MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΟικολογικάΚλιματική αλλαγή και η πανάκριβη οικολογία του πανικού

Κλιματική αλλαγή και η πανάκριβη οικολογία του πανικού

Κλιματική αλλαγή και η πανάκριβη οικολογία του πανικού
Image by Tumisu from Pixabay Κλιματική αλλαγή και η πανάκριβη οικολογία του πανικού

Κλιματική αλλαγή και η πανάκριβη οικολογία του πανικού

Του Αντώνη Δαρζέντα*

Τα τελευταία 25 χρόνια 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ξεφύγει από την απόλυτη φτώχεια.

Φαίνεται απίστευτο αλλά αυτή την στιγμή ο κάτοικος της Μποτσουάνα έχει μεγαλύτερο εισόδημα από τον Φιλανδό του 1955. Επίσης η παιδική θνησιμότητα στο Νεπάλ σήμερα είναι χαμηλότερη από αυτή της Ιταλίας το 1951. Ο δε μέσος κάτοικος του Μεξικού είναι πιο πλούσιος από τον μέσο Εγγλέζο της δεκαετίας του 50.

Αν αυτή η τάση συνεχιζόταν φαίνεται πως σε περίπου 20 χρόνια από τώρα δεν θα υπήρχε απόλυτη φτώχεια στον κόσμο.

Ωστόσο η τάση αυτή φαίνεται πως ανακόπτεται.

Ο Δανός οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμων Bjorn Lomborg πιστεύει πως αυτό συμβαίνει για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι η παρουσία του προστατευτισμού στο εμπόριο και τα εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ξεκινάει έναν χορό προστατευτισμού που θα πλήξει κυρίως την ανάπτυξη των φτωχών.

Ένας δεύτερος λόγος είναι η ακριβή ενέργεια. Που γίνεται όλο και πιο ακριβή εξαιτίας της πίεσης για λήψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Η Γερμανική κυβέρνηση πχ σκοπεύει να ξοδέψει 44 δισεκατομμύρια ευρώ σε 4 χρόνια για να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου της χώρας.

Αυτά τα μέτρα έχει υπολογιστεί ότι θα μειώσουν την παγκόσμια θερμοκρασία κατά 0,00018 C σε εκατό χρόνια από τώρα. Τα ίδια χρήματα αν πήγαιναν π.χ. για την θεραπεία της φυματίωσης στις χώρες του τρίτου κόσμου θα έσωζαν σήμερα, 10 εκατομμύρια ζωές

Τα κόστη παντού είναι κολοσσιαία και τα οφέλη ελάχιστα.

Σε σοβαρές μελέτες έχει βρεθεί πχ ότι στη Νέα Ζηλανδία δεν θα της φθάσει ο προϋπολογισμός ολόκληρος για να πετύχει τους στόχους της, ενώ για το Μεξικό θα κοστίσει το 7 – 15 %ολοκλήρου του ΑΕΠ έως το 2050. Και για την Ευρωπαϊκή Ένωση το κόστος θα είναι τουλάχιστον 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Και όλα αυτά θα κοστίσουν ανάπτυξη και ανθρώπινες ζωές.

Αυτό συμβαίνει ήδη, καθώς η δέσμευση όλο και περισσότερο παγκόσμιων εδαφών για βιοκαύσιμα αυξάνει τις τιμές σε βασικά προϊόντα όπως το καλαμπόκι και μαντέψτε ποιοι βλάπτονται πρώτοι. Οι φτωχοί του κόσμου. Η άνοδος της τιμής της τόσο βασικής τους τροφής, ιδίως σε περιόδους ξηρασίας, τους οδηγεί στην απόλυτη πείνα.

Καλαμπόκι: Το πάλαι ποτέ ωφέλιμο προϊόν, που πρέπει να αποφεύγουμε 

Και μια ακόμα συγκλονιστική λεπτομέρεια για τον καλοζωισμένο πολίτη του Δυτικού κόσμου.

Αυτή την στιγμή στον τρίτο κόσμο πέρα από την πείνα, κάθε χρόνο χάνονται 3,5 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο, από την ρύπανση των σπιτιών τους, γιατί λόγω της μη ύπαρξης ηλεκτρισμού στα σπίτια τους ζεσταίνονται και μαγειρεύουν με ξύλα, χαρτόνια και ότι άλλο υλικό βρουν.

Έχει βρεθεί ότι τα σπίτια αυτών των ανθρώπων έχουν 10 φορές περισσότερους ρύπους από το εξωτερικό περιβάλλον στην πιο ρυπασμένη μέρα του Πεκίνου. Οι άνθρωποι αυτοί για να σώσουν τις ζωές τους και να ταΐσουν τα παιδιά τους θέλουν φτηνή ενέργεια.

Θα θυμάστε ίσως και τα δικά μας περιστατικά στην αρχή της οικονομικής κρίσης.

Φαίνεται περίεργο αλλά αυτοί θα σώζονταν ακόμα και εάν έκαιγαν κάρβουνο, όπως άλλωστε συνέβη στις κοινωνίες μας στις αρχές του 1900. Χρειάζονται επειγόντως ενέργεια. Και όσο πιο φτηνή γίνεται.

Και δυστυχώς η πράσινη ενέργεια είναι πανάκριβη.

Η ακριβή ενέργεια οδηγεί τους πολύ φτωχούς στον θάνατο, τους υπόλοιπους στην ένδεια, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις μεταναστευτικές πιέσεις γι’ αυτούς που μένουν ζωντανοί.

Ο τρόπος που προσπαθούμε να ανακόψουμε την κλιματική αλλαγή είναι και πανάκριβος και αναποτελεσματικός.

Ακόμα και εάν σταματήσουμε όλες τις πτήσεις αεροπλάνων από τώρα μέχρι το 2100, με τεράστια επίπτωση στις μεταφορές προϊόντων και προσώπων, θα μειώναμε την επίπτωση μας στο κλίμα κατά 0,03 C.

Ακόμη και εάν γίνουμε όλοι vegan θα μειώσουμε τις προσωπικές μας εκπομπές διοξειδίου κατά 2 %.

και δεν είναι κάν το πρόβλημα! Μελέτη: Υπαίτιος ο ήλιος και όχι το διοξείδιο του άνθρακα για την κλιματική αλλαγή 

Ακόμα και εάν σταματήσει όλη η Δύση αυτή τη στιγμή να εκπέμπει τελείως διοξείδιο η τελική επίπτωση στο κλίμα σε 100 χρόνια από τώρα θα είναι 0.4 βαθμοί Κελσίου. Και αυτό θα απαιτούσε, κρατηθείτε, πάνω από 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος τουλάχιστον.

Οι πρόγονοι μας φώτιζαν τα δωμάτια τους από λάδι φάλαινας γεγονός που κόντεψε να εξαφανίσει τις φάλαινες. Δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα φορολογώντας τον φωτισμό.

Απλά βρήκαν το φωτιστικό πετρέλαιο.

Όταν οι πόλεις τους γέμιζαν κοπριές από τα άλογα που χρησιμοποιούσαν για τις μεταφορές, δεν φορολόγησαν τα άλογα.

Εφηύραν τα αυτοκίνητα.

Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου με ποιον τρόπο νομίζετε πιο αποτελεσματικά;. Με το innovation της εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Ο τρόπος αυτός μόνος του, κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου των ΗΠΑ όσο όλα τα υπόλοιπα “πράσινα” μέσα μαζί.

Η αδυναμία μας να μιλήσουμε ψύχραιμα, έχει εξοβελίσει την πιο καθαρή ενέργεια που έχουμε, την πυρηνική σχάση. Ο Bill Gates μαζί με την ομάδα του έχουν ήδη βρει έναν τρόπο υπερασφαλούς πυρηνικού αντιδραστήρα. Το project ήταν κοντά στην λύση του σε συνεργασία με την Κίνα. Δυστυχώς μετά το πρόσφατο εμπάργκο Τραμπ η συνεργασία ναυάγησε.

Ποια είναι η λύση για το μέλλον λοιπόν;

Ο Max Roser οικονομολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, λέει πως είναι η επένδυση στο ανθρώπινο μυαλό. Η επένδυση στην ανάπτυξη στις χώρες του τρίτου κόσμου θα φέρει τη λύση. Έχει βρεθεί πως όσο πιο πλούσια είναι η κοινωνία  τόσο πιο πολλούς εφευρέτες και καινοτόμους νέους έχει.

Οι πρώτες χώρες σε ερευνητές και εφευρέσεις είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, οι Σκανδιναβικές χώρες, το Ισραήλ και η Νότια Κορέα. Τελευταίες φυσικά οι πιο φτωχές.

Η πείνα και η φτώχεια είναι ο κυριότερος λόγος για να μην μπορέσει κάποιος να πάει σχολείο. Η μη ανάπτυξη των χωρών του τρίτου κόσμου πέρα από ζωές κοστίζει στον κόσμο νέους Αϊνστάιν και νέες Κιουρί.

Εν προκειμένω, μάλλον θα ήταν προτιμότερος ένας νέος Νίκολα Τέσλα: Ο Άνθρωπος των Θαυμάτων

Εξαιρετικό παράδειγμα αυτού είναι πως η γρήγορη ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας έδωσε στον κόσμο δεκάδες χιλιάδες νέους επιστήμονες κυρίως στον τομέα της Πληροφορικής.

“Το ταλέντο είναι παντού, όχι όμως και η ευκαιρία”, λέει ο Max Roser.

Η προσπάθεια από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και από μεγάλα ιδρύματα όπως του Bill & Melinda Gates είναι αυτή ακριβώς. Η διοχέτευση κονδυλίων στις χώρες του τρίτου κόσμου για φαγητό, σχολεία, και εμβόλια είναι όλο και πιο επιτακτική.

(“Τροφή-Φάρμακο”: Εδώ ταιριάζει απόλυτα η λαϊκή ρήση «να βάλουμε τον “λύκο” να φυλάει τα πρόβατα»)

Οι δαπάνες για ακριβή ενέργεια πλήττουν πρώτα την δική τους ανάπτυξη και καταδικάζουν ταυτόχρονα και όλη την ανθρωπότητα σε κόστος ζωών και μυαλών.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πολύ πιο σύνθετο πρόβλημα απ’ ό,τι νομίζουμε.

Απαιτεί ψυχραιμία και ορθολογισμό καθώς η οπτική του ανεπτυγμένου κόσμου, κοστίζει ζωές και ανάπτυξη στον τρίτο. Η οικολογία του πανικού που είναι της μόδας, οδηγεί σε πανάκριβες αναποτελεσματικές λύσεις.

Στις εποχές που έρχονται κανείς δεν μπορεί να μένει αμέτοχος αλλά ούτε να δρα με το θυμικό του. Η οικολογία δεν μπορεί να είναι συναισθηματισμός αλλά πραγματική ανάγκη και πρέπει να πορευτεί μαζί με την ανάπτυξη .

Πρέπει να σταματήσουμε να φωνάζουμε μεταξύ μας και να αρχίσουμε να κουβεντιάζουμε. Γιατί ή θα σωθούμε όλοι μαζί, ή κανένας.

*Ο κ. Αντώνης Δαρζέντας είναι παιδίατρος.

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Υφίσταται Κλιματική Αλλαγή και κατά πόσο κινδυνεύουμε; 

Το Επικοινωνιακό Κατασκεύασμα Greta Thunberg 

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος, μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες 

Ο τρόπος ζωής μας υπερβαίνει τις δυνατότητες του πλανήτη

Κλιματική αλλαγή και υπερθέρμανση: Μια καλοστημένη απάτη;  

Πηγή: www.liberal.gr Κλιματική αλλαγή και η πανάκριβη οικολογία του πανικού


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια