MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΘρεπτικές ΟυσίεςΦυτοθρεπτικά συστατικά ή φυτοχημικά: Προστατεύουν από την ανάπτυξη ασθενειών

Φυτοθρεπτικά συστατικά ή φυτοχημικά: Προστατεύουν από την ανάπτυξη ασθενειών

Φυτοθρεπτικά συστατικά ή φυτοχημικά: Προστατεύουν από την ανάπτυξη ασθενειών
Image by pasja1000 from Pixabay Φυτοθρεπτικά συστατικά ή φυτοχημικά: Προστατεύουν από την ανάπτυξη ασθενειών

Φυτοθρεπτικά συστατικά ή φυτοχημικά: Προστατεύουν από την ανάπτυξη ασθενειών

Το παρακάτω κείμενο βασίστηκε σε άρθρο της Clare Collins, καθηγήτριας διατροφολογίας στο University of Newcastle.

Ο καφές προσφέρει πιθανά οφέλη στην υγεία. Μια ανασκόπηση της έρευνας διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λίγων φλιτζανιών καφέ την ημέρα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Αυτοί που πίνουν καφέ έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης

Ωστόσο, η ανασκόπηση βρήκε επίσης στοιχεία αρνητικών επιπτώσεων στην περίπτωση της εγκυμοσύνης. Επίσης μπορεί ο καφές να αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος τις ηλικιωμένες γυναίκες.

Μερικά από τα θετικά αποτελέσματα του καφέ έχουν αποδοθεί σε συστατικά που ονομάζονται «φυτοθρεπτικά συστατικά». Αλλά αν δεν πίνετε καφέ, μην ανησυχείτε, μπορείτε επίσης να βρείτε φυτοθρεπτικά συστατικά σε άλλα τρόφιμα.

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά ή φυτοχημικά, είναι χημικές ενώσεις που παράγουν τα φυτά. Μπορούν να αποτρέψουν θηρευτές ή να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των παθογόνων.

Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα και ποτά που είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά, αυτές οι ενώσεις ενεργοποιούνται στις βιοχημικές οδούς του σώματός μας που επηρεάζουν την υγεία μας και προστατεύουν από την ανάπτυξη ασθενειών.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει χιλιάδες φυτοθρεπτικά συστατικά σε ξηρούς καρπούς, φασόλια, σπόρους, λαχανικά και φρούτα.

Καφεϊκό οξύ και το χλωρογενικό οξύ

Δύο από τα φυτοθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στους κόκκους καφέ είναι το καφεϊκό οξύ και το χλωρογενικό οξύ. Θα τα βρείτε επίσης σε μια σειρά από φρούτα, λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά.

  • Το καφεϊκό οξύ βρίσκεται σε χουρμάδες, δαμάσκηνα, ελιές, πατάτες, ηλιόσπορους, κανέλα, κύμινο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, γλυκάνισο, δυόσμο, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο και δεντρολίβανο.
  • Το χλωρογενικό οξύ βρίσκεται σε δαμάσκηνα, βακκίνια, μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, αγκινάρες, πατάτες, ηλιόσπορους, δυόσμο, φασκόμηλο και ρίγανη.

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για το καφεϊκό οξύ και το χλωρογενικό οξύ πραγματοποιήθηκε σε εργαστηριακές μελέτες, οπότε τα αποτελέσματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στους ανθρώπους.

Ωστόσο, οι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι ενώσεις δρουν σε οδούς σηματοδότησης που συμβάλλουν στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη καρκίνου εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα κυτταρικά τοιχώματα. Επίσης μετατρέπουν πιθανές καρκινικές ουσίες σε λιγότερο τοξικές ενώσεις.

Αντιοξειδωτικά: Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες~Εμποδίζουν την καταστροφή των κυττάρων 

Μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι το καφεϊκό οξύ και το χλωρογενικό οξύ κατέστειλαν την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν έναν μηχανισμό για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αν και χρειάζεται έρευνα πέρα ​​από εργαστηριακές μελέτες προτού βγουν συμπεράσματα.

Κουερσετίνη και οι γλυκοσινολάτες

Μεταξύ άλλων φυτοθρεπτικών συστατικών με παρόμοιες αντιφλεγμονώδεις και προστατευτικές ιδιότητες είναι η κουερσετίνη και οι γλυκοσινολάτες

Οι ενώσεις της κουερσετίνης δίνουν χρώματα στα λουλούδια, τα λαχανικά και τα φρούτα. Η κουερσετίνη βοηθά τα φυτά να προσαρμοστούν στις τοπικές συνθήκες ανάπτυξης και ρυθμίζει τις ορμόνες που επηρεάζουν την ανάπτυξή τους.

Καλές πηγές κουερσετίνης περιλαμβάνουν σπαράγγια, μαύρες ελιές, κακάο, βακκίνια, φαγόπυρο, δαμάσκηνα, κουκιά, μήλα, κρεμμύδια, βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες, μπρόκολο, κόκκινο μαρούλι, κόκκινο κρασί, πράσινα φασόλια, κολοκύθια, ρίγανη , μαντζουράνα, γαρίφαλα και κάπαρη.

Ενώ οι περισσότερες μελέτες για την κουερσετίνη έχουν γίνει σε κύτταρα εργαστηρίου ή σε ζώα και όχι σε ανθρώπους, δείχνουν ότι η κουερσετίνη έχει αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά αποτελέσματα.

Η κουερσετίνη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται και εξαπλώνονται, βοηθώντας στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κουερσετίνη ως πιθανός θεραπευτικός παράγοντας στον καρκίνο.

Τα συμπληρώματα κουερσετίνης έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους για τις επιδράσεις τους στην αρτηριακή πίεση. Σε μια ανασκόπηση επτά τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, τόσο η συστολική όσο και η διαστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκαν σημαντικά μεταξύ των ασθενών που λάμβαναν κουερσετίνη.

Κερκετίνη: Ένα πολύτιμο αντιφλεγμονώδες & αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές 

Οι γλυκοσινολάτες δίνουν σε ορισμένα φυτά την έντονη γεύση τους.

Βρίσκονται σε μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, καλαμπόκι, ραδίκι, ρόκα, ραπανάκι, γογγύλι, κάρδαμο και μουστάρδα. Η επεξεργασία των τροφίμων επηρεάζει την περιεκτικότητα σε γλυκοσινολάτες -ο ατμός τις διατηρεί περισσότερο σε σύγκριση με το βρασμό.

Η βιοδραστικότητα του γλυκοσινολατών είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί ως μέρος των αμυντικών συστημάτων των φυτών ενάντια σε ασθένειες και έντομα. Εργαστηριακές μελέτες σε κύτταρα και τρωκτικά έδειξαν ότι τα γλυκοσινολικά άλατα ασκούν αντιμικροβιακή δραστηριότητα, καθώς και αντικαρκινική δραστηριότητα απενεργοποιώντας πιθανά καρκινογόνα.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθεί εάν τα γλυκοσινολικά άλατα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των τρεχουσών θεραπειών για τον καρκίνο.

Ενώ η έρευνα εξελίσσεται για τον εντοπισμό του τρόπου με τον οποίο τα φυτοθρεπτικά συστατικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ασθενειών και στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας μας, η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφών πλούσιων σε φυτοθρεπτικά συστατικά είναι μέρος της ισορροπημένης διατροφής.

Διαβάστε ακόμη: Φυτοχημικές ενώσεις: Οι κρυμμένοι θησαυροί των φυτικών τροφίμων 

Πηγή: www.healthyliving.gr   


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια