MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒόταναΜανιτάρι Maitake: Για ανοσοποιητικό, χοληστερόλη, διαβήτη, υπέρταση, πολυκυστικές ωοθήκες

Μανιτάρι Maitake: Για ανοσοποιητικό, χοληστερόλη, διαβήτη, υπέρταση, πολυκυστικές ωοθήκες

Μανιτάρι Maitake: Για ανοσοποιητικό, χοληστερόλη, διαβήτη, υπέρταση, πολυκυστικές ωοθήκες

Μανιτάρι Maitake: Για ανοσοποιητικό, χοληστερόλη, διαβήτη, υπέρταση, πολυκυστικές ωοθήκες

Τα άγρια μανιτάρια έχουν τραβήξει την προσοχή πολλών λαών από τα πανάρχαια χρόνια! Οι ωφέλιμες για την υγεία ιδιότητές τους, τους δίνουν μια ξεχωριστή θέση που ξεπερνά την επιλογή τους μόνο για την παρασκευή φαγητού. Μανιτάρι Maitake: Για ανοσοποιητικό, χοληστερόλη, διαβήτη, υπέρταση, πολυκυστικές ωοθήκες

Μάλιστα, στην ασιατική ιατρική έχουν εξέχουσα σημασία, καθώς εδώ και χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση ή την πρόληψη διαφόρων παθήσεων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το μανιτάρι Maitake!

Τι είναι;

Πρόκειται για ένα άγριο μανιτάρι που εντοπίζεται σε περιοχές της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Β. Αμερικής. “Maitake” σημαίνει “μανιτάρι που χορεύει” στα ιαπωνικά. Άλλοι λένε ότι πήρε το όνομά του από τους ανθρώπους που χόρευαν από ευτυχία όταν το βρήκαν στην άγρια φύση, για την υπέροχη γεύση και τα οφέλη του για την υγεία, ενώ άλλοι επειδή μοιάζει με πεταλούδες που χορεύουν.

Η λατινική του ονομασία είναι Grifola frondosa, και αναφέρεται στον Γρύπα, ένα μυθολογικό τέρας με σώμα λιονταριού και κεφάλι και φτερά αετού.

Όλες αυτές οι εντυπωσιακές ονομασίες μαρτυρούν τα συναισθήματα που είχε προκαλέσει το συγκεκριμένο είδος μανιταριού στους ανθρώπους που το χρησιμοποιούσαν και είχαν αντιληφθεί τις ξεχωριστές του ιδιότητες. Μάλιστα, πριν πολλά χρόνια, το Maitake είχε νομισματική αξία στην Ιαπωνία, και άξιζε το βάρος του σε ασήμι!

Ποιες είναι οι ιδιότητές του;

Ενίσχυση ανοσοποιητικού

Ο βασικός λόγος που το Maitake έχει κερδίσει επάξια την προσοχή είναι η θετική επίδραση που φαίνεται να έχει στο ανοσοποιητικό σύστημα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 Ιάπωνες επιστήμονες αναγνώρισαν το maitake ως πιο ισχυρό από τα μανιτάρια Lentinan, Shiitake, Suehirotake και Kawaratake, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική για ενίσχυση του ανοσοποιητικού (1).

Πιο συγκεκριμένα, ο Δρ. Hiroaki Nanba του Φαρμακευτικού Νοσοκομείου της πόλης Kobe, στην Ιαπωνία, ξεκίνησε με την ομάδα του να μελετά τις ιδιότητες και τα οφέλη των φαρμακευτικών μανιταριών.

Η έρευνα αυτή οδήγησε σε μια σημαντική ανακάλυψη στο τέλος της δεκαετίας του 1990, όταν η ομάδα εντόπισε ένα εκχύλισμα του Maitake που μπορούσε να διεγείρει τα λευκά αιμοσφαίρια, χάρη στην περιεκτικότητά του στον πολυσακχαρίτη β-γλυκάνη (1,6 & 1,3). Είναι γνωστό ως MD-Fraction ή MaitakeGold 404Ⓡ.

Β-γλυκάνες: Μας θωρακίζουν απέναντι στις ασθένειες 

Μολονότι και άλλα φαρμακευτικά μανιτάρια περιέχουν β- γλυκάνες, εδώ φαίνεται να έχουν μια μοναδική και πολύπλοκη δομή, με βασική διαφορά τον μεγαλύτερο αριθμό διακλαδισμένων πλευρικών αλυσίδων.

Γενικότερα, πιστεύεται ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός διακλάδωσης, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα η β-γλυκάνη να φτάσει και να ενεργοποιήσει μεγαλύτερο αριθμό ανοσοκυττάρων, όπως είναι τα T-λεμφοκύτταρα (2).

Επιπλέον, διεγείρονται σημαντικές για το ανοσοποιητικό πρωτεΐνες, όπως η ιντερλευκίνη-1, η ιντερλευκίνη-2 και λεμφοκίνες, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.(3)

Εκτός όμως από τις β-γλυκάνες, τα μανιτάρια Maitake είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Β και C, χαλκό, κάλιο, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα, καθώς και φυτικές ίνες.

Η ευεργετική τους δράση δεν σταματά όμως στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο και σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, υπέρταση, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, πολυκυστικές ωοθήκες κ.ά.

Οδηγός Φαρμακευτικών Μανιταριών: Ποιά «χτίζουν» το ανοσοποιητικό σύστημα; 

Υψηλή Χοληστερόλη

Το Maitake φαίνεται να μπορεί να αλλάξει το μεταβολισμό των λιπιδίων, καθώς σε σχετική έρευνα σε ζώα η κατανάλωσή του αναστέλλει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, καθώς και την αύξηση των λιπιδίων ορού (4).

Σε άλλη έρευνα, η ολική χοληστερόλη και η LDL (γνωστή και ως κακή χοληστερίνη) μειώθηκαν σε ποντίκια που τους δόθηκαν παρασκευάσματα από σκόνη μανιταριών Maitake (5). Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα απαιτείται σε ανθρώπους.

Πώς να απομακρύνετε την χοληστερίνη από τα αιμοφόρα αγγεία 

Υπέρταση

Η τελευταία έρευνα έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση σκόνης maitake (5%) οδήγησε και σε μείωση της αρτηριακής πίεσης (5), ενώ σε άλλη έρευνα το εκχύλισμα maitake έριξε την αρτηριακή πίεση σε ποντίκια από 200 mmHg σε 115 mmHg σε 4 ώρες (6).

Μήπως πάσχεις από υπέρταση και δεν το ξέρεις; Τι πρέπει να κάνεις 

Διαβήτης

Υπάρχουν αρκετές έρευνες σε ζώα που δείχνουν ότι το μανιτάρι maitake μπορεί να έχει θετική επίδραση στον διαβήτη τύπου 2, καθώς μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (7), και βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη (8).

Διαβήτης: Το αυξημένο ζάχαρο δηλητηριάζει ολόκληρο τον οργανισμό 

Πολυκυστικές ωοθήκες

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Πρώιμες έρευνες έχουν δείξει πως η λήψη συμπληρώματος διατροφής με μανιτάρι maitake μπορεί να βελτιώσει την ωορρηξία σε γυναίκες των οποίων η περίοδος είχε διακοπεί λόγω των πολυκυστικών.

Αν και δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό όσο το αντίστοιχο φάρμακο, ωστόσο ο συνδυασμός των δύο θεωρείται καλύτερος από την επιλογή μόνο του ενός, για τη βελτίωση της ωορρηξίας (9). Παρόλα αυτά, περαιτέρω έρευνες απαιτούνται για να έχουμε καλύτερη εικόνα.

Πολυκυστικές ωοθήκες vs Διατροφή: 0 – 1 

Αλλεργίες

Σε μελέτη βασισμένη σε σχετική έρευνα του καθηγητή Hirasawa του Πανεπιστημίου Tohoku στην Ιαπωνία, φάνηκε πως τα μανιτάρια Maitake μπορεί να έχουν την ικανότητα να μειώσουν τα αλλεργικά συμπτώματα.

Στη μελέτη, τα μαστοκύτταρα που έλαβαν εκ των προτέρων εκχύλισμα Maitake περιόρισαν σε σημαντικό βαθμό την έκκριση ισταμίνης μετά από διέγερση αντιγόνου, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε και αντιφλεγμονώδης δράση (9).

Φυσικά αντισταμινικά, χωρίς παρενέργειες για τις αλλεργίες 

Παρενέργειες

Το μανιτάρι Maitake είναι ασφαλές στη λήψη για τους περισσότερους, αν και δεν υπάρχει αρκετή πληροφόρηση για τυχόν παρενέργειες. Για το λόγο αυτό συστήνεται η αποφυγή του στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Επιπλέον, υπάρχουν μερικές αναφορές ατόμων που παρατήρησαν ναυτία μετά τη λήψη του.

Σε περίπτωση προγραμματισμένου χειρουργείου, καλό είναι να αποφεύγεται η λήψη του, τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν, καθώς ενδέχεται να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να δυσκολέψει τον έλεγχό του κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και μετά. (10)

Αλληλεπιδράσεις

Το Maitake είναι πιθανό να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου, κάτι που κάνει και η αντιδιαβητική αγωγή. Εάν λοιπόν γίνει παράλληλη λήψη, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το ζάχαρο να πέσει πολύ χαμηλά. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνεται πολύ συχνή παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου, ενώ είναι πολύ πιθανό η δοσολογία της αντιδιαβητικής αγωγής να χρειαστεί να προσαρμοστεί. (11)

5 Κρίσιμα Σημάδια ότι έχετε Υψηλό Ζάχαρο~Πώς να το Μειώσετε 

Δοσολογία

Η κατάλληλη δοσολογία για το μανιτάρι Maitake, όταν αυτό λαμβάνεται σε μορφή συμπληρώματος είναι δύσκολο να καθοριστεί, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η κατάσταση της υγείας κάποιου, η ηλικία του, τυχόν λήψη φαρμακευτικής αγωγής κ.ά.

Επιπλέον, όσο φυσικό κι αν είναι ένα συστατικό, δεν σημαίνει ότι είναι και ασφαλές σε οποιαδήποτε δόση. Για τους λόγους αυτούς είναι θεμιτό η δόση να καθορίζεται από κάποιον επιστήμονα υγείας (12).

Γράφει η Πελαγία Δαμιανού, Bsc, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή, στις Διατροφικές Διαταραχές σε Παιδιά και Εφήβους και τα Συμπληρώματα Διατροφής. Πιστοποιημένη Σύμβουλος Vichy και La Roche Posay 

Δείτε ακόμη: Τα ισχυρότερα Φαρμακευτικά μανιτάρια και τα οφέλη τους στην υγεία 

Φάκελος Φαρμακευτικά μανιτάρια: Cordyceps sinensis 

Φαρμακευτικά μανιτάρια: Lion’s Mane 

Τα μανιτάρια ελαττώνουν τον κίνδυνο γνωσιακής παρακμής

Η συμβολή των μανιταριών στην αντιμετώπιση ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων 

Παραπομπές

  1. Maitake extracts and their therapeutic potential.
  2. Antitumor substance extracted from Grifola.
  3. Medicinal Properties of Substances Occurring in Higher Basidiomycetes Mushrooms: Current Perspectives (Review)
  4. The effect of maitake mushrooms on liver and serum lipids.
  5. Effect on shiitake (Lentinus edodes) and maitake (Grifola frondosa) mushrooms on blood pressure and plasma lipids of spontaneously hypertensive rats.
  6. Blood pressure-lowering activity present in the fruit body of Grifola frondosa (maitake): I
  7. Submerged-culture mycelia and broth of the maitake medicinal mushroom Grifola frondosa (higher basidiomycetes) alleviate type 2 diabetes-induced alterations in immunocytic function.
  8. Effects of Grifola frondosa non-polar bioactive components on high-fat diet fed and streptozotocin-induced hyperglycemic mice.
  9. The Anti-allergic Effects of Maitake.
  10. Maitake mushroom (Grifola frondosa) extract induces ovulation in patients with polycystic ovary syndrome
  11. A possible hypoglycaemic effect of maitake mushroom on Type 2 diabetic patients
  12. Maitake Mushroom: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing, Reviews


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια