MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΙατρικό ΚατεστημένοΓιατροί προειδοποιούν κατά της ιατρικοποίησης της εμμηνόπαυσης

Γιατροί προειδοποιούν κατά της ιατρικοποίησης της εμμηνόπαυσης

Γιατροί προειδοποιούν κατά της ιατρικοποίησης της εμμηνόπαυσης
Image by Pera Detlic from Pixabay Γιατροί προειδοποιούν κατά της ιατρικοποίησης της εμμηνόπαυσης

Γιατροί προειδοποιούν κατά της ιατρικοποίησης της εμμηνόπαυσης

Γεράσιμος Κατραμάδος

Γιατροί από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, δήλωσαν σε δημοσίευσή τους στο BMJ, ότι η θεώρηση της εμμηνόπαυσης ως μια ορμονική ανεπάρκεια που απαιτεί ιατρική παρέμβαση, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει αρνητικές προσδοκίες για την εμμηνόπαυση και να επιδεινώσει τα πράγματα για τις γυναίκες που περνούν αυτή την απολύτως φυσιολογική μετάβαση στη ζωή τους.

Αμφισβητούν την αντίληψη ότι η εμμηνόπαυση θα οδηγήσει σε επιβάρυνση της υγείας των γυναικών που δεν χρησιμοποιούν φάρμακα όπως η Θεραπεία Ορμονικής Αποκατάστασης (Hormone Replacement Therapy) προκειμένου να διαχειριστούν την αλλαγή, και ζητούν μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση για τους αναρίθμητους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί η εμμηνόπαυση.

Προειδοποιούν ότι η ιατρικοποίηση της εμμηνόπαυσης θα μπορούσε να οδηγήσει στο να θεωρείται η εμμηνόπαυση ασθένεια αντί να θεωρείται ως ένα φυσικό γεγονός της φυσιολογικής εξέλιξης στη ζωή της γυναίκας.

Το συγκεκριμένο θέμα ξεκίνησε όταν το Σεπτέμβριο του 2017 η βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, η Advertising Standards Authority (ASA), χαρακτήρισε την εμμηνόπαυση ως «σοβαρή ιατρική πάθηση».

Μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2016, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Οργανισμός Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), χαρακτήρισε 3 συμπληρώματα διατροφής που αποσκοπούν στην υποστήριξη της εμμηνόπαυσης, ως μη εγκεκριμένα φάρμακα.

Τα προϊόντα, τα οποία περιείχαν τα βότανα black cohosh και Agnus castus, έπρεπε να αποσυρθούν από την αγορά, ώστε οι κατασκευαστές να αποφύγουν την ποινική δίωξη.

Μία εταιρεία υπερασπίστηκε σθεναρά το δικαίωμά της να πουλάει τα προϊόντα ως συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιώντας τη νόμιμη διαδικασία. Κεντρική θέση σε κάθε υπεράσπιση κατέχει η άποψη ότι η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό στάδιο της ζωής που σηματοδοτεί το τέλος της εμμήνου ρύσεως στη γυναίκα.

Οι ορισμοί των λεξικών το καθιστούν αυτό απολύτως σαφές, όπως και η κύρια υγειονομική αρχή που καθοδηγεί την ιατρική πρακτική, το NICE, (National Institute for Health and Care Excellence ).

Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα της δράσης των ίδιων των βοτάνων.

Εδώ βλέπουμε τη διερεύνηση του κεντρικού δόγματος του ορισμού του φαρμάκου της ΕΕ που δηλώνει ότι κάθε προϊόν είναι φάρμακο, είτε παρουσιάζεται για τη θεραπεία ή την πρόληψη μιας ασθένειας, είτε η λειτουργία του είναι να διορθώνει, να τροποποιεί ή να αποκαθιστά φυσιολογικές λειτουργίες ασκώντας φαρμακολογική, ανοσολογική λειτουργία.

Ωστόσο τον Νοέμβριο του 2017 η ASA (Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων) τροποποίησε τη διατύπωσή της ως εξής:

“Ενώ η ίδια η εμμηνόπαυση προφανώς δεν αποτελεί ιατρική κατάσταση, η ASA είναι πιθανό να θεωρήσει ότι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αποτελούν καταστάσεις για τις οποίες θα πρέπει να ζητείται ιατρική παρακολούθηση.

Οι ισχυρισμοί για την αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων είναι πιθανό να αποθαρρύνουν την απαραίτητη θεραπεία, εκτός εάν η αντιμετώπιση αυτή πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη κατάλληλα καταρτισμένου επαγγελματία υγείας.”

Πηγή: www.holisticlife.gr Γιατροί προειδοποιούν κατά της ιατρικοποίησης της εμμηνόπαυσης
Η έρευνα: https://www.bmj.com/content/377/bmj-2021-069369   

Μεταφέρω εμπειρία/μαρτυρία (γυναίκας του στενού μου περιβάλλοντος):

2 χρόνια πριν και καθώς είχα μικρή αιμορραγία ανάμεσα στην περίοδο και λίγο νωρίτερα την ίδια χρονιά μία καθυστέρηση (ασυνήθιστη για τα δεδομένα μου), πήγα εσπευσμένα σε μία γυναικολόγο (απουσίαζα από τον τόπο διαμονής) για να με εξετάσει και επί τη ευκαιρία να διενεργήσει και το ετήσιο τεστ ΠΑΠ.

Ηλικία 48 ετών.
Μου κάνει το τεστ και κολπικό υπέρηχο.

Διάγνωση; Είσαι μια χαρά, καθαρή από ό,τι είδα, μου λέει και φυσικά θα περιμένουμε και το ΠΑΠ για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Όσο για τις αιμορραγίες και την καθυστέρηση, μάλλον μπαίνεις στην εμμηνόπαυση, πάρε αυτά τα χάπια (ορμονικής υποκατάστασης) και θα την καθυστερήσουμε..

Μα της λέω, 48 χρονων, εμμηνόπαυση; Συμβαίνει, μου απαντά και επιμένει, πάρε τα χάπια και θα είσαι “κούκλα”.

Κάτι που δεν έχω και πολύ εμπιστοσύνη στα φάρμακα (εκτός εάν είναι απόλυτη ανάγκη και για βραχύ χρονικό διάστημα), κάτι που δεν μου “κόλλαγε” το όλο σκηνικό, παρότι πήρα το φάρμακο από το φαρμακείο, μόλις είδα περί τίνος πρόκειται, δεν το κατανάλωσα με δική μου ευθύνη φυσικά..

Και μα πόσο με δικαίωσε η επιφυλακτικότητά μου!!
Επιστρέφοντας 2 μήνες μετά στον τόπο διαμονής μου, επισκέφτηκα τον γυναικολόγο που με παρακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Ξανά μανά, ΠΑΠ, ξανά μανά υπέρηχος..

Διάγνωση; Πολύποδας στο ενδομήτριο!! ΟΎΤΕ εμμηνόπαυση, ΟΎΤΕ φάρμακα, ΟΎΤΕ τίποτα..

Που θέλω να καταλήξω;

1) Όταν επισκέφτηκα την πρώτη.. γιατρό ΔΕΝ εξέφρασα καμμία δυσφορία για την πιθανότητα να είχα μπει στην εμμηνόπαυση καθώς το θεωρώ μία φυσιολογική περίοδο της ζωής και φυσικά προτιμώ να την αντιμετωπίσω με μάκα, Τσιμιτσιφούγκα λυγαριά κ.α.

Οπότε πραγματικά, ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μου έγραψε φάρμακα για να την καθυστερήσω. Είχε απόλυτη υποχρέωση να μου εξηγήσει τι είναι αυτό που μου προτείνει και εάν είναι κάτι που επιθυμώ και όχι να υποθέτει.

2) Τα χάπια ορμονικής υποκατάστασης όχι μόνο δεν μου ήταν απαραίτητα, αλλά έχουν και ως ΠΑΡΕΝΈΡΓΕΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΠΟΛΎΠΟΔΑ!!! Επιβάρυνση του ήδη προβλήματος δηλαδή!

~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Τι μπορεί να βοηθήσει στην καλή και ΣΩΣΤΉ ορμονική λειτουργία σε οποιαδήποτε φάση της ζωής σας και εάν διανύεται;

Να προσθέσετε στην καθημερινότητά σας προσαρμογόνα βότανα που μπορούν να βοηθήσουν, όπως τον ιδανικό ΦΥΣΙΚΌ ορμονικό εξισορροπιστή, maca-μάκα.

Το μάκα είναι εξαιρετικά προσαρμογόνο, που σημαίνει πως όταν το καταναλώνουμε το σώμα μας ξέρει και το διαθέτει εκεί ακριβώς που έχει τις ανάγκες του. 

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του Maca είναι η ικανότητα να υποστηρίζει το ενδοκρινικό σύστημα.

Από μόνο του δεν περιέχει ορμόνες ούτε αλλάζει τα επίπεδα ορμονών στο αίμα όταν το πάρετε. Αντιθέτως συμβάλλει στην αποκατάσταση του ενδοκρινικού συστήματος μέσω του υποθαλάμου / υπόφυσης άξονα βελτιώνοντας την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου, της υπόφυσης και των επινεφριδίων.

Αυτό εξασφαλίζει τη σωστή ισορροπία των ορμονών και την ομαλή έκκρισή τους στο σώμα. Με απλά λόγια εξασφαλίζει τη σωστή «ενδοεπικοινωνία» μεταξύ των ενδοκρινικών οργάνων.

Συστήνεται ανεπιφύλακτα, καθώς είναι ασφαλέστατο για γυναίκες και άντρες!

Αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού, συμβάλλει στη βελτίωση του αδενικού συστήματος, αυξάνει τη ζωτικότητα, βελτιώνει τον ύπνο, εξισορροπεί συναισθηματικά τον άνθρωπο. Για περισσότερα: Maca: Ένα υποτιμημένο προσαρμογόνο βότανο με 16 εκπληκτικές δράσεις

Κάτι ακόμη που είναι χρήσιμο και απολύτως απαραίτητο κατά την εμμηνόπαυση, είναι τα ΩΜΕΓΑ 3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ:

Γιατί τα Ω 3 είναι απαραίτητα στην εμμηνόπαυση

Και τα δύο συμβάλλουν θετικά στις διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης, εκτός των άλλων.

Άλλα προσαρμογόνα, που βοηθούν σημαντικά είναι τα Panax Ginseng, Γανόδερμα reishi και cordyceps.

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Δείτε ακόμη: Γυναικολόγος αποκαλύπτει τις «φυσικές» Θεραπείες Ορμονικής Υποκατάστασης που… σκοτώνουν 

Ορμονοθεραπευτική υποκατάσταση και Καρκίνος του στήθους 

Βιομιμητικές ή βιοπανομοιότυπες ορμόνες: Πολλές παρενέργειες-Αμφίβολα οφέλη 

Ορμονικές διαταραχές: Συμπτώματα που δεν πρέπει να αψηφήσετε και αντιμετώπιση

Η εμμηνόπαυση έχει το… πρόσημο, που εσύ της δίνεις ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ: Η 2η άνθιση της γυναίκας! 

Βότανα και Συμπληρώματα Διατροφής για τις Εξάψεις της Εμμηνόπαυσης

Εμμηνόπαυση: Τρόποι μείωσης των ενοχλήσεων στις αρθρώσεις και ενδυνάμωσης των οστών 

Ποιες τροφές επιταχύνουν και ποιές επιβραδύνουν την εμμηνόπαυση

Χτίστε γερά οστά που θα διατηρηθούν και μετά την εμμηνόπαυση 

Προεμμηνόπαυση: Οι απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια