MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΤροφή για ΣκέψηPlacebo-Nocebo και Αυθυποβολή: Το τι πιστεύεις για την υγεία σου έχει απόλυτη...

Placebo-Nocebo και Αυθυποβολή: Το τι πιστεύεις για την υγεία σου έχει απόλυτη σχέση με την έκβαση της

Placebo-Nocebo και Αυθυποβολή: Το τι πιστεύεις για την υγεία σου έχει απόλυτη σχέση με την έκβαση της
Placebo-Nocebo και Αυθυποβολή: Το τι πιστεύεις για την υγεία σου έχει απόλυτη σχέση με την έκβαση της

Placebo-Nocebo και Αυθυποβολή: Το τι πιστεύεις για την υγεία σου έχει απόλυτη σχέση με την έκβαση της

by kosmaser

Όταν κάποιος διαβάζει τις παρενέργειες ενός φαρμάκου επηρεάζεται ακόμη και αν το φάρμακο είναι μια αδρανής ουσία. Το ίδιο κι αν κάποιος ξέρει ότι έχει καρκίνο που του αφήνει μικρό περιθώριο ζωής, λιώνει κυριολεκτικά ακόμα και αν έχει γίνει λάθος διάγνωση.

Κατά το Nocebo, ενεργοποιείται ένας νευροδιαβιβαστής η χολοκυστεΐνη, η οποία προάγει την αίσθηση του πόνου και γενικότερα της δυσφορίας.

Μ’ αυτό το μηχανισμό εξηγούνται και τα δυσάρεστα συμπτώματα που μπορεί να νιώθει κάποιος που είναι υγιής, ενώ πιστεύει ακράδαντα ότι είναι άρρωστος.

Το φαινόμενο Νocebo, είναι το αντίθετο του Placebo, και εμφανίζεται όταν κάποιος επιδεινώνει από μόνος του την κατάσταση της υγείας του, μέσω αρνητικής αυθυποβολής.

Κι όμως, οι «κατά φαντασίαν» ασθενείς, κινδυνεύουν 

Πλήθος κλινικών μελετών και πειραμάτων έχουν αποδείξει κλινικά το φαινόμενο αυτό, όπως και το αντίθετό του.

Ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων όπως

Οι πεποιθήσεις και προσδοκίες μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της νόσου, την εμπειρία του πόνου, ακόμη και την επιτυχία μιας χειρουργικής επέμβασης.

Η Βιολογία της Πεποίθησης: Το σώμα και η υγεία μας αλλάζει μόλις αλλάξουμε τις σκέψεις μας 

Λατινικά nocebo σημαίνει θα βλάψω.

Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται, όταν φοβόμαστε πως θα αντιμετωπίσουμε μία ασθένεια και τη θεραπεία της. Παράδειγμα, οι καρκινοπαθείς παρουσιάζουν ναυτία με το που μπαίνουν στο χώρο της χημειοθεραπείας.

Τα φαινόμενα Placebo και Nocebo είναι ακριβώς αντίθετα.

Απ’ τη μια έχουμε την πίστη ότι θα μας ωφελήσει μια κατάσταση, ή ένα φάρμακο και από την άλλη ότι θα μας βλάψει ένα φάρμακο και γενικότερα μια ενέργεια, μια κίνηση, μια επαφή, οτιδήποτε.

Για τη δημιουργία του φαινομένου nocebo, ρόλο παίζει το άγχος που προκαλεί ο φόβος που αυτό μεταφράζεται σε

Εντυπωσιακό αλλά και πλέον χαρακτηριστικό υπήρξε το παράδειγμα ενός Αμερικανού του Σαμ Σόεμαν, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο οποίος όταν πληροφορήθηκε ότι είχε καρκίνο στο ήπαρ κι ότι δεν υπήρχε θεραπεία γι’ αυτόν, ακούγοντας τους γιατρούς να τον διαβεβαιώνουν ότι θα πέθαινε σε τρεις μήνες, το πίστεψε βαθιά και πέθανε ακριβώς στους τρεις μήνες.

Η νεκροψία όμως έδειξε πως η διάγνωση ήταν λάθος.

Είχε πραγματικά όγκο στο ήπαρ, όμως ήταν καλοήθης και δεν είχε κάνει μετάσταση. Αιτία τού θανάτου του δεν βρέθηκε ποτέ και τεκμηριωμένα δεν ήταν ο καρκίνος.

Τελικά, οι γιατροί του με την συμβολή ψυχολόγων συμπέραναν, ότι πέθανε, επειδή τον έπεισαν, ότι η ασθένειά του ήταν θανατηφόρα. Ουσιαστικά ενεργοποίησαν την αρνητική αυθυποβολή μέσα στον οργανισμό του, το φαινόμενο nocebo.

Αυθυποβολή: Ένα πανίσχυρο εργαλείο~Μεταμορφώνοντας το υποσυνείδητο 

Οι έρευνες σχετικά με το nocebo effect είναι περιορισμένες για ηθικούς λόγους, καθώς δεν είναι αποδεκτό η έρευνα και η ιατρική να προσπαθούν να υποβάλλουν τους ασθενείς σε διαδικασίες που μπορεί να τους βλάψουν.

– Το 60% των ασθενών που πρόκειται να κάνουν χημειο θεραπεία αρχίζει να νιώθει μετρήσιμα άσχημα πολύ πριν ξεκινήσει τη θεραπεία.

– Περισσότεροι από τα 2/3 ενός δείγματος 34 φοιτητών εμφάνισαν πονοκεφάλους όταν τους είπαν ότι ηλεκτρικό ρεύμα που πραγματικά δεν υπήρχε περνούσε πάνω από τα κεφάλια τους και θα μπορούσε να προκαλέσει πονοκέφαλο.

– Ιάπωνες ερευνητές έκαναν τεστ σε 57 μαθητές προκειμένου να εξακριβώσουν την ευαισθησία τους στα αλλεργιογόνα.

Τα παιδιά συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις αλλεργίες τους σε φυτά, συμπεριλαμβανομένου και ενός τοξικού αλλεργιογόνου δέντρου που είναι αυτοφυές στην Ιαπωνία lacquer tree.

Στα αγόρια που ανέφεραν ότι είχαν αλλεργία στο εν λόγω φυτό, τους έκλεισαν τα μάτια και τους έτριψαν στο ένα μπράτσο φύλλα από το τοξικό δέντρο, αλλά τους είπαν ότι ήταν φύλλα καστανιάς. Έπειτα, τους έτριψαν στο άλλο χέρι φύλλα καστανιάς, αλλά τους είπαν ότι ήταν φύλλα του τοξικού δέντρου.

Μετά από ελάχιστα λεπτά, το χέρι που τα αγόρια πίστευαν ότι είχε εκτεθεί στο τοξικό δέντρο άρχισε να παρουσιάζει αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ αντίθετα το χέρι που είχε εκτεθεί στο πραγματικό αλλεργιογόνο δεν παρουσίασε αντιδράσεις στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

– Στη μεγάλη Καρδιολογική Έρευνα Framingham, γυναίκες που πίστευαν ότι θα πάθουν καρδιολογικά προβλήματα αποδείχτηκε ότι είχαν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας της καρδιάς τους από ό,τι γυναίκες που είχαν ανάλογους παράγοντες κινδύνου και δεν πίστευαν ότι θα πεθάνουν.

– Ασθενείς με άσθμα ανέπνευσαν από ένα σωλήνα μέσα στον οποίο τούς είπαν ότι υπήρχε ένα αλλεργιογόνο. Περίπου οι μισοί από αυτούς εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα. Στη συνέχεια, οι θεράποντες γιατροί τούς χορήγησαν μια ουσία, διαβεβαιώνοντάς τους ότι ήταν ένα βρογχο διασταλτικό φάρμακο, και εκείνοι ένιωσαν αμέσως καλύτερα.

Στην πραγματικότητα, τόσο το αλλεργιογόνο όσο και το βρογχοδιασταλτικό δεν ήταν παρα φυσιολογικός ορός.

– Πριν από 15 χρόνια, ερευνητές σε 3 ιατρικά κέντρα έδωσαν σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα ασπιρίνη και επιπλέον ένα άλλο φάρμακο που αραιώνει το αίμα.

  • Στα 2 ιατρικά κέντρα, οι γιατροί προειδοποίησαν τους ασθενείς για τις πιθανές γαστρεντερικές επιπλοκές της ασπιρίνης.
  • Στο τρίτο δεν είπαν τίποτα σχετικό στους συμμετέχοντες.

Τελικά διεπίστωσαν ότι όσοι είχαν λάβει τη σχετική προειδοποίηση ήταν 3 φορές πιο επιρρεπείς να εμφανίσουν δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα, ως παρενέργεια του φαρμάκου

Απ’ τα παραπάνω βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα, πως όταν μάθουμε να παίρνουμε με ευχαρίστηση την ήμερα μας κάθε πρωί, θα δούμε τεράστια διαφορά στη ζωή μας.

Ζήσε «εδώ και τώρα»: Το μυστικό για να αποκτήσει η ζωή σου ποιότητα 

Ο γιατρός πρέπει να είναι προσεκτικός τόσο σε όσα λέει για την έκβαση της ασθένειας, την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τις παρενέργειες όσο και στις αποφάσεις που παίρνει, για το αν θα πρέπει να διακοπεί μια θεραπεία λόγω παρενεργειών, αν θα πρέπει μιλήσει για όριο ζωής σε έναν ασθενή που πάσχει από μια δυνητικά θανατηφόρο ασθένεια κ.α.

Το δραματικότερο φαινόμενο nocebo ωστόσο έχει παρατηρηθεί στους καρκινοπαθείς.

Ένα μεγάλο ποσοστό καρκινοπαθών επιδεινώνονται νοσούν και τελικά πεθαίνουν από την δύναμη, που ασκεί το αρνητικό αυτό φαινόμενο επάνω τους.

Και μόνο η διάγνωση που κάνει ένας ογκολόγος σε έναν ασθενή, μπορεί να τον επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό ψυχοσωματικά, που είναι πιθανόν να τον κάνει να νοσήσει και να καταλήξει, πολύ πριν τον σκοτώσει ο καρκίνος ή ακόμα και αν η διάγνωση αποδεχθεί τελικά λάθος.

Ψυχοσωματικά: Άγχος και καρκίνος 

Μια εκτεταμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Τhe New England Journal of Medicine, πριν από 4 χρόνια σε μια ομάδα Σουηδών που περιλάμβανε 500.000 άτομα, έδειξε ότι όσοι έλαβαν θετική διάγνωση του καρκίνου είχαν 32,9 φορές 3.000 % αυξημένη πιθανότητα θανάτου από καρδιακά επεισόδια, και 26,3 φορές 2.700% ηυξημένη πιθανότητα να εκδηλώσουν νέο καρκίνο σε σχέση με αυτούς που δεν το είχαν μάθει.

Πολλοί, όταν τους λένε οι γιατροί ότι έχουν 6, 9 ή 12 μήνες ζωής, οι βιοχημικές αλλαγές που προκαλούν τα αρνητικά συναισθήματα, και η έλλειψη ελπίδας, οδηγεί αρκετούς από αυτούς σε πρόωρο θάνατο, με τις αυτοψίες να δείχνουν πως η αιτία δεν ήταν ο καρκίνος.

Οι σκέψεις σου μπορούν να σε αρρωστήσουν ή να σε γιατρέψουν. Τί διαλέγεις; 

Το (1973) στο Νοσοκομείο Μilton του Sydney καταγράφηκαν 1000 περιπτώσεις με μελάνωμα, στις οποίες οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει τους ασθενείς για την κακή πρόγνωση της ασθένειας και την σύντομη θανατηφόρα κατάληξη της.

Οι 634 από αυτούς κατέληξαν πολύ νωρίτερα από ό,τι η πάθηση θα τους είχε σκοτώσει. 

Έχει αποδειχτεί πως η υλοποίηση του επικείμενου θανάτου είναι ένα πλήγμα τόσο τρομερό για τους περισσότερους ανθρώπους που πολλές φορές είναι σε θέση να τους σκοτώσει γρηγορότερα, από ό,τι θα τους είχε σκοτώσει η ασθένεια.

Επίσης, υπάρχουν αποδείξεις, ότι το φαινόμενο nocebo μπορεί να προκαλέσει υποτροπή του καρκίνου, νέο καρκίνο ή μετάσταση του.

Το πλέον σίγουρο είναι, ότι οι δυνάμεις, που εμπλέκονται στο φαινόμενο nocebo, είναι πολύ ισχυρές και μέχρι σήμερα, οι μηχανισμοί αυτοί εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό, να παραμένουν άγνωστοι απ΄ την συμβατική Ιατρική.

Τελικά..

Δεν είναι το φορτίο που σε συνθλίβει. Είναι ο τρόπος που το κουβαλάς

Η αυθυποβολή -όπως λέμε η επίδραση της πίστης σε μια ιδέα- θα μπορούσε να μας σώσει τη ζωή, αλλά σίγουρα μπορεί και να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας μας, όπως και την ποιότητα της ζωής μας.

Ναπολέων Χιλ: Το μυαλό μας δουλεύει με ο,τι το «ταΐσουμε» 

Ως φαίνεται, θα πρέπει να αρχίσουμε να πιστεύουμε σε κάτι για να μπορέσουμε να ζήσουμε.

Να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος και την σοβαρότητα της επίδρασης της πίστης στη ζωή μας. 

Η βιωματική λοιπόν συναίσθηση της δύναμης και της επίδρασης που ασκεί η πίστη μας σε ιδέες, σε πεποιθήσεις και σχέσεις, είναι το βασικό βήμα που θα μας βοηθήσει να κάνουμε πέρα τις ψευδαισθήσεις και να κατευθύνουμε τη βούληση, την πίστη και την ψυχική μας ενέργεια σε ό,τι μας βοηθά να νιώθουμε υγιείς, χαρούμενοι και τελικά πιο συμβατοί με αυτό που θέλουμε να γίνουμε.

Ας μην ξεχνάμε πως ο Χριστός, μας είπε πριν 2000 χρόνια:

Αν μπορείς να πιστέψεις, ο λ α είναι δυνατά σ’ αυτόν που πιστεύει. 

“Τροφή-Φάρμακο”: Το “η πίστη σου σε έσωσε” αφορά ΕΣΈΝΑ και την πίστη σου ότι ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΓΊΝΕΙΣ ΚΑΛΆ ΌΧΙ ΣΕ ΕΞΩΓΕΝΉ ΠΑΡΆΓΟΝΤΑ: Φαινόμενα Placebo-Nocebo: Η θεραπευτική δύναμη της πίστης 

Χαίρετε.. Placebo-Nocebo και Αυθυποβολή: Το τι πιστεύεις για την υγεία σου έχει απόλυτη σχέση με την έκβαση της

Πηγή: Ιωάννης Κάργας – kosmaser.wordpress.com   

“Τροφή-Φάρμακο”: Να πιστέψεις στον ΕΑΥΤΌ ΣΟΥ ως ένα ΤΈΛΕΙΟ δημιούργημα μίας ΜΌΝΙΜΗΣ ΑΥΤΟΔΙΌΡΘΩΣΗΣ!! Το σώμα μας έχει σχεδιαστεί για να αυτοθεραπεύεται 

Έχουμε γεννηθεί για να είμαστε ΥΓΙΕΊΣ! Θα πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτή η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ ΚΑΙ ΑΚΑΤΆΠΑΥΣΤΗ προσπάθεια του οργανισμού μας να μας διατηρήσει σε καλή υγιεία: Ανθρώπινο Σώμα: Μια Εκπληκτική Μηχανή Επιβίωσης   

Διαβάστε ακόμη: Θα αρρωστήσεις ή θα θεραπευτείς; Εξαρτάται από τις σκέψεις σου

Το πως αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον ευθύνεται για την υγεία μας κατά 90% 

Dr Bruce Lipton: Η βιολογία, η υγεία, τα κύτταρά μας εξαρτώνται από τις σκέψεις μας

7 βήματα για να ενεργοποιήσετε τον μηχανισμό αυτοθεραπείας σας  

Αποδείξεις ότι μπορείς να αυτοθεραπευτείς με την δύναμη της φαντασίας

Βοηθήστε τον εαυτό σας στο ταξίδι της αυτοθεραπείας 

Αυτοθεραπεία: Η δύναμη του νου και της πίστης 

Αλλαγές που μπορούν να οδηγήσουν στην αυτοϊαση 

Το φαινόμενο placebo λειτουργεί “εκπαιδεύοντας” τον εγκέφαλο 

Πρόσφατη ΜΕΛΈΤΗ! Ψυχοσωματικά: Ο εγκέφαλος μπορεί να προκαλεί φλεγμονή και ασθένειες, άρα μπορεί και να τις αποσοβήσει; 

Κόψε τις δυσάρεστες ειδήσεις. Το να τις παρακολουθείς και να τις αναμεταδίδεις/αναμασάς, ΔΕΝ βοηθάει κανέναν και πολύ περισσότερο ΕΣΈΝΑ! ΜΜΕ και Nocebo: Οι αρνητικές πληροφορίες επηρεάζουν δυσάρεστα τη δημόσια υγεία 

Placebo-Nocebo: Θεραπεία και Ασθένεια είναι στο Μυαλό μας 

Βιβλιογραφία- παραπομπές- έρευνες:

  • Νocebo Effect: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27145562
  • Το φαινόμενο nocebo η σημασία του για την κλινική πρακτική: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3167012/
  • Οι επιδράσεις του φαινόμενου nocebo είναι ικανές, να κάνουν τους ανθρώπους να αισθανθούν πόνο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5754642/
  • Η επίδραση nocebo των φαρμάκων: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27069627
  • Nocebo φαινόμενα στην Ιατρική: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3401955/
  • Η ελαχιστοποίηση του φαινόμενου nocebo: Ρεαλιστική προσέγγιση: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5655643/
  • Placebo και nocebo αποτέλεσμα: μια μίνι-ανασκόπηση: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24909245
  • Συγκριτικό «εφέ nocebo» σε ηλικιωμένους ασθενείς με καρκίνο. Παρατηρήσεις από μελέτη κοόρτης σε 446 ασθενεις: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28700


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια