MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΔιατροφήΗ ενεργειακή και διατροφική δύναμη των μουλιασμένων σπόρων

Η ενεργειακή και διατροφική δύναμη των μουλιασμένων σπόρων

Η ενεργειακή και διατροφική δύναμη των μουλιασμένων σπόρων
Σπόροι Η ενεργειακή και διατροφική δύναμη των μουλιασμένων σπόρων

Η ενεργειακή και διατροφική δύναμη των μουλιασμένων σπόρων

Γράφει η Δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Ο Σπόρος ή κουκούτσι ή σπέρμα ονομάζεται το αναπαραγωγικό όργανο που ύστερα από γονιμοποίηση περιέχεται στον καρπό. Ό σπόρος αυτός περιέχει τόση ενέργεια όση μπορεί να έχει ένα ολοκληρωμένο φυτό ή δένδρο και όταν βραχεί με νερό ανοίγει και βγαίνει έξω ένα νεογέννητο φυτό.

Οι σπόροι, είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα γιατί περιέχουν όλη την ενέργεια του φυτού από το οποίο προέρχονται και είναι πολύ καλές πηγές πρωτεϊνών και κάποιοι από αυτούς μπορούν να αντικαταστήσουν ακόμα και το κρέας στη διατροφή μας.

Συνδυασμένες ίσως: Φυτικές ή ζωικές πρωτεΐνες και γιατί; 

Σπόροι είναι τα όσπρια, που καταναλώνει ο άνθρωπος, όπως τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, τα κουκιά, η φάβα, τα μπιζέλια, τα φιστίκια, η σόγια, τα χαρούπια τα λούπινα και άλλα.

Ξέρετε ποιό είναι το πιο υγιεινό όσπριο; 

Σήμερα τα φασολάκια τα τρώμε ολόκληρα χλωρά, φρέσκα ή κατεψυγμένα, στο παρελθόν που δεν υπήρχαν ψυγεία και καταψύκτες για να τα αποθηκεύσουν ξέραιναν τον καρπό του φασολιού ολόκληρο, και σαν διαφορετικό τρόφιμο τον σπόρο όταν ήταν γινωμένος-ολοκληρωμένος.

Και στις δύο περιπτώσεις για να το μαγειρέψουν ενεργοποιούσαν-ξυπνούσαν το φασόλι με νερό, το μούλιαζαν για να φουσκώσει και μετά το μαγείρευαν. ‘Ήξεραν όμως πως οι χλωροί σπόροι είναι πιο θρεπτικοί από τον καρπό ολόκληρο και το ίδιο το φυτό ακόμα γι’ αυτό και η φύλαξη σπόρων είναι πιο διαδεδομένη.

Το μούσκεμα- μούλιασμα των δημητριακών, σπόρων, οσπρίων και ξηρών καρπών δεν είναι κάτι πρωτότυπο, αποτελεί μια πανάρχαια τακτική από την μαγειρική του ανθρώπου.

Αλήθεια εκτός της βλάστησης του φυτού τι προσφέρει το μούλιασμα στο νερό;

Το μούλιασμα είναι απαραίτητο πριν την κατανάλωση γιατί όλοι οι ωμοί ξηροί καρποί και όλοι οι ακατέργαστοι σπόροι, τα όσπρια και τα δημητριακά, έχουν υψηλά επίπεδα φυτικού οξέος, τανίνης, γλουτένης, αλλεργιογόνων και ερεθιστικών, χημικών υδατοδιαλυτών παραγόντων, συντηρητικά και φυτοφάρμακα, που καλύπτουν εξωτερικά τους σπόρους πριν βλαστήσουν παρέχοντας τους προστασία από εξωτερικούς παράγοντες, που όμως δεν είναι τόσο ευεργετικό για τους ανθρώπους, γιατί κατά την κατανάλωσή τους μπορεί να εμφανίσουν μια σειρά διαφόρων θεμάτων υγείας που αφορούν το στομάχι και τα έντερα.

Μπορούμε λοιπόν περιορίσουμε την κατανάλωση των ουσιών αυτών, χωρίς όμως να αποβάλλουμε από την διατροφή μας τα τρόφιμα που το περιέχουν, καθώς αυτά περιέχουν επίσης πληθώρα θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την καλή και εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Τα δημητριακά και τα όσπρια τα μουλιάζουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε νερό και ποτίζουμε με το νερό τους στα λουλούδια που τα θωρακίζουμε έτσι από φυτασθένειες.

Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς ή τους σπόρους σε ένα μεγάλο μπολ, να ξεπλένουμε μια φορά με νερό και στην συνέχεια να τα ξαναβάζουμε στο μπολ και να τα καλύπτουμε με νερό και 1-2 κουταλιές της σούπας αλάτι ανά 1 λίτρο νερό, το πρωί ξεπλένουμε τους ξηρούς καρπούς καλά σε ένα σουρωτήρι. Αυτό το νερό με το αλάτι δεν το χρησιμοποιούμε για τα λουλούδια.

Υιοθετήστε την διαδικασία του μουλιάσματος, μέχρι ο σπόρος να φυτρώσει, γεγονός που πολλαπλασιάζει την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά. Οι γνωστές μας φύτρες πωλούνται πανάκριβα στα καταστήματα υγιεινής διατροφής, κάντε το μόνοι σας.

Όταν κάνετε διατροφή φάτε λίγους εμποτισμένους ξηρούς καρπούς τακτικά για να βοηθήσουν να επιταχύνουν τη διαδικασία της απώλειας βάρους.

Πηγή: emvolos.gr   

Γιατί είναι σημαντικό να μουλιάζουμε τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους;

Οι ωμοί ξηροί καρποί και σπόροι, καθώς και τα όσπρια, καλύπτονται με μια ουσία που ονομάζεται αναστολέας ενζύμου.

Οι αναστολείς του ενζύμου έχουν τη δουλειά για την πρόληψη της πρόωρης βλάστησης και στη διατήρηση των θρεπτικών ουσιών, ώστε το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί. Ωστόσο, όταν τα τρώτε, εμποδίζουν την απορρόφηση ορισμένων μετάλλων και πρωτεϊνών και κάνουν την πέψη πιο δύσκολη.

Αν τα μουλιάσετε για λίγες ώρες, θα αποφύγετε αυτό το πρόβλημα και θα ενεργοποιεί το σπόρο για κατανάλωση ή για να φτιάξετε φύτρα.

Ο χρόνος μουλιάσματος διαφέρει σε κάθε ξηρό καρπό και κάθε σπόρο. Κυμαίνεται μεταξύ 6-10 ωρών κι αυτό εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος.:

  • Αμύγδαλα: 12 ώρες
  • Σπόροι Chia και λιναρόσπορος: 2 ώρες
  • Kαρύδια και Φουντούκια: 8 ώρες
  • Σπόροι κολοκύθας και σουσάμι: 6 ώρες
  • Ηλιόσποροι: 4 ώρες
  • Κουκουνάρια, φιστίκια, κάσιους, καρύδια Βραζιλίας, και καρύδια: δεν είναι απαραίτητο να τα μουλιάσετε.

Με τέτοιους σπόρους γίνεται και ένα ιδιαίτερο ψωμί! Φτιάχνουμε μόνοι μας το καταπληκτικό ψωμί Εσσαίων 

Διαβάστε ακόμη: Φυτικό οξύ: Τι είναι, πως μειώνεται, ποιοι πρέπει να ανησυχούν 

Είναι όλα τα κουκούτσια ωφέλιμα και σε ποιά μορφή;  

Σπόροι και φύτρα που απογειώνουν την υγεία

4 Κουκούτσια και σπόροι με την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση 

Θαυματουργοί σπόροι που αξίζει και πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου

Μια χούφτα ξηροί καρποί ημερησίως βοηθούν να ζήσουμε περισσότερο

Ξηροί καρποί: Δρουν κατά καρκίνου, καρδιαγγειακών, χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων

Οι ευεργετικές ιδιότητες των ξηρών καρπών  

Ξηροί καρποί: Σύμμαχοι ενάντια σε εμφράγματα και εγκεφαλικά 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια