MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΠώς μας επηρεάζει η αδρεναλίνη και τρόποι ελέγχου των επιπέδων της

Πώς μας επηρεάζει η αδρεναλίνη και τρόποι ελέγχου των επιπέδων της

Πώς μας επηρεάζει η αδρεναλίνη και τρόποι ελέγχου των επιπέδων της
Image by Stan Madoré from Pixabay Πώς μας επηρεάζει η αδρεναλίνη και τρόποι ελέγχου των επιπέδων της

Πώς μας επηρεάζει η αδρεναλίνη και τρόποι ελέγχου των επιπέδων της

Η αδρεναλίνη αποτελεί έναν μηχανισμό άμυνας που συνήθως μας βοηθά να ανταπεξέλθουμε στα δύσκολα. Μερικές φορές, όμως, καλό είναι να τη θέτουμε υπό έλεγχο.

Κάθε φορά που σηκωνόμουν μπροστά στους συμφοιτητές μου να παρουσιάσω μια εργασία, ένιωθα την καρδιά μου να χτυπά δυνατά και το στομάχι μου γινόταν κόμπος. Το ίδιο συνέβη και τις πρώτες φορές που οδήγησα αυτοκίνητο, όταν δοκίμασα να σκαρφαλώσω σε τοίχο αναρρίχησης, αλλά και όταν τσακώθηκα με τον οδηγό που με τράκαρε.

Γιατί μου συνέβαινε αυτό; Γιατί η αδρεναλίνη μου είχε χτυπήσει κόκκινο.

Σε όλες τις περιπτώσεις η αντίδραση του σώματός μου ήταν απόλυτα φυσιολογική, ακόμα κι αν δεν ένιωθα ευχάριστα. Όταν βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη, στρεσογόνα ή προβληματική κατάσταση, η αδρεναλίνη είναι η «δύναμη» που θα μας βοηθήσει να αντιδράσουμε γρήγορα.

Τι είναι η αδρεναλίνη

Η αδρεναλίνη, γνωστή και ως επινεφρίνη, παράγεται από τα επινεφρίδια (δυο μικρούς τριγωνικούς ενδοκρινείς αδένες, έναν πάνω από κάθε νεφρό) και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια καταστάσεων σωματικά ή συναισθηματικά στρεσογόνων, ή απειλητικών.

Αποτελεί μια φυσική αντίδραση του οργανισμού, προκειμένου να μπορέσουμε είτε να αντιμετωπίσουμε άμεσα έναν στρεσογόνο παράγοντα (αντίδραση πάλης) είτε να τον αποφύγουμε γρήγορα (αντίδραση φυγής). Με άλλα λόγια, η λεγόμενη έκρηξη αδρεναλίνης αποτελεί έναν από τους αμυντικούς μηχανισμούς που διαθέτει το σώμα μας.

Πώς λειτουργούν και συνέπειες των τριών κυρίαρχων ορμονών του στρες 

Ερεθίσματα για την έκκριση αδρεναλίνης αποτελούν ο φόβος, το άγχος, οι συγκινήσεις, οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, το ψύχος. Πρόκειται, δηλαδή, για υπαρκτούς αλλά και για φανταστικούς κινδύνους, που νιώθουμε ότι μας απειλούν.

Πώς μας επηρεάζει η αδρεναλίνη

Ποιος είναι ο ρόλος της

Η αδρεναλίνη δρα διεγείροντας το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια στρεσογόνο κατάσταση, απελευθερώνεται άμεσα στο αίμα, προκαλώντας συγκεκριμένες αλλαγές στο σώμα, όπως:

  • Αύξηση του καρδιακού ρυθμού, που μπορεί να οδηγήσει σε ταχυπαλμία.
  • Βελτίωση της ροής του αίματος σε μεγάλες μυϊκές ομάδες, που προκαλεί αύξηση των επιπέδων ενέργειας, τρέμουλο στα άκρα κ.λπ.
  • Χαλάρωση των μυών των αεραγωγών, για να οξυγονωθούν περισσότερο οι μυς, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ρηχή αναπνοή.
  • Διεσταλμένες κόρες, που επιτρέπουν να εισέλθει στα μάτια περισσότερο φως.
  • Όξυνση νοητικών ικανοτήτων, όπως η συγκέντρωση, ώστε να μπορούμε να σκεφτούμε γρηγορότερα και να καταστρώσουμε ένα σχέδιο διαφυγής.
  • Αύξηση του ρυθμού μεταβολισμού της γλυκόζης (η κύρια πηγή ενέργειας).

Η αδρεναλίνη προκαλεί, επίσης, αύξηση της δύναμης και της απόδοσης (μπορεί π.χ. να τρέχουμε πιο γρήγορα από όσο έχουμε συνηθίσει), ενώ μειώνει την ικανότητα του σώματος να αισθάνεται πόνο, γι’ αυτό κάποιος μπορεί να συνεχίσει να τρέχει ενώ είναι τραυματισμένος.

Μόλις η κατάσταση αλλάξει και δεν είμαστε πλέον αντιμέτωποι με την όποια απειλή, το σώμα μας αρχίζει να ηρεμεί και τα συμπτώματα υποχωρούν. Οι επιδράσεις της αδρεναλίνης μπορούν να διαρκέσουν έως και μία ώρα μετά από την απελευθέρωσή της.

Πώς μας επηρεάζει η αδρεναλίνη

Πώς επηρεάζει η αδρεναλίνη το σώμα μας

Αν και η έκρηξη αδρεναλίνης είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας, η υπερβολική έκθεση στη συγκεκριμένη ορμόνη μπορεί μακροπρόθεσμα να βλάψει την υγεία μας.

Όταν βρισκόμαστε διαρκώς σε κατάσταση «πάλης ή φυγής» (όπως στην περίπτωση του χρόνιου στρες), τα υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης μπορούν να προκαλέσουν π.χ.

Ψυχοσωματικά: Σε ποιά σημεία του σώματος χτυπάει το χρόνιο στρες 

Αν τα επίπεδα αδρεναλίνης βρίσκονται συνεχώς στα ύψη, καλό είναι να επισκεφτούμε τον γιατρό μας. Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και στην περίπτωση που τα επίπεδα της ορμόνης είναι αυξημένα χωρίς να συντρέχουν περιβαλλοντικοί παράγοντες, καθώς αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι υποκείμενης διαταραχής.

ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΡΙΣΗ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ Ο ΦΟΒΟΣ, ΤΟ ΑΓΧΟΣ, ΟΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΤΟ ΨΥΧΟΣ.

Πώς να ελέγξουμε τα επίπεδά της

Στις μέρες μας, οι «κίνδυνοι» που συνήθως αντιμετωπίζουμε δεν απειλούν άμεσα τη σωματική μας ακεραιότητα. Δεν χρειάζεται να παλέψουμε ή να αποφύγουμε άγρια θηρία. Το εργασιακό άγχος, τυχόν προβλήματα στην προσωπική μας ζωή, ένας τσακωμός στον δρόμο αποτελούν τους στρεσογόνους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη αδρεναλίνης.

Το πρώτο βήμα για να περιορίσουμε τη συχνότητα των εκρήξεων αυτών στην καθημερινότητά μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις πηγές του άγχους μας, ώστε να υιοθετήσουμε στη συνέχεια υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισής τους, όπως

  • καθημερινή άσκηση,
  • διαλογισμό,
  • ασκήσεις αναπνοής,
  • περιορισμό της κατανάλωσης καφεΐνης ή αλκοόλ.

Αν δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας, καλό είναι να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Πηγή: www.ow.gr 

~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Στην παραπάνω προσπάθεια, σημαντική συμβολή μπορούν να έχουν ΦΥΣΙΚΆ συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται από την ιστοσελίδα μας, όπως τα:

– Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα,

τα οποία μειώνουν τα επίπεδα άγχους περίπου σε ποσοστό 20% αλλά και τη φλεγμονή σε υγιείς ανθρώπους. Τα ω-3 , επίσης είναι απαραίτητα για την κανονική ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού.

Ακόμη τα DHA, που περιέχονται στα ω 3, σε μεγάλες ποσότητες, απαιτούνται για την ανάπτυξη του νευρικού ιστού, ειδικά για την κυτταρική διαφοροποίηση και τη δημιουργία των νευρικών συνάψεων. και

– η βαλεριάνα,

η οποία χρησιμοποιείται για πάνω από 1.000 έτη και είναι γνωστή παγκοσμίως η δυνατότητά της να χαλαρώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να προωθεί τα συναισθήματα ηρεμίας για ήπιο ύπνο και ελάττωση της νευρικής υπερέντασης, καθώς και να μειώνει τα επίπεδα ανησυχίας και άγχους.

Αντίθετα από ότι πιστεύεται η βαλεριάνα ΔΕΝ είναι υπνωτικό και ΔΕΝ κοιμίζει, απλώς χαλαρώνει και έτσι έρχεται με μεγαλύτερη ευκολία ο ύπνος!

Άλλα ΦΥΣΙΚΆ, ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΌΝΑ ιάματα που μπορούν να συμβάλλουν στην καλή ενδοεπικοινωνία ανάμεσα σε Υποθάλαμο – Υπόφυση – Επινεφρίδια, είναι τα

Συμβάλλουν στην αποκατάσταση του ενδοκρινικού συστήματος μέσω του άξονα υποθαλάμου / υπόφυσης βελτιώνοντας την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου, της υπόφυσης και των επινεφριδίων.

Αυτό εξασφαλίζει τη σωστή ισορροπία των ορμονών και την ομαλή έκκρισή τους στο σώμα. Με απλά λόγια εξασφαλίζουν τη σωστή «ενδοεπικοινωνία» μεταξύ των ενδοκρινικών οργάνων.

Τα παραπάνω ΦΥΣΙΚΆ ιάματα ΔΕΝ θα πάρουν ως δια μαγείας μακρυά το άγχος ή τον θυμό και τον φόβο, αλλά θα ηρεμήσουν εσάς και το νευρικό σας σύστημα, ώστε να μπορέσετε να δείτε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα και να τα ξεπεράσετε με τις δικές σας δυνάμεις και με περισσότερη ηρεμία, αντιμετωπίζοντάς τις δύσκολες καταστάσεις που διανύετε ως μία ευκαιρία για αλλαγή και όχι ως κάτι δυσάρεστο που πρέπει να ανησυχείτε!

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Διαβάστε ακόμη: Αδρεναλίνη: Συνέπειες της Συνεχούς Πυροδότησης~Τι να Κάνουμε 

07. Αντιστρές: Κύριο θεμέλιο της υγείας-Αδρεναλίνη  

Η Χημεία του Στρες και οι Συνέπειες στο Σώμα 

Ορμόνες~Οι ενδογενείς χημικές ουσίες που καθορίζουν τη ζωή μας  

Ομοιόσταση: Τί είναι και πώς διαταράσσεται~Ποιά προσαρμογόνα βότανα συμβάλλουν στην αποκατάστασή της  


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια