MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠάθησηΛιπώδης διήθηση ήπατος: 6 προειδοποιητικά σημάδια και αντιμετώπιση

Λιπώδης διήθηση ήπατος: 6 προειδοποιητικά σημάδια και αντιμετώπιση

Λιπώδης διήθηση ήπατος: 6 προειδοποιητικά σημάδια και αντιμετώπιση

Λιπώδης διήθηση ήπατος: 6 προειδοποιητικά σημάδια και αντιμετώπιση

Η λιπώδης διήθηση ήπατος συνδέεται στενά με την παχυσαρκία, την υψηλή χοληστερίνη και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Αν και διαγιγνώσκεται δύσκολα, υπάρχουν μερικά συμπτώματα που μπορούν να λειτουργήσουν ως σημάδια παρουσίας της νόσου. Λιπώδης διήθηση ήπατος: 6 προειδοποιητικά σημάδια και αντιμετώπιση

Η νόσος αυτή, που φέρει την επιστημονική ονομασία ηπατική στεάτωση, είναι ευρέως γνωστή ως λιπώδης διήθηση ήπατος. Μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος ή σε κάποιο μεταβολικό σύνδρομο όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τα κύρια σημάδια αυτής της νόσου.

Τι είναι η λιπώδης διήθηση ήπατος;

Όταν συσσωρεύεται λίπος στα κύτταρα του συκωτιού, μπορεί να παρουσιαστεί λιπώδης διήθηση ήπατος. Η πάθηση αυτή συνδέεται στενά με την παχυσαρκία, την υψηλή χοληστερίνη και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε πολλές περιπτώσεις, τα λιποκύτταρα γεμίζουν λίπος και “περνούν” το περίσσευμα στα γειτονικά όργανα.

Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι απέναντι σε αυτήν τη νόσο:

  • Μεσήλικες γυναίκες.
  • Υπέρβαροι άνθρωποι.
  • Ασθενείς με διαβήτη ή υψηλή χοληστερίνη.
  • Άνθρωποι με συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες.
  • Άνθρωποι με εξάρτηση από το οινόπνευμα.

Σημάδια που φανερώνουν λιπώδη διήθηση ήπατος

H λιπώδης διήθηση ήπατος

Τα δυσάρεστα νέα είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η λιπώδης διήθηση ήπατος ή ηπατική στεάτωση, δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Με άλλα λόγια, μέχρι να γίνει η κατάλληλη εξέταση, η διάγνωση της νόσου είναι δύσκολη.

Υπάρχουν τρία είδη εξετάσεων που βοηθούν στη διάγνωση της λιπώδους διήθησης ήπατος:

  • Εξετάσεις αίματος (ελέγχονται τα επίπεδα των τρανσαμινασών).
  • Υπέρηχος ήπατος (όσο πιο φωτεινό και πιο μεγάλο εμφανίζεται το συκώτι, τόσο πιο πιθανή είναι η παρουσία της νόσου).
  • Βιοψία (εξετάζεται η έκταση της νόσου).

Τι είναι και τι σημαίνουν οι ηπατικές τρανσαμινάσες; 

Μερικοί ασθενείς στην πραγματικότητα παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα ή υποφέρουν από ορισμένα προβλήματα υγείας που μπορούν να αποδοθούν στη λιπώδη διήθηση ήπατος:

1. Πόνος στην κοιλιά

Το άτομο αισθάνεται ενοχλήσεις ή “σουβλιές” στη μέση ή στο πάνω μέρος της κοιλιάς. Οι πόνοι αυτοί δεν εμφανίζονται μετά από κάποια δραστηριότητα ή ενέργεια. Μπορεί να εμφανιστούν μετά το φαγητό, καθώς το στομάχι φουσκώνει και πιέζει το διογκωμένο συκώτι.

Πόνος στην κοιλιά: Τι μπορεί να συμβαίνει και αντιμετώπιση 

2. Πρησμένη κοιλιά 

Ο ασκίτης οφείλεται σε νόσους του ήπατος και περιλαμβάνει την παρουσία υγρού ανάμεσα στο σπλαχνικό και το βρεγματικό περιτόναιο. Τα συμπτώματα του ασκίτη είναι η κοιλιακή διάταση, η δυσπεψία, ο πόνος στη μέση και οι αναπνευστικές δυσκολίες. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί οίδημα στους αστραγάλους.

Πού οφείλεται το φούσκωμα στην κοιλιά και αντιμετώπιση 

3. Δυσπεψία

Αν οτιδήποτε τρώτε (ανεξαρτήτως από το αν είναι υγιεινό ή σε μικρή ποσότητα) προκαλεί στομαχική ενόχληση ή οδηγεί σε ναυτία και αέρια, μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το συκώτι σας. Οι άνθρωποι με λιπώδη διήθηση ήπατος συχνά πηγαίνουν στον γιατρό πιστεύοντας ότι υποφέρουν από δυσπεψία, όμως συνειδητοποιούν ότι η αιτία στην πραγματικότητα είναι η λιπώδης διήθηση ήπατος.

Βότανα για δυσπεψίες, καούρες, φούσκωμα, δυσφορία και πόνους στην κοιλιά 

4. Κόπωση

Όταν η λειτουργία του συκωτιού δεν είναι συγχρονισμένη με τον μεταβολισμό, επιβραδύνεται. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιο σημαντικό όργανο αντιμετωπίζει πρόβλημα. Το σώμα προσπαθεί να προστατευτεί από την κατάσταση αντλώντας λιγότερο αίμα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεξήγητη εξάντληση, προβλήματα συγκέντρωσης, σύγχυση, κόπωση ή έλλειψη ενέργειας. Το άτομο μπορεί επίσης να χάσει το ενδιαφέρον του για δραστηριότητες στις οποίες κάποτε συμμετείχε και αντί αυτού να κοιμάται για ώρες.

Μεταβολισμός: Βασικός κρίκος στην αλυσίδα υγείας-ασθένειας 

5. Σκουρόχρωμα ούρα

Μπορούμε να ανιχνεύσουμε προβλήματα ή ασθένειες μέσω των ούρων. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό το υγρό μεταφέρει τοξίνες και άχρηστες ουσίες. Στη περίπτωση της λιπώδους διήθησης ήπατος, τα ούρα έχουν πιο σκούρο χρώμα από το φυσιολογικό και δεν γίνονται πιο ανοιχτόχρωμα κατά τη διάρκεια της μέρας (τα ούρα είναι κανονικά πιο σκουρόχρωμα το πρωί και συνήθως γίνονται πιο ανοιχτόχρωμα καθώς περνούν οι ώρες).

Τι προδίδει το χρώμα των ούρων για την υγεία 

Επίσης παρουσιάζονται αλλαγές στα κόπρανα: μπορεί να είναι λευκωπά ή να έχουν το χρώμα του πηλού και να μυρίζουν πιο έντονα από ό,τι κανονικά.

Χρώμα, σχήμα, οσμή κοπράνων: Τί φανερώνουν για την υγεία 

6. Αλλαγές στο δέρμα

Ο ίκτερος αποτελεί σημάδι λιπώδους διήθησης ήπατος. Χαρακτηρίζεται από κιτρινωπό δέρμα και βλέννα λόγω των αυξημένων επιπέδων μπιλιρουμπίνης, που συσσωρεύεται στους ιστούς. Μπορεί να οφείλεται στην καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων ή σε κάποια επιπλοκή στη χοληδόχο κύστη

Ίκτερος-Αυξημένη χολερυθρίνη ενηλίκων-νεογνών: Αιτίες, συμπτώματα, αντιμετώπιση 

Η λιπώδης διήθηση ήπατος οδηγεί και σε άλλες αλλαγές στο δέρμα, όπως οι δυσχρωμίες στον λαιμό και στις μασχάλες, η ρήξη αιμοφόρων αγγείων στο πρόσωπο, οι κόκκινες παλάμες, ή οι ευρυαγγείες στην πλάτη, στο στήθος ή στους ώμους. Επιπλέον μπορεί να εμφανιστούν λευκές κηλίδες κάτω από τα νύχια. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την έρευνα των Δρ. Assy et. al. εδώ.

Δερματικά προβλήματα μας προειδοποιούν για τη συνολική μας υγεία 

Διατροφή και λιπώδης διήθηση ήπατος

Μόλις διαγνωσθεί η λιπώδης διήθηση ήπατος, το επόμενο βήμα είναι η έναρξη μιας σωστής θεραπευτικής αγωγής. Πέρα από τα φάρμακα που μπορεί να σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας, είναι θεμελιώδες να ακολουθείτε μια διατροφή με λίγα λιπαρά και να ασκείστε.

Συνιστούμε τα εξής:

1. Μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών

Σε αυτήν την ομάδα τροφών περιλαμβάνονται το λευκό αλεύρι και η λευκή ζάχαρη. Αντί αυτών επιλέγετε δημητριακά ολικής άλεσης και πλήρεις τροφές.

Τροφές και συνήθειες που καταστρέφουν το συκώτι σου 

2. Ακολουθείτε τη μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή είναι μία από τις πιο υγιεινές που υπάρχουν, επειδή βασίζεται σε τροφές με λίγα λιπαρά ή σε τροφές με υγιεινά λιπαρά. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο αποτελεί κλειδί σε αυτόν τον εξαιρετικό τρόπο διατροφής.

Πώς να καθαρίσετε το συκώτι σας με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού 

3. Αποφύγετε το οινόπνευμα

Το οινόπνευμα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του συκωτιού. Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε λιπώδη διήθηση ήπατος αλλά και σε κίρρωση ήπατος.

4. Αποφύγετε ορισμένα φάρμακα

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να μάθετε ποια φάρμακα μπορούν να επιδεινώσουν την κατάστασή σας. Ο γιατρός σας πιθανώς θα σας συμβουλέψει να σταματήσετε τη λήψη παυσίπονων, οιστρογόνων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Μήπως το συκώτι σας δεν αντέχει πλέον τον τρόπο ζωής σας; 

5. Ασκηθείτε

Η άσκηση αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να αισθανθείτε καλύτερα και να βοηθήσετε το συκώτι σας να λειτουργεί σωστά. Μπορείτε να κάνετε έναν περίπατο στο πάρκο, να βγάλετε βόλτα τον σκύλο σας, να κάνετε ποδήλατο ή να κολυμπήσετε. Επιλέξτε την αγαπημένη σας μέθοδο άσκησης και επιδοθείτε σε αυτή τρεις φορές την εβδομάδα.

Όσοι δε βρίσκουν καιρό να γυμναστούν θα βρουν καιρό να αρρωστήσουν 

Πηγή: meygeia.gr  

~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Μαζί με τα παραπάνω, τα συμπληρώματα που διατίθενται από την ιστοσελίδα μας και που απομακρύνουν το λίπος από το ήπαρ, ενώ συμβάλλουν αποφασιστικά στην καλή υγεία και λειτουργία του, είναι

Το βιολογικό ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ, σε συμπυκνωμένη μορφή (πάνω από 80% σιλυμαρίνη) για αποτοξίνωση από πέτρες, άμμο, λάσπη και όλα τα δηλητήρια και του συκωτιού και της χολής.

το πράσινο τσάι, με ρόδι και βιταμίνη C σε μία ΦΌΡΜΟΥΛΑ ΥΓΕΊΑΣ (μελέτη πανεπιστημίου Αθηνών), από τις μετρήσεις της οποίας, για το διάστημα του ενός μήνα, φάνηκε ότι υπήρξαν στατιστικά σημαντικές μειώσεις στις παραμέτρους (ΤΡΏΕΙ ΤΟ ΣΠΛΑΧΝΙΚΌ ΛΊΠΟΣ!):

α) λιπώδης μάζα όπου έχουμε μείωση 4,9 %
β) ποσοστό λίπους που μειώθηκε 1,08%
γ) περιφέρεια μέσης με μείωση 0,95cm και
δ) περιοχή σπλαχνικού λίπους στην οποία αντιστοιχεί μείωση 5,01%.

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Δείτε ακόμη: Λιπώδες Ήπαρ: Μειώστε στο μισό τον κίνδυνο με διατροφή 

Λιπώδες ήπαρ: Αιτίες, επιπτώσεις και αντιμετώπιση 

Διατροφή για να μειώσετε το λίπος στο συκώτι 

Λιπώδες ήπαρ: Πρόληψη και εναλλακτική αντιμετώπιση 

Λιπώδης διήθηση του ήπατος: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται 

Σπλαχνικό λίπος: Πώς επιδρά και πως να το υπολογίσετε

Σπλαχνικό λίπος και λιπώδες ήπαρ: Ο ρόλος της ινσουλίνης 

Συκώτι: Εξυπηρετεί περισσότερες από 300 σωματικές λειτουργίες~Ας το προστατεύσουμε 

Καθαρίστε το Συκώτι, Εξαλείψτε τον Θυμό & Αισθανθείτε καλύτερα

Σιλυμαρίνη, η ισχυρότερη προστατευτική ουσία που γνωρίζουμε για το συκώτι 

Σημάδια που δείχνουν δυσλειτουργία του ήπατος

Βιβλιογραφία

  • Sweet, P. H., Khoo, T., & Nguyen, S. (2017). Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Primary Care – Clinics in Office Practice. https://doi.org/10.1016/j.pop.2017.07.003
  • Newton, J. L. (2010). Systemic symptoms in non-alcoholic fatty liver disease. Digestive Diseases. https://doi.org/10.1159/000282089
  • Tiniakos, D. G., Vos, M. B., & Brunt, E. M. (2010). Nonalcoholic Fatty Liver Disease: Pathology and Pathogenesis. Dx.Doi.Org. https://doi.org/10.1146/annurev-pathol-121808-102132


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια