MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΔιατροφήΟδηγός για τα κυριότερα άγρια χόρτα της ελληνικής γης

Οδηγός για τα κυριότερα άγρια χόρτα της ελληνικής γης

Οδηγός για τα κυριότερα άγρια χόρτα της ελληνικής γης
Οδηγός για τα κυριότερα άγρια χόρτα της ελληνικής γης

Οδηγός για τα κυριότερα άγρια χόρτα της ελληνικής γης

Τα βουνά της Ελλάδας είναι γεμάτα πράσινο και πολύχρωμες εκτάσεις λουλουδιών.
Από τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι εμπιστεύονταν τα χόρτα του βουνού άλλοτε για βρώση και άλλοτε για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Είναι μια όμορφη και υγιεινή δραστηριότητα που μπορούμε να ακολουθήσουμε και εμείς!

Η μελέτη των διαφόρων χόρτων της ελληνικής γης επιβεβαιώνει την ύπαρξη σε αυτά φλαβονοειδών, ουσιών φυτικής προέλευσης που περιέχουν φλαβόνη σε διάφορους συνδυασμούς (ανθοξανθίνες, απιγενίνες, φλαβόνες, κερκιτίνες) και έχουν διαφορετικές βιολογικές δράσεις.

Εκτός από τα φλαβονοειδή, μια ποικιλία από ελληνικά χόρτα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, σίδηρο και καροτίνη Β, που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων.

Όλα τα παρακάτω ΜΕ άφθονο φωτογραφικό υλικό για να τα ξεχωρίζετε, μπορείτε να τα δείτε εδώ: Τα άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας 

Παρακάτω ακολουθεί ένας μικρός οδηγός των πιο συνηθισμένων φαγώσιμων χόρτων:

Πικραλίδα  

Ταυτότητα: Πολυετές αυτοφυές φυτό, φτάνει τα 25 εκατοστά ύψος. Η πικραλίδα βρίσκεται ριζωμένη συνήθως σε χωράφια ως ζιζάνιο ή σε ακαλλιέργητους τόπους. Η ρίζα και τα φύλλα της καταπολεμούν την πέτρα στη χολή. Επίσης είναι διουρητική, χωρίς όμως να μειώνει το κάλιο από τον οργανισμό.

Για περισσότερα Ταραξάκο, ωφελεί συκώτι, χολή και αρθρώσεις, «ανοίγει» το αποφραγμένο έντερο

Εποχή: Από τον Χειμώνα μέχρι την Άνοιξη.
Στην κουζίνα μας: Ωμή σε σαλάτες ή βραστά. Τα φύλλα της τα βάζουμε και σε λαχανόπιτες.

Βλίτα ή Βλήτα 

Τα χόρτα βλήτα ή βλίτα ανήκουν στο γένος Amaranthus viridis και χαρακτηρίζονται ως ζιζάνια διάφορων καλλιεργειών. Αυτό σημαίνει ότι πολλαπλασιάζονται εύκολα κι επομένως αν φυτέψουμε μερικά στον κήπο μας, θα τρώμε βλήτα κάθε χρόνο. Είναι φυλλώδη λαχανικά με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, μεγάλη διατροφική αξία και λίγες θερμίδες.

Τρώγονται μαγειρευτά όπως το σπανάκι και βραστά ως σαλάτα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά θρεπτική και ολιγοθερμιδική επιλογή που βρίθει αντιοξειδωτικών συστατικών και προσδίδει τις απαραίτητες διαιτητικές ίνες για ομαλή λειτουργία του εντέρου.
Για περισσότερα Βλήτα ή βλίτα τα παρεξηγημένα: Χόρτα με μεγάλη διατροφική αξία

Γλιστρίδα  

Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά. Φημίζεται για τη βιταμίνη C και το σίδηρο που περιέχει. Ο λαός λέει πως αν βάλεις λίγα φύλλα γλιστρίδας κάτω από τη γλώσσα σου, ξεδιψάς (ίσως έτσι βγήκε και η φράση για τον πολυλογά, επειδή νιώθοντας ανακουφισμένος από δίψα, ξεκινά ασταμάτητο μονόλογο)!

Εποχή: Από αρχές του Καλοκαιριού μέχρι το Φθινόπωρο.
Στην κουζίνα μας: Τρώγεται ωμή σε σαλάτα και μπορεί να αντικαταστήσει τα μαρούλια σαν πράσινο λαχανικό.

Για περισσότερα Γλιστρίδα: 10 εκπληκτικά οφέλη και 44 τρόποι να την καταναλώσετε

Λάπαθα 

Διακρίνονται στα σιδηρολάπαθα και στα ξινολάπαθα. Τα σιδηρολάπαθα είναι πιο μεγάλα, έχουν πιο στρογγυλεμένα φύλλα, πιο σκληρά και λιγότερο εύγευστα. Τα ξινολάπαθα χρησιμοποιούνται ως λαχανικό, όπως το σπανάκι και έχουν ξινή γεύση.

Χρησιμοποιούνται όμως και ως άρτυμα σε σούπες, ομελέτες και σάλτσες. Είναι πλούσια σε οξαλικό οξύ και δεν συνιστάται σε περιπτώσεις προδιάθεσης σχηματισμού λίθων οξαλικού ασβεστίου των νεφρών. Προτιμήστε αυτά που τα φύλλα τους είναι γυαλιστερά, συνεκτικά, με ζωηρό πράσινο χρώμα και με λεπτό πράσινο μίσχο.

Οξαλικό οξύ: Αιτία ασθενειών και πως να το αποφύγουμε 

Επειδή τα ξινολάπαθα είναι ευαίσθητα φυτά, διατηρούνται στο ψυγείο μέσα σε διάτρητο πλαστικό σάκκο για 1-2 ημέρες. Όταν είναι βρασμένα μπορούν να καταψυχθούν. Χρησιμοποιείται πολύ στην ελληνική κουζίνα, κυρίως στις χορτόπιτες, και έχει ελαφριά πικρή γεύση.
Δείτε και Αγριολάπαθο ή λάπαθο: Ένα αγριόχορτο – Αληθινό φάρμακο 

Πικροράδικα

Ταυτότητα: Πολυετή φυτά που φτάνουν το 1 μέτρο. Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε χωράφια αφρόντιστα και ακαλλιέργητα.

Εποχή: Από το Φθινόπωρο με τα πρωτοβρόχια έως το τέλος της Άνοιξης.
Στην κουζίνα μας: Βραστά με λαδολέμονο ή μαγειρεμένα με κρέας.

Για περισσότερα Πικροράδικο ή Κιχώρι: Φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις

Ζόχια ή Ζοχοί 

Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 40 – 80 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα του είναι ανοιχτοπράσινα οδοντωτά και περιέχουν γαλακτώδη χυμό.

Εποχή: Μαζεύεται από τις αρχές του Φθινοπώρου μέχρι το τέλος της Άνοιξης.
Στην κουζίνα μας: Η γεύση τους είναι λίγο γλυκιά και τρώγονται βραστά με μπόλικο λεμόνι και μπαίνουν και σε χορτόπιτες μαζί με άλλα χόρτα και μυρωδικά.
Άγριο χόρτο Ζοχός ή ζόχια: Ένα εκπληκτικό φάρμακο 

Γαϊδουράγκαθο – Σίλυβο

Ταυτότητα: Διετές αυτοφυές, ακανθώδες φυτό που φθάνει το 1,5 μέτρο ύψος. Τα πράσινα φύλλα του διαφέρουν από τις άσπρες γραμμές. Ευδοκιμεί κοντά σε χερσότοπους.

Εποχή: Φθινόπωρο και Χειμώνα (αντέχει μέχρι και τους -15 βαθμούς Κελσίου).
Στην κουζίνα μας: Εάν αφαιρέσουμε τα αγκάθια του, μπορούμε να μαγειρέψουμε τη ρίζα και τα φρέσκα φύλλα του, που θυμίζουν σπανάκι.

Δείτε και πως μας ωφελεί 15 λόγοι να βάλεις στην ζωή σου το Γαϊδουράγκαθο

Μάραθο 

Ταυτότητα: Πολυετές φυτό που φτάνει τα δύο μέτρα. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους.

Εποχή: Μαζεύονται τα φρέσκα φύλλα από τον Χειμώνα έως το τέλος της Άνοιξης.
Στην κουζίνα μας: Το χρησιμοποιούμε σε πίτες, αλλά και σαν μυρωδικό σε φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.
Μάραθος: Θεραπευτικές δράσεις, ιδιότητες και χρήσεις 

Ραπανίδα

Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά. Εξαπλώνεται σαν ζιζάνιο σε διάφορους τόπους. Ξεχωρίζει για τα μακριά, πράσινα φύλλα της.

Εποχή: Από το Φθινόπωρο μέχρι την Άνοιξη.
Στην κουζίνα μας: Πολύ νόστιμα χόρτα βραστά ως σαλάτα με λαδόξιδο.

Ασκόλυμπρος 

Ταυτότητα: Άγριο χέρσο, ποώδες, ετήσιο ή διετές φυτό. Το φυτό πολλαπλασιάζεται με σπόρια τα οποία έχουν πολύ καλή βλαστική ικανότητα για αρκετά χρόνια. Τους ασκολύμπρους τους βρίσκετε σε άγονα και ακαλλιέργητα εδάφη και σε χαμηλό υψόμετρο. 

Εποχή:  Ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο..
Στην κουζίνα μας: Χρησιμοποιείται σαν φαγητό και σαν βότανο. Τρώγονται τα στελέχη των φύλλων και η ρίζα, συνήθως ως βραστά, αλλά και ως φρικασέ. Είναι ιδιαίτερα νόστιμο και υγιεινό λαχανικό.
Ασκόλυμπρος το άγριο αγκαθωτό χορταρικό που θα λατρέψετε 

Περδικονύχι

Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά. Το συναντάμε σε μεγάλη ποσότητα στα ελληνικά βουνά, αλλά και σε χωράφια.

Εποχή: Από το Χειμώνα μέχρι την Άνοιξη, προτού ανθίσει.
Στην κουζίνα μας: Το περδικονύχι το χρησιμοποιούμε σε ομελέτες και σε διάφορες πίτες.

Πεντάνευρο 

Ταυτότητα: Φυτό της οικογένειας των Πλανταγινιδών. Γενικά το πεντάνευρο φυτρώνει σε υγρά μέρη, έχει μεγάλα φύλλα στα οποία εξέχουν πέντε νεύρα, από όπου και πήρε το όνομά του. 

Εποχή: Τα φύλλα του έχουν ελαφριά γεύση, γλυκιά και δροσερή. Συλλέγονται από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούλιο.
Στην κουζίνα μας: Θεωρείται κατάλληλο ως ρόφημα, ενώ στην κρητική κουζίνα προστίθεται μέσα στην ποικιλία των άγριων βρώσιμων χόρτων. Η παράδοση αναφέρεται στο φυτό αυτό ως θεραπευτικό (θεραπεύει τα «πέντε νεύρα», δηλαδή τις πέντε αισθήσεις του ανθρώπου), κυρίως για τσιμπήματα εντόμων και για πληγές που αργεί η επούλωσή τους.
Πεντάνευρο: Γνωρίστε το φύλλο που «γιατρεύει» 

Καυκαλήθρα

Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά. Είναι γνωστή και ως καυκαλίδα, μοσκάκι, αγριοκουτσουνάδα, μερουλήθρα, και μοσχολάχανο. Το άρωμά της είναι έντονο γεμάτο φρεσκάδα.

Εποχή: Από το χειμώνα μέχρι την άνοιξη, προτού ανθίσει.
Στην κουζίνα μας: Εκτός από τις πίτες, χρησιμοποιείται ως μυρωδικό σε φασολάδες.

Καυκαλήθρες, τονώνουν το νευρικό σύστημα, δρουν κατά μελαγχολίας και δυσπεψίας

Τσουκνίδα  

Ταυτότητα: Ένα άγριο χόρτο πλούσιο σε σίδηρο αλλά και σε β-καροτένιο, συστατικό με αντικαρκινικές ιδιότητες αλλά και μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Από τις τσουκνίδες, συλλέγονται κυρίως οι τρυφερές κορυφές του φυτού, ενώ ο κνησμός που προκαλεί συνήθως το άγγιγμά τους, εξουδετερώνεται εντελώς με το βράσιμο.

Εποχή:  σε όποιο χωράφι και σε όποιον αγρό κοιτάξουμε παντού υπάρχουν τσουκνίδες. Αν κοντά μας δεν υπάρχουν αγροί θα τις βρούμε στις λαϊκές αγορές από το Φθινόπωρο μέχρι και την Άνοιξη

Στην κουζίνα μας: Χρησιμοποιείται ως ρόφημα, σαλάτα, ενώ η ελληνική κουζίνα έχει πολλές συνταγές με τσουκνίδα όπως η γνωστή μας τσουκνιδόπιτα, ειδάλλως τη χρησιμοποιούμε σε χορτόπιτες κυρίως, μαζί με άλλα χόρτα.
Τσουκνίδα: Το φυτό με τις 60 διαφορετικές ιδιότητες 

Οξαλίδα

Ταυτότητα: Ποώδες φυτό με κίτρινα άνθη. Η οξαλίδα χρησιμοποιείται ως υποκατάστατου του αλατιού και του ξυδιού, όμως σε μεγάλες ποσότητες ενδέχεται να είναι δηλητηριώδης.

Εποχή: Σχεδόν όλες τις εποχές, τη συναντάμε παντού, γιατί εξαπλώνεται πολύ εύκολα.
Στην κουζίνα μας: Τη χρησιμοποιούμε σε σούπες, σε σάλτσες και σε χορτόπιτες σε προσεκτικές, μικρές ποσότητες, για να δώσει μια ξινή γεύση.

Γαλατσίδα 

Θεωρείται εκλεκτή τροφή. Ωμό τρώγεται πάντα με ξύδι λόγω της πικρής του γεύσης. Η αγαλατσίδα (Reichardia picroides). Είναι η «γαλακτίτις» των βυζαντινών, η «γαλακτίδα» του Mεσαίωνα, η γαλατσίδα ή αγαλατσίδα της σημερινής Κρήτης. Παρετυμολογικά συνδέθηκε με το γάλα και συχνά την κατανάλωναν οι θηλάζουσες μητέρες, πιστεύοντας ότι τις υποβοηθούσε να «κατεβάσουν» γάλα. Η γεύση της είναι υπόγλυκη.

Στην κουζίνα μας: Οι γαλατσίδες καταναλώνονται ωμές ή μαγειρεμένες πριν ανθίσουν, έχουν ευχάριστη οσμή και γεύση και μια ελαφρά γλυκύτητα. Προστίθενται σε σαλάτες μαζί με άλλα σαλατικά ωμά ή μαγειρεμένα με άλλα χόρτα, γιαχνί, τσιγαριστές και συνοδεύουν άριστα πιάτα με κρέας. Οι ρίζες τρώγονται ωμές ή μαγειρεμένες.

Ρόκα – Αζούματο

Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60-80 εκατοστά. Μαζεύει τις μέλισσες με τα άνθη της, που είναι μακριά και λευκά.

Εποχή: Ανθίζει από Άνοιξη μέχρι και το Καλοκαίρι.
Στην κουζίνα μας: Κόβουμε συχνά τα φύλλα της για να εμποδίσουμε την ανθοφορία. Τρώγεται σκέτη σαν ξιδάτη σαλάτα ή με μαρούλι, λάχανο, ντομάτα.

Ρόκα, το εύζωμον των αρχαίων Ελλήνων

Κρίταμο 

Ταυτότητα: Το πολύχρονο χαρακτηριστικό χόρτο συναντάται όπως η κάπαρη σε πετρώδη και σε παραθαλάσσια εδάφη. Διακρίνεται από τα γλαυκά και λογχοειδή φύλλα που βγαίνουν ανά τρία από τους σαρκώδεις του βλαστούς. Ο καρπός του είναι ωοειδής και σπογγώδης.

Στην κουζίνα μας: Συλλέγεται άγριο ή καλλιεργείται για τους βλαστούς και τα φύλλα του, τα οποία συντηρούνται σε άλμη και τρώγονται ως ορεκτικό, είτε μόνα τους, είτε ανάμεικτα με άλλα τουρσιά ή σαλάτες. Στη Χίο και σε άλλα αιγαιοπελαγίτικα νησιά πωλείται ως τουρσί σε γυάλινα ή πλαστικά δοχεία.

ΣινάπιΒρούβες

Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 80 εκατοστά. Στην Ελλάδα το συναντούμε πολύ συχνά, κάτι που δικαιολογεί τη φράση «πάμε για βρούβες»! Οι αλεσμένοι σπόροι του χρησιμεύουν στην Παρασκευή μουστάρδας.

Εποχή: Μαζεύονται τα φύλλα το Φθινόπωρο έως την Άνοιξη.
Στην κουζίνα μας: Τα φρέσκα τρυφερά φύλλα τους τρώγονται βραστά μόνα τους ή με άλλα χόρτα και χρησιμοποιούνται με άλλα χόρτα σε χορτόπιτες.

Βρούβες-Σινάπι και διατροφική αξία~Τι σημαίνει η γνωστή φράση;

Πότε μαζεύουμε χόρτα;

Η εποχή του μαζέματος των άγριων χόρτων γίνεται νωρίς ή αργά την Άνοιξη και το Φθινόπωρο ή το Χειμώνα. Σε κάθε περίοδο υπάρχουν διαθέσιμα διαφορετικά χόρτα. Το Χειμώνα, συνήθως μαζεύονται μετά από βροχή και την Άνοιξη πριν ανθίσουν.

Ποιές ώρες είναι οι καλύτερες για να μαζέψουμε τα χόρτα;

Η καλύτερη ώρα για να μαζέψουμε τα φύλλα και τα βλαστάρια των αγριόχορτων είναι το απόγευμα. Η καλύτερη ώρα για να μαζέψουμε τα άνθη και τους καρπούς των αγριόχορτων είναι το απόγευμα.

Από που μαζεύουμε χόρτα;

Θα πρέπει να μαζεύουμε άγρια χόρτα από όσο το δυνατόν πιο απόμερα μέρη. Μέρη μακριά από ανθρώπινες δραστηριότητες. Αποφεύγουμε να μαζέψουμε χόρτα από μέρη κοντά σε δρόμους, από καλλιεργήσιμα χωράφια, από μέρη κοντά σε βιομηχανικές περιοχές.

Προσπαθούμε να βρούμε μέρη όπου δεν υπάρχει ρύπανση από καυσαέρια, φυτοφάρμακα, λιπάσματα.

Πώς μαζεύουμε τα χόρτα;

Κόβουμε με ένα μαχαίρι μόνο τα φύλλα και τα βλαστάρια, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στο φυτό να ξαναβλαστήσει. Δεν ξεριζώνουμε ποτέ και τίποτα. Μαζεύουμε μόνο όσα χόρτα χρειαζόμαστε για μία ή δύο ημέρες.

Για περισσότερα Μάζεμα άγριων φαγώσιμων χόρτων (tips)

Δεν κάνουμε σπατάλη στους πόρους της φύσης, μαζεύοντας περισσότερο από όσα μπορούμε να καταναλώσουμε. Επίσης, λάβετε υπόψη σας ότι τα χόρτα δε διατηρούνται στο ψυγείο (βρασμένα ή ωμά), για πολλές ημέρες.

Πώς τα συντηρούμε;

Μην τα πλένετε, αν σκοπεύετε να τα συντηρήσετε στο ψυγείο. Θα κιτρινίσουν και θα σαπίσουν. Τινάζουμε να φύγουν τα πολλά χώματα, αφαιρώντας τα χοντρά και κίτρινα φύλλα. Τα κλείνουμε σε τάπερ ή σε καθαρές σακούλες, από τις οποίες έχετε αφαιρέσει όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα, στο κάτω μέρος του ψυγείου.

Σωστό πλύσιμο

Δεν τα μουλιάζουμε στο νερό, γιατί χάνονται τα θρεπτικά συστατικά τους. Τα ξεπλένουμε γρήγορα με κρύο νερό. Εάν προορίζονται για άμεση κατανάλωση τα μουσκεύουμε για 10 λεπτά σε κρύο νερό με ξύδι και τα πλένουμε προσεκτικά.
Το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ΚΑΘΑΡΌΤΕΡΟ από αυτό που θέλουμε να καθαρίσουμε!

Πώς τα καταναλώνουμε;

Είναι κανόνας: Χόρτα, λαχανικά και φρούτα καταναλώνονται ωμά για να διατηρήσουν ανέπαφα, όσο είναι δυνατόν, τα θρεπτικά τους συστατικά. Ο ατμός είναι καλή λύση.

Εάν τα βράσετε, βάλτε ελάχιστο νερό, το αφήνετε να κοχλάσει και μετά τα ρίχνετε μέσα. Μετά το βράσιμο τα βγάζουμε αμέσως από το νερό. Διαφορετικά καταστρέφονται οι βιταμίνες, χάνουν το χρώμα τους, κιτρινίζουν, θα μυρίσουν άσχημα και γίνονται πολύ μαλακά και άγευστα.

Μικρά μυστικά

  • Τα περισσότερα είναι πικρά, γι’ αυτό τα βράζουμε και προσθέτουμε αρκετό λεμόνι. Ταιριάζει με τα περισσότερα χόρτα και ενδυναμώνει τις βιταμίνες που περιέχουν.
  • Χρησιμοποιήστε το νερό όπου τα βράσατε για: μακαρόνια, ρύζι ή πατάτες. Δίνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά.
  • Μπορείτε να κάνετε ζωμό, για να νοστιμίσετε φαγητά κάποια άλλη στιγμή.

και εδώ: Τα κυριότερα βρώσιμα άγρια χόρτα της ελληνικής υπαίθρου-Φωτογραφίες

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Άγρια Χόρτα: Τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία 

Χόρτα: Φαρμακευτικές ιδιότητες και γιατροσόφια

Άγρια χόρτα, θησαυρός της Ελληνικής Χλωρίδας 

Αν ΔΕΝ είστε σίγουροι ΜΗΝ το διακινδυνεύετε: Μαζεύεις χόρτα; Δεν είναι όλα βρώσιμα. Ποια να αποφεύγεις 

Στοιχεία από Οδηγός για τα κυριότερα άγρια χόρτα της ελληνικής γης

Βάσω Φατούρου για www.tsemperlidou.gr 
Βασίλης Παπαμίκου για www.in2life.gr
hania.news
www.daynight.gr Οδηγός για τα κυριότερα άγρια χόρτα της ελληνικής γης


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια