Η έλλειψη ενζύμων προκαλεί φλεγμονές, λοιμώξεις και χρόνιες ασθένειες

i-elleipsi-enzymon-prokalei-flegmones-loimoxeis-kai-hronies-astheneies

Η έλλειψη ενζύμων προκαλεί φλεγμονές, λοιμώξεις και χρόνιες ασθένειες

Η μεγαλύτερη ανακάλυψη στο χώρο της διατροφής δεν ήταν οι βιταμίνες, τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία. Ήταν η ανακάλυψη των ενζύμων.
Χωρίς τη ζωτική ενέργεια των ενζύμων θα ήμασταν, απλώς, ένα συνονθύλευμα από βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, νερό και πρωτεΐνη.

Δυστυχώς, η έρευνα και η μελέτη πάνω στο θέμα των ενζύμων δεν έχει προχωρήσει, με συνέπεια γιατροί, εναλλακτικοί θεραπευτές, διαιτολόγοι, διατροφολόγοι και γυμναστές να μη γνωρίζουν σχεδόν τίποτα.

Η υγεία και η θεραπεία όλων των ασθενειών βασίζεται ΜΟΝΟ στην παρουσία και τη δράση των ενζύμων. Τα ένζυμα αποτελούν τους μεταβολικούς καταλύτες για όλες τις χημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα, καθημερινά μέσα στο ανθρώπινο σώμα. 

Τι είναι τα ένζυμα

Με την ελληνική, διεθνή σήμερα, ονομασία ένζυμα φέρονται ειδικές πρωτεΐνες ή πρωτεϊνικής βάσης πολύπλοκες οργανικές ενώσεις, που αποτελούνται από πολυμερή των αμινοξέων, οι οποίες δρουν ως καταλύτες στις χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στον μεταβολισμό των οργανισμών.

Σχεδόν όλες οι χημικές αντιδράσεις στα κύτταρα απαιτούν τη ρυθμιστική δράση των ενζύμων.

Όπως όλοι οι καταλύτες, έτσι και τα ένζυμα λειτουργούν αυξομειώνοντας την ενέργεια ενεργοποίησης μιας αντίδρασης. Τα περισσότερα ένζυμα επιταχύνουν την αντίδραση εκατομμύρια φορές σε σχέση με την ταχύτητα της χωρίς αυτά.

Ωστόσο,τα ένζυμα διαφέρουν από τους υπόλοιπους καταλύτες ως προς την εξειδίκευση, καθώς είναι πολύ πιο περιοριστικά εξειδικευμένα από αυτούς – κάθε ένζυμο μπορεί να καταλύσει μια συγκεκριμένη μόνο αντίδραση.

Για παράδειγμα, η πηκτινάση βοηθά να διασπαστούν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπίδια. 

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε όλοι και, πάνω απ’ όλα, αυτό που θα πρέπει να θυμάστε, για όλο το υπόλοιπο διάστημα της ζωής σας, είναι το γεγονός ότι όλοι μας διαθέτουμε μια συγκεκριμένη δεξαμενή – αποθήκη ενζύμων, η οποία μας «δόθηκε», κατά τη γέννηση μας, με ένα συγκεκριμένο αριθμό ενζύμων. Και τα ένζυμα οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού μέχρι το θάνατο μας.

Απαραίτητα για σχεδόν κάθε σωματική λειτουργία, βοηθούν να μετατραπεί ο φωσφόρος σε οστά, εξαλείφουν το διοξειδίου του άνθρακα από τους πνεύμονες μας και να συγκεντρώνουν το σίδηρο στο αίμα μας.

Όμως, ίσως το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη “ένζυμο” είναι η πέψη.

Στην πέψη, το σώμα μας χρησιμοποιεί 22 διαφορετικά ένζυμα, που κατατάσσονται σε τρεις ομάδες ανάλογα με το είδος των θρεπτικών συστατικών που διασπώνται.

Όταν δεν έχουμε αρκετά από αυτά τα πεπτικά ένζυμα, στερούμε από το σώμα μας θρεπτικά συστατικά. Το φαγητό που τρώμε δεν διασπάται σε κομμάτια αρκετά μικρά ώστε να μπορεί να τα απορροφήσει και να τα χρησιμοποιήσει.

Και δεν σταματά εδώ. Μερικά από αυτά τα δύσχρηστα κομμάτια των τροφίμων που δεν διασπώνται πλήρως, στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, λοιμώξεις, καθώς και πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες.

Στην πραγματικότητα, τα πεπτικά προβλήματα είναι στην κορυφή της λίστας των 10 πιο κοινών αιτιών για χρόνιες παθήσεις.
Προσοχή Χρόνιες Φλεγμονές: Καταστρέφουν την υγεία, Σχετίζονται με όλες τις ασθένειες 

Δείτε Πεπτικό: Γιατί Είναι Σημαντική η Σωστή Πέψη στην Καθολική Υγιεία;
και Γαστρεντερικό η Βάση της Καλής Υγείας – Προστατέψτε το

Όσο γρηγορότερα ξοδεύει κάποιος τις αποθήκες ενζύμων του, τόσο περισσότερο συντομεύει το διάστημα της ζωής του.

Πολλά ναρκωτικά και δηλητηριώδεις ουσίες δρουν ως ανασταλτικοί παράγοντες. Η ενζυμική δράση εξαρτάται επίσης από τη θερμοκρασία, το χημικό περιβάλλον (π.χ. το pH) και από τη συγκέντρωση του υποστρώματος στο ενεργό κέντρο του.   

Τα περισσότερα ένζυμα, δυστυχώς λοιπόν, ξοδεύονται αλόγιστα και ανούσια στην ανόητη τακτική συνήθεια του μαγειρέματος της τροφής ή ακόμη χειρότερα με την κατανάλωση «νεκρής» τροφής από τα ράφια του σουπερμάρκετ, η οποία, συν τοις άλλοις, είναι και γεμάτη χρώματα, αρώματα, συντηρητικά, φυτοφάρμακα, ορμόνες, λιπάσματα κ.α.
Ας δούμε και Συντηρητικά – Πρόσθετα τροφίμων, μία ωρολογιακή βόμβα
Η πλάνη της δήλωσης ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ

Η παράλληλη χρήση φαρμάκων και η σχιζοφρενική συνήθεια της κατανάλωσης αλκοόλ, καφέ, τσιγάρου και γρήγορου φαγητού (fast/junk food) απαιτεί μεγάλη κατανάλωση της, ήδη, πολύ περιορισμένης αποθηκευμένης ποσότητας ενζύμων, όπως έχω προαναφέρει.

Συχνές λοιμώξεις, ιώσεις και ασθένειες απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενζύμων για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία τους.

Η έκθεση, επίσης, του σημερινού ανθρώπου της πόλης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στο γρήγορο, αγχώδη ρυθμό της καθημερινότητας αυξάνει την κατανάλωση των ενζύμων ακόμη περισσότερο.

Τέλος, η έντονη άσκηση, αλλά και η έκθεση του σώματος σε ακραίες καιρικές συνθήκες (παγωνιά – καύσωνας), είναι πρόσθετοι επιβαρυντικοί παράγοντες στην ενζυματική κατανάλωση.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα εσωτερικά όργανα, που είναι επιβαρυμένα με το ρόλο της παραγωγής αυτών των ενζύμων, δέχονται τρομερές πιέσεις, με συνέπεια να εργάζονται από 10 έως 100 φορές πιο έντονα από το φυσιολογικό ρυθμό παραγωγής τους.

Έτσι, αρχίζουν και αυξάνουν σε μέγεθος (πάγκρεας), στη συνέχεια υπολειτουργούν και στην πορεία φθείρονται ανεπανόρθωτα.
Ας δούμε και Πάγκρεας, ένας πολύτιμος, αλλά κρυφός ευεργέτης

Γι’ αυτό, λοιπόν, φίλοι μου, μην αναρωτιέστε γιατί, συνεχώς, αισθάνεστε εξαντλημένοι, άρρωστοι, νωχελικοί και χωρίς ζωτική και νευρική ενέργεια.  

Το σώμα σας είναι τόσο κουρασμένο και χωρίς σθένος (ασθενές) με φυσική επακόλουθη συνέπεια την παχυσαρκία, τα καρδιακά προβλήματα, τις διάφορες αρθρίτιδες και, κυρίως, τον καρκίνο, τη μάστιγα της σημερινής πολιτισμένης ανθρωπότητας. Τον καρκίνο που, πλέον, χτυπάει την πόρτα της κάθε οικογένειας.

Η άσκοπη κατανάλωση των ενζύμων οδηγεί το σημερινό ανόητο άνθρωπο σε πρόωρα γηρατειά και σε έναν αφύσικο θάνατο στην ωριμότερη ηλικία, αφού πρώτα, όμως, υποφέρει, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο ίδιος, αλλά και το οικείο του περιβάλλον από εκφυλιστικές ασθένειες, εξαιτίας της κατανάλωσης μαγειρεμένης τροφής.

Ο παγκοσμίου φήμης ηγέτης στην ολιστική ιατρική, ο Δρ Andrew Weil, MD, τα αποκαλεί “μαγικές” – ουσίες που μπορούν να επιταχύνουν σε τρομερό βαθμό τις φοβερά αργές διαδικασίες στο σώμα μας. Χωρίς αυτά, οι σωματικές λειτουργίες μας θα επιβραδύνονταν στο ρυθμό της χελώνας ή θα σταματούσαν εντελώς… με αποτέλεσμα το θάνατο.

Τα Ένζυμα, λοιπόν, είναι αυτά τα καταπληκτικά, μαγικά μόρια – απαραίτητα για τη ζωή!

Βλέπετε, οι περισσότερες απαραίτητες χημικές αντιδράσεις στο σώμα απαιτούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πίεση, οξύτητα, αλκαλικότητα ή μια πρόσθετη (φυσική) χημική ουσία για να λειτουργήσουν αποδοτικά. Αλλά οι ήπιες συνθήκες στο σώμα μας δεν είναι ευνοϊκές για την υποστήριξη αυτών των σημαντικών χημικών διεργασιών.

Εδώ είναι όπου υπεισέρχεται η μετασχηματιστική δύναμη των ενζύμων, επιτρέποντας να συμβούν στο σώμα μας οι απαραίτητες ενέργειες με ταχύτητα με την οποία μπορούμε να ζήσουμε.

Η λύση σε όλα τα σημερινά τραγικά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο πολιτισμένος άνθρωπος και η λύση σε ένα σύστημα υγείας που έχει καταρρεύσει, είναι η επιστροφή του ανθρώπου σε έναν απλό, φυσιολογικό και λογικό τρόπο διατροφής. Στην αποκλειστική κατανάλωση ωμής – ζωντανής τροφής, μέσω της επιστροφής στη φύση.

Όσο αυτό δεν είναι εφικτό, τόσο ο καθένας θα αναζητά απατηλές και προσωρινές λύσεις στα διάφορα προβλήματα υγείας – και όχι μόνο – σε γιατρούς και εναλλακτικούς θεραπευτές, που γνωρίζουν ελάχιστα και εφαρμόζουν στον εαυτό τους λιγότερα ακόμη και από το μέσο πολίτη που ζει μέσα στην άγνοια του.

Εσύ και μόνο ΕΣΥ είσαι υπεύθυνος για την τωρινή κατάσταση της υγείας που βιώνεις.

Ο Dr. Edward Howell, ο επιστήμονας που μελέτησε πρώτος, διεξοδικά, τα ένζυμα και το ρόλο τους στην προάσπιση της ανθρώπινης υγείας τα χαρακτήρισε ως «ζωτική δύναμη».

Τα ζυμωμένα, προβιοτικά τρόφιμα είναι πλούσια σε ένζυμα, που παράγονται από τα βακτήρια, και που είναι ίσως ένα βασικό συστατικό για τα οφέλη των προβιοτικών για την υγεία.
Δείτε και Προβιοτικά και πρεβιοτικά: Πολύτιμοι σύμμαχοι του εντερικού μας συστήματος

 Αν τρώτε περισσότερο ωμά τρόφιμα, τρόφιμα ολικής άλεσης και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να έχετε περισσότερα ένζυμα στη διατροφή σας.

Ένας τελευταίος παράγοντας που μειώνει τα ενζυμα μας είναι ότι το πρόβλημα του στρες. Η καλή πέψη πραγματοποιείται σε μια ήρεμη φυσιολογική κατάσταση, εξηγεί η Δρ Steelsmith. Η μείωση του στρες στη ζωή σας, θα βοηθήσει επίσης να αυξήσετε τα επίπεδα των ενζύμων σας. 

“Τροφή”

Το φαγητό που μαγειρεύεται, ψήνεται, σοτάρεται και θερμαίνεται για να διατηρηθεί, είναι φτωχό σε ένζυμα, διότι δεν περιέχει αυτά τα οποία θα υποστηρίξουν την πέψη.

Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές, διότι το πεπτικό σύστημα δεν μπορεί να επιτελέσει σωστά το έργο του με αποτέλεσμα την κακή τροφοδότηση του οργανισμού με ορθά μόρια (μόρια, δηλαδή, που να είναι 100% βιοδιαθέσιμα στον οργανισμό).

Αυτό έχει ως συνέπεια τα κύτταρα να στερούνται στοιχείων με αποτέλεσμα έκπτωση των βιοχημικών του διεργασιών και εμφάνιση ασθενειών.

Σε αυτό το ζήτημα, μπορώ να σας δώσω λύση με μία σειρά ενζύμων, από φυσικές πηγές, που θα φροντίσουν να γίνονται οι κατάλληλες διεργασίες, ώστε να λαμβάνετε το μέγιστο των θρεπτικών στοιχείων των τροφίμων σας.

Όσοι ενδιαφέρεστε να αποκομίσετε τα οφέλη τους επικοινωνήστε στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Ένζυμα και Προβιοτικά: Απαραίτητα για την καλή Πέψη 

Απαραίτητα πεπτικά ένζυμα για πλήρη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών 

Πεπτικά ένζυμα και ασθένειες 

Ένζυμα και Ανοσοποιητικό! 

Ένζυμα το άλφα και το ωμέγα της ζωής – Μέρος Α και Μέρος Β 

Ενζυματική, η έξυπνη διατροφή. 

 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *