MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΜην αγοράζετε αυγά από φυλακισμένες κότες

Μην αγοράζετε αυγά από φυλακισμένες κότες

Μην αγοράζετε αυγά από φυλακισμένες κότες
Image by Couleur from Pixabay Μην αγοράζετε αυγά από φυλακισμένες κότες

Μην αγοράζετε αυγά από φυλακισμένες κότες

Το κοτόπουλο είναι το φθηνότερο κρέας και η κατανάλωσή του σχεδόν διπλασιάστηκε από το 1970. Έχετε επισκεφτεί ποτέ σας πτηνοτροφείο; Αν ναι, σίγουρα θα θυμάστε τη χαρακτηριστική μυρωδιά της αμμωνίας από τα κόπρανα από τις κότες.

Η αμμωνία αυτή εισπνέεται από τα πτηνά, δημιουργώντας πολύ συχνά χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, πληγές στα πόδια τους και οίδημα στο στήθος. Ο χώρος που τους αναλογεί δεν ξεπερνά τις διαστάσεις μιας κόλλας Α4 και δεν μπορούν όχι τα φτερά τους να ανοίξουν, αλλά ούτε να καθίσουν καλά-καλά.

Σήμερα οι κότες μεγαλώνουν 3 φορές πιο γρήγορα από ότι πριν από 50 χρόνια, τρώγοντας το 1/3 της τροφής που θα έτρωγαν παλιότερα. Αντιλαμβάνεται κανείς πως αυτή η γρήγορη ανάπτυξη (ας μην ξεχνάμε ότι όσο πιο γρήγορα μεγαλώνει ένα ζωντανό, τόσο λιγότερη τροφή κοστίζει στον επιχειρηματία) σε συνδυασμό με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες κότες, κάνουν τη ζωή τους ανυπόφορη.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ: Τρώτε κοτόπουλα γεμάτα αυξητικούς παράγοντες και χημικά 

Μάλιστα ο John Webster καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Bristol αναφέρει ότι οι κότες ζουν το τελευταίο 20% της ζωής τους κάτω από ανυπόφορους πόνους.

Οι συνθήκες υγιεινής των ζώων αποτελεί κεφαλαιώδους σημασία γνώση για το σύγχρονο καταναλωτή. Η βιομηχανία τροφίμων κοιτά το συμφέρον της, που ξεκάθαρα είναι το μεγαλύτερο κέρδος, πρακτικά οι φθηνότερες συνθήκες διαβίωσης με την τήρηση των ελαχίστων κανόνων υγιεινής για ένα τελικό προϊόν οριακά ασφαλές.

“Λεπτομέρειες”.. Κοτόπουλα «διπλής χρήσης» και τετραπλού κέρδους

“Τροφή-Φάρμακο”: Οι κότες, αλλά και οποιοδήποτε άλλο ζωντανό, ζει υπό αυτές τις συνθήκες βιώνει μία έντονη κατάσταση συνεχόμενου στρες κάτι που είναι ανασταλτικός παράγοντας για τις απαιτούμενες… επιδόσεις της.

Κατά 99% για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην στρεσογόνα αυτήν κατάσταση, θα τολμήσω να υποθέσω πως όλο και κάποιο (αντι-) φάρμακο θα τους δίνουν. (Επαναλαμβάνω, αυτό είναι μία υπόθεση, δεν το γνωρίζω το συμπεραίνω όμως, διότι ξέρω καλά πως συμβαίνει σε άλλα ζώα -ως συμπεριφορική θεραπεία, μπορεί να την βρείτε-, οπότε ας το ψάξει ο καθένας περαιτέρω μόνος του).

Το άρθρο στην συνέχεια έχει γραφτεί για μία συγκεκριμένη εποχή και γιορτή όπως θα διαπιστώσετε. Το θέμα όμως που θίγει ισχύει όλο το χρόνο και πραγματικά αξίζει τον κόπο και τον χρόνο να το επιμεληθώ και να το μοιραστώ μαζί σας.

Σίγουρα δεν τίθεται θέμα παραποίησης για να ταιριάξει με την εποχή και εν τέλει διάλεξα να μην παραλείψω τα άσχετα, με τη εποχή, κομμάτια. Ζητώ την κατανόησή σας, παρακαλώ.

Με αφορμή το Πάσχα, ας θυμηθούμε την εκστρατεία της Animal Action Hellas, «ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ». Στόχος είναι φέτος το Πάσχα, να διαλέξουμε όλοι τα αυγά μας φιλοζωικά! Πως θα γίνει αυτό; Είναι πολύ απλό!

Κάθε αυγό έχει μια ταυτότητα, δηλαδή έναν κωδικό τυπωμένο επάνω στο κέλυφος.

Ο πρώτος αριθμός αυτού του κωδικού υποδηλώνει που έχει ζήσει η κοτούλα που γέννησε αυτό το αυγό!

Συγκεκριμένα:

«0» για τα αυγά βιολογικής παραγωγής, δηλαδή κότες που τρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές, έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο και ζούνε ελεύθερα σε αυτήν.

«1» για τα αυγά ελευθέρας βοσκής, δηλαδή κότες που ζουν σε περιφραγμένα κτήματα, τρέφονται μόνο με φυσικές τροφές έχοντας την ευκαιρία να ζουν φυσιολογικά, με δυνατότητα φυσικής άσκησης στον καθαρό αέρα.

«2» για τα αυγά αχυρώνα δηλαδή κότες που ζουν μόνιμα στεγασμένες με περιορισμένο χώρο κινήσεων.

«3» για τα αυγά κλωβοστοιχιών που είναι και δυστυχώς η πλειοψηφία των αυγών που καταναλώνουν οι Έλληνες.

Τι σημαίνει να ζει μια κοτούλα σε παλαιού τύπου κλωβοστοιχία; Σημαίνει ότι:

  • Σε κάθε κότα αντιστοιχεί χώρος στο μέγεθος ενός χαρτιού Α4 δηλαδή μόνο 30εκ.!
  • Δεν διαθέτουν φωλιά για να γεννήσουν τα αυγά, ούτε κούρνια για να κοιμηθούν.
  • Αλληλο-ραμφίζονται λόγω συνωστισμού, ξεπουπουλιάζοντας και τραυματίζοντας η μια την άλλη.
  • Λόγω έλλειψης φυσικής άσκησης και υπερπαραγωγής αυγών τα αποθέματα ασβεστίου τους να είναι πολύ χαμηλά.

Έτσι, τα κόκκαλα τους σπάνε και αργοπεθαίνουν, υποφέροντας ή πάνε κατευθείαν για σφαγή. Λόγω της πυκνότητας της “συγκατοίκησης” είναι πολλές φορές αδύνατον να εντοπιστούν οι τραυματισμένες κότες και έτσι μένουν νεκρές και απαρατήρητες…

  • Ζουν 16 μήνες κατά μέσο όρο (όσο είναι και η αυγοπαραγωγική τους δυνατότητα) και μετά πάνε για σφαγή, έχοντας περάσει όλη τους την ζωή σε ένα κλουβί.
  • Πρόσφατες έρευνες στην Αγγλία έδειξαν ότι η παρουσία σαλμονέλας είναι 3 φορές περισσότερη στις κλωβοποιημένες κότες απ’ ότι στις ελευθέρας βοσκής.
    Υπάρχουν και τα… χειρότερα: Διατροφική «βόμβα»: Κοτόπουλα με υπερμικρόβια στα σούπερ μάρκετ

Η εκστρατεία της Animal Action για τα αυγά στο YouTube

Στην Ελλάδα, περίπου το 87% των αυγοπαραγωγικών ορνίθων συνεχίζουν να ζουν μέσα σε κάποια μορφή κλωβοστοιχίας.

Μια απλή, φιλοζωική πράξη από υπεύθυνους και ενημερωμένους καταναλωτές μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή αυτών των ζώων…

Το μήνυμα μας είναι λοιπόν, “Διαλέξτε Ελεύθερα”…. δηλαδή αυγά βιολογικά ή ελευθέρας βοσκής με κωδικό «0» ή «1».

Λοιπόν τι αυγά θα τσουγκρίσετε φέτος το Πάσχα;

Πάνω από 50 χρόνια φιλοζωικής δράσης στην Ελλάδα
www.animalactiongreece.gr  https://www.gawf.org.uk/animal-action/   

Πηγή: www.nooz.gr Μην αγοράζετε αυγά από φυλακισμένες κότες

“Τροφή-Φάρμακο”: Αν και το άρθρο απευθύνεται στα φιλοζωικά μας αισθήματα, εγώ δεν θα σταθώ εκεί, διότι δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν συνειδητοποιούν το πως ΠΡΈΠΕΙ να ζει η κότα σε σχέση με το πως ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΆΖΟΥΝ να ζει, όπως επίσης δεν συνειδητοποιούν πως η δεύτερη τακτική έχει επιπτώσεις, οπωσδήποτε στις κότες, αλλά και στα αυγά τους και κατά συνέπεια ΚΑΙ σε εμάς και την υγιεία μας.

Αν λοιπόν, δεν σας ενδιαφέρει η κότα και οι συνθήκες ανάπτυξης και εν γένει διαβίωσης, δείξτε λίγο περισσότερο ενδιαφέρον στην δική σας υγιεία και της οικογένειάς σας και εάν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, είναι προτιμότερο να τρώτε πιο αραιά κοτόπουλο, από το ενδεχόμενο να βλάψετε την υγιεία σας.

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Οδηγίες ΕΦΕΤ: Τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε αυγά 

Γιατί είναι καλό να τρως αυγά συχνά

Διαβάστε το πριν αγοράσετε αυγά

Αυγά: Η υψηλή διατροφική τους αξία τα καθιστά υπερτροφή

Αυγά τα… θεραπευτικά

Αυγά: Η «πολυβιταμίνη» της Φύσης 

Έξυπνο κόλπο για να ξεχωρίζουμε τα φρέσκα αυγά! 

ΔΕΝ υπάρχει ούτε ένα μέρος του αυγού που να μην είναι ΩΦΈΛΙΜΟ: Δυσκαμψία και πόνος στις αρθρώσεις; Φυσική αντιμετώπιση με… αυγά

Τσόφλια αυγών: Γιατροσόφια και θεραπευτικές χρήσεις 

κι όταν μας… περισσεύουν: Φτιάχνουμε αυγά τουρσί με βότανα και αρωματικά 

προσοχή στις… απομιμήσεις: Κινέζικα «αυγά» χημικώς παρασκευασμένα;

Και ακόμη περισσότερη προσοχή στο τί κρύβει η κάθε τακτική πίσω της Επανεκκίνηση, με αποδυνάμωση των χωρών, εξάλειψη κάθε ιδιωτικής ιδιοκτησίας, απόλυτη διατροφική εξάρτηση 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια