MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΟικολογικάΆγραφα: Παράδοση εθνικών φυσικών πόρων σε επενδυτικά σχέδια

Άγραφα: Παράδοση εθνικών φυσικών πόρων σε επενδυτικά σχέδια

Άγραφα: Παράδοση εθνικών φυσικών πόρων σε επενδυτικά σχέδια
φώτο Άγραφα: Παράδοση εθνικών φυσικών πόρων σε επενδυτικά σχέδια

Άγραφα: Παράδοση εθνικών φυσικών πόρων σε επενδυτικά σχέδια

«Με ιδιαίτερη ανησυχία τον τελευταίο χρόνο οι κάτοικοι των χωριών των Αγράφων, και της ευρύτερης περιοχής της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας, καθώς και αλληλέγγυες κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών από όλη τη χώρα, παρακολουθούν την άνευ προηγουμένου κυβερνητική επιμονή άνευ όρων παράδοσης εθνικών φυσικών πόρων σε επενδυτικά σχέδια με το πρόσχημα της πράσινης ανάπτυξης», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών και τονίζει:

«Στην περίπτωση των Αγράφων, μιας από τις πιο παρθένες και πλούσιες σε βιοποικιλότητα φυσικές περιοχές της χώρας μας που προστατεύεται βάσει διεθνών συνθηκών (Σύμβαση Φλωρεντίας, NATURA 2000), έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση αιολικών ‘’πάρκων’’ με πάνω από 650 συνολικά ανεμογεννήτριες.

Παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και ειδικών εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις πλημμελείς μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την αρχική ανυπαρξία Ειδικών Οικολογικών Αξιολογήσεων, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες εκσκαφής στο οροπέδιο της Νιάλας, σε ένα τόπο εξαιρετικής ιστορικής σημασίας και σε υψόμετρο πάνω από 2.000 μ.

Λειτουργούν παντού τον Χειμώνα οι Ανεμογεννήτριες; 

Γνωρίζοντας τη γεωλογική δομή των Αγράφων τέτοιου είδους επέμβαση είναι μία μη αναστρέψιμη ολική καταστροφή των ορεινών περιοχών και οδηγεί στη μετατροπή των βουνών από παρθένες περιοχές πλούσιου φυσικού κάλλους και βιοποικιλότητας σε βιομηχανικές περιοχές εταιρειών για παραγωγή ενέργειας.

Όπως έχει ήδη δείξει η πικρή εμπειρία από παρόμοιες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, οι εργασίες θεμελίωσης των ανεμογεννητριών (το συνολικό τους ύψος θα φτάνει περί τα 150 μέτρα) και των συνοδευτικών πυλώνων υψηλής τάσης, καθώς και η κατασκευή μεγάλων δρόμων πρόσβασης μέσα από δάση και απότομες βουνοπλαγιές, θα αλλοιώσουν το φυσικό ανάγλυφο του βουνού, θα οδηγήσουν στην αποψίλωση ολόκληρων δασικών εκτάσεων και θα υποβαθμίσουν και διαταράξουν ανεπανόρθωτα τους βιοτόπους και τη βιοποικιλότητα του ορεινού όγκου των Αγράφων.

Παράλληλα με τα αιολικά, εξάλλου, έχουν αδειοδοτηθεί και δεκάδες Μικρά Υδροηλεκτρικά σε όλο τον ορεινό όγκο των Αγράφων, όπως πρόσφατα στον Άσπρο Ποταμό, που πέρα από την δέσμευση των νερών, θα επιφέρουν εξίσου σημαντική αλλοίωση στα ευαίσθητα οικοσυστήματα των ορεινών ποταμών και ιδιωτικοποίηση της χρήσης του νερού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ύδρευση των οικισμών και την άρδευση των χωραφιών.

Επιπλέον το σημείο του ενός από τους δυο πρώτους αιολικούς σταθμούς αφορά τον αυχένα της Νιάλας στο κέντρο των Αγράφων.

Το συγκεκριμένο σημείο έχει εγγραφεί στην τοπική συλλογική μνήμη ως ιστορικό τοπόσημο τόσο για τις σκληρές μάχες που διαδραματίστηκαν εκεί στη δεκαετία του 1940 όσο και για τις τραγικές στιγμές που καταγράφηκαν στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου και που καταδεικνύουν την ανθρώπινη υπέρβαση στην οποία συχνά οδηγούνταν τα αντιμαχόμενα στρατεύματα.

Για το γεγονός στη Νιάλα τον Απρίλιο του 1947 σας παραθέτουμε παρακάτω κάποιες πληροφορίες.

Ο τόπος των Αγράφων, εκτός από την απίστευτη ομορφιά του, έχει και ένα ιστορικό αλλά και συμβολικό φορτίο μέσα στους τελευταίους αιώνες που οφείλουμε να καταγράψουμε, να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε.

Η μετατροπή σε βιομηχανική ζώνη των ανέγγικτων Θεσσαλικών και Ευρυτανικών βουνοκορφών των Αγράφων είναι ένα παράλογο εγχείρημα με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.

Παρακάτω ένα βίντεο από τον αυχένα της Νιάλας τον Σεπτέμβρη του 2019 όταν ξεκίνησαν οι εργασίες με πρωτόκολλο εγκατάστασης από τον Δασάρχη Καρπενησίου ενώ ακόμα εκκρεμούσαν οι ειδικές οικολογικές αξιολογήσεις. Προσωρινά έχουν σταματήσει. Για μεγάλο διάστημα υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις πάνω στο βουνό που φυλούσαν τα σταθμευμένα ιδιωτικά μηχανήματα.

Περισσότερες πληροφορίες για τα αιολικά στα Άγραφα και για άλλα βουνά της Ελλάδος στις ιστοσελίδες:

https://www.facebook.com/savegreekmountains/
και https://www.facebook.com/groups/990793077599633/

Παρακάτω το έγγραφο του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων που εξηγεί τις μεθοδεύσεις που έγιναν και το υπουργείο παρέκαμψε την διαδικασία αξιολόγησης των Ειδικών Οικολογικών Αξιολογήσεων και στην ουσία πριν λίγο καιρό έδωσε το ”πράσινο φως” για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

ΥΓ. Η σύσταση της Επιτροπής Αγώνα Αγραφιωτών πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 6 Οκτωβρίου 2019, έπειτα από ανοιχτό κάλεσμα προς Αγραφιώτες και συλλόγους Ευρυτανίας και Καρδίτσας, λόγω της επιτακτικής ανάγκης δημιουργίας ενός κοινού μετώπου αγώνα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Άγραφα.

Είμαστε σε άμεση συνεργασία με το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων και με την Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων».

Δελτίο τύπου – καταγγελία του Δικτύου για την Προστασία των Αγράφων

Για τις τελευταίες εξελίξεις με τα αιολικά στα Άγραφα, όπου εμφανίζεται η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υ.Π.ΕΝ και το Δασαρχείο Καρπενησίου λειτουργούν ως «υπάλληλοι» των εταιρειών των αιολικών.

Χωρίς να έχει εγκριθεί η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υ.Π.ΕΝ αποφασίζει ότι δεν χρειάζεται τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2018 26 φορείς και περισσότεροι από 500 πολίτες προσφύγαμε στο ΣτΕ για ακύρωση των αδειών εγκατάστασης δυο αιολικών σταθμών στην περιοχή των Αγράφων…

Για να ξεπεράσουν αυτό το επιχείρημα μας οι εταιρείες ζήτησαν και πήραν από το Δασαρχείο Καρπενησίου έγγραφο το οποίο αναφέρει ότι «χωρίς την έγκριση ΕΟΑ από την αρμόδια Διεύθυνση Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Ενέργειας – Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), δεν μπορεί να προχωρήσει καμία εργασία εγκατάστασης είτε του κυρίως έργου είτε των συνοδών έργων (οδοποιία κλπ)» το ίδιο επαναλαμβάνουν στο υπόμνημα των εταιρειών που κατέθεσαν στο ΣτΕ.

Τον Φεβρουάριο του 2019 έγινε η εκδίκαση η απόφαση του ΣτΕ δημοσιεύθηκε 28 Μαΐου 2019. Το ΣτΕ με βάσει το ανωτέρω έγγραφο του Δασαρχείου Καρπενησίου απέρριψε τις ενστάσεις μας…

Το σημείο αυτό της απόφασης του ΣτΕ έχει πολλαπλά οφέλη για τον αγώνα μας, διότι επειδή δε προβλέπεται αυτοτελής έγκριση των ΕΟΑ, παρά μόνον ως τροποποίηση των ΑΕΠΟ θα μπορούσαν να γίνουν πολλές ενέργειες από το κίνημα μας για την ανατροπή των αδειοδοτήσεων.

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι άδειες εγκατάστασης που ζητάμε να ανακληθούν έχουν βασιστεί σε ελλιπείς και με ανεπαρκή τεκμηρίωση Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) όχι μόνο ως προς τη βιοποικιλότητα αλλά και ως προς τα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Την περίοδο που οι εταιρείες κατέθεταν τις ΜΠΕ των έργων είχε ήδη ανακοινωθεί η διαδικασία έγκρισης και ψήφισης του νόμου 4014/2011 που θέσπισε ότι η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) που αφορά έργα και δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εντός προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000, ή εκτός αυτών αλλά είναι δυνατόν να επηρεάσουν σημαντικά τις περιοχές αυτές, εντάσσεται στην ΜΠΕ…

Τελικά οι εταιρείες υπέβαλαν τις ΕΟΑ τον Ιούνιο του 2019 και συμπληρωματικά στοιχεία τον Οκτώβριο του 2019 κατά τέσσερα ολόκληρα έτη αργότερα από ότι όφειλαν και οι οποίες εκπονήθηκαν με ελλιπέστατα στοιχεία και οδηγούνται σε εσφαλμένα συμπεράσματα και φυσικά δεν θα μπορούσαν να εγκριθούν από τους αρμόδιους επιστήμονες του υπουργείου και μέχρι σήμερα δεν έχουν ακόμα εγκριθεί και παρά τα εξώδικα που οι εταιρείες έστειλαν στους αρμόδιους επιστήμονες του ΥΠΕΝ. Έτσι τα έργα δεν μπορούσαν νομίμως να ξεκινήσουν.

Στοιχεία από:

www.imerodromos.gr
www.evrytanikospalmos.gr  

“Η τροφή μας το φάρμακό μας”: Σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε και ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που βρήκαμε στο προφίλ της κας Κατερίνας Πάντα:

Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στην Ελλάδα, τη χώρα με τις πολλές «βρώμικες», επικίνδυνες για την υγεία, λιγνιτικές μονάδες, είναι πολύ χαμηλότερη από την Νορβηγία, που είναι η χώρα που ΔΕΝ χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα για την ηλεκτροπαραγωγή της, αλλά μόνο ΑΠΕ (υδροηλεκτρικά)!, αλλά και την «πράσινη» Δανία, τη χώρα με τα περισσότερα αιολικά ανά κάτοικο (https://cleantechnica.com/2013/06/20/top-wind-power-countries-in-the-world-per-capita-per-gdp-in-total/) ή την Γερμανία, την ηγέτιδα της προώθησης των ΑΠΕ πανευρωπαϊκά.

Άγραφα: Παράδοση εθνικών πόρων χάρτης καρκίνων στην Ευρώπη
Στην εικόνα το πιο σκούρο μπλέ υποδηλώνει περισσότερους καρκίνους, και όσο πιο ανοιχτό γαλάζιο γίνεται τόσο λιγότεροι καρκίνοι έχουν καταγραφεί

Και αν εστιάσουμε στους καρκίνους για τους οποίους έχει ενοχοποιηθεί περισσότερο ο λιγνίτης (κάρβουνο), δηλαδή τον καρκίνο του πνεύμονα και του εντέρου -παρότι καπνίζουμε πολύ περισσότερο-, έχουμε τα εξής εντυπωσιακά στοιχεία θανάτων ανά 100.000 κατοίκους:

  • 78,47 για την Ελλάδα (56,35 από καρκίνο πνεύμονα),
  • 103,76 για την γεμάτη αιολικά Δανία (68,06 από καρκίνο πνεύμονα) και
  • 84,03 για την ηγέτιδα σε εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ Γερμανία! (http://globocan.iarc.fr/Pages/fact_sheets_population.aspx)

Είναι συνεπώς ξεκάθαρο ότι τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία διαψεύδουν τον ισχυρισμό ότι οι λιγνιτικές μονάδες εξόρυξης και ηλεκτροπαραγωγής ευθύνονται για αυξημένα ποσοστά καρκίνου στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τους περισσότερους λιγνιτικούς σταθμούς στη χώρα, έχει λιγότερους θανάτους από καρκίνο (24,05% του συνόλου θανάτων) σε σχέση με την Ανατολική Μακεδονία/Θράκη (24,11%), την Κεντρική Μακεδονία (25,06%) και την Αττική (24,09%)!

ttps://www.worldenergynews.gr/index.php/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/22055-sonia-perez-anosobiologos,-phd-o-ligniths-ayxanei-toys-karkinoys-ena-idioteles-paraplanhtiko-epicheirhma-yper-twn-ape 

Ναι αλλά εμείς ξηλώνουμε τον λιγνίτη το μοναδικό μη εισαγόμενο καύσιμο που διαθέτουμε πέρα από τα υδροηλεκτρικά, για να κάνουμε αέρα πατέρα εισαγωγές τις αποδεδειγμένα επικίνδυνες για το περιβάλλον ανεμογεννήτριες, τα εισαγόμενα ηλιακά που θα καλύψουν μόνο ένα μικρό μέρος των αναγκών μας και φυσικά υδρογονάνθρακες.

ΔΕΝ σταματάς την ντόπια παραγωγή σου σε ενέργεια πριν βρεις τα κατάλληλα αντισταθμιστικά οφέλη σε άλλες μορφές χωρίς υπερβάλλον κόστος σε χρήμα και περιβάλλον. . Κανόνας. Αλλιώς ετοιμάσου για μεγάλες αυξήσεις που γνωρίζεις καλά ποιός θα τις λουστεί..

Όλοι δουλεύουν για τους Γερμανούς τελικά & η μικρή εμμονική Γκρέτα προωθείται συστηματικά σαν το τέλειο άλλοθι.
Το Επικοινωνιακό Κατασκεύασμα Greta Thunberg

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Το “μεγάλο κόλπο” με την αιολική ενέργεια και η δήθεν ευαισθησία ορισμένων 

Αιολικά-Ανεμογεννήτριες: Μύθοι και πραγματικότητες

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος, μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες

Υφίσταται Κλιματική Αλλαγή και κατά πόσο κινδυνεύουμε; 

Καρδιοχειρουργός επισημαίνει: Οι αιολικές γεννήτριες βλάπτουν τον καρδιακό μυ

Κλιματική αλλαγή και η πανάκριβη οικολογία του πανικού
Άγραφα: Παράδοση εθνικών φυσικών πόρων σε επενδυτικά σχέδια


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια