Υπέρταση, αιτίες και εναλλακτικοί τρόποι καταπολέμησης

ypertasi-aities-kai-enallaktikoi-tropoi-katapolemisis

Υπέρταση, αιτίες και εναλλακτικοί τρόποι καταπολέμησης

Η υπέρταση (υψηλή πίεση του αίματος) αποτελεί ένα πολύ κοινό πρόβλημα που απασχολεί περίπου έναν στους επτά ενηλίκους και αν και συνήθως δεν προκαλεί ιδιαιτέρα συμπτώματα, αυξάνει ουσιαστικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως για παράδειγμα το έμφραγμα.
Δείτε και Ποια σημάδια «στέλνει» το σώμα πριν το έμφραγμα;

Η πίεση του αίματος είναι η πίεση ή τάση του αίματος μέσα στις αρτηρίες του κυκλοφορικού συστήματος. Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται με δύο αριθμούς, π.χ. 150/95. Ο μεγαλύτερος αριθμός είναι η «συστολική» πίεση που είναι γνωστή ως «μεγάλη» πίεση και ο μικρότερος η «διαστολική» ή «μικρή» πίεση.

– η ανώτερη τιμή αναφέρεται στη συστολική πίεση, που αποτελεί τη μέγιστη πίεση που ασκείται κατά τη συστολή της καρδιάς, όταν δηλαδή η καρδιά συσπάται για να προωθήσει το αίμα μέσω των αρτηριών προς τα όργανα του σώματος ενώ

– η μικρότερη τιμή – διαστολική πίεση είναι η ελάχιστη πίεση που παρατηρείται κατά την περίοδο ηρεμίας της καρδιάς, όταν δηλαδή η καρδιά χαλαρώνει για να δεχθεί νέο αίμα.

Η αρτηριακή πίεση εξαρτάται από

τη δύναμη με την οποία η καρδιά ωθεί το αίμα και από την αντίσταση που προβάλλουν σ’ αυτή την προ ώθηση οι μικρές αρτηρίες. Στους νέους υπερτασικούς είναι συνήθως ισχυρότερη η δύναμη ώθησης του αίματος από την καρδιά, ενώ στους μεγαλύτερους είναι αυξημένη η αντίσταση των αρτηριών στη ροή του αίματος.

Στους ηλικιωμένους υπάρχει συχνά αυξημένη συστολική πίεση με φυσιολογική ή χαμηλή τη διαστολική. Η υπέρταση αυτή, που λέγεται «μεμονωμένη συστολική» υπέρταση, είναι εξίσου επικίνδυνη ή και περισσότερο επικίνδυνη από τη διαστολική υπέρταση ή τη συστολική και διαστολική υπέρταση και οφείλεται στην σκλήρυνση των τοιχωμάτων των μεγάλων αρτηριών.

Γενικά, πίεση μικρότερη των 130/80 θεωρείται φυσιολογική, ενώ πίεση άνω των 140/90 θεωρείται υψηλή. Πιέσεις μεταξύ 130/80 και 140/90 κατατάσσονται ως οριακά υψηλές και τα άτομα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία δεν θα πρέπει να υποβάλλονται άμεσα σε θεραπεία.
Δείτε και 4 σημάδια που…φωνάζουν ότι οι αρτηρίες σας είναι φραγμένες! 
υπάρχει όμως και το Pinus Marinitus και Πυκνογενόλη: Το «tuboflo» των αρτηριών!

Αιτίες υπέρτασης

Η υπέρταση συνήθως είναι στενά συνδεδεμένη με συγκεκριμένους παράγοντες του καθημερινού τρόπου ζωής. Το κάπνισμα καθώς και η παχυσαρκία είναι παράγοντες που αυξάνουν ουσιαστικά τον κίνδυνο δημιουργίας υπέρτασης.

Αν είστε, λοιπόν καπνιστές, θα πρέπει να ελαττώσετε το κάπνισμα, αν όχι να το κόψετε. Αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι σίγουρο ότι θα ωφεληθείτε χάνοντας μερικά από τα επιπλέον σας κιλά.
Δείτε Παχυσαρκία: Τρως για να ζήσεις ή ζεις για να τρως;
και Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κόψουμε το κάπνισμα; 

Η συσχέτιση του άγχους με την υπέρταση

δεν έχει διευκρινιστεί ξεκάθαρα, όμως αν θα μπορέσετε να ελέγξετε το άγχος στη ζωή σας, η υγεία σας θα ωφεληθεί από πολλές απόψεις.
«Τροφή»: Προσωπικά θεωρώ πολύ ξεκάθαρη την εν λόγω συσχέτιση καθώς το
 στρες μπορεί να πυροδοτήσει την ανταπόκριση του σώματος σε μία ενδεχόμενη απειλή ή κίνδυνο, που ονομάζεται αντίδραση Fight-or-Flight.

Κατά την διάρκεια αυτής της αντίδρασης, απελευθερώνονται συγκεκριμένες ορμόνες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, που επιταχύνουν τον καρδιακό ρυθμό, επιβραδύνουν την πέψη, μειώνουν την ροή του αίματος στις μεγάλες μυϊκές ομάδες, και αλλάζουν πολλές άλλες αυτόνομες νευρικές λειτουργίες, δίνοντας έτσι στο σώμα μία έκρηξη ενέργειας και δύναμης.

Όταν αυτό που θεωρήσαμε απειλή έχει φύγει, τα συστήματα είναι σχεδιασμένα να επανέρχονται σε κανονική λειτουργία μέσω της ανταπόκρισης χαλάρωσης, ωστόσο, σε περιπτώσεις χρόνιου στρες, αυτό συχνά δεν συμβαίνει, προκαλώντας βλάβη στο σώμα αν δεν μειώσουμε και δεν διαχειριστούμε το άγχος.
Δείτε και 
Ποιες σωματικές ασθένειες προκαλεί το άγχος;

Άλλοι παράγοντες που την πυροδοτούν

Ο επιπολασμός (αριθμός ατόμων στον πληθυσμό που έχουν μια νόσο σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή) της υπέρτασης σε διαφόρους πληθυσμούς σχετίζεται με τη διαιτητική πρόσληψη NaCl (μαγειρικό αλάτι) και ο σχετιζόμενος με την ηλικία επιπολασμός της υπέρτασης μπορεί να αυξηθεί από την υψηλή πρόσληψη NaCl. Η χαμηλή διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου και καλίου ενδέχεται επίσης να συμβάλλει στον κίνδυνο υπέρτασης.
Δείτε Υπέρταση και Αλάτι, Μύθοι και Πραγματικότητες!
και Ηλεκτρολύτες Κάλιο και Νάτριο: Κλειδί η Ισορροπία

Η υπέρταση που οφείλεται σε άλλες παθήσεις, όπως νεφρική νόσος, φαιοχρωμοκύττωμα, υπερθυρεοειδισμός, κ.ά., ονομάζεται δευτεροπαθής υπέρταση και αντιμετωπίζεται παράλληλα με την πρωτοπαθή νόσο. 

Άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου είναι η κατανάλωση οινοπνευματωδών, το ψυχοκοινωνικό στρες και τα χαμηλά επίπεδα σωματικής άσκησης.
Δείτε και Πως επηρεάζει η άσκηση χοληστερίνη, πίεση & καρδιαγγειακό σύστημα

Πως εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα

Αν και πιστεύεται ότι η κεφαλαλγία είναι σύμπτωμα της αυξημένης ΑΠ, αυτή γενικά υπάρχει μόνο στους ασθενείς με βαριά υπέρταση (ή υπερτασική κρίση). Χαρακτηριστικά η «κεφαλαλγία της υπέρτασης» είναι πρωινή και εντοπίζεται στην ινιακή περιοχή.

Άλλα μη ειδικά συμπτώματα που μπορούν να συσχετιστούν με την αυξημένη ΑΠ είναι η ζάλη, το αίσθημα παλμών, η εύκολη κόπωση και η ανικανότητα. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά γενικά σχετίζονται με την υπερτασική καρδιοπάθεια ή αποτελούν εκδηλώσεις δευτερογενούς υπέρτασης.

Ποιες είναι οι επιπλοκές

H υπέρταση διπλασιάζει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών νοσημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται η στεφανιαία καρδιοπάθεια (έμφραγμα, στεφανιαία νόσος, κλπ), η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, κ.ά.

Παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο για ισχαιμικά και αιμορραγικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και περιφερική αρτηριοπάθεια (ανεύρυσμα αορτής, στενώσεις καρωτίδων, βλάβες αμφιβληστροειδούς, κλπ).
Δείτε και 10 σημεία κλειδιά που προειδοποιούν για εγκεφαλικό επεισόδιο

Η υπέρταση συχνά συνοδεύεται από πρόσθετους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων (π.χ. παχυσαρκία, υψηλή χοληστερόλη, κλπ) και ο κίνδυνος καρδιαγγειακού νοσήματος αυξάνεται παράλληλα με το συνολικό φορτίο των παραγόντων κινδύνου. Κάνοντας την καρδιοπάθεια τη συχνότερη αιτία θανάτου των ασθενών με υπέρταση.

Συνοπτικά τα όργανα στόχοι της αρτηριακής υπέρτασης (αυτά που άμεσα κινδυνεύουν) είναι η καρδιά, το κεντρικό νευρικό σύστημα, οι νεφροί και γενικότερα οι αρτηρίες.
Δείτε Οριστική λύση στα προβλήματα χοληστερίνης, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, δίνει ελληνικό πανεπιστήμιο!!
Καρδιαγγειακά νοσήματα: Ποια είναι, Πρόληψη, Εναλλακτική Αντιμετώπιση
και Προστατεύοντας τους νεφρούς σώζετε την καρδιά σας

Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης

  • Οι αξιόπιστες μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) εξαρτώνται από την προσοχή στις λεπτομέρειες της τεχνικής και των συνθηκών κάτω τις οποίες γίνεται η μέτρηση. 
  • Πριν από τη μέτρηση, ο εξεταζόμενος θα πρέπει να παραμείνει καθιστός για 5 λεπτά σε ήρεμο περιβάλλον με κανονική θερμοκρασία.
  • Το κέντρο της περιχειρίδας θα πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο της καρδιάς και το πλάτος της ελαστικής κύστης θα πρέπει να καλύπτει το 40% τουλάχιστον του βραχίονα, ενώ το μήκος της θα πρέπει να καλύπτει το 80% τουλάχιστον της περιφέρειάς του.
  • Η τοποθέτηση της περιχειρίδας θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά, καθώς και του κώδωνα του στηθοσκοπίου, ενώ η ταχύτητα ≪ξεφουσκώματος≫ της περιχειρίδας θα πρέπει να είναι βραδεία (2 mmHg το δευτερόλεπτο).
  • Ως συστολική ΑΠ θεωρείται εκείνη που αντιστοιχεί στην ακρόαση δύο τουλάχιστον κανονικών ήχων (Korotkoff).

Σήμερα υπάρχουν στο εμπόριο τα αυτόματα πιεσόμετρα που είναι εύχρηστα στο σπίτι, με τις οδηγίες του ιατρού.

Η ΑΠ είναι συνήθως υψηλότερη τις πρώτες πρωινές ώρες και αμέσως μετά τη βάδιση, παρά σε άλλες ώρες της ημέρας. Η ΑΠ στη διάρκεια της νύκτας είναι κατά 10-20% χαμηλότερη συγκρινόμενη με εκείνη της ημέρας.

Τρόποι καταπολέμησης της υπέρτασης

Η καταπολέμηση της υπέρτασης μπορεί να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα με σωστή διατροφή σε συνδυασμό με ένα λογικό πρόγραμμα σωματικής άσκησης.

– Περιορίστε το αλάτι στο μαγείρεμα ή στο τραπέζι και αποφύγετε τα προκατεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα που συνήθως περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού.
Δείτε τον μηχανισμό των επιπτώσεών τους, αλλά και το εύρος τους Αυτοάνοσες ασθένειες και επεξεργασμένα τρόφιμα.

– Αν είστε υπέρβαροι, χάστε κιλά, ελαττώνοντας τα σακχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα , ενώ παράλληλα αυξήστε τις λαμβανόμενες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και πιτυρούχων δημητριακών (προτιμήστε ολικής άλεσης).
Το αδυνάτισμα, χρειάζεται επίσης, θεραπεία και ΌΧΙ δίαιτες: Φυσικοπαθητική: Μεταβολισμός και Αντιμετώπιση αυξημένου βάρους

– Η γυμναστική ελαττώνει αποδεδειγμένα την πίεση, γι’αυτό προσπαθήστε να κάνετε κάποιου είδους σωματική άσκηση (ιδανικό θεωρείται το έντονο περπάτημα, ίσα να λαχανιάζουμε, χωρίς να μας κόβεται η ανάσα) για μισή ώρα κάθε μέρα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το είδος και τη συχνότητα της άσκησης που μπορείτε να ακολουθήσετε.
Όπως είδαμε και παραπάνω: Πως επηρεάζει η άσκηση χοληστερίνη, πίεση & καρδιαγγειακό σύστημα
και Το περπάτημα μπορεί και προλαμβάνει σωρεία ασθενειών

– Ελαττώστε το τσιγάρο, αφού οι ουσίες που περιέχει ο καπνός αυξάνουν την πίεση.
Αν δεν το ελαττώσετε ή και κόψετε εντελώς η καλλίτερη δυνατή λύση Ελληνική Επιστημονική Πατέντα Απενοχοποιεί για Πάντα το Κάπνισμα

– Μετριάστε την ποσότητα αλκοόλ που συνηθίζετε να καταναλώνετε (καταναλώστε μέχρι δυο μονάδες αλκοόλ την ημέρα).

– Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα φυσικό χυμό από τα εξής φρέσκα λαχανικά (σε ίσες ποσότητες από καθένα από αυτά):

Φτιάξτε όσο χυμό θέλετε και για κάθε 375ml χυμού, στη συνέχεια προσθέστε μια κουταλιά της σούπας βάμματος από το φυτό Fagopyrum esculentum και αραιώστε με νερό μέχρι τα 500 ml (δηλαδή μέχρι μισό λίτρο). Προσθέστε μια δόση μαύρο πιπέρι, ανεπεξέργαστο αλάτι, κύμινο και μια κουταλιά του γλυκού πάπρικα. Μαζί με το χυμό φάτε μια σαλάτα από φρέσκο μαρούλι.

Βότανα

Κράταιγος  (Crategus oxyacantha), ο οποίος σύμφωνα με ανάλογες μελέτες ελαττώνει την πίεση του αίματος κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης και αυξάνει την ικανότητα άντλησης της καρδιάς. Το βότανο αυτό δρα και ως διουρητικό και διατίθεται με τη μορφή βάμματος.
Δείτε και Κράταιγος – το βότανο της καρδιάς!!

Ιξός (Viscum album), το οποίο θεωρείται ότι βοηθά στην επαναφορά της φυσιολογικής πίεσης στο σώμα μας και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στην καρδιά όσο και στο κυκλοφορικό, ενώ ενδείκνυνται και σε περιπτώσεις αρτηριοσκλήρυνσης. Διατίθεται με τη μορφή βάμματος.
Δείτε και Ιξός, γκι: Εκτός από γιορτινό, ένα πολύ σημαντικό αντικαρκινικό φυτό

Φυσικά συμπληρώματα

Ιχθυέλαιο – Ω 3 λιπαρά οξέα,

το οποίο ασκεί αποδεδειγμένα ευεργετική δράση στα εσωτερικά τοιχώματα των αγγείων του σώματός μας, και μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση της πίεσης.
Δείτε και Ω 3 Λιπαρά οξέα, Σύμμαχος για την καρδιά

Συνένζυμο Q10,

το οποίο χρησιμοποιείται για την τόνωση της καρδιάς σε πολλές χώρες του κόσμου αφού έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί τα κύτταρα της καρδιάς και μπορεί να αποβεί εξαιρετικά βοηθητικό σε οποιαδήποτε καρδιαγγειακή νόσο που προέρχεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, ιογενείς νόσους και αλκοόλ. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε πάσχοντες από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
Υπόψιν, ότι το συγκεκριμένο ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΊΤΑΙ στο εξωτερικό για περισσότερο από 50 χρόνια, για όλες τις παθήσεις του καρδιαγγειακού: Συνένζυμο CoQ10: Ισχυρότατος παράγοντας υγιείας και μακροζωίας

Ασβέστιο,

το οποίο μπορεί να βοηθήσει τόσο στην ελάττωση της πίεσης όσο και στην πρόληψη της υπέρτασης.
ΠΡΟΣΟΧΗ όμως ΣΕ ΚΑΜΊΑ των περιπτώσεων δεν μιλάμε για τα ελεεινά συνθετικά σκευάσματα του εμπορίου που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο αντίθετο: Τα συμπληρώματα ασβεστίου προκαλούν ασβεστοποίηση των αγγείων της καρδιάς

Μαγνήσιο,

το οποίο βοηθά στην ελάττωση της πίεσης πιθανόν μέσω χαλάρωσης των μυών που βρίσκονται στα τοιχώματα των κυριότερων αρτηριών του σώματος.
Δείτε και Τροφές με μαγνήσιο προλαμβάνουν οστεοπόρωση, υπέρταση & καρδιακά 

«Τροφή»: Διαθέτω όλα τα παραπάνω βάμματα βοτάνων, αλλά και τα επόμενα συμπληρώματα διατροφής ΑΠΌ ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΈΣ ώστε να εξαλείψετε αποτελεσματικά. αλλά και με απόλυτη ασφάλεια και ΧΩΡΊΣ παρενέργειες την υψηλή πίεση, αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν την ανισορροπία. Εκτός από όλα τα παραπάνω, 

Φροντίστε την υγιεία της καρδιάς, των αρτηριών σας και ολόκληρου του κυκλοφορικού με έναν ισχυρό συνδυασμό από,

– Πυκνογενόλη: (καθαρίζει με απόλυτη ασφάλεια τις αρτηρίες σας προφυλάσσοντας έτσι από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια), με
– τζίνγκο μπιλόμπα (κυκλοφορικό, μέχρι και τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου) και
– εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού (σούπερ αντιοξειδωτικό και ωφέλιμο για την καρδιά) σε συνδυασμό όλα μαζί ώστε να εξασφαλίσετε την υγιεία των αγγείων, της καρδιάς και πολλών ακόμη ζωτικών οργάνων.

Για περισσότερες πληροφορίες για την δράση τους και για να τα αποκτήσετε επικοινωνήστε στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com  

Δείτε ακόμη: Τι είναι και πως κατεβάζουμε την πίεση μέσα σε 15 λεπτά…! 

12 θεραπείες από… σπίτι για να μειώσετε την πίεση 

Στοιχεία από 
www.clickatlife.gr 
www.iatropedia.gr
www.hypertension.gr
www.biotherapy.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *