη, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, ανεξάρτητα από την πηγή της.

ΑΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ

Η μείωση τόσο της προφανούς, όσο και της κρυμμένης ζάχαρης από τη διατροφή μας, είναι από τα πιο αποτελεσματικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την υγεία μας. Το να την κόψουμε “εν ψυχρώ”, μπορεί να αποβεί δύσκολο για μερικές εβδομάδες, αλλά πριν το καταλάβετε, το σώμα προσαρμόζεται και βελτιώνεται στο να ελέγχει τη ζάχαρη στο αίμα, κάτι το οποίο ευτυχώς σημαίνει και λιγότερες λιγούρες.

Διατροφικές «βόμβες» ζάχαρης που ίσως δεν φαντάζεστε. Τι να κάνετε 

Επιπλέον, οι αισθητήρες της γεύσης μας προσαρμόζονται και είμαστε ικανοί να εκτιμήσουμε τη γεύση και την παραλλαγή όλων των τροφών περισσότερο. Μειώνοντας τη χρήση όλων των τύπων ζάχαρης, διευκολύνετε πολύ περισσότερο την απόλαυση της ποικιλίας των γεύσεων που προκύπτει από την κατανάλωση κανονικού φαγητού.

Τι θα πάθεις εάν κόψεις την ζάχαρη για έναν μήνα 

ΚΑΝΕΝΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 100% ΥΓΙΕΙΝΌ

Τα γλυκαντικά με χαμηλές θερμίδες (σαν τη στέβια ή το μεθυλόπνευμα όπως η ξυλιτόλη) είναι κάπως σαν “λύκος σε ρούχα προβάτου” – δεν είναι τόσο αβλαβή όσο νομίζετε. Φυσικά και μπορείτε να τα χρησιμοποίησετε για τρατάρισμα που και που, όμως η συχνή χρήση γλυκαντικών, θα εξακολουθήσει να ενθαρρύνει τους γευστικούς σας αισθητήρες να θέλουν περισσότερη ζάχαρη.

Για να καταπολεμήσετε τις λιγούρες για ζάχαρη και να πάρετε τον έλεγχο των σακχάρων στο αίμα, πρέπει πραγματικά να κάνετε ένα διάλειμμα από όλα τα γλυκαντικά, ώστε να επιτρέψετε στη γεύση και στον εγκέφαλό σας να προσαρμοστούν.

Επιπλέον, μία πρόσφατη έρευνα, ισχυρίστηκε ότι αν η γεύση και το μυαλό, δέχονται μηνύματα που προτείνουν την κατανάλωση γλυκού ή φαγητού, το σώμα προετοιμάζεται για εισροή γλυκόζης. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα πραγματικά δίνει το έναυσμα σε μία σειρά από ορμονικές και μεταβολικές ανταποκρίσεις, έτοιμες να διαχειριστούν την αύξηση των αιματικών σακχάρων, ακόμα και με χαμηλά θερμιδικά γλυκαντικά.

Αποτοξινωθείτε από καφεΐνη, ζάχαρη και άσπρο αλεύρι σε μόλις μία εβδομάδα 

Επομένως, εξακολουθείτε να έχετε κάποιες από τις μεταβολικές συνέπειες καταναλώνοντας ζάχαρη, ούτως ή άλλως. Αυτό, κάπως εξηγεί, γιατί τα ποτά και τα προϊόντα με χαμηλή ζάχαρη, δε φαίνεται να έχουν τόση επιρροή στην παχυσαρκία όπως περίμεναν οι αναλυτές.

Τα τεχνητά γλυκαντικά, πάνε μαζί με όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα που αφορούν στα φυσικά γλυκαντικά και αναφέρθηκαν παραπάνω, με το επιπρόσθετο βάρος ότι είναι πολύ επεξεργασμένα χημικά – από τον άνθρωπο- τα οποία δεν αναγνωρίζονται από το σώμα και συχνά “αποφουρνίζονται” από το συκώτι.

Σταματήστε-Η υπερκατανάλωσή της καταστρέφει το συκώτι, ακριβώς όπως το αλκοόλ 

Eίναι συχνά πιθανό να υποκαταστήσουν τη λευκή/άχνη ζάχαρη με εναλλακτικές συνταγές. Κάποιες φορές, απαιτείται μικρή προσπάθεια και λάθη, προκειμένου να βρεθεί η ισορροπία, αλλά αν το κάνετε μια-δυο φορές, θα το πετύχετε.

Μιας και το ψήσιμο αποτελεί μια μορφή χημείας, υπάρχουν κάποιες συνταγές που δεν θα πετύχουν αν η “πραγματική” ζάχαρη αντικατασταθεί με υποκατάστατα, όπως η ξυλιτόλη ή η στέβια. Αυτό συμβαίνει, επειδή χάνονται οι φυσικές ιδιότητες που προσδίδει η ζάχαρη σε μία συνταγή. Ένα προφανές παράδειγμα είναι η μαρέγκα ή η πάβλοβα.

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ (ΚΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ) ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΖΑΧΑΡΗΣ

Προτιμότερο είναι να καταναλώνετε πάντα αληθινή τροφή, οπότε μην εκπλήσσεστε που προτείνουμε τη χρήση προϊόντων “φυσικής ζάχαρης”, αλλά με μέτρο. Παρακάτω, δίνεται μία λίστα με φυσικές ζάχαρες και γλυκαντικά τοποθετημένα κατά προσέγγιση με τη δική μας σειρά προτίμησης, αλλά διαφορετικές συνταγές ή συνθήκες, ίσως μας οδηγήσουν να χρησιμοποιήσουμε γλυκαντικό που μπορεί να μην ταιριάζει σε άλλη περίσταση.

Ακατέργαστη Ζάχαρη

Τί είναι: Ακατέργαστη ζάχαρη (γνωστή και ως SugaVida από την Conscious Foods) είναι το κρυσταλλωμένο νέκταρ που συλλέγεται από τον φοίνικα Palmyra που φυτρώνει στη Σρι Λάνκα και στην Ινδία.

Γιατί αποτελεί καλή επιλογή: O φοίνικας Palmyra είναι ένα παραδοσιακό αγιουρβεδικό συστατικό, όπου η θρεπτική του πυκνότητα -1 κουταλάκι παρέχει 133% της ημερήσιας αναγκαίας ποσότητας Β12, 222% βιταμίνη Β6, 665% της βιταμίνης Β1.

Έχει επίσης γλυκαιμικό δείκτη 40, κάνοντάς την λιγότερο διασπώμενη στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα- σε σύγκριση με τη λευκή ζάχαρη που έχει γλυκαιμικό δείκτη 100 και κανένα επιπρόσθετο διατροφικό αποτέλεσμα. Ο φοίνικας Palmyra, είναι επίσης οργανικός, μία ηθική πηγή προέλευσης και μία αειφόρα επιχείρηση για τις κοινωνίες που τον καλλιεργούν.

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης και η σημασία του 

Πότε να το χρησιμοποιήσετε: Χρησιμοποιείστε το ως άμεσο υποκατάστατο σε συνταγές που θέλουν ζάχαρη. Συχνά, μπορείτε να μειώσετε στο μισό την ποσότητα που συνιστάται.

Τί γεύση έχει: Έχει μία βαθιά, ζεστή καραμελωμένη γεύση, που θα βελτιώσει τις περισσότερες συνταγές.

Προσοχή: Οι Ινδικές αγορές, μπορεί να πουλούν κορμούς “ακατέργαστης” ζάχαρης, συχνά όμως δεν είναι το προϊόν από το φοίνικα Palmyra και δεν παρέχει τα ίδια διατροφικά οφέλη (υπάρχουν πολύ λίγες φυτείες φοίνικα Palmyra).

Κρύσταλλοι νέκταρ/ανθοί/σιρόπι Καρύδας

Τί είναι: Eίναι το κρυσταλλικό νέκταρ από τον κοκοφοίνικα.

Γιατί αποτελεί καλή επιλογή: Είναι μία φυσική ζάχαρη, που είναι παρόμοια με αυτή του φοίνικα Palmyra, αλλά δεν είναι εξίσου θρεπτική -έχει χαμηλούς γλυκαιμικούς δείκτες (30-35) και μία πηγή από θρεπτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, B2, B3, σίδηρο και μαγνήσιο. Είναι λίγο πιο οικονομικό και πιο εύκολα διαθέσιμο, από την ακατέργαστη ζάχαρη για καθημερινή χρήση. Η βιωσιμότητα και η οργανική κατάσταση θα διαφέρει από προϊόν σε προϊόν.

Πότε να το χρησιμοποιήσετε: Χρησιμοποιήστε το ως άμεσο υποκατάστατο σε συνταγές που χρειάζονται ζάχαρη. Συχνά, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα στο μισό από αυτή που προτείνεται.

Τί γεύση έχει: Έχει μία βαθιά, ζεστή καραμελωμένη γεύση που βελτιώνει τις περισσότερες συνταγές.

Προσοχή: Επιδιώξτε τα οργανικά, όπου είναι δυνατό.

Δείτε και Ζάχαρη καρύδας: Δυναμίτης υγείας και ισορροπίας

Μείγματα φρούτων

Τί είναι: Xρήση φρούτων αντί ζάχαρης στις συνταγές. Μία λιωμένη ώριμη μπανάνα, μερικοί χουρμάδες ή χυμός μήλου (βρασμένο μήλο), για παράδειγμα.

Γιατί είναι καλή επιλογή: Έχετε την επιπρόσθετη γεύση των φρούτων, μαζί με τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τις φυτικές ίνες και τα φυτοστοιχεία που περιέχει το φρούτο. Το μήλο, είναι πλούσιο σε κουερσετίνη, για παράδειγμα.

Πότε να το χρησιμοποιήσετε: Υποκατάστατο ζάχαρης στα κέικ, στα μάφινς, στον χυλό και στις τηγανίτες.

Τί γεύση έχει: Σαν κανονικό φαγητό -καλά ισορροπημένο χωρίς να είναι πολύ γλυκό.

Προσοχή: Αναλόγως τη συνταγή, μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε τα άλλα συστατικά, λαμβάνοντας υπόψιν τις αλλαγές που προσδίδει το νερό του φρούτου. Το μείγμα μήλου για παράδειγμα, θα προσθέσει περισσότερα υγρά από 4 μεσαίους χουρμάδες. Όταν χρησιμοποιείτε χουρμάδες, αφαιρέστε την πέτρα, τοποθετείστε τους στο blender μαζί με το υγρό της συνταγής και αναμείξτε μέχρι να πολτοποιηθεί τελείως. Δε χρειάζεται στράγγιγμα.

Φτιάξτε υγιεινή, εναλλακτική ζάχαρη από χουρμάδες 

Σιρόπι Σφενδάμου 

Τί είναι: Το σιρόπι σφενδάμου είναι συμπυκνωμένος χυμός του Καναδικού δέντρου σφενδάμου. Έχει λιγότερες θερμίδες και περιεχόμενο σε φρουκτόζη από το μέλι και ο γλυκαιμικός δείκτης είναι 54.

Γιατί αποτελεί καλή επιλογή: Eίναι μία φυσική ζάχαρη που έχει κάποια διατροφική αξία, παρέχοντας ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και κάλιο. Παρ’όλα αυτά, έχει λιγότερες βιταμίνες από το μέλι.

Τι γεύση έχει: Έχει μια βαθιά γεύση καραμέλας, είναι πεντανόστιμο για επάλειψη (σε τηγανίτες ολικής φυσικά!) ή για χρήση σε συνταγές, αντί για ζάχαρη.

Προσοχή: Ο τύπος Α είναι πιο ελαφρύς και πιο ήπιος, ενώ ο Β είναι πιο σκοτεινός και έχει υψηλότερη διατροφική αξία. Μην ξεγελαστείτε με “σιρόπια με γεύση σφενδάμου”, δεν είναι αληθινό σιρόπι και θα πρέπει να αποφευχθεί.

Σιρόπι σφενδάμου: Διαθέτει πάνω από 50 ευεργετικές ουσίες 

Μέλι 

Τί είναι: To μέλι φτιάχνεται από τις μέλισσες, από το νέκταρ που συγκεντρώνεται στα λουλούδια, προκειμένου να ταΐσουν την κυψέλη. Το ωμό είναι πιο θρεπτικό και έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία σε σχέση με τα περισσότερα επεξεργασμένα προϊόντα.

Η διατροφική αξία είναι 50 και είναι σχεδόν 50% φρουκτόζη (50:50 η αναλογία φρουκτόζης/γλυκόζης), κάνοντάς το πιο εύκολο για το σώμα να το μεταβολίσει από ότι ένα προϊόν υψηλότερο σε φρoυκτόζη.

Γιατί αποτελεί καλή επιλογή: To μέλι είναι ένα φυσικό γλυκαντικό και έχει μέτρια διατροφικά οφέλη, καθώς παρέχει βιταμίνες, όπως Β6 και C. Κάποιοι τύποι μελιού, όπως η μανούκα ή εκείνα που δεν έχουν παστεριωθεί, παρέχουν επιπρόσθετα αντιβακτηριδιακά/αντιμυκητισιακά οφέλη, αν καταναλωθούν ωμά. Πολλοί διαπιστώνουν ότι η κατανάλωση παρθένου μελιού, κατά την περίοδο αλλεργιών, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματά τους.

Τί γεύση έχει: To μέλι ποικίλει, ανάλογα με τα άνθη που ταΐζονται οι μέλισσες. Μπορεί πραγματικά να δώσει υπέροχη γεύση σε ένα πιάτο, αν χρησιμοποιηθεί σωστά.

Προσοχή: Επειδή ακριβώς το μέλι είναι φυσικό, δε σημαίνει ότι χρησιμοποιείται χωρίς επιπτώσεις, καθώς εξακολουθεί να είναι ζαχαρούχο. Το φθηνότερο μέλι, μπορεί να αναμειχθεί με υδροφθοράνθρακα (HFCS) ή σιρόπι γλυκόζης, ώστε να μειώσει το κόστος παραγωγής.

Το μέλι δεν προτείνεται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 μηνών, εξαιτίας του ρίσκου της έκθεσης στα βακτήρια Clostridium botilinum, καθώς πρέπει το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί. Γενικά, συνίσταται η αποφυγή κατανάλωσης από μικρά παιδιά ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ επιπρόσθετης ζάχαρης ή γλυκαντικών μέχρι να μεγαλώσουν.

Μέλι, μία μόλις κουταλιά κάθε μέρα θωρακίζει την υγεία μας 

Ξυλιτόλη/Σορβιτόλη/Μαννιτόλη

Τί είναι: Mεθυλόπνευμα, το οποίο προέρχεται από τις ίνες πολλών ειδών φυτών όπως βρώμη, μανιτάρια, καλαμπόκι, και βατόμουρα. Δεν αποτελούν το υγιεινότερο γλυκαντικό, αλλά μπορεί να είναι μία χρήσιμη επιλογή για κάποιους ανθρώπους, συμπεριλαμβάνοντας τους διαβητικούς, που ενδέχεται να πρέπει να καταναλώσουν φυσικές επιλογές ζάχαρης σποραδικά.

Γιατί αποτελεί επιλογή: Για περιστασιακή χρήση, σαν γλυκαντικό με χαμηλές θερμίδες. Είναι καλό για τα δόντια, μιας και αποτρέπει την ανάπτυξη στοματικών βακτηρίων και γι’αυτό το λόγο συχνά χρησιμοποιείται σε τσίχλες. Η “αλκοολική” πλευρά της αλυσίδας σε αυτή τη ζάχαρη σταματά να απορροφάται από το έντερο -αυτό σταματάει κάθε μεταβολική επίδραση, αλλά μπορεί να προκαλέσει θέματα χώνεψης (Δείτε παρακάτω)

Πότε να το χρησιμοποιείτε: Σε μία συνταγή 50:50 με μία “φυσική” ζάχαρη, ώστε να μειώσει το θερμιδικό περιεχόμενο, αλλά ταυτόχρονα να εξακολουθεί να παρέχει τα επίπεδα γλυκύτητας που μπορεί να αναζητάτε.

Τί γεύση έχει: Γλυκιά, χωρίς γευστικά πρόσθετα.

Προσοχή: Μετριάστε την μεγάλη κατανάλωση ξυλοπνευμάτων, καθώς μπορεί να έχει καθαρτική δράση και να προκαλέσει στομαχικές κράμπες και διάρροια. Προσοχή, η μεθανόλη συνήθως έχει φτιαχτεί από σιτάρι με γευστικά τροποποιημένους οργανισμούς (GMO), γι’αυτό αναζητείστε πιστοποιημένες οργανικές εναλλακτικές, αν μπορείτε.

Τα μεθυλοπνεύματα είναι πολύ τοξικά για τα κατοικίδια και τα ζώα – διατηρείστε τα σε ασφαλές μέρος και μην ταΐζετε τα κατοικίδιά σας με σνακ που έχουν φτιαχτεί για γλυκαντικά (βεβαιωθείτε ότι προειδοποιείτε και τα παιδιά σας).

Η κοιλίτσα του σιταριού-Η δραματική τροποποίηση μιας υγιεινής τροφής 

Στέβια Όλη η αλήθεια για την ζάχαρη και τις εναλλακτικές της

Tί είναι: Είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο φυτό στέβια που φυτρώνει στο Περού και ερεθίζει τους γλυκούς υποδοχείς της γλώσσας. Το προϊόν, ποικίλει από σκόνη ολόκληρου φύλλου (πράσινου) μέχρι και υψηλά κατεργασμένα υποκατάστατα ζάχαρης, τα οποία έχουν αναμειχθεί με άλλα έκδοχα, έτσι ώστε μία κουταλιά του γλυκού στέβια να ισούται με μία κουταλιά ζάχαρης (όπως η Τρούβια).

Γιατί είναι καλή επιλογή: Πολύ χαμηλές θερμίδες και πολύ δραστικό -μία μικρή ποσότητα έχει μεγάλη διάρκεια.

Πότε να το χρησιμοποιήσετε: Παρόλο που δεν είναι το υγιεινότερο γλυκαντικό συγκριτικά με φυσικές ζαχαρούχες επιλογές, μπορεί να αποτελέσει μία χρήσιμη εναλλακτική για διαβητικούς.

Τί γεύση έχει: Κάποιοι αντιπαθούν αυτή τη “γούνινη/μεταλλική” γεύση της Στέβιας, αν και άλλοι δεν το παρατηρούν αυτό καθόλου.

Προσοχή: Στις πιο κατεργασμένες εκδοχές. Προτιμήστε 100% καθαρά φύλα. Είναι τόσο ισχυρό, που καθίσταται δύσκολο να χρησιμοποιηθεί με φειδώ και μπορεί να παρεμποδίσει το μακροπρόθεσμο στόχο της προσαρμογής των γευστικών αισθητήρων σε ένα τρόπο ζωής χαμηλής κατανάλωσης ζάχαρης.

Στέβια: Μήπως εντέλει δεν είναι αυτό που νομίζουμε; 

Καφέ σιρόπι Ρυζιού

Tί είναι: Σιρόπι υψηλό σε γλυκόζη που προέρχεται από βρασμένο ρύζι.

Γιατί ΔΕΝ είναι καλή επιλογή: Το σιρόπι ρυζιού, μοιάζει και ακούγεται φυσικό, αλλά είναι υψηλά κατεργασμένο, έχει πολύ χαμηλή θρεπτική αξία και υψηλούς γλυκαιμικούς δείκτες (98).

Πότε να το χρησιμοποιήσετε: Προτείνεται να χρησιμοποιήσετε άλλες φυσικές επιλογές ζάχαρης που προτάθηκαν παραπάνω, που έχουν περισσότερα θρεπτικά οφέλη και χαμηλότερους γλυκαιμικούς δείκτες.

Τί γεύση έχει: Βουτυρούχα γεύση.

Προσοχή: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ψημένα αγαθά. Λόγω του ότι είναι κάπως στεγνό, είναι καλύτερο να συνδυαστεί με άλλη ζάχαρη (50:50).

Νέκταρ Αγαύης

H αγαύη είναι ένας κάκτος που φυτρώνει στη Λατινική Αμερική και το σιρόπι φτιάχνεται από τον πολτό των φύλλων του κάκτου. Ενώ το σιρόπι Αγάβης χρησιμοποιείτο παραδοσιακά από Αμερικανούς Ιθαγενείς, αυτό το συστατικό σχετίζεται πολύ λίγο με το σιρόπι Αγάβης, που βρίσκουμε στα ράφια σήμερα.

Γιατί ΔΕΝ είναι καλή επιλογή: Το σιρόπι αγάβης, είναι πολύ επεξεργασμένο και περιέχει φρουκτόζη κατά προσέγγιση 70-97%. Η αγάβη, αρχικά εμπορεύτηκε σαν γλυκαντικό με χαμηλούς γλυκαιμικούς δείκτες, επειδή η φρουκτόζη, δεν προκαλεί ακίδες γλυκόζης/ινσουλίνης, όπως κάνει η γλυκόζη.

Όμως πλέον γνωρίζουμε ότι η φρουκτόζη, πηγαίνει απευθείας στο συκώτι για προεργασία και είναι τελικά χειρότερη από τη γλυκόζη. Είναι γνωστό για την αύξηση του ρίσκου μεταβολικού συνδρόμου (καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία και διαβήτη) και προκαλεί αύξηση στα αιματικά τριγλυκερίδια και στη χοληστερόλη.

Γλυκαντικό Φρουκτόζη: Χειρότερο δηλητήριο από τη ζάχαρη-Βρίσκεται σε σωρεία τροφίμων 

Η αγάβη δεν είναι πολύ διαφορετική σε σύνθεση από το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή φρουκτόζη, που είναι κατεργασμένη ζάχαρη και θεωρείται υπεύθυνο για μεγάλο ποσοστό παχυσαρκίας στην Αμερική. Σε ανεξάρτητα τεστ με σιρόπι αγάβης, βρέθηκε ότι κάποιες εταιρείες, μειώνουν το νερό της καθαρής αγάβης με σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή φρουκτόζη.

Πότε να το χρησιμοποιείτε: Ποτέ. Χρησιμοποιείστε άλλες πηγές γλυκαντικών.

Προσοχή: Σε παραπλανητικούς ισχυρισμούς ότι αυτό το προϊόν είναι καλό για την υγεία.

Προσοχή: Όλη η αλήθεια για το σιρόπι αγαύης 

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ Όλη η αλήθεια για την ζάχαρη και τις εναλλακτικές

Είναι σαφές πως στην υγιεινή διατροφή δεν έχουν θέση χημικά γλυκαντικά όπως σουκρουλόζη, ασπαρτάμη, ακεσουλφάμη ή ζαχαρίνη. Το ιδανικότερο λοιπόν, είναι να αποφεύγουμε αυτά τα προϊόντα/συστατικά και να απολαμβάνουμε αληθινές, φυσικές τροφές όταν ψάχνουμε για “κάτι γλυκό”.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο και ζουμερό από ένα ώριμο ροδάκινο! Αν δεν είναι η εποχή τους, υπάρχουν πολλά γλυκά που μπορούμε να φτιάξουμε, χρησιμοποιώντας όλες αυτές τις φυσικές ζάχαρες που προαναφέρθηκαν.

Sugar detox: Αποτοξίνωση από τη ζάχαρη τώρα 

10+ λόγοι να μην ξαναφάμε ζάχαρη και άσπρο αλεύρι

Σώστε τα Παιδιά σας~5 τρόποι μείωσης της κατανάλωσης ζάχαρης

Τεχνητά γλυκαντικά: Πόσο επικίνδυνα είναι και πως να τα αποφύγετε 

Διατροφικοί μύθοι~Η αντικατάσταση της ζάχαρης με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες πιο “υγιεινές”

Ζάχαρη: Τραυματίζει τα αιμοφόρα αγγεία-Καταπονεί την καρδιά 

Τεχνητά γλυκαντικά: Βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία, αλλάζουν τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε το λίπος 

Όλη η έρευνα για να συνταχθεί το παρόν άρθρο έχει γίνει από το www.sugavida.gr Όλη η αλήθεια για την ζάχαρη και τις εναλλακτικές


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια