MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒόταναΤα "υπερποτά": Μαύρο και πράσινο τσάι-Οφέλη

Τα “υπερποτά”: Μαύρο και πράσινο τσάι-Οφέλη

Τα "υπερποτά": Μαύρο και πράσινο τσάι-Οφέλη
Τα “υπερποτά”: Μαύρο και πράσινο τσάι-Οφέλη

Τα “υπερποτά”: Μαύρο και πράσινο τσάι-Οφέλη

Γενικά για το τσάι. Τα “υπερποτά”: Μαύρο και πράσινο τσάι-Οφέλη

Το πράσινο τσάι παρασκευάζεται μέσω αποξήρανσης των φύλλων που συλλέγονται από το φυτό Καμέλια η σινική (Camelia sinensis). Και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις χώρες τις ανατολικής Ασίας. Για το μαύρο τσάι, τα φύλλα του βράζονται.

Ιστορικά στοιχεία.

Αν και είναι γνωστό από αιώνες ότι κάνουν καλό στην υγεία, μόνο πρόσφατα οι θεραπευτικές ιδιότητες διερευνήθηκαν επιστημονικά. Το πράσινο τσάι, με 6 βασικές πολυφαινόλες στο «ενεργητικό» του, είναι ένα από τα πιο ευεργετικά ροφήματα. Οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν ως φάρμακο για περισσότερα από 4.000 χρόνια. (wikipedia.org)

Πολυφαινόλες: Από ποιες παθήσεις μας προστατεύουν; 

Τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται, είναι οι κατεχίνες (πολυφαινόλες). Οι κατεχίνες, ειδικά η EGCG (επιγαλλοκατεχίνη-3), είναι πιο συγκεντρωμένες στο πράσινο τσάι, λόγω του τρόπου παρασκευής του. (health.in.gr)

Τα οφέλη της κατανάλωσης τσαγιού.

Ασπίδα κατά του καρκίνου:

Η πόση τουλάχιστον δύο φλιτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα περιορίζει την ανάπτυξη του καρκίνου. e-diatrofi.org Νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι «σωτήρια» απέναντι στον καρκίνο του προστάτη για τους άντρες και του στήθους στις γυναίκες, αφού στην ουσία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. wikipedia.org

Μια μελέτη, που έλαβε μέρος στην Ιαπωνία και συμπεριλάμβανε 500 γυναίκες με καρκίνο μαστού, σταδίου Ι και ΙΙ, απέδειξε ότι η αύξηση της κατανάλωσης του τσαγιού πριν και μετά την χειρουργική επέμβαση σχετιζότανε με χαμηλότερη επανεμφάνιση του καρκίνου.

Μελέτες στην Κίνα, απέδειξαν ότι όσο περισσότερο τσάι έπιναν οι συμμετέχοντες, τόσο λιγότερες πιθανότητες είχαν να αναπτύξουν καρκίνο

Τέλος, μια ανάλυση 22 μελετών που ερεύνησαν την συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης τσαγιού και την μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, κατέληξαν ότι αυξάνοντας την ημερήσια κατανάλωση του πράσινου τσαγιού (όχι του μαύρου) κατά δύο φλυτζάνια την ημέρα μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα ανάπτυξης του καρκίνου του πνεύμονα κατά 18%. (e-diatrofi.org) 140

Πράσινο τσάι, θαυματουργή δράση ενάντια σε καρκίνο, καρδιαγγειακά και τερηδόνα 

Καλή καρδιακή λειτουργία:

Η πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς είναι ένα ακόμα από τα οφέλη του πράσινου τσαγιού. Οι αντιοξειδωτικές κατεχίνες που περιέχει το πράσινο τσάι βοηθούν στο να μπλοκάρουν την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, αυξάνουν την HDL (καλή) χοληστερόλη και βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία. (wikipedia.org)

Σε μια μελέτη που περιλάμβανε 500 άνδρες και γυναίκες από την Ιαπωνία, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον τεσσάρων φλιτζανιών πράσινου τσαγιού μπορεί να σχετίζεται με την μείωση αρκετών καρδιαγγειακών παθήσεων στους άνδρες συμμετέχοντες.

Μια Ολλανδική μελέτη που περιλάμβανε πάνω από 3000 άντρες και γυναίκες απέδειξε ότι όσο περισσότερο τσάι κατανάλωναν, τόσο λιγότερο σοβαρές ήτανε οι αποφράξεις στα αγγεία της καρδιάς, ειδικότερα στις γυναίκες. Όπως και παρατηρήθηκε ότι ο τρόπος ζωής και η ολική διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα αυτών των μελετών. (e-diatrofi.org)

Για το μαύρο τσάι, σε μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 3.000 ενήλικες, βρέθηκε ότι η συχνή – καθημερινή κατανάλωση του μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου κατά 50%. Μακράς διάρκειας έρευνα από Ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση του, μειώνει τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα μειώνοντας παράλληλα και την πιθανότητα εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου.

Η μελέτη διάρκεσε 15 χρόνια και βρέθηκε ότι η κατανάλωση 4 φλιτζανιών την ημέρα μειώνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο από ό,τι τα 2 φλιτζάνια την ημέρα. (iatronet.gr)

Πράσινο τσάι: Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά 

Απώλεια σωματικού βάρους:

Το πράσινο τσάι και το εκχύλισμα του έχει αποδειχτεί ότι καταπολεμούν την παχυσαρκία και την υψηλή LDL (κακή χοληστερίνη), δυο παράγοντες υπεύθυνους για τις καρδιακές παθήσεις και το διαβήτη, αλλά σε περιορισμένες μελέτες.

Σε μια μελέτη της Ολλανδίας, οι συμμετέχοντες που έπιναν πράσινο τσάι με καφεΐνη, έχασαν περισσότερα κιλά, αλλά και αυτοί που έπιναν πράσινο τσάι χωρίς καφεΐνη, παρατήρησαν μια μείωση της περιφέρειας της κοιλιάς τους και του σωματικού τους βάρος. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η καφεΐνη βοηθάει στην οξείδωση του λίπους. (ediatrofi.org)

Πειράματα έδειξαν ότι άλλες ουσίες εκτός της καφεΐνης περιέχονται στο τσάι, όπως είναι η τεΐνη και οι μεθυλξανθίνες οι οποίες προκαλούν την πρόσθετη αύξηση στο μεταβολισμό του σώματος.

Ωστόσο, η αύξηση αυτή είναι παροδική και το σώμα μας γρήγορα προσαρμόζεται σε αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου να μην υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα στη διαδικασία της απώλειας βάρους. (iatronet.gr)

Σε μια μελέτη στην Ιαπωνία, 240 άντρες και γυναίκες έπιναν μια ποικιλία ποσοτήτων από εκχύλισμα πράσινου τσαγιού για 3 μήνες. Αυτοί που έπιναν την μεγαλύτερη ποσότητα έχασαν λίπος και κιλά και είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χοληστερίνη LDL. ( e-diatrofi.org)

Άλλα:

-Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι όσοι πίνουν πράσινο τσάι έχουν πιο υγιή δόντια και ούλα. Η διαφορά είναι εμφανής για κάθε ένα ποτήρι πράσινο τσάι που προσθέτουμε στην ημερήσια διατροφή μας.

-Ακόμη, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών πράσινου τσαγιού ημερησίως μπορεί να αποτρέψει 141 την εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή να ελαττώσει τα συμπτώματά της. (wikipedia.org)

Παρ’ όλα τα οφέλη που αναφέρονται, η EGCG δεν χρησιμοποιείται πάντα επαρκώς από το σώμα μας. Έτσι, υποστηρίζεται ότι πρέπει να ξεπεραστεί το θέμα της φτωχής βιοδιαθεσιμότητας καθώς και άλλα θέματα, ώστε να επωφεληθούμε από τα περισσότερα πλεονεκτήματα του. (e-diatrofi.org)

Η δράση του τσαγιού.

Σε εργαστηριακές δοκιμές, οι κατεχίνες έδρασαν πιο αποτελεσματικά από τις βιταμίνες C και E στο να σταματήσουν τη ζημιά που προκαλεί η οξείδωση στα κύτταρα και εμφανίζεται να έχουν και άλλες ιδιότητες που αποτρέπουν την εμφάνιση ασθενειών.

Οι κατεχίνες, είναι ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες κυριολεκτικά «εισβάλλουν» στον ανθρώπινο οργανισμό προστατεύοντάς τον από απλές ασθένειες όπως είναι ο πονόλαιμος και το κρύωμα μέχρι και πιο σοβαρές όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, η υπερχοληστερολαιμία.

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες των κατεχινών του πράσινου τσαγιού εκτείνονται πέρα από την αντιοξειδωτική τους δράση. Εξουδετερώνουν τα καρκινικά κύτταρα περιορίζοντας την τροφοδοσία τους με θρεπτικά συστατικά από το αίμα, και μπλοκάρουν την παραγωγή βλαβερών ενζύμων που δρουν σαν καταλύτες στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Έρευνα από το Ιατρικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Κορέας έδειξε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε συνδυασμό με την πολυαιθυλενογλυκόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό και θεραπευτικό εργαλείο κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες παρενέργειες.

Ακόμη, λειτουργεί ενάντια στην αύξηση των μορίων λίπους που κυκλοφορούν στο αίμα αν καταναλωθεί μετά το φαγητό, ιδιότητα που το καθιστά ιδανικό ρόφημα μετά από γεύμα. Οι λειτουργίες που ενεργοποιεί, σχετίζονται με την επιτάχυνση του μεταβολισμού, λόγω της καφεΐνης που αυξάνει τη θερμογένεση (καύση θερμίδων), και την υποβάθμιση της αίσθησης της πείνας.

Κατεχίνες: Τι είναι, πως ωφελούν και που τις βρίσκουμε 

Σημεία προσοχής- Παρενέργειες.

Η υπερβολική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να έχει σημαντικές παράπλευρες συνέπειες που σχετίζονται με την καφεΐνη, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως αρρυθμίες, αϋπνία, νευρικότητα, πονοκέφαλοι ή να επιδεινώσει κάποιες καταστάσεις, όπως το άγχος και η υψηλή πίεση. (wikipedia.org)

Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής για την απώλεια κιλών που περιέχουν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, δεν θα σας πειράξει εκτός και αν έχετε προβλήματα με το συκώτι σας. Αλλά ο καλύτερος τρόπος για επωφεληθείτε από το πράσινο τσάι είναι να το πιείτε. ( e-diatrofi.org) Προσθέτοντας γάλα στο τσάι, δεσμεύονται τα πολύτιμα φλαβονοειδή και έτσι μειώνονται οι ευεργετικές τους ιδιότητες.

Μαύρο ή πράσινο τσάι.

Μέχρι πολύ πρόσφατα θεωρούσαν το πράσινο τσάι ως πιο υγιεινό από το μαύρο. Ο λόγος είχε να κάνει με το γεγονός ότι η πολύ σημαντική αντιοξειδωτική 142 ουσία epigallocatechin gallate (EGCg), μειώνεται όσο αυξάνεται η επεξεργασία του τσαγιού. Το μαύρο τσάι είναι το αποτέλεσμα μεγαλύτερης ζύμωσης (έκθεσης στον αέρα) από ότι το πράσινο, και η περιεκτικότητά του σε EGCs είναι μικρότερη.

Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το μαύρο τσάι είναι πιο πλούσιο σε δύο άλλες ουσίες θεαφλαβίνες και θεαρουβιγίνες (theaflavins and thearubigens), στις οποίες οφείλεται η ξεχωριστή γεύση και το μαύρο χρώμα και σχετίζονται με διάφορες ευεργετικές δράσεις στο σώμα μας. Συνεπώς, και οι δύο μορφές θεωρούνται πολύ ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία. (iatronet.gr)

Πηγή: eureka.teithe.gr 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ (οι ωφέλιμες ουσίες του για την ακρίβεια), έχει συμπεριληφθεί σε μία ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕ ΚΑΨΟΥΛΑ) ΠΡΟΪΟΝ (ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ), ΜΑΖΙ ΜΕ ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C.

Οι ακριβείς συγκεντρώσεις, μέσα σε μία κάψουλα, από φυσικές πολυφαινόλες, κατεχίνες και ανθοκυανίνες από τα πιστοποιημένα βιολογικά εκχυλίσματα και των τριών, ερευνήθηκαν αρχικά και μελετήθηκαν κλινικά στην συνέχεια και απέδειξαν:

  • Μείωση στην LDL* ορού (Κακή χοληστερίνη) 
  • Αύξηση της HDL ορού (Καλή χοληστερίνη) 
  • Αύξηση της συνολικής γλουταθειόνης (GSH) του πλάσματος σε άνδρες και γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ 
  • Διέγερση της οστεογένεσης των βλαστοκυττάρων με τελικό αποτέλεσμα την οστική πυκνότητα (BDM) 
  • Ενίσχυση του αντιοξειδωτικού αμυντικού συστήματος παρέχοντας προστασία κατά του οξειδωτικού στρες

Ταυτόχρονα, περαιτέρω κλινικές έρευνες και μελέτες έδειξαν την κάθετη προστασία που παρέχουν από τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και κατ’ επέκταση την προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ επηρεάζεται και η σύσπαση των λείων μυϊκών ινών που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του καρδιακού παλμού. 

Εκτός αυτών σημαντική είναι η δράση του στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του ουρικού οξέος, του σπλαχνικού λίπους (π.χ. του συκωτιού). 

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ !

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Πράσινο τσάι: Φάρμακο για το διαβήτη τύπου 2 

Μανιτάρια και πράσινο τσάι “φρένο” στον καρκίνο του μαστού; 

Πράσινο τσάι – Θεραπευτικές ιδιότητες. 

Πράσινο τσάι: Γιατί να το προτιμήσετε
Τα “υπερποτά”: Μαύρο και πράσινο τσάι-Οφέλη


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια