MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΔιατροφήΣτρες-Κορτιζόλη-Εξαντλημένα επινεφρίδια: Αντιμετώπιση με ορμονικά έξυπνη διατροφή

Στρες-Κορτιζόλη-Εξαντλημένα επινεφρίδια: Αντιμετώπιση με ορμονικά έξυπνη διατροφή

Στρες-Κορτιζόλη-Εξαντλημένα επινεφρίδια: Αντιμετώπιση με ορμονικά έξυπνη διατροφή
Φωτογραφία: www.prohealth.com 

Στρες-Κορτιζόλη-Εξαντλημένα επινεφρίδια: Αντιμετώπιση με ορμονικά έξυπνη διατροφή

Πριν νικήσουμε τις 7 αιτίες της γήρανσης χρειάζεται πρώτα να βάλουμε τα δύο θεμέλια της υγείας μας: το αντιστρές και την ορμονικά έξυπνη διατροφή και άσκηση. Στρες-Κορτιζόλη-Εξαντλημένα επινεφρίδια: Αντιμετώπιση με ορμονικά έξυπνη διατροφή

Στο προηγούμενο μέρος εξηγήθηκαν τα βασικά για το τι είναι το στρες, πόσο μεγάλος κλέφτης είναι της υγείας μας, και μιλήσαμε για την πρώτη σπουδαία ορμόνη αντιστρές που παράγουν τα επινεφρίδιά μας, την κορτιζόλη.

Χρειαζόμαστε τόση κορτιζόλη όσο πρέπει κάθε φορά, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο. Εξηγήσαμε ότι τόσο η περίσσεια όσο και η έλλειψη κορτιζόλης μπορεί να έχουν δραματικές συνέπειες για την υγεία μας.

Κορτιζόλη: Ο ρόλος της και γιατί ΔΕΝ πρέπει να αυξάνεται 

Ας σημειωθεί εξαρχής ότι η κορτιζόλη -ως ενέργεια στις μπαταρίες μας- φυσιολογικά ακολουθεί την εξής κανονική πορεία:

Νωρίς το πρωί είναι, συγκριτικά με την υπόλοιπη ημέρα, σε υψηλότερα επίπεδα. Κι αυτό διότι ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος να στρεσάρεται και να εργάζεται το πρωί. Καθώς προχωράει η ημέρα και προς το μεσημέρι σταδιακά πέφτει. Νωρίς το απόγευμα κάνει μια μικρή επιπλέον βουτιά: είναι η ώρα της πολύ ωφέλιμης απογευματινής σιέστας.

Σύντομα τελειώνει η βουτιά και κατόπιν το απόγευμα η κορτιζόλη συνεχίζει να μειώνεται όλο και περισσότερο. Προς το βράδυ τα επίπεδά της βρίσκονται πολύ χαμηλά. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος το απόγευμα-βράδυ να χαλαρώνει και να ξεκουράζεται.

Γύρω στα μεσάνυχτα η κορτιζόλη βρίσκεται στα απόλυτα χαμηλά. Είναι η ώρα που πρέπει ήδη να κοιμόμαστε και να αρχίσουμε να παράγουμε αυξητική ορμόνη και μελατονίνη, κάτι που δεν θα γινόταν αν η κορτιζόλη ήταν ψηλά.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι μεγάλο πρόβλημα του σημερινού αγχωμένου ανθρώπου είναι η υπερβολική κορτιζόλη που συνεχώς παράγει, πράγμα που τον παχαίνει και τον βλάπτει. Δεν θα συμφωνούσα.

Μελέτες δείχνουν μια διαφορετική εικόνα:

Ο σύγχρονος άνθρωπος, που συνεχώς στρεσάρεται, στην αρχή εκκρίνει πάρα πολλή κορτιζόλη το πρωί, με όλες τις βλαβερές συνέπειες που περιγράφηκαν στο προηγούμενο μέρος. Έτσι στην πραγματικότητα ξοδεύει από το πρωί την περισσότερη ενέργεια που έχει στις μπαταρίες του.

Όταν δώσεις την περισσότερη κορτιζόλη σου το πρωί για να αντιμετωπίσεις το αναπόφευκτο – ή και από εσένα επιπόλαια δημιουργημένο- στρες, τότε από το μεσημέρι προς νωρίς το απόγευμα οι μπαταρίες σου ξεμένουν από ενέργεια.

Αν μάλιστα δεν τρως συχνά γεύματα που να είναι ορμονικά έξυπνα φτιαγμένα αλλά είναι ορμονικά ανόητα, έχεις τη συνταγή της καταστροφής. Δεν θα βοηθάς το σώμα σου να παράγει κορτιζόλη, θα ακυρώνεις την παραγωγή της ενώ θα εξαντλείς και τα αποθέματα των μπαταριών σου.

Έτσι λοιπόν στην αρχή η κορτιζόλη

είναι ψηλά το πρωί και αναπόφευκτα, με τον ορμονικά λανθασμένο τρόπο ζωής και διατροφής, πέφτει απότομα προς το απόγευμα. Όταν αυτό γίνει για καιρό, και δεν κοιμόμαστε και σωστά ώστε να γεμίζουν οι μπαταρίες, τα επινεφρίδια εξαντλούνται και δεν έχουν να παράγουν κορτιζόλη ούτε καν το πρωί.

Τότε βιώνουμε όλα αυτά που αναφέρω παρακάτω, ήδη από το πρωί. Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα έχουν καταλήξει να έχουν τέτοια εξαντλημένα επινεφρίδια. Φυσικά, αν από το πρωί έχεις λίγη κορτιζόλη, νωρίς το απόγευμα θα έχεις ακόμα λιγότερη.

Πως να αποτρέψετε την εξάντληση των επινεφριδίων 

Έτσι, είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση, ο στρεσαρισμένος άνθρωπος καταλήγει νωρίς το απόγευμα με λίγη ενέργεια (κορτιζόλη) στις μπαταρίες του. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι στη ζώνη 1μμ-4μμ κάνουν μια έντονη βουτιά κόπωσης. Έχουν έντονη ανάγκη για απογευματινή ανάπαυση.

Πολλοί δεν μπορούν καθόλου να λειτουργήσουν το απόγευμα.

Αισθάνονται ότι σέρνονται, εμφανίζουν μαύρους κύκλους στα μάτια, είναι πολύ απότομοι, με υγρά χέρια ή πόδια και ισοπεδώνονται στο στρες, αγανακτούν υπερβολικά στο άδικο ή ζουν υπερβολικά το δικό τους ή τον ξένο πόνο.

Έχουν ακατάσχετη επιθυμία για γλυκά ή αλμυρά ή πολλή πείνα, συχνά κάνουν υπόταση ή ακραία υπέρταση (λόγω αντισταθμιστικά πολλής αδρεναλίνης), παθαίνουν αλλεργίες, κνησμό, αυτοάνοσες ασθένειες, λοιμώξεις, ταχυκαρδίες ιδίως το βράδυ.

Χρειαζόμαστε ορμονικά έξυπνη διατροφή για να παράγουμε και να μην ακυρώνουμε με τα γεύματά μας την πολύτιμη κορτιζόλη μας. Υπάρχουν καταπληκτικά φυσικά θρεπτικά θεραπευτικά που βοηθούν τα επινεφρίδιά μας να παράγουν κορτιζόλη, όση και όταν τη χρειαζόμαστε.

Ένα σπουδαίο από αυτά είναι το σύμπλεγμα βιταμίνης C. Μια ασφαλής και αντιγηραντική συμβουλή για ενηλίκους είναι η λήψη ενός γραμμαρίου φυσικού συμπλέγματος βιταμίνης C το πρωί και νωρίς το απόγευμα μετά από το γεύμα.

Η σπουδαία αντιοξειδωτική και αντιγηραντική βιταμίνη C
Acerola, ένας μαγικός καρπός με άφθονη βιταμίνη C 

Όταν εξαντληθεί η κορτιζόλη, κινητοποιείται από τα μετόπισθεν η αδρεναλίνη.
Αυτήν όμως καθώς και τους φυσικούς τρόπους αντιστρές θα πραγματευτούμε στο επόμενο μέρος: 07. Αντιστρές: Κύριο θεμέλιο της υγείας-Αδρεναλίνη 

Το είδα: sites.google.com/a/drfilimon.gr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Τι μπορεί να βοηθήσει: 

1. Να ξεκινήσετε την κατανάλωση ΩΜΕΓΑ-3 ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ γιατί βοηθούν στην μείωση της ορμόνης που απελευθερώνεται λόγω ψυχολογικού στρες

2. Να προσθέσετε τα προσαρμογόνα βότανα που μπορούν να βοηθήσουν, όπως το maca-Μάκα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει και σε συμπτώματα χρόνιας κόπωσης. Αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού, συμβάλλει στη βελτίωση του αδενικού συστήματος, αυξάνει τη ζωτικότητα, βελτιώνει τον ύπνο, εξισορροπεί συναισθηματικά τον άνθρωπο.

3. Χρήσιμο μπορεί επίσης να σας φανεί ένα πραγματικά Δυνατό, ΦΥΣΙΚΟ ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΟΥΧΟ ΠΡΟΪΟΝ (μελέτη πανεπιστημίου Αθηνών) βασισμένο σε 9 ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ (εκ των οποίον μία το Acerola, το φρούτο με την μέγιστη ποσότητα βιταμίνης C στον πλανήτη) και που έχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και όλα μέταλλα/ιχνοστοιχεία, ένζυμα και καθώς προέρχεται από ΦΥΣΙΚΗ πηγή όλες αυτές οι ουσίες ΣΥΝΕΡΓΟΥΝ μεταξύ τους!!

4. Τέλος μπορείτε να συμπεριλάβετε στην ζωή σας την βαλεριάνα, η οποία χρησιμοποιείται για πάνω από 1.000 έτη και είναι γνωστή παγκοσμίως η δυνατότητά της να χαλαρώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να προωθεί τα συναισθήματα ηρεμίας για ήπιο ύπνο και ελάττωση της νευρικής υπερέντασης, καθώς και να μειώνει τα επίπεδα ανησυχίας και άγχους. Αντίθετα από ότι πιστεύεται η βαλεριάνα ΔΕΝ είναι υπνωτικό και ΔΕΝ κοιμίζει, απλώς χαλαρώνει και έτσι έρχεται με μεγαλύτερη ευκολία ο ύπνος!

Όλα τα παραπάνω, σας τα διαθέτω ως συμπληρώματα διατροφής (σε κάψουλα), εξαιρετικής ποιότητας, 100% οργανικά, για όσους ενδιαφέρονται.

Για περισσότερα και παραγγελίες μπορείτε να ΠΑΤΗΣΕΤΕ ΕΔΩ ή να επικοινωνήσετε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Σημάδια υψηλών επιπέδων κορτιζόλης στο σώμα και αντιμετώπιση

14 τρόποι για να δείτε αν έχετε κόπωση επινεφριδίων 

Είναι η κορτιζόλη που σκοτώνει… όχι η χοληστερίνη 

Κορτιζόλη, ένας αόρατος και ύπουλος εχθρός 

7 προσαρμογόνα βότανα που βοηθούν να μειώσουμε τα επίπεδα κορτιζόλης 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια