MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒόταναΤαραξάκο ή Πικραλίδα: Φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις

Ταραξάκο ή Πικραλίδα: Φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις

Ταραξάκο ή Πικραλίδα: Φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις
Image by Ajale from Pixabay Ταραξάκο ή Πικραλίδα: Φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις

Ταραξάκο ή Πικραλίδα: Φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις

Εάν σας αρέσει να περπατάτε στο δάσος και τους αγρούς σε κάποιο χωριό από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Οκτωβρίου, τότε σίγουρα θα συναντήσετε ένα μικρό κίτρινο λουλούδι. Σε ξέφωτα, ανοίγματα ή παρατηρούνται σε ρωγμές στους φράχτες από πέτρες ακόμη και σε τοίχους.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ακριβώς τι είναι αυτό και απλώς το αγνοούν. Άλλοι το βρίσκουν «ενοχλητικό ζιζάνιο» στην πόλη, συναντιέται σε δρόμους και πεζοδρόμια. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν καν ότι αυτό το μικρό φυτό είναι η πικραλίδα ή ταραξάκο. Και αυτό είναι πολύ περισσότερο από ότι νομίζετε. Είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που συχνά υποτιμάται.

Η λεγόμενη κοινή πικραλίδα ή ταραξάκο είναι ένα επίμονο, ποώδες και εύκολα προσαρμόσιμο φυτό. Δεν είναι καθόλου τοξικό, αντίθετα, νόστιμο και υγιεινό. Είμαστε σίγουροι ότι έχουμε προκαλέσει το ενδιαφέρον σας: μείνετε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για την πικραλίδα.

Εδώ παρουσιάζουμε επίσης τα οφέλη για την υγεία του και αναφέρουμε σε ποιες παθήσεις και ασθένειες μπορούν να βοηθήσουν αυτά τα ζιζάνια.

Πώς αναγνωρίζετε την κοινή πικραλίδα;

Η πικραλίδα προέρχεται αρχικά από τη δυτική Ασία και είναι πλέον διαδεδομένη και στην Ευρώπη. Το υγιές βότανο μπορεί επίσης να βρεθεί σε άλλα μέρη του κόσμου στο βόρειο ημισφαίριο. Ονομάζεται ακόμα πικραλίδα ή νεραγκούλα.

“Τροφή-Φάρμακο”: Πρώτη φορά συναντώ αυτήν την ονομασία για το ταραξάκο ή πικραλίδα. Η νεραγκούλα είναι ένα εντελώς διαφορετικό φυτό, δεν ανήκουν καν στην ίδια οικογένεια φυτών και μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να το επιβεβαιώσει. Τέλος, το άρθρο αφορά το υγιεινό αυτό βότανο!

Το φυτό μπορεί επίσης να έχει και άλλα ονόματα. Δεν έχει σημασία πως ονομάζουμε φυτό και που το βρίσκουμε, ξεχωρίζει με τα κίτρινα άνθη του. Τα μακριά, οδοντωτά φύλλα του θυμίζουν δόντια λιονταριού, από όπου προέρχεται το συνηθισμένο όνομα του φυτού στα Αγγλικά (Dandelions). Οι γλώσσες αναπτύσσονται σε άφυλλο κοίλο στέλεχος.

Ολόκληρο το άγριο φυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος 10-30 cm. Έχει μια παχιά και αρκετά στιβαρή ρίζα που μπορεί να έχει μήκος ένα έως δύο μέτρα. Είναι ενδιαφέρον ότι όλα τα μέρη του φυτού, από το λουλούδι στο στέλεχος έως τη ρίζα, είναι βρώσιμα και υγιή. Αυτό που είναι ιδιαίτερο για την πικραλίδα είναι ο χυμός λευκού γάλακτος, ο οποίος περιέχεται στα μέρη του.

Επιπλέον συμβουλή: Ο τυπικός χυμός λευκού γάλακτος στο στέλεχος της πικραλίδας περιγράφεται εσφαλμένα ως τοξικός. Αυτό δεν ισχύει καθόλου, αντίθετα, είναι πολύ υγιεινό για τον άνθρωπο! Για το λόγο αυτό, η πικραλίδα ονομάζεται επίσης το ευρωπαϊκό ginseng.

Η καταγωγή της λέξης ταραξάκο, είναι ελληνική και σημαίνει αυτό που θεραπεύει τις ταραχές.

Ας δούμε όμως με κάθε λεπτομέρεια τι κάνει αυτό το γνωστό σε όλους μας «χορταράκι». Το τσάι και το εκχύλισμα από ρίζα πικραλίδας χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως:

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω το ταραξάκο, είναι προορισμένο να λύνει τα προβλήματα κάθε οργανισμού εξατομικευμένα.

Επιπλέον, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα, όπως

Περιέχει ακόμη βιταμίνες:

Σύνοψη: Ο Dr. James Duke αναφέρει στο βιβλίο του «The Green Pharmacy» ότι πλήθος κλινικών δοκιμών έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα των φύλλων και της ρίζας πικραλίδας στην πνευμονία, τη βρογχίτιδα και τις μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Η Γερμανική Φαρμακοποιία κατατάσσει τη ρίζα πικραλίδας ως θεραπευτική για γαστρεντερικά προβλήματα που προέρχονται από ανεπάρκεια της χολής, καθώς επίσης και ως διεγερτική της όρεξης και της διούρησης.

Οι μελέτες δείχνουν ευεργετικά αποτελέσματα της πικραλίδας στην ψαμμίαση του ουροποιητικού, που αποδίδεται στην απολυμαντική του δράση και πιθανώς στην παρουσία σαπωνινών, ενώ επιβεβαιώνουν τις χολοδιεγερτικές ιδιότητές της.

Χρησιμοποιήθηκε στη «λαϊκή» ιατρική για την ανακούφιση των πόνων σε οστά και αρθρώσεις, καθώς και σαν αποτοξινωτικό του αίματος. Το 40% περίπου της ώριμης ρίζας αποτελείται από ινουλίνη, ένα μείγμα από σύνθετους υδατάνθρακες γνωστούς ως φρουκτο-ολιγο-σακχαρίτες (FOS).

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, η λήψη των FOS αυξάνει σημαντικά τα ευεργετικά bifidobacteria στο έντερο και εξαλείφει τα παθογόνα, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την απορρόφηση των μετάλλων και καταστέλλει την ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη. Τα υψηλά επίπεδα σε FOS βοηθούν επίσης στη διατήρηση σταθερών επιπέδων του σακχάρου του αίματος και μειώνουν την υπεργλυκαιμία.

Το καλύτερο φάρμακο προέρχεται από τη Φύση

Συμπέρασμα: Ανακαλύψτε τη θεραπευτική δύναμη της φύσης και ενημερώστε τον εαυτό σας λεπτομερώς για τα θεραπευτικά αποτελέσματα των πικραλίδων. Μπορεί να μοιάζει με ένα ενοχλητικό ζιζάνιο, αλλά περιέχει πολλές ουσίες που είναι καλές για την υγεία μας. Συμπεριλάβετε την πικραλίδα στο καθημερινό σας μενού και επωφεληθείτε από τα θεραπευτικά στοιχεία της.

Μείνετε υγιείς και απολαύστε τη ζωή…

Δείτε ακόμη: Ταραξάκο ή αγριοράδικο: Βότανο με ισχυρή αντιδιαβητική δράση   

Ταραξάκο, ωφελεί συκώτι, χολή και αρθρώσεις, «ανοίγει» το αποφραγμένο έντερο 

Συνταγές με ταραξάκο για συκώτι, νεφρά, κατά καρκίνου και ηπατίτιδας

Ταραξάκο: Ένα υποτιμημένο Ελληνικό Ίαμα με 12 ισχυρές δράσεις 

Φτιάχνουμε βάμμα αγριοράδικου (ταραξάκο) 

Φτιάχνω σιρόπι με Ταραξάκο: Ένα βότανο με σημαντικά οφέλη  

Ένα ισχυρό τονωτικό για συκώτι και αίμα με ταραξάκο-πικραλίδα  

Το ταραξάκο και άλλα κορυφαία βότανα για την υγεία του παγκρέατος

Ταραξάκο-Πικραλίδα: Εμποδίζει τις πρωτεΐνες ακίδες του SARS-CoV-2 να συνδέονται με τον υποδοχέα ACE2 των κυττάρων 

Πηγή: www.texnotropieskaidiakosmisi.com   


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια