Βρομελίνη: Βελτιώνει την λειτουργία του πεπτικού, Μπλοκάρει τις φλεγμονές

vromelini-veltionei-ti-leitourgia-tou-peptikou-mplokarei-tis-flegmones

Η βρομελίνη είναι ένα εκχύλισμα που προέρχεται από τον ανανά και έχει πολλές χρήσεις
Ως συμπλήρωμα πιστεύεται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και περιέχει, επίσης, χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και την πήξη του αίματος.
Ως μαγειρικό συστατικό χρησιμοποιείται, κυρίως, ως μαλακτικό.

Ο όρος » βρομελίνη» ή »βρωμελίνη» μπορεί να αναφέρεται είτε σε δύο ένζυμα πρωτεάσης που εξάγονται από τα φυτά της οικογένειας Bromeliaceae, ή μπορεί να αναφέρεται σε ένα συνδυασμό αυτών των ενζύμων, μαζί με άλλες ενώσεις που παράγονται από το εκχύλισμα.

Η βρομελίνη είναι αποτελεσματική για την οστεοαρθρίτιδα, αλλά μόνο όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με θρυψίνη και ρουτίνη (Phlogenzym). Επίσης, χρησιμοποιείται για την πρόληψη της μυϊκής κόπωσης μετά την άσκηση.

Το εκχύλισμα βρομελίνης είναι ένα μείγμα πρωτεολυτικών ενζύμων ή πρωτεασών και πολλές άλλες ουσίες σε μικρότερες ποσότητες. Τα πρωτεολυτικά ένζυμα αναφέρονται ως πρωτεάσες σουλφυδρυλίου, δεδομένου ότι μια ελεύθερη ομάδα σουλφυδρυλίου μιας κυστεΐνης πλευρικής αλυσίδας απαιτείται για τη λειτουργία.

Οι άλλες ουσίες του εκχυλίσματος είναι η υπεροξειδάση, η όξινη φωσφατάση, οι αναστολείς πρωτεάσης, και το ασβέστιο.

Ο ανανάς είναι ένα φαρμακευτικό φυτό για τους ιθαγενείς της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής.

Ιατρικές χρήσεις της βρομελίνης
Η βρομελίνη μπορεί να λειτουργήσει ως αντιφλεγμονώδες τοπικά. Το κινινογόνο και η βραδυκινίνη ορού ελαττώνονται με την βρομελίνη, και επηρεάζεται και η σύνθεση των προσταγλανδινών, κι έτσι έχει αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις. Η βρομελίνη έχει βρεθεί ότι μειώνει την έκκριση των προφλεγμονωδών κυτοκινών, καθώς και τις χημειοκίνες σε φλεγμονώδη νόσο εντέρου, δηλ. στην ελκώδη κολίτιδα και στη νόσο του Crohn.
Δείτε και Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου: Συμπτώματα, διατροφή, αντιμετώπιση
Ελκώδης Κολίτιδα: Τι είναι, Συμπτώματα, Πρόληψη & Φυσική Θεραπεία 
Νόσος Crohn: η διατροφική απάντηση για αντιστροφή της

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από χειρουργική επέμβαση για να μειωθεί το πρήξιμο. Η βρομελίνη μπορεί να επηρεάσει τη μετανάστευση των ουδετερόφιλων στους τόπους της οξείας φλεγμονής.
Ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας, μπορεί να είναι χρήσιμος για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, ιδίως όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με θρυψίνη και ρουτίνη. 

Τα πρωτεολυτικά ένζυμα, όπως η βρομελίνη, η θρυψίνη, η χυμοθρυψίνη, και η παπαΐνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην θεραπεία των ασθενών με καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και το πλασματοκύτωμα. Επίσης, μετά από 6 μήνες, μειώνει τη φλεγμονή του κόλου και τον αριθμό των καρκινικών αλλοιώσεων στο παχύ έντερο.
Δείτε και Τα ύποπτα συμπτώματα για καρκίνο του μαστού 
Τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου

Η βρομελίνη αυξάνει την ινωδόλυση καθώς και την αναστολή της σύνθεσης του ινωδογόνου. Είναι διασπά άμεσα το ινώδες και το ινωδογόνο.

Τα συμπληρώματα βρομελίνης μπορεί να αυξήσουν τις αρρυθμίες και την αιμορραγία μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Η παπαΐνη και η βρομελίνη είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ουσίες για γίνει το κρέας πιο τρυφερό. Η βρομελίνη πωλείται σε μορφή σκόνης, η οποία συνδυάζεται με μία μαρινάδα που χρησιμοποιείται στο άψητο κρέας. Το ένζυμο θα διαπεράσει το κρέας και θα το κάνει πιο τρυφερό και εύγευστο όταν μαγειρεύεται. Ο μαγειρεμένος ή κονσερβοποιημένος ανανάς δεν έχει επίδραση, καθώς τα ένζυμα είναι θερμοευαίσθητα και καταστρέφονται κατά τη διαδικασία μαγειρέματος

Η βρομελίνη παρασκευάζεται από το τμήμα στελέχους του φυτού του ανανά, μετά τη συγκομιδή των καρπών. Η φλούδα συνθλίβεται και πιέζεται για να πάρουμε το χυμό που περιέχει το διαλυτό ένζυμο βρομελίνη. Περαιτέρω επεξεργασία περιλαμβάνει τον καθαρισμό και την συγκέντρωση του ενζύμου. Η βέλτιστη θερμοκρασία είναι 35-45 ° C. Σε θερμοκρασία δωματίου, το ένζυμο μπορεί να επιβιώσει τουλάχιστον μια εβδομάδα.
Δείτε και Κορυφαίοι λόγοι για να πιεις έναν αντιφλεγμονώδη χυμό με ανανά  

«Τροφή»: Το σώμα μας δεν χρησιμοποιεί αυτές καθ` αυτές τις τροφές, αλλά αξιοποιεί τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Η μετατροπή των τροφών σε αξιοποιήσιμα στοιχεία απαιτεί την παρουσία συγκεκριμένων ομάδων ενζύμων:
– αμυλάσες για τους υδατάνθρακες, πρωτεάσες για τις πρωτεϊνες και λιπάσες για τα λίπη. 

Εάν η πρόσληψη διατροφικών συστατικών που αναγεννούν τα οργανικά ένζυμα είναι ανεπαρκής ή οριακά χαμηλή, τότε αυξάνονται τα τοξικά κατάλοιπα του μεταβολισμού, ελαττώνονται τα ενζυμικά αποθέματα και περιορίζεται η καύση του λίπους.
Επίσης, η έλλειψη ενζύμων συνδέεται με σωρεία ασθενειών: Πεπτικά ένζυμα και ασθένειες 

Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη τα παραπάνω, ο καθένας που σέβεται την υγεία του και θέλει να ζει απαλλαγμένος από ασθένειες, καταλαβαίνει πόσο έντονη είναι η ανάγκη της λήψης ενζύμων. 

Σας διαθέτω, λοιπόν, συμπληρώματα διατροφής με όλα τα απαραίτητα ένζυμα για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com 

Δείτε ακόμη: Απαραίτητα πεπτικά ένζυμα για πλήρη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών 

Ένζυμα και Ανοσοποιητικό! 

Ενζυματική, η έξυπνη διατροφή.

Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά για το www.emedi.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *