MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΔιατροφήΚουκιά: Γνωρίζετε τις απίστευτες ιδιότητές τους;

Κουκιά: Γνωρίζετε τις απίστευτες ιδιότητές τους;

Κουκιά: Γνωρίζετε τις απίστευτες ιδιότητές τους;
Image by Chris Reading from Pixabay Κουκιά: Γνωρίζετε τις απίστευτες ιδιότητές τους;

Κουκιά: Γνωρίζετε τις απίστευτες ιδιότητές τους;

Γνωρίζετε ότι

*η L-dopa είναι ο πρόδρομος των νευροδιαβιβαστών dopamine, norepinephrine/noradrenaline και epinephrine/adrenaline, οι οποίοι είναι συλλογικά γνωστοί ως catecholamines.

Νευροδιαβιβαστές: Ποιοί είναι οι σημαντικότεροι και πώς λειτουργούν 

η L-dopa παράγεται από το αμινοξύ tyrosine από το ένζυμο Tyrosine hydroxylase

**λόγω της περιεκτικότητάς τους σε L-DOPA, τα κουκιά πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που χρησιμοποιούν αναστολείς της monoamine oxidase/φάρμακα τύπου MAOI.

Η χρήση αυτών των φαρμάκων, σε συνδυασμό με υψηλή πρόσληψη ντοπαμίνης, ή πρόδρομων ουσιών της ντοπαμίνης, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης.

-. Επίσης άτομα που πάσχουν από φαβισμό/κυάμωση, δεν πρέπει να τρώνε τα κουκιά, καθώς περιέχουν το αλκαλοειδές γλυκοσίδιο Vicine που μπορεί να προκαλέσει αιμολυτική κρίση όπως και

-. τα άτομα με έλλειψη G6PD, η Glucose-6-phosphate dehydrogenase/G6PD ή G6PDH, είναι ένα κυτταροπλασματικό ένζυμο που καταλύει τη χημική αντίδραση.

Η ανεπάρκεια του Glucose-6-phosphate dehydrogenase που είναι η πιο κοινή ανεπάρκεια ενζύμου παγκοσμίως, είναι ένα εκ γενετής σφάλμα του μεταβολισμού που προδιαθέτει στη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων

Η ανεπάρκεια του Glucose-6-phosphate dehydrogenase είναι πολύ συχνή παγκοσμίως και προκαλεί οξεία αιμολυτική αναιμία παρουσία

  • απλής μόλυνσης,
  • κατάποσης κουκιών
  • ή αντίδρασης με ορισμένα φάρμακα, αντιβιοτικά, αντιπυρετικά και ανθελονοσιακά.-https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(08)60073-2/fulltext

-. Στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, κουκιά χρησιμοποιούνταν για την ψηφοφορία:

ένα χλωρό/ανοιχτό πράσινο προς λευκό για να ψηφίσουν “ναι” και ένα ξερό προς μαύρο για να ψηφίσουν “όχι”/ ακόμη και σήμερα, η λέξη κουκιά/ koukia χρησιμοποιείται ανεπίσημα, αναφερόμενη στις ψηφοφορίες, ας θυμηθούμε την έκφραση: “δεν βγαίνουν τα κουκιά”

1. δεν συμπληρώνουμε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για να προχωρήσουμε σε κάποια διεργασία
2. κάποιο λάθος υπάρχει στους υπολογισμούς μας
3. δεν μας φτάνουν τα λεφτά για να κάνουμε κάτι.

Πηγή, πρωτότυπο κείμενο, έρευνα και επιμέλεια πρωτοτύπου: thalia-botanologia.gr 

“Τροφή-Φάρμακο”: Παραθέτω ορισμένες ακόμη πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

Σύγχρονα Φάρμακα από φυσικές πρώτες ύλες στην αντιμετώπιση της νόσου τού Parkinson

Η νόσος του Parkinson αποτελεί μια από τις πιο συχνές νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Περίπου ένας στους εκατό ανθρώπους με ηλικία άνω των 60 υποφέρει από τη νόσο αυτή. Η νόσος αυτή πήρε το όνομα του ανθρώπου που πρώτος την περιέγραψε το 1817, και εκδηλώνεται κυρίως με τρόμο, δυσκαμψία, και βραδυκινησία.

Η νόσος προκαλείται από καταστροφή των πυρήνων του εγκεφαλικού στελέχους που περιέχουν νευρομελανίνη, με απώλεια των νευροδαβιβαστικών ουσιών δηλαδή της ντοπαμίνης και της νοραδρεναλίνης.

Η νόσος του Parkinson ανήκει στις νόσους των μιτοχονδρίων, και στην παθογένεση της συμβάλουν γενετικοί, και περιβαλλοντολογικοί παράγοντες (π.χ. κατανάλωση νερού από πηγάδια, χρήση του εντομοκτόνου ροτενόνη κλπ).

Μιτοχόνδρια: Σημαντικά για να ΜΗΝ ασθενήσεις-Πως διατηρούνται υγιή 

Η πρώτη απόπειρα για την αντιμετώπιση της νόσου του Parkinson έγινε με τη χρήση παραγώγων της Ατροπίνης (αντιχολινεργικών). Σε αυτό συνέβαλε τόσο η απευθείας παρατήρηση, όσο και το γεγονός ότι η χορήγηση φυσοστιγμίνης στους ασθενείς αυτούς χειροτέρευε την κλινική τους εικόνα.

Έτσι, η φυσοστιγμίνη δίδαξε ότι στη νόσο του Parkinson υπερισχύει η δράση της ακετυλοχολίνης γι` αυτό και φάρμακα που την ανταγωνίζονται όπως η ατροπίνη βελτιώνουν την κλινική εικόνα του ασθενή, ενώ φάρμακα που την μιμούνται όπως η φυσοστιγμίνη χειροτερεύουν την κλινική του εικόνα

Ωστόσο η βελτίωση που έδιναν τα παράγωγα της ατροπίνης δεν μπορούσε να εξηγήσει από μόνη της τον παθοφυσιολογικό μηχανισμό της νόσου.

Μεταγενέστερες έρευνες έδειξαν ότι στην νόσο του Parkinson υπάρχει απώλεια του νευρομεταβιβαστή Ντοπαμίνη.

Οι ερευνητές χορήγησαν αρχικά Ντοπαμίνη στους παρκινσονικούς, χωρίς όμως αποτέλεσμα γιατί η ντοπαμίνη δεν μπορούσε να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Ακετυλοχολίνη-Χολίνη-Αιματο-εγκεφαλικός φραγμός: Ο ρόλος τους σε μνήμη, μάθηση και εγκέφαλο 

Οι έρευνες προσωρινά σταμάτησαν.

Το 1961 όμως ο φαρμακολόγος Birkmayer χορήγησε εκχύλισμα του φυτού mucuna pruniens,οικ. Favacae σε παρκινσονικούς ασθενείς, βασισμένος σε μελέτη δυο Εθνοφαρμακολόγων σε ορεινούς απομονωμένους πληθυσμούς της Βραζιλίας, όπου το φυτό είναι γνωστό με το όνομα Nescafé!

Στους πληθυσμούς αυτούς το φυτό χρησιμοποιείται ως αφροδισιακό για τους ηλικιωμένους αλλά οι εθνοφαρμακολόγοι παρατήρησαν ότι η αφροδισιακή του δράση είναι ιδιαίτερα εμφανής μόνο σε ασθενείς με νόσο του Parkinson.

Χημική ανάλυση του φυτού έδειξε ότι αποτελείται σε ποσοστό 7-10% από το αμινοξύ L-DOPA. Στο μεταξύ, οι σχετικές έρευνες είχαν αποδείξει ότι η L-DOPA είναι το αμινοξύ – πρόδρομος της Ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Γιατί χρειάζεσαι ντοπαμίνη και πώς ενισχύεται φυσικά 

Τα πρώτα πειράματα με L-Dopa ήταν αποθαρρυντικά.

Το φάρμακο προκαλούσε πτώση της πίεσης σε υγιείς ασθενείς, και φαινόταν να μεταβολίζεται πριν περάσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Ένας Έλληνας νευρολόγος όμως, Ο Καθ/τής Κοτζιάς (η πλατεία Κοτζιά είναι προς τιμήν του πατέρα του) πειραματίστηκε με υψηλότερες δόσεις και απέδειξε ότι ένα η δόση της L-Dopa αυξηθεί προοδευτικά, τότε το φάρμακο μπορεί να γίνει αποτελεσματικό και καλά ανεκτό από τους ασθενείς.

Έτσι, η L-Dopa άρχισε να παράγεται μαζικά.

Η παραγωγή στην αρχή βασιζόταν στην εκχύλιση του φυτού διότι το κόστος διαχωρισμού των δυο ισομερών ήταν υψηλότατο. Με την πρόοδο όμως των τεχνικών, η LDopa παράγεται σήμερα συνθετικά.

H L-Dopa είναι το βασικό φάρμακο για την αγωγή της νόσου του Πάρκινσον.

Το γεγονός όμως ότι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου ελαττώνεται στην πορεία του χρόνου, οδήγησαν στην ανάπτυξη φαρμάκων όπως η πραμιπεξόλη που σκοπό έχουν να καθυστερήσουν οσο περισσότερο γίνεται την έναρξη και την μεγιστοποίηση της δόσης της LDopa.

Στο μεταξύ το θαυματουργό αμινοξύ βρέθηκε ότι υπάρχει και στη φάβα.

Οι Βασιλόπουλος και Σπέγγος απέδειξαν ότι η κατανάλωση 250 γραμμαρίων μαγειρεμένης φάβας προκαλεί την ίδια κλινική εικόνα που προκαλεί και η λήψη 125mg L-Dopa/12.5 mg carvidopa.

Πηγή: www.iama.gr/ethno/files/naturale_material_medicines.pdf 

Διαβάστε ακόμη: Κουκιά, πλούσια διατροφική αξία~Ποιοι απαγορεύεται να τα καταναλώνουν

Κουκιά-Ρεβίθια-Μπιζέλια-Λούπινα, ταπεινά τρόφιμα της Ελληνικής Γης, προστατεύουν την υγεία μας   

και Νόσος Πάρκινσον: Το κρίσιμο στάδιο και πως αντιμετωπίζεται 

Νόσος Πάρκινσον: Τα πρώτα σημάδια 

Πάρκινσον, ελαττώνουμε τα συμπτώματα με διατροφή 

Αφαίρεσης σκωληκοειδίτιδας και Πάρκινσον: Πως συνδέονται 

Μικροβίωμα: Η εντερική χλωρίδα σχετίζεται με τη νόσο του Πάρκινσον

έρευνες, μελέτες, αναφορές: Κουκιά: Γνωρίζετε τις απίστευτες ιδιότητές τους;

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/vicia-faba
https://link.springer.com/article/10.1007/s00217-008-0876-0
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8420210/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24352104/
https://www.elsevier.es/en-revista-neurologia-english-edition–495-articulo-broad-bean-vicia-faba-consumption-S2173580815000887


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια