MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήCovid-19/SARS-CoV-2/coronaLockdown: Ακραία συνταγή «επιτυχίας» ή μια έμμεση ομολογία αποτυχίας;

Lockdown: Ακραία συνταγή «επιτυχίας» ή μια έμμεση ομολογία αποτυχίας;

Lockdown: Ακραία συνταγή «επιτυχίας» ή μια έμμεση ομολογία αποτυχίας;
Image by Ria Sopala from Pixabay Lockdown: Ακραία συνταγή «επιτυχίας» ή μια έμμεση ομολογία αποτυχίας;

Lockdown: Μια ακραία συνταγή «επιτυχίας» ή μήπως μια έμμεση ομολογία αποτυχίας;

Lock down: Μια ακραία συνταγή «επιτυχίας», για να αποφύγουμε τα χειρότερα, ή μήπως μια έμμεση ομολογία αποτυχίας;

  • Άλλοι ισχυρίζονται ότι μόνο με το lock down μπορεί να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.
  • Άλλοι, όμως, επιμένουν ότι είναι μια καταστροφική λύση, που απλώς παγώνει για κάποιο χρόνο την έξαρση της πανδημίας.

Το ερώτημα:

Συμφωνείτε ή όχι ότι η καλύτερη δυνατή συνταγή για τον έλεγχο της πανδημίας είναι η οργανωμένη, στοχευμένη και συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση σε όλη την κοινότητα, σε συνδυασμό με τη θωράκιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και όχι τα σκληρά και απανωτά lock down;

Και για να έχετε μια πλήρη εικόνα, ιδού τι είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΑΝΤ1. Αναφερόμενος στο κόστος που θα έχει ένα ολικό lock down, τόνισε ότι ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ τον μήνα, υπενθυμίζοντας ότι το μηνιαίο κόστος, με βάση τα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω της πανδημίας, φτάνει στα 2,4 δισ. ευρώ.

ΓΙΩΤΑ ΤΟΥΛΟΥΜΗ: «Χωρίς αυτά τα μέτρα…»

«Παρότι, και ανάλογα με τα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα, το lock-down είναι μερικές φορές απαραίτητο, η εφαρμογή του θα πρέπει να συν-υπολογίζει αφενός τις σημαντικές επιπτώσεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.

Η επιδημία δεν μπορεί να ελεγχθεί αν δεν λαμβάνονται παράλληλα άλλα, απλά μέτρα, που απαιτούν όμως σχετική πολιτική βούληση.

Για να αριθμήσω μερικά:

α) Επιδημιολογική επιτήρηση με σταθερά, σε καθημερινή βάση, σημεία ελέγχου σε όλες τις περιφέρειες,

β) αποτελεσματική ιχνηλάτηση επαφών κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε κλειστές δομές και εργασιακούς χώρους,

γ) συνταγογράφηση διαγνωστικών ελέγχων,

δ) έγκαιρη και συνεπή, βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα, ενημέρωση πληθυσμού προς αποφυγή πρόκλησης σύγχυσης,

ε) ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο θα εκπαιδεύεται σε τακτά χρονικά διαστήματα,

στ) ενίσχυση της, ανύπαρκτης στην ουσία, πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να παρακολουθούν και συμβουλεύουν τόσο τα θετικά κρούσματα όσο και τις επαφές τους,

ζ) σημαντική οικονομική ενίσχυση των οικονομικά πληγέντων κατηγοριών ώστε να μπορούν να παραμένουν εκτός εργασίας,

η) αύξηση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός τις ώρες αιχμής,

θ) διαφάνεια στη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων και ελεύθερη πρόσβαση σε ανωνυμοποιημένα δεδομένα επιδημίας,

ι) πρόβλεψη αντιμετώπισης μη-COVID περιστατικών,

κ) γρήγορη αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού με σαφή κριτήρια προτεραιοποίησης.

Η επιδημία δεν μπορεί να ελεγχθεί χωρίς μία ολιστική προσέγγιση. Το lock-down είναι επώδυνη λύση ανάγκης και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πανάκεια».

* Η Γιώτα Τουλούμη είναι καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στο Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΝΤΑΡΑΚΗΣ: «Επιθετική ιχνηλάτηση…»

«Καθώς η πανδημία COVID-19 εξελίσσεται, οι χώρες εφαρμόζουν ένα ευρύ φάσμα μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας. Το lockdown αποτελεί ίσως το πιο ακραίο από τα μέτρα που λαμβάνονται. Το ισοδύναμο 400 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας έχει χαθεί παγκοσμίως, 13 εκατομμύρια μόνο στις ΗΠΑ και η παγκόσμια παραγωγή θα πέσει 5% φέτος.

Αν και το lockdown μπορεί να αποτελεί μια λύση για την αρχή της πανδημίας, προκειμένου να μειώνει τον αριθμό των κρουσμάτων και να προστατεύει από την κατάρρευση το υγειονομικό σύστημα της χώρας, δεν μπορεί να αποτελεί συστηματική και μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της καθώς δεν εξαφανίζει τον ιό.

Αν και πρέπει να αποφεύγεται σαν οριζόντιο μέτρο, θα πρέπει, όταν λαμβάνεται, να παίρνονται και παράλληλα άλλα μέτρα προκειμένου να μην επαναληφθεί σαν επιλογή.

Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι απαραίτητες περισσότερο στοχοθετημένες παρεμβάσεις όπως είναι η συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση με στοχευμένη αύξηση των τεστ, η επιθετική ιχνηλάτηση, η στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην κοινότητα, η προστασία των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού, η συστηματική ενημέρωση και οι διάφορες κοινωνικοοικονομικές ενισχύσεις στους πολίτες για να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί η συμμόρφωση.

Το ζητούμενο είναι να έχεις κάνει όλα τα παραπάνω, έγκαιρα, για να μην φτάσεις στο σημείο που θα θεωρείς απαραίτητο το lockdown».

* Ο Απόστολος Βανταράκης είναι καθηγητής Υγιεινής- Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: «Τενίστας με ρακέτα παραλίας»

Καθηλωτικός και ψυχρά ειλικρινής ήταν σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο Kρήτη Tv ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης.

«Έχουμε πάρει τη λάθος στράτα αν θεωρούμε ότι το lockdown είναι η συνταγή που θα μας λύσει τα προβλήματα. Είναι σαν να λέμε ότι ξεκινάμε στην Ελλάδα πόλεμο με την Τουρκία και αντί να υπερασπιστούμε το πέλαγος, τα νησιά και τους ανοιχτούς μας χώρους, κλειδωνόμαστε όλοι στην Ακρόπολη και περιμένουμε να λυθεί το πρόβλημα.

Το πεδίο μάχης έπρεπε να είχε στηθεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Επιδημιολογική επιτήρηση και Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα το πεδίο μάχης στήθηκε εξ αρχής και παραμένει στα νοσοκομεία. Μέγιστο λάθος. Αν δεν έχουμε σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση, δεν ξέρουμε πού πηγαίνουμε. Είναι σαν να βλέπετε έναν τενίστα να προσπαθεί να παίξει σε επίσημο αγώνα με ρακέτα παραλίας».

Για περισσότερα, Ιωαννίδης: Αυτοκτονική κίνηση τα μέτρα και απαγορευτικά που θυμίζουν προϊστορική κοινωνία και που ουδεμία σχέση έχουν με επιστήμη 

* Ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΑΡΣΑΛΙΝΟΣ: «Ένα μέτρο καταστροφικό…»

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ανάγκη παρατεταμένων και επαναλαμβανόμενων lockdown αποτελεί ευθεία ομολογία αποτυχίας στη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει επανειλημμένως ότι τα lockdown αποτελούν λύση ανάγκης με σκοπό την αναδιάρθωση των υπόλοιπων μέτρων διαχείρισης της πανδημίας, κυρίως την ανάγκη έγκαιρου διαγνωστικού ελέγχου, ιχνηλάτησης επαφών, επιδημιολογικής επιτήρησης και αντιμετώπισης της πανδημίας στην κοινότητα μέσω ενός οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας και κοινοτικής υγείας.

Μετά από τόσους μήνες, καταλήξαμε το lockdown να αποτελεί το μοναδικό, αντί να είναι το τελευταίο, εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ακόμη και σήμερα, το διαγνωστικό τεστ δεν συνταγογραφείται, η ιχνηλάτηση είναι ανεπαρκής, η επιδημιολογική επιτήρηση είναι πρακτικά ανύπαρκτη, ενώ τα τυφλά διαγνωστικά τεστ αποτελούν ένα αποτυχημένο υποκατάστατο της ανάγκης για άμεση και δωρεάν πρόσβαση σε διαγνωστικό τεστ για όσους το χρειάζονται.

Τα lockdown αποτελούν μέτρο καταστροφικό για την υγεία του πληθυσμού. Είναι αμφίβολο πλέον αν η συνολική διαχείριση της πανδημίας οδηγεί σε όφελος ή σε σοβαρές βλάβες για τη δημόσια υγεία, τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια».

* Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός είναι ιατρός και ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ

Πηγή: www.pelop.gr  

Δείτε ακόμη: Κ.Γουργουλιάνης: Λαμβάνονται αποφάσεις με λάθος στοιχεία από τον ΕΟΔΥ 

Κούβελας: Να σταματήσει ΤΏΡΑ το lockdown, ΌΧΙ φτωχοποίηση στην «πλάτη» της επιστήμης   

Ρεκόρ κατάθλιψης στην Ελλάδα: Δυσβάσταχτες οι επιπτώσεις του lockdown στην ψυχική υγεία 

Γιάννης Ιωαννίδης: «Το lockdown σκοτώνει περισσότερες ζωές από ό, τι σώζει»  

Όταν κλειδώνεις τους πάντες έχεις παροδικό όφελος που το πληρώνεις με ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ λίγο αργότερα 

Πως μία ήπια προς μέτρια επιδημία αναδεικνύεται σε κορυφαίο πρόβλημα 

Σπ.Ζακυνθινός: Κακή επιλογή το Lockdown-Μόνη λύση η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εκατομμύρια τεστ επαναλαμβανόμενα 

Γιάννης Ιωαννίδης: Lockdown σημαίνει έλλειψη στρατηγικής, τι αποκαλύπτει η θνητότητα

Ανησυχητικές οι επιπτώσεις των lockdown στην ψυχολογία  

Lockdown-Άγχος και επιπτώσεις στη μυοσκελετική υγεία 

Σταματήστε να ωραιοποιείτε την καραντίνα-Δημιουργείται μια σοβαρή κρίση Ψυχικής Υγείας η οποία δύναται να επιδεινωθεί με απρόβλεπτες προεκτάσεις

και Κούβελας: Ένα παγκόσμιο πείραμα με προπληρωμένα εμβόλια και αποποίηση ευθυνών για τις φαρμακευτικές 

Το ψευτοδίλημμα Μονοκλωνικά αντισώματα ή Εμβόλιο κατά της CoViD-19 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια