MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΕλλάδαΒιοποικιλότητα: «Το έδαφος που δεν καλλιεργείται στη Μεσόγειο πεθαίνει»

Βιοποικιλότητα: «Το έδαφος που δεν καλλιεργείται στη Μεσόγειο πεθαίνει»

Βιοποικιλότητα: «Το έδαφος που δεν καλλιεργείται στη Μεσόγειο πεθαίνει»

Βιοποικιλότητα: «Το έδαφος που δεν καλλιεργείται στη Μεσόγειο πεθαίνει»

ΓΕΩΡΓΙΑ: το καταφύγιο της βιοποικιλότητας Βιοποικιλότητα: «Το έδαφος που δεν καλλιεργείται στη Μεσόγειο πεθαίνει»

Ν Σ ΜΑΡΓΑΡΗΣ

Στο μυαλό των υποψιασμένων καταναλωτών η έννοια της γεωργικής καλλιέργειας προβάλλει συνυφασμένη με ποταμούς φυτοφαρμάκων, ως ενός «αναγκαίου κακού» που εκτοπίζει το φυσικό περιβάλλον.

Και όμως η συμβολή της γεωργίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι συχνά μεγαλύτερη και από αυτήν του φυσικού περιβάλλοντος, αφού οι καλλιεργημένες εκτάσεις προσφέρουν στον τελευταίο καιρό όποιος ακούει για το νέο μεταπτυχιακό τμήμα «Γεωργία και Περιβάλλον» που λειτουργεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου θεωρεί ότι το μόνο που θα γίνεται εκεί είναι η ενασχόληση με τη λεγόμενη βιολογική γεωργία.

Συγχρόνως, μολονότι συνεχώς επισημαίνεται η ανάγκη της συνολικής και διεπιστημονικής προσέγγισης των οικολογικών διεργασιών, οι δραστηριότητες οι οποίες συνδέονται με τη γεωργία σχεδόν μονίμως εντάσσονται στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος με αδιάλειπτη αναφορά στα φυτοφάρμακα.

Φυτοφάρμακα: Πως εισχωρούν στην διατροφική αλυσίδα 

Ακόμη, δαιμονοποιούνται δραστηριότητες που σχετίζονται με τη χρήση των λιπασμάτων και της νέου τύπου γεωργίας των αυξημένων αποδόσεων. Εκείνο όμως που σχεδόν ουδέποτε αναφέρεται είναι η επωφελής παρουσία της γεωργίας σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Στην ορνιθοπανίδα, για παράδειγμα, σε σχετικά πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ορνιθολογικής Εταιρείας αναφέρεται ότι μετά τους υδροβιοτόπους τα γεωργικά αγρο-οικοσυστήματα είναι εκείνα που στηρίζουν τους πληθυσμούς των πουλιών, περισσότερο απ’ ό,τι τα δάση και τα άλλα «φυσικά οικοσυστήματα».

ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ: 25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα στη Μεσόγειο κάθε χρόνο 

Στο κλασικό έργο του για τη Μεσόγειο ο Μπροντέλ αναφέρει ότι «το έδαφος το οποίο δεν καλλιεργείται στη Μεσόγειο πεθαίνει». Ωστόσο αυτή η επισήμανση έχει αγνοηθεί, με αποτέλεσμα σχεδόν όλες οι αναφορές που γίνονται στη γεωργία σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος σήμερα ν’ αναφέρονται στην υποβάθμιση την οποία προκαλεί στο περιβάλλον.

Από την άλλη όμως υπάρχει σειρά δημοσιεύσεων την τελευταία εικοσαετία οι οποίες δίδουν στοιχεία από τα οποία προκύπτει η σημαντική βιοποικιλότητα την οποία στηρίζουν οι γεωργικές καλλιέργειες στις περιοχές μεσογειακού κλίματος.

Οι πρώτες αναφορές αφορούν την ορνιθοπανίδα των ελαιώνων και ακολουθούν γενικές θεωρήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος την οποία προσφέρουν οι καλλιέργειες (ιδιαίτερα στα νησιά) σε σχέση με την ερημοποίηση και την ενδεχόμενη κλιματική αλλαγή.

H πρόσφατη βιβλιογραφία που αφορά την Ελλάδα επίσης δείχνει τη σημαντική βιοποικιλότητα την οποία εμφανίζουν οι ορυζώνες, οι αμπελώνες και οι καστανεώνες συγκρινόμενοι με τα γειτονικά φυσικά οικοσυστήματα.

Ειδικά για τους ελαιώνες πρόσφατες δημοσιεύσεις φθάνουν στον χαρακτηρισμό του ελαιώνα ως του πρώτου από απόψεως βιοποικιλότητας μεσογειακού δάσους, μακράν των πευκοδασών. Πράγμα που σημαίνει ότι η δημιουργία φυτεμένων πευκώνων, ειδικά σε περιοχές όπου επιτρέπουμε την κατάρρευση της ελαιοκαλλιέργειας, είναι σοβαρότατο λάθος.

Εμείς ξεριζώνουμε και η Αίγυπτος φυτεύει 100 εκατομμύρια ελαιόδεντρα σε μια πενταετία 

Πέρα όμως από τα παραπάνω θα πρέπει να τονιστεί και σειρά άλλων – εμπειρικών επί του παρόντος – παρατηρήσεων που δείχνουν τη σοβαρότατη περιβαλλοντική προστασία την οποία παρέχουν οι καλλιέργειες.

Οι καφέ αρκούδες για παράδειγμα,

μολονότι όλοι αναφέρονται στην προστασία του βιοτόπου τους, επιβιώνουν και επειδή τρέφονται με καλαμπόκι το οποίο καλλιεργούν στην ορεινή Ελλάδα, με μέλι το οποίο τρώγουν ανοίγοντας κυψέλες και με φρούτα όπως τα μήλα.

Αλλά και σειρά εντόμων

επιβιώνουν με την επικονίαση που κάνουν στα οπωροφόρα δένδρα (αμυγδαλιές, αχλαδιές, μηλιές, κυδωνιές, κερασιές κτλ.) και στα ετήσια φυτά με άνθη όπως το βαμβάκι. Έντομα τα οποία, με τη σειρά τους, δίδουν τροφή και επιβίωση στα εντομοφάγα – κυρίως μεταναστευτικά – πουλιά τα οποία συνιστούν, τουλάχιστον για μία περίοδο, χαρακτηριστική ορνιθοπανίδα των οπωρώνων.

Τα έχουμε ρημάξει όλα σχεδόν: Εγκληματίες του οικοσυστήματος: Monsanto-Bayer Δολοφονούν τις Μέλισσες
Χωρίς καν να γνωρίζουμε τα οφέλη και τις προεκτάσεις: Πασχαλίτσες, φρουρούν τις καλλιέργειες και την υγεία μας

Βιοποικιλότητα: «Το έδαφος που δεν καλλιεργείται στην Ελλάδα

Αλλά και οι καστανεώνες και οι καρυδεώνες

στηρίζουν πληθυσμούς τρωκτικών όπως οι σκίουροι αλλά και μεγαλύτερων ζώων όπως οι αγριόχοιροι, και τα σιτηρά μεγάλους πληθυσμούς γερακιών τα οποία τρέφονται επίσης από τρωκτικά, με παραδείγματα στη Θεσσαλία και στον κάμπο της ευρύτερης περιοχής του Κιλκίς.

Δεν είναι τυχαίο, προφανώς, το γεγονός ότι στους ελαιώνες πηγαίνουν πολύ περισσότεροι κυνηγοί απ’ ό,τι στα πευκοδάση. Ακόμη δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε τη σχέση πουλιών με επί μέρους καλλιέργειες και είδη φυτών όπως ο συκοφάγος με τη συκιά, το αμπελοπούλι με τα αμπέλια, τα ψαρόνια και τα κοτσύφια με τις ελιές.

Άλλωστε υπάρχει και η παροιμία «η ελιά δεν φυτρώνει αν δεν τη φάει ο κότσυφας». Φυσικά αναφέρεται στη διέλευση του κουκουτσιού της διά μέσου του στομαχιού του πουλιού και στην επίδραση των οξέων του στομαχιού του κότσυφα στο σπέρμα-κουκούτσι της ελιάς.

Ό, τι και να πούμε μοιάζει λίγο εάν δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τις τεράστιες και απίθανες προεκτάσεις που μπορεί να έχει ακόμη και η παραμικρή δράση μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ οπωσδήποτε τούτο και θα καταλάβετε:

Το θαύμα της Φύσης: Πως οι λύκοι μεταμορφώνουν το περιβάλλον

Σε αυτό το σημείο ίσως αξίζει ν’ αναφερθεί το γεγονός ότι η γειτονική τουρκική κυβέρνηση στα τουριστικά της φυλλάδια αναφέρεται στη βιοποικιλότητα και στη γενετική ήμερων ειδών, όπως η αμυγδαλιά, η αχλαδιά, η φιστικιά, το αμπέλι κ.ά., και προχώρησε σε ειδική χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα με το ποσό των 11,6 εκατ. δολαρίων για τη βιοποικιλότητα και τη διαχείριση των γεωργικών πόρων.

“Τροφή-Φάρμακο”: Μία μικρή παρέμβαση καθώς το κακό έχει παραγίνει και έχουμε ΕΥΘΎΝΗ ΌΛΟΙ ΜΑΣ: Εισαγωγές φυτών από Τουρκία: Βραδυφλεγής ωρολογιακή βόμβα για Ελληνικές καλλιέργειες

Τι να πούμε περισσότερο, όταν μιλάει η αδιαφορία σε όλο της το μεγαλείο, όπως και οι α-νόητες ή ακόμη και εντεταλμένες (ορισμένων) πράξεις μας; Ελληνικά λεμόνια σαπίζουν στα δέντρα και εισάγουμε Τούρκικα 

Όπως έγραψα και προ ημερών, Γενικώς μόνο στις… αμπελοφιλοσοφίες είμαστε πρώτοι: Στην πατρίδα του Διόνυσου ακόμη και αμπελόφυλλα εισάγουμε από Κίνα;;  

Το νου σας στην παγίδα, μην ξεριζώσετε ελιές λόγω επιδότησης 

και στον θλιβερό αντίποδα ΘΗΣΑΥΡΟΊ ΑΝΕΚΤΊΜΗΤΗΣ ΑΞΊΑΣ: Στα αζήτητα η διάσωση των αβελτίωτων ποικιλιών;

Οι Οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας 

Τα παραπάνω είναι βέβαιο ότι δημιουργούν την ανάγκη επανεξέτασης των διεργασιών που διέπουν τη σχέση της γεωργίας με το περιβάλλον και ειδικά όσον αφορά την εξέχουσα σημασία της για τη στήριξη της βιοποικιλότητας.

Δεν είναι, σίγουρα, τυχαίο το γεγονός ότι στον ελαιώνα έχουν καταμετρηθεί 102 είδη πουλιών, όταν το σύνολο των ειδών πουλιών που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας (μόνιμα, περαστικά, μεταναστευτικά κ.ά.) φθάνει τα 420 είδη. Πράγμα αναμενόμενο από τη στιγμή που η ελιά παρέχει κατά τη δυσμενή περίοδο του Χειμώνα τροφή υψηλής θερμιδικής αξίας.

Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε πως Ο τρόπος ζωής μας υπερβαίνει τις δυνατότητες του πλανήτη

και είναι σαφές πως κάποια στιγμή θα υπάρξουν συνέπειες οι οποίες δεν θα είναι και τόσο… ευχάριστες για όλους Η Φύσις αντιδρά: Σχηματισμός νέων ποταμών με τεράστιες περιβαλλοντικές συνέπειες

Αναρωτιέμαι βέβαια με τις “απαιτήσεις” που έχω σε συλλογικό επίπεδο, σε μία χώρα όπου οι ίδιοι οι πολίτες ατομικά δεν ενδιαφέρονται για τα αυτονόητα: Μία εικόνα χίλιες λέξεις: Σε τί κόσμο θέλετε να ζήσετε;

Ο κ. N. Σ. Μάργαρης ήταν καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του «National Geographic».

Πηγή: www.tovima.gr
Οι φωτογραφίες από την παρουσίαση με θέμα: “Κλιματική αλλαγή και βιοποικιλότητα από το 5 ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας Ε΄τάξη
Βιοποικιλότητα: «Το έδαφος που δεν καλλιεργείται στη Μεσόγειο πεθαίνει»


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια