MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΕλλάδαΗ «Πράσινη ανάπτυξη», ο βωμός των επενδύσεων και τα 10 εγκλήματα του...

Η «Πράσινη ανάπτυξη», ο βωμός των επενδύσεων και τα 10 εγκλήματα του νέου νομοσχεδίου

Η «Πράσινη ανάπτυξη», ο βωμός των επενδύσεων και τα 10 εγκλήματα του νέου νομοσχεδίου
φώτο Η «Πράσινη ανάπτυξη», ο βωμός των επενδύσεων και τα 10 εγκλήματα του νέου νομοσχεδίου

Η «Πράσινη ανάπτυξη», ο βωμός των επενδύσεων και τα 10 εγκλήματα του νέου νομοσχεδίου

Με διαδικασίες-εξπρές, που παραβιάζουν κανόνες του πολιτεύματος, η κυβέρνηση περνάει από τη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο που έχει βασικό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων με κάθε κόστος

● Τα μισά άρθρα του (64) δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ στη σύντομη φάση της διαβούλευσης
● Έντονες αντιδράσεις από αντιπολίτευση και οργανώσεις

Τελικά, οι διαδικασίες fast track δεν αφορούν μόνο την περιβαλλοντική αδειοδότηση τερατωδών έργων με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για το περιβάλλον, αλλά και την ίδια την κατάθεσή του στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος με διαδικασίες εξπρές και με την προσθήκη σωρείας νέων άρθρων την τελευταία στιγμή.

Παρ’ όλες τις αντιρρήσεις σχεδόν του συνόλου των μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιστημονικών φορέων και περισσότερων από 100 περιβαλλοντικών κινημάτων και συλλογικοτήτων από ολόκληρη τη χώρα, που ζήτησαν την παράταση της διαβούλευσης, ακόμη και την απόσυρσή του, το νομοσχέδιο με τον -αν όχι κατ’ επίφαση- παραπλανητικό τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» κατατέθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη την περασμένη Παρασκευή σε συνθήκες πλήρους υπολειτουργίας του Κοινοβουλίου εν μέσω πανδημίας.

Το προς ψήφιση νομοσχέδιο είναι το πρώτο που σπάει την καραντίνα της Βουλής, χωρίς καμία αιτιολογία για μια τέτοια αναγκαιότητα, γεγονός που καταδεικνύει την αγωνία της κυβέρνησης να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Είναι ενδεικτικό ότι

η επεξεργασία του νομοσχεδίου από τη διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα μέσα σε συνολικά τρεις συνεδριάσεις, στις δύο τελευταίες εκ των οποίων θα γίνει η ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και θα πραγματοποιηθούν η συζήτηση κατ’ άρθρο και η β΄ ανάγνωση, σε μία συνεδρίαση.

Με μειωμένη, έως ελάχιστη, δυνατότητα ουσιαστικής διαβούλευσης επί των ενδεχόμενων βελτιώσεων, την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση επί της αρχής και την Τρίτη η ψήφιση επί του συνόλου των άρθρων και των τροποποιήσεων του νομοσχεδίου με την παρουσία μόλις 25 βουλευτών!

Παραμονή της «Ημέρας της Γης», τρεις μέρες πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο Κωστής Χατζηδάκης ποζάρει περιχαρής με φόντο ένα τοπίο που αύριο μπορεί να μην υπάρχει, εξαιτίας του περιβαλλοντοκτόνου θεσμικού πλαισίου που φέρνει προς ψήφιση.

Απ’ ό,τι φαίνεται, οι διαδικασίες «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» χαρακτηρίζουν τους χειρισμούς του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη από τη στιγμή που το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μόλις 14 μέρες (3-18 Μαρτίου), εν μέσω της κρίσης κορονοϊού και παρά το αίτημα για παράτασή της από 23 περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη ήταν μια, εν τέλει προσχηματική, τηλεδιάσκεψη στις 9 Απριλίου με το επιτελείο του και τη συμμετοχή 20 περιβαλλοντικών οργανώσεων, κατά την οποία τις διαβεβαίωσε ότι έχει προβεί σε εκτεταμένες αλλαγές στο νομοσχέδιο στη βάση των σχολίων που υποβλήθηκαν, χωρίς όμως να τους δοθεί το κείμενο του αναθεωρημένου νομοσχεδίου.

Όπως αποδείχτηκε,

ο υπουργός Περιβάλλοντος κρατούσε το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για… έκπληξη στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και όλους τους ενδιαφερομένους, αφού έπειτα από περίπου τρεις εβδομάδες κατάφερε να εξετάσει τα σχεδόν 1.600 σχόλια που υποβλήθηκαν στη διαβούλευση και να το καταθέσει με την τελική του έκδοση προς ψήφιση στη Βουλή με 130 άρθρα, τα 64 εκ των οποίων δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.

«Πρόκειται για μία από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις αδιαφανών διαδικασιών, η οποία υπονομεύει τη δημοκρατικότητα των θεσμών του πολιτεύματός μας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους το WWF Ελλάς και η Greenpeace.

Και όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί πραγματοποιήθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος συνοδευόμενοι από αδιάλλακτες και απαξιωτικές δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη προς τους επικριτές του νομοσχεδίου που επιχειρεί να αλλάξει σχεδόν τα πάντα στην περιβαλλοντική νομοθεσία:

«Όπως αναμενόταν, ορισμένες πλευρές έχουν κάνει προσπάθειες να διαστρεβλώσουν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου», ανέφερε και έκανε λόγο για «γνωστές τερατολογίες περί καταστροφής του περιβάλλοντος».

Προς τι ο ζήλος του Κωστή Χατζηδάκη και της κυβέρνησης για την επείγουσα κατάθεση του νομοσχεδίου με την αιφνιδιαστική προσθήκη δεκάδων νέων άρθρων;

«To νομοσχέδιο είναι ένα εργαλείο πράσινης ανάπτυξης», λέει ο ίδιος.

Ομολογώντας κυνικά ότι πρόκειται για αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που αποσκοπεί στην προσέλκυση επενδυτών και όχι στην προστασία του περιβάλλοντος.

«Κάποιοι είπαν γιατί επείγεστε τόσο πολύ; Μα δεν επειγόμαστε εμείς, επείγεται η Ελλάδα. Επείγεται η Ελλάδα να είναι έτοιμη για τη μετά κορονοϊό εποχή, γιατί υφίσταται ένα πλήγμα η οικονομία μας και όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες, επομένως πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσελκύσουμε επενδύσεις», ανέφερε στην ομιλία του στην επιτροπή της Βουλής.

Ο κοροναϊός σε ρόλο καταλύτη: Τι… έφερε για να μείνει 

Αντιδράσεις

Τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. «Με την εσπευσμένη κατάθεση μεσάνυχτα Παρασκευής στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον δήθεν “εκσυγχρονισμό” της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα περιορισμού στη λειτουργία του Κοινοβουλίου για να «περάσει» ό,τι δεν θα μπορούσε σε κανονικές συνθήκες.

Επιχειρεί ξανά να “κάνει την κρίση ευκαιρία” για συγκεκριμένα συμφέροντα που εκπροσωπεί, πλήττοντας το περιβάλλον της χώρας και τις δημόσιες πολιτικές προστασίας του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. «Η κυβέρνηση με το εν λόγω νομοσχέδιο παραβλέπει συνταγματικές διατάξεις, ευρωπαϊκές οδηγίες και διεθνείς συμβάσεις», επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη.

«Το νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων και των απαιτήσεων της ελληνικής φύσης και της ενεργειακής οικονομίας», δήλωσε ο Γιώργος Αρβανιτίδης, υπεύθυνος Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Υπέρ της αναβολής της συζήτησης για το νομοσχέδιο στη Βουλή τάχθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Σε δήλωσή του, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης αναρωτιέται τι καθιστά το νομοσχέδιο τόσο επείγον: «Εφόσον δεν τεκμηριώνεται κάποια επείγουσα ανάγκη δημόσιου συμφέροντος, μήπως αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων; Ποια είναι αυτά; Καλούμε την κυβέρνηση να βγει ευθαρσώς και να μας πει ποιοι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες έχουν ζητήσει κάθε φωτογραφική διάταξη σε αυτό το νομοσχέδιο», αναφέρει.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καμπάνια συλλογής υπογραφών

https://www.change.org/savenatureGreece) περισσότερων από 100 περιβαλλοντικών κινημάτων και συλλογικοτήτων από ολόκληρη τη χώρα που ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Κατεπείγουσα δημόσια εκστρατεία συλλογής υπογραφών ξεκίνησαν χθες και το WWF Ελλάς και η Greenpeace (https://support.wwf.gr/action/with-greenpeace-against-oil).

Σε διαδήλωση την Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου καλεί η «Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή». Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή την Τρίτη (5/5), ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, προτείνει το συντονιστικό των φορέων και συλλογικοτήτων για την προστασία των ρεμάτων «ΡεΜαττική».

Τα δέκα «εγκλήματα» του νέου νομοσχεδίου

• Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000, προωθώντας μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων πλην του πυρήνα τους, απαλλαγμένες της αδειοδότησης και χωρίς έγκριση σε περιοχές προστασίας της φύσης, με πιθανή φωτογραφική ρύθμιση υπέρ των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

• Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες «αξιολογητές» και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των δημόσιων υπηρεσιών, ενώ κατά περίσταση καταργείται η υποχρεωτική γνωμοδότησή τους στην αδειοδότηση έργων.

• Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) από τους οποίους αφαιρούνται σημαντικές αρμοδιότητες, όπως η γνωμοδότηση στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης.

• Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.

Καταγγελία στην ΕΕ για τα Αιολικά Πάρκα εντός προστατευόμενων περιοχών Natura 2000  

• Νομιμοποιεί αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και, κατά περίπτωση, εντός υγροτόπων και ρεμάτων.

• Επιτρέπει το κυνήγι και την αλιεία στα καταφύγια άγριας ζωής.

• Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δεν λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά. Επιπλέον, ακυρώνει τον σχεδιασμό και στη χωροταξία και στη διαχείριση απορριμμάτων, μετατρέποντας όλες τις περιαστικές περιοχές σε απέραντες χωματερές, για παράδειγμα δίπλα στη «σκουπιδούπολη» της Φυλής και τον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων που ξανανοίγει.

• Αφαιρείται από την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές αρχές το δικαίωμα γνώμης για βαριά επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στις δημόσιες περιοχές ιδιοκτησίας τους.

• Παραχωρείται ως δώρο στους επίδοξους επενδυτές το εθνικό δίκτυο διανομής ενέργειας που είναι κερδοφόρο και παραχωρεί εγκεκριμένες κολοσσιαίες χρηματοδοτήσεις για μείζονα εθνικά έργα, όπως η διασύνδεση με την Κρήτη και τα νησιά.

• Αλλάζει τον χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, εν αγνοία του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, με την κατάργηση του περιορισμού των 100 κλινών στα ξενοδοχειακά καταλύματα, μετατρέποντας το ιστορικό κέντρο σε απέραντο ξενοδοχείο.

Μπορείτε να δείτε ακόμη: «Κατάργηση» της περιβαλλοντικής αδειοδότησης στις Προστατευόμενες Περιοχές 

Υφίσταται Κλιματική Αλλαγή και κατά πόσο κινδυνεύουμε;

Άγραφα: Παράδοση εθνικών φυσικών πόρων σε επενδυτικά σχέδια  

Κλιματική αλλαγή και υπερθέρμανση: Μια καλοστημένη απάτη; 

Το “μεγάλο κόλπο” με την αιολική ενέργεια και η δήθεν ευαισθησία ορισμένων  

Αιολικά-Ανεμογεννήτριες: Μύθοι και πραγματικότητες

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος, μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες

Το Επικοινωνιακό Κατασκεύασμα Greta Thunberg 

Βιοποικιλότητα: «Το έδαφος που δεν καλλιεργείται στη Μεσόγειο πεθαίνει»

Τα (γνωστά, “για τα μάτια”) της βουλής μπορείτε να δείτε εδώ: www.efsyn.gr    


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια