MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάΌχι στο νηστίσιμο ή φυτικό "τυρί": Δεν είναι υγιεινό

Όχι στο νηστίσιμο ή φυτικό “τυρί”: Δεν είναι υγιεινό

Όχι στο νηστίσιμο ή φυτικό "τυρί": Δεν είναι υγιεινό
Όχι στο νηστίσιμο ή φυτικό “τυρί”: Δεν είναι υγιεινό

Όχι στο νηστίσιμο ή φυτικό “τυρί”: Δεν είναι υγιεινό

Τα γνωστά νηστίσιμα τυριά κυκλοφορούν αυτό τον καιρό στα σούπερ μάρκετ. Να δούμε αν τελικά αξίζει τον κόπο. Βρήκαμε αυτό το κίτρινο τυρί με την ονομασία VIOFAST της εταιρίας Viotros. Όχι στο νηστίσιμο ή φυτικό “τυρί”: Δεν είναι υγιεινό

Τα συστατικά είναι βασικά

Δεν γνωρίζουμε τι φυτικά λιπαρά είναι αυτά και από που προέρχονται, ούτε αν περιέχουν τρανς. Αλλά αν κρίνουμε από την ετικέτα τα μισά από τα λιπαρά είναι κορεσμένα, οπότε μάλλον δεν είναι τόσο αθώο αυτό το λίπος.

Φυτικά λιπαρά.. Θαρρώ πως ανήκουν σε ετούτη την κατηγορία: Τρανς λιπαρά-Μαργαρίνες-Υδρογωνομένα φυτικά έλαια: Παρεμποδίζουν βιοχημικές αντιδράσεις ζωτικής σημασίας στο σώμα 

Το άμυλο και το τροποποιημένο άμυλο προφανώς δίνει κάποια οντότητα στο προϊόν, όμως μην ξεχνάμε ότι συσχετίζεται με αυξημένη αποθήκευση λίπους. Θερμιδικά το τυρί αυτό περιέχει παρόμοιες θερμίδες με τυριά χαμηλών λιπαρών, αλλά αυτό δεν έχει τόσο σημασία αν σκεφτούμε ότι το 70% των θερμίδων αυτού του τυριού προέρχεται από τα λιπαρά.

Το υπόλοιπο 30% προέρχεται από υδατάνθρακες, δηλαδή, ναι καλά καταλάβατε αυτό το τυρί δεν περιέχει πρωτεΐνη.

Καταρρέει ο μύθος των χαμηλών λιπαρών: Μόνο αρνητικές συνέπειες έχουν 

Ποιος ο λόγος λοιπόν να το φάει κανείς; Ο κύριος διατροφικό λόγος που τρώμε τυρί είναι για την πρωτεΐνη του. Ο άλλος λόγος είναι για το ασβέστιο, που απ’ ο,τι φαίνεται από την ετικέτα ούτε αυτό έχει. Άρα τρώγοντας αυτό το τυρί είναι σαν τρως φυτικό λίπος μαζί με λίγο άμυλο.

Γιατί το τυρί είναι απαραίτητο στην διατροφή 

Ζητήσαμε από το σούπερ μάρκετ να μας πούνε και τι συστατικά είχε η νηστίσιμη φέτα που είχαν πίσω από τον πάγκο. Δεν ήξεραν, με λίγα λόγια ως καταναλωτές πρέπει απλά να εμπιστευόμαστε και να δεχόμαστε να τρώμε οτιδήποτε χωρίς να έχουμε ιδέα τι συστατικά περιέχει.

Ελληνική Φέτα, το υγιεινότερο τυρί παγκοσμίως 

Αφήστε αυτά τα ψευτο-τυριά, ούτε πρωτεΐνη προσφέρουν πάρα μόνο κάτι άχρηστα φυτικά λιπαρά. Αν θες φυτικά λιπαρά φάε μια κουταλιά λάδι και όχι αυτά τα σκουπίδια που κρύβονται πίσω από την κατηγορία του “νηστίσιμου”, της ονομασίας “Vio” που παραπέμπει σε κάτι βιολογικό (δεν είναι) και της σφραγίδας vegan society.

Όχι δεν είναι υγιεινό.

Αν θες να βάλεις κάτι στο σάντουιτς σου για πρωτεΐνη βάλε ταχίνι, φυστικοβούτυρο ή άλλα “βούτυρα” ξηρών καρπών.

Δείτε Γιατί το ταχίνι πρέπει να επιστρέψει στην διατροφή μας
και 6 λόγοι για να τρώτε φυστικοβούτυρο 

Στην συνέχεια ορισμένα σχόλια που αφορούν το παραπάνω άρθρο και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτό και τα μεταφέρω:

Η ευρωπαϊκή ένωση καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή της προέλευσης των “φυτικών λιπαρών” από τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Στις ΗΠΑ το κάνουν χρόνια.

Μέχρι τότε σαν καταναλωτές ωφελούμαστε να ενοχλούμε την κάθε εταιρία που δεν τα αναγράφει, άλλωστε τα τηλέφωνα υποστήριξης δεν χρεώνουν. Στην Mondelez που πήρα να ρωτήσω δεν μου απάντησαν άμεσα λόγω διακοπών, αντ’ αυτού όμως μετά από λίγο καιρό άρχισαν να τα αναγράφουν πάνω στις συσκευασίες.

Να προσθέσω πως και τα “βούτυρα” που αναφέρεις αν και σε εισαγωγικά, κακώς τα ονομάζεις βούτυρα, πρόκειται για φυτικά λίπη των οποίων οι διαδικασίες εξαγωγής καθόλου αθώες δεν μου φαίνονται.

Βούτυρο ονομάζεται αποκλειστικά το λίπος του αγελαδινού γάλατος (ακριβότερο από την μαργαρίνη). Για αιγοπρόβειο (ακόμα πιο ακριβό) υπάρχει κάποια ανοχή στην ονομασία, ποιοτικά το ξεπερνά έτσι και αλλιώς.

Βούτυρο το παρεξηγημένο: Με μέτρο, Αποδεδειγμένα μια Υγιεινότατη επιλογή 

Για όλα τα υπόλοιπα όμως δεν θα βρεις την ονομασία βούτυρο στην συσκευασία, και αν την βρεις πες να το καταγγείλω. Η μαργαρίνες αυτές, ακόμα και να γράφουν “με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο” το περιέχουν σε συγκέντρωση 5% μόνο (δες συστατικά).

Φυσικό προϊόν οτιδήποτε μπορούμε να ονομάσουμε, όλα από κάποιο δέντρο ξεκίνησαν. Μη βιομηχανοποιημένο όμως; Άλλη ποιότητα έχει ο καρπός ο ίδιος και άλλη το απόσταγμα του. Μακριά από τα “βούτυρα” που απαιτούν εισαγωγικά.

Μαργαρίνη: Φυσικά υλικά, τεχνητό προϊόν 

Τέλος, άλλη μια ματιά στην φωτογραφία του παραπάνω προϊόντος:

Νηστίσιμο τι; Γράφει πουθενά τυρί;

Για καταγγελίες ισχύουν τα ίδια. Ακόμα και για την ταμπελίτσα τιμής στον πάγκο του supermarket. Αν δεν υπερασπιστούμε εμείς τις ονομασίες που ξέρουμε και αναγνωρίζουμε μην εκπλαγείτε αν στο τέλος τις διεκδικήσουν οι εταιρίες (βλέπε χαμένη μάχη με τις χρωστικές στην μαργαρίνη).

 Απαντά ο αρθρογράφος: Ευχαριστούμε για το σχόλιο, απλά να ξεκαθαρίσουμε για τη λέξη βούτυρο που χρησιμοποιήσαμε σε εισαγωγικά, αναφερόμαστε στα βούτυρα ξηρών καρπών (όπως και αναφέραμε στο άρθρο), όπως για παράδειγμα φυστικοβούτυρο. (Δεν αναφερόμαστε στις μαργαρίνες, για τις οποίες μάλιστα έχουμε γράψει αρκετά πράγματα στο παρελθόν, ούτε θα τις προτείναμε.)

Το βάλαμε σε εισαγωγικά μιας και δεν είναι πραγματικά βούτυρο αλλά πολτός ξηρών καρπών και που είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και δεν έχουν καμία σχέση με τις μαργαρίνες.

Ανταπαντά ο σχολιαστής: Φυσικά, καταλαβαίνω ότι διαφέρει ο πολτός από την μαργαρίνη αλλά αμφιβάλω αν μπορεί να βρει κάνεις πραγματικό πολτό χωρίς να ψάξει αρκετά. Ευτυχώς το πραγματικό ταχίνι κυκλοφορεί ακόμα αλλά “φυστικοβούτυρο” ο κοινός καταναλωτής που απλά θα το κατεβάσει από το ράφι δεν θα αγοράσει φυστικοβούτυρο παρά κάποιο “προϊόν φυστικοβούτυρου” με πρόσθετα γλυκαντικά και ποιος ξέρει τι άλλο.

Υπάρχει και η λύση του σπιτικού: Φτιάξτε Φυστικοβούτυρο ή άλλα βούτυρα ξηρών καρπών, Μόνοι Σας 

Επειδή οι εταιρίες βγάζουν τα λεφτά τους από αυτόν τον κοινό καταναλωτή που μάλιστα προτιμά το “νόστιμο” προϊόν, ο πραγματικός πολτός θα στοιχίζει περισσότερο λόγο της παραγωγής σε μικρότερη κλίμακα. Ακριβό και άνοστο, θα πωληθεί ως υγιεινό;

Αναπόφευκτα αλλά το ονομαζόμενο ως υγιεινό προέρχεται απαραίτητα από το υγιεινό και ανεπεξέργαστο;

“Τροφή-Φάρμακο”: Ζούμε στην εποχή του παραλογισμού, της παραπλάνησης και της παραποίησης. Οτιδήποτε είναι φυτικής προέλευσης δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και υγιεινό, παρόλες τις προσπάθειες να καθιερωθεί ως τέτοιο. Κύριο παράδειγμα, εκτός από τις μαργαρίνες και τα σπορέλαια: Προσοχή: Γιατί τα σπορέλαια είναι επικίνδυνα για την υγεία  

μάθετε περισσότερα για το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες μας, εδώ και δεκαετίες, όσον αφορά τα λιπαρά:  Αθώα τα παραδοσιακά ζωικά λίπη. Οι «οδηγίες» ήταν λάθος 

Όλα αυτά είναι τα… προκαταρκτικά, έρχεται οσονούπω και το… κυρίως πιάτο: Συνηθίστε την ιδέα: Θα τρώμε 100% συνθετικό κρέας 

Συνθετική καλλιέργεια κρέατος: Λύση στην επισιτιστική κρίση ή τεράστια παγίδα;

άραγε τι είναι αυτό ή σε τί μετατρέπεται αυτό που τρέφεται με τεχνητά “τρόφιμα”; Ήταν επιστημονική φαντασία, είναι γεγονός: Παράγουν μέλι, χωρίς μέλισσες 

Χαράς ευαγγέλια: Το πρώτο φυτικό τηγανιτό «αυγό» 

Ή αυτό που προκύπτει από την Εντομοφαγία; Αλεύρι γρύλου: Εγκρίθηκε στην ΕΕ η προσθήκη σε ψωμί, ζυμαρικά, μπάρες δημητριακών, μπισκότα, πίτσες κ.α. 

Όπως και να έχει οφείλουμε στην υγεία μας να μάθουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε: Διάβασε τις ετικέτες. Μάθε να ξεχωρίζεις τα τρόφιμα με χημικά 

Πηγή: natofao.blogspot.com


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια