MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΜέταλλα/ΙχνοστοιχείαΑσβέστιο: Εκτός από τα οστά, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού, μυικού...

Ασβέστιο: Εκτός από τα οστά, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού, μυικού και καρδιαγγειακού συστήματος

Ασβέστιο: Εκτός από τα οστά, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού, μυικού και καρδιαγγειακού συστήματος
Image by silviarita Ασβέστιο: Εκτός από τα οστά, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού, μυικού και καρδιαγγειακού συστήματος

Ασβέστιο: Εκτός από τα οστά, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού, μυικού και καρδιαγγειακού συστήματος

Τι είναι το ασβέστιο;

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό μεταλλικό στοιχείο. Είναι ένα μεταλλικό στοιχείο, που το συναντάμε σε μεγάλες ποσότητες στο ανθρώπινο σώμα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς είναι το βασικό συστατικό των οστών και των δοντιών.

Είναι αναγκαίο δομικό υλικό για να «χτίσουμε» δυνατά και πυκνότερα οστά όταν είμαστε νέοι, αλλά και να διατηρήσουμε τα οστά μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση καθώς τα χρόνια περνούν, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες.

Το 95% του ασβεστίου που βρίσκεται σε αυτά τα μέρη του σώματος, όπου και αποθηκεύεται με τη μορφή μικρών κρυστάλλων, οι οποίοι παρέχουν ασβέστιο στο σώμα, όπου υπάρχει ανάγκη.

Που βοηθάει το ασβέστιο συνοπτικά

Το ασβέστιο, ως γνωστόν, αποτελεί βασικό δομικό συστατικό των οστών μας και είναι απαραίτητο για την υγεία τους, ενώ συμβάλλει

Αναλυτικότερα – Για ποιούς λόγους είναι το ασβέστιο σημαντικό;

Το ασβέστιο, εκτός από στοιχείο του σκελετού μας, έχει σημαντικές ιδιότητες και συμμετέχει σε πολλές βιοχημικές διεργασίες του σώματος. Για παράδειγμα, βοηθά τις πρωτεΐνες των μυών να εκτελούν το έργο της συστολής. Συμμετέχει στη μυϊκή σύσπαση και τη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων.

Όταν ένα νεύρο διεγείρει έναν μυ, το σώμα ελευθερώνει ασβέστιο. Όταν το σώμα βγάζει το ασβέστιο έξω από το μυ, ο μυς χαλαρώνει. Ο ρόλος του ασβεστίου στη μυϊκή λειτουργία περιλαμβάνει και τη διατήρηση της δράσης του καρδιακού μυός.

Το ασβέστιο χαλαρώνει τον λείο μυ που περιβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία κι αυτό βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το μέταλλο παίζει βασικό ρόλο στην πήξη του αίματος, μια πολύπλοκη διαδικασία που έχει πολλά βήματα στα οποία συμμετέχουν διάφορες ουσίες.

Επίσης, αποτελεί συν-παράγοντα για πολλά ένζυμα τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά χωρίς αυτό, ενώ είναι σημαντικό για την φυσιολογική λειτουργικότητα της κυτταρικής μεμβράνης.

Διατροφικές πηγές ασβεστίου

Οι καλύτερες πηγές του ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά, όλα τα τυριά και ιδιαίτερα τα κίτρινα, τα ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, οι ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, τα ξερά φασόλια και λαχανικά όπως το μπρόκολο και οι λαχανίδες.

Επίσης καλές πηγές είναι: μπρόκολο, αγκινάρες, λάχανο, παξιμάδι, γαρίδες, συκώτι, αυγό, καρύδια, ελιές.

Ποιοι είναι οι «εχθροί» του ασβεστίου;

Υπάρχουν ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά την απορρόφηση του ασβεστίου και έτσι συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης του. Τέτοιες ουσίες είναι: το λίπος, όταν αυτό βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε κάποια τρόφιμα, το οξαλικό οξύ, που βρίσκεται στη σοκολάτα, στο σπανάκι και στα παντζάρια, και το φυτικό οξύ, που βρίσκεται στους σπόρους.

Οξαλικό οξύ: Αιτία ασθενειών και πως να το αποφύγουμε 

Έτσι το είδος της τροφής αλλά και οι άλλες τροφές που συνοδεύουν την κύρια πηγή του ασβεστίου καθορίζουν το βαθμό με τον οποίο το σώμα μας θα το προσλάβει.

Παράδειγμα:

  • Τα 100 gr ωμό σπανάκι περιέχουν 99,0 mg το 10% και
  • τα 100 gr βρασμένο και στραγγισμένο σπανάκι, χωρίς αλάτι περιέχουν 136 mg το 14%

Το ασβέστιο, όμως, που περιέχει το σπανάκι απορροφάται λίγο δύσκολα, διότι το σπανάκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό άλας, το οποίο μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου, με απλές όμως τεχνικές μπορούμε να περιορίσουμε αυτή την αδυναμία του σπανακιού, έτσι:

– δεν πίνουμε ποτέ αναψυκτικά στο γεύμα μας με φακές διότι περιέχουν καφεΐνη, η οποία οδηγεί σε πολυουρία και σταδιακή απώλεια του ασβεστίου από τα ούρα.
– δεν δίνουμε στα παιδιά μας να φάνε σπανακόπιτα και να πιουν γάλα με κακάο, είναι ο χειρότερος συνδυασμός τροφών που μπορεί να γίνει
– δεν πίνουμε αλκοόλ στα γεύματά μας με φακές, διότι παρεμποδίζει την εναπόθεση ασβεστίου στα οστά.

Αν θέλουμε να πιούμε κάτι μαζί με τις φακές μας μπορούμε να πιούμε ένα ποτήρι λεμονάδα ή γκρέιπ φρουτ, διότι το όξινο περιβάλλον που δημιουργούν βοηθά κατά πολύ την απορρόφηση του ασβεστίου, αν θέλουμε λίγο κρασάκι, μπορούμε μόνο ένα ποτηράκι, αποκλειστικά, λευκό.

ΠΡΟΣΟΧΉ! Ο μεγαλύτερος εχθρός του ασβεστίου είναι η ΖΆΧΑΡΗ: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΠΙΝΟΥΜΕ σκευάσματα τύπου COLA

Επίσης. η γλυκόζη, μια μορφή ζάχαρης, συνδέεται με την αύξηση της απέκκρισης ασβεστίου από τα νεφρά μέσω της καταστολής των ορμονών και της αναστολής της επαναπορρόφησης του ασβεστίου.

Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι η πρόσληψη μεγάλων ή μεγαλύτερων ποσοτήτων ασβεστίου, αλλά να αποκλείσουμε κατά το δυνατόν την απώλειά του. Κάθε μέρα «χάνουμε» μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, κυρίως με τα ούρα, τα κόπρανα και τον ιδρώτα. Επίσης, το ασβέστιο αποβάλλεται συνεχώς και ως συστατικό των νυχιών και των τριχών μας.

Οστεοπόρωση: Δεν αφορά την μειωμένη λήψη, αλλά την απώλεια ασβεστίου 

Τι παθήσεις δημιουργεί η έλλειψή του;

Η έλλειψη ασβεστίου δημιουργεί τη ραχίτιδα, όπου λόγω της μη σωστής εναπόθεσης αλάτων ασβεστίου και φωσφόρου, τα οστά γίνονται μαλακά και εύκαμπτα και παραμορφώνονται.

Είναι πιο συχνή σε σκουρόχρωμα δέρματα, πρόωρα νεογνά, σκοτεινές περιοχές με περιορισμένη ηλιοφάνεια, αφού παράλληλα με τη μειωμένη απορρόφηση και πρόσληψη του ασβεστίου καθοριστικό ρόλο παίζει και η παρουσία της βιταμίνης D.

Επίσης, η οστεομαλακία η οποία δημιουργείται από κένωση των οστικών αποθηκών ασβεστίου και φωσφόρου, λόγω της έλλειψης ασβεστίου και φωσφόρου, αλλά και της περιορισμένης ηλιακής ακτινοβολίας και κατά συνέπεια της έλλειψης βιταμίνης D.

Η ανοησία λήψης μεμονωμένων θρεπτικών ουσιών: Συνεργία Βιταμίνης D3-Βιταμίνης Κ2-Μαγνησίου-Ασβεστίου 

Βέβαια το πιο γνωστό αποτέλεσμα ανεπάρκειας ασβεστίου είναι η οστεοπόρωση, από μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου, σε συνδυασμό με μειωμένη άσκηση και κάπνισμα. Στην πάθηση αυτή τα οστά φθείρονται, γίνονται πορώδη και αποκτούν σπογγώδη μορφή. Η επαρκής ποσότητα ασβεστίου, σε όλη τη ζωή μας και κυρίως μέχρι την ηλικία των 20-25 ετών (ιδιαίτερα για τις γυναίκες) μπορεί να τη μειώσει μέχρι και 50%.

Γιατί δεν παθαίνουν όλες οι γυναίκες οστεοπόρωση; 

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο ως μέρος της ισορροπημένης διατροφής σας. Το μέταλλο αυτό αποτελεί σημαντικό στοιχείο των οστών και τυχόν έλλειψή του στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση.

Χρειάζεται επίσης μια ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης D για να απορροφάται περισσότερο ασβέστιο από τις τροφές.

Ο μηχανισμός του ασβεστίου και η πραγματική αιτία της οστεοπόρωσης 

Επειδή δυστυχώς το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει ασβέστιο, αλλά καθημερινά αποβάλλει ποσότητες του και επειδή συμμετέχει σε τόσες λειτουργίες του οργανισμού σας, γίνεται αντιληπτό ότι η πρόσληψή του με τη διατροφή σε καθημερινή βάση κρίνεται επιτακτική!

Αν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ο οργανισμός θα απορροφήσει ασβέστιο από τις μεγαλύτερες αποθήκες που διαθέτει, δηλαδή τα οστά, προκαλώντας σιγά-σιγά αραίωσή τους. 

Η Οστεοπενία και η Οστεοπόρωση ΔΕΝ είναι ασθένειες έλλειψης ασβεστίου

«Τροφή-Φάρμακο»: Διατίθενται από την ιστοσελίδα

Και τα δύο παρέχουν στον οργανισμό όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και όλα μέταλλα/ιχνοστοιχεία, ένζυμα και καθώς προέρχονται από ΦΥΣΙΚΗ πηγή όλες αυτές οι ουσίες ΣΥΝΕΡΓΟΥΝ μεταξύ τους!!

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Δείτε ακόμη: Το ασβέστιο και η απορρόφησή του 

Βιταμίνη Κ2: O «τροχονόμος» του ασβεστίου  

Η υπερασβεσταιμία είναι προπομπός της έλλειψης… ασβεστίου! 

Καλσιτονίνη: Ρύθμιση επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, αποφυγή παθολογικά υψηλών τιμών

ΠΡΟΣΟΧΗ! Επικίνδυνα τα συμπληρώματα ασβεστίου: Γιατί ΔΕΝ πρέπει να τα παίρνουμε

και Τα συμπληρώματα ασβεστίου προκαλούν ασβεστοποίηση των αγγείων της καρδιάς 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια