MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΛευκοπλακία: Προκαρκινική βλάβη στο στόμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται

Λευκοπλακία: Προκαρκινική βλάβη στο στόμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται

Λευκοπλακία: Προκαρκινική βλάβη στο στόμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται
Λευκοπλακία: Προκαρκινική βλάβη στο στόμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται

Λευκοπλακία: Προκαρκινική βλάβη στο στόμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται

Λευκοπλακία στόματος και γλώσσας: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Ο όρος λευκοπλακία (leukoplakia) αποτελεί μια περιγραφή των άσπρων σημαδιών που χαρακτηρίζουν την πάθηση.

Τα συμπτώματα της λευκοπλακίας είναι μια πυκνή, σκληρή, άσπρη ελαφρά ανασηκωμένη πλάκα ή κηλίδα στο εσωτερικό μάγουλο, στα ούλα ή στη γλώσσα και μερικές φορές στο κάτω χείλος.

Η πάθηση εμφανίζεται στο 1% του πληθυσμού και είναι πιο συνηθισμένη στους ηλικιωμένους. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ενδεχόμενη προκαρκινική βλάβη καθώς υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να εξελιχθεί σε καρκίνο.

Να σημειωθεί ότι τα λευκά “μπαλώματα” μπορούν επίσης να αναπτυχθούν στο χώρο των γυναικείων γεννητικών οργάνων αλλά αυτό είναι πιο σπάνιο.

Συμπτώματα

Σε διάστημα εβδομάδων μπορείτε να παρατηρήσετε ένα άσπρο ή γκρι σημάδι να σχηματίζεται στο ένα μάγουλο ή πάνω στη γλώσσα ή στα ούλα σας. Στην αρχή μπορεί να μην προκαλεί προβλήματα. Μετά από λίγο μπορεί να γίνει πιο άγριο και ευαίσθητο σε ζεστά ή καυτερά φαγητά. Ωστόσο δεν προκαλεί πόνο ή κάψιμο.

Μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες, σταδιακά δημιουργούνται λευκές πλάκες με παχιά, τραχιά υφή και ρυτιδωμένη, σκληρή επιφάνεια.

Αυτές οι λευκές πλάκες είναι στερεά προσκολλημένες στο βλεννογόνο το στόματος και δεν αποσπώνται αν τις ξύσουμε όπως συμβαίνει όταν πρόκειται για μυκητιασική στοματίτιδα (αυτό διευκολύνει στη διάγνωση των δύο παθήσεων).

Στοματίτιδα: Τι είναι, Αιτίες, Συμπτώματα, Αντιμετώπιση και Θεραπεία 

Ακόμη και αν δεν υπάρχουν ενοχλητικά συμπτώματα, πρέπει να επισκεφτείτε στοματολόγο λόγω του κινδύνου για καρκίνου του στόματος. Αν μάλιστα εμφανιστούν και κόκκινες ελκώσεις στις λευκές πλάκες (ερυθροπλακία), ο κίνδυνος για καρκίνο αυξάνεται περισσότερο.

Ο «ύπουλος» καρκίνος του στόματος 

Αιτίες

Η λευκοπλακία είναι η αντίδραση του στόματος σε ένα χρόνιο ερεθισμό, όπως από οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν καλά ή από ένα δόντι με αδρή επιφάνεια που τρίβεται στο μάγουλο ή στα ούλα.

Αν και ο ακριβής μηχανισμός που προκαλεί την λευκοπλακία παραμένει άγνωστος, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που φαίνεται να συνδέονται με την εκδήλωση της πάθησης. Η επικρατούσα υπόθεση για την αιτία της λευκοπλακίας είναι ότι μάλλον οφείλεται σε αντίδραση των κυττάρων σε καταστάσεις χρόνιου ερεθισμού του στοματικού βλεννογόνου.

(σ.σ. Γενικοί αιτιολογικοί παράγοντες είναι:

Ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος, η ακτινοβολία, η συφιλιδική γλωσσίτιδα, η θεραπεία με οιστρογόνα, η παρουσία της Candida albicans, που είναι συχνός στοματικός μύκητας, έχει αναφερθεί να συνδέεται πολύ συχνά με την λευκοπλακία, η ανεπάρκεια των βιταμινών Α και Β.

Ο ιός του AIDS προκαλεί διάχυτη τριχωτή λευκοπλακία της γλώσσας.)

Οι πιο πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν λευκοπλακία είναι:

-Κάπνισμα.

Οι καπνιστές έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης λευκοπλακίας στον βλεννογόνο του στόματος από τους μη καπνιστές. Πολλές φορές η λευκοπλακια εξαφανίζεται μόλις ο ασθενής σταματήσει το κάπνισμα.

Ποιές βιταμίνες είναι απαραίτητες για τους καπνιστές 

Αλκοόλ.

Το αλκοόλ θεωρείται σημαντικός προδιαθεσικός και επιβαρυντικός παράγοντας, κυρίως όταν συνδυάζεται με κάπνισμα.

Τραυματισμοί του βλεννογόνου του στόματος.

Ο μηχανικός ερεθισμός του βλεννογόνου των μάγουλων ή των ούλων, από αιχμηρά ή στραβά δόντια, ελαττωματικές προσθετικές αποκαταστάσεις (σφραγίσματα, θήκες, γέφυρες, οδοντοστοιχίες) είναι συχνά αιτίες της λευκοπλακίας.

Καρκίνος στόματος.

Σε ένα ποσοστό περίπου 5% των περιπτώσεων, η λευκοπλακία εξελίσσεται σε καρκίνο του στόματος, χωρίς να είναι γνωστό ποια από τις δύο παθήσεις είναι η αιτία της άλλης. Έτσι, η λευκοπλακια μπορεί να θεωρηθεί και σαν ένα πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου του στόματος.

Χρήση προϊόντων στοματικής υγιεινής που περιέχουν σανγκουινάρια.

Μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV 16 και 18).

Ιός HPV ή κονδυλώματα στο στόμα~Συμπτώματα, μετάδοση, πρόληψη, θεραπεία 

Επιπρόσθετο ρόλο παίζει ο μύκητας κάντιντα άλμπικανς (Candida albicans).

Ο μύκητας αυτός που προκαλεί την μυκητιασική στοματίτιδα βρίσκεται συχνά στα σημεία όπου εκδηλώνεται λευκοπλακία αλλά δεν έχει εξακριβωθεί αν η παρουσία του είναι αποτέλεσμα ή αιτία της λευκοπλακίας.

Λοιμώξεις από Candida: Όσα πρέπει να γνωρίζετε 

Ιογενείς λοιμώξεις.

(σ.σ. Εικόνα λευκοπλακίας μπορεί να έχουν και διάφορες παθήσεις, μεταξύ των οποίων τραυματική κεράτωση, λευκοοίδημα, γαλβανική κεράτωση, ομαλός λειχήνας, ακροχονδρώδες καρκίνωμα, λύκος, επιδερμοειδές καρκίνωμα, λευκοκεράτωση της υπερώας από νικοτίνη, από τις οποίες πρέπει να γίνει διαφορική διάγνωση.)

Διάγνωση

Ο στοματολόγος ή ο οδοντίατρος θα εξετάσει τα άσπρα σημάδια στο εσωτερικό μέρος των μάγουλων ή της γλώσσας και θα προσπαθήσει να εξακριβώσει την αιτία του ερεθισμού. Μπορεί επίσης να πάρει ένα δείγμα από την περιοχή για μικροσκοπική εξέταση (βιοψία).

Η δυνατότητα ή μη της απομάκρυνσης μέσω απόξεσης βοηθά στην διάγνωση σε σχέση με τη στοματίτιδα (καντιντίαση).

Να σημειωθεί ότι μια ασυνήθιστη μορφή της πάθησης, η τριχωτή λευκοπλακία, παρατηρείται σε άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV και έχουν AIDS. Συνήθως εμφανίζεται στη γλώσσα.

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι για τον HIV 

Επιπλοκές

Στις περισσότερες περιπτώσεις η λευκοπλακία δεν είναι επικίνδυνη, αλλά κάποιες φορές μπορεί να αποτελεί μία πρώιμη ένδειξη καρκίνου. Ένα μεγάλο ποσοστό καρκίνων του στόματος εμφανίζονται σε περιοχές δίπλα σε λευκοπλακία.

Περίπου το 5% των περιπτώσεων λευκοπλακίας είτε είναι καρκινικές τη στιγμή της διάγνωσης είτε θα εξελιχθούν σε καρκινικές μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά. Ύποπτη είναι η λευκοπλακία που εμφανίζει ραγάδες οι οποίες εύκολα αιμορραγούν.

Να σημειωθεί ότι η πάθηση είναι η καλύτερα μελετημένη από τους επιστήμονες από όλες τις προκαρκινικές βλάβες του στόματος.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της λευκοπλακίας γίνεται με την καταπολέμηση της αιτίας ερεθισμού. Αν ευθύνεται ένα δόντι ή η οδοντοστοιχία, τότε πρέπει να αντικατασταθεί ή να επισκευασθεί. Αν το σημάδι σχετίζεται με το κάπνισμα ή το μάσημα καπνού, η καλύτερη επιλογή για επιτυχή θεραπεία είναι η διακοπή τους.

Αν φύγει το αίτιο ερεθισμού, τότε το σημάδι εξαφανίζεται συνήθως μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες. Η τριχωτή λευκοπλακία απαιτεί θεραπεία με αντιιικά φάρμακα.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί δυσπλασία τότε χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση. Συχνά οι βλάβες αντιμετωπίζονται με κρυοχειρουργική με υγρό άζωτο.

Οι ασθενείς που έχουν εκδηλώσει λευκοπλακία πρέπει να παρακολουθούνται περιοδικά από ειδικό στοματολόγο. Αρκετοί καρκίνοι του στόματος εκδηλώνονται σε σημεία όπου στο παρελθόν είχε εκδηλωθεί λευκοπλακια.

Πηγή: www.healthyliving.gr Λευκοπλακία: Προκαρκινική βλάβη στο στόμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται

Το πράσινο τσάι στην αποτροπή του καρκίνου.

Διάφορες εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα έχουν δείξει την αντικαρκινογόνο δράση των πολυφαινολών από το πράσινο τσάι (1-2). Ο πολυφαινόλες του έχουν επίσης συνδεθεί με μείωση του κινδύνου διαφόρων τύπων καρκίνου σε ανθρώπους (3-4).

Καρκίνος και Πολυφαινόλες: Αναστέλλουν την Αγγειογένεση κατά 60%!! 

Σε μια διπλή-τυφλή δοκιμή, άτομα με λευκοπλακία (μια προκαρκινική στοματική κατάσταση) λάμβαναν από το στόμα 3 γραμμάρια την ημέρα από ένα μείγμα πράσινου τσαγιού για 6 μήνες. Συγκρινόμενη με την ομάδα ατόμων που λάμβαναν placebo (εικονικό φάρμακο), η ομάδα του πράσινου τσαγιού είχε σημαντικές μειώσεις στη λευκοπλακία (5).

Πράσινο τσάι, θαυματουργή δράση ενάντια σε καρκίνο, καρδιαγγειακά και τερηδόνα 

~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Για όλα τα θέματα της στοματικής υγιεινής σας, μπορείτε να προσθέσετε στην ζωή σας την ΜΑΣΤΙΧΑ της Χίου, με απίθανα και εκπληκτικά αποτελέσματα σε ολόκληρο το στόμα και την υγιεινή του

Συγκεκριμένα, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η ευεργετική δράση της Μαστίχας και η συμβολή της στη στοματική υγιεινή, η σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση της, και το γεγονός ότι αποτελεί φυσικό αντιοξειδωτικό. 

Επίσης έχει αποδειχθεί πως η προσθήκη ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ σε οδοντόκρεμες, διαλύματα πλύσης και αποσμητικά στόματος οδηγεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των ιστών μεταξύ των δοντιών και των ούλων, δρώντας έτσι ενάντια στο σχηματισμό πλάκας και άλλων περιοδοντικών παθήσεων.

Για ορισμένες ασθένειες (ουλίτιδα-περιοδοντίτιδα), θα θα είναι χρήσιμο να την συνδυάσουμε με ΠΡΟΠΟΛΗ ή και με συγκεκριμένο ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ. (Δεν αφορά απλή κατάποση των μαστίχα-πρόπολη, χρειάζεται συγκεκριμένη διαδικασία)

Διατίθενται από την ιστοσελίδα μας,

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ !

Διαβάστε ακόμη: 1.000 αρρώστιες μπορεί να εμφανιστούν στο στόμα  

10 πράγματα που αποκαλύπτει η Γλώσσα μας για την Υγεία μας 

Άσπρη Γλώσσα: Αιτίες και 7 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης 

Βραχνάδα: Τί σημαίνει και τί μπορεί να υποκρύπτει~Τρόποι προφύλαξης 

  1. Suganuma M., et al., Green tea and cancer chemoprevention, Mutat Res, 428:339-44, 1999
  2. Yang C.S., et al., Polyphenols as inhibitors of carcinogenesis, Environ Health Perspect, 105(Suppl 4):971-6, 1997
  3. Mukhtar H., Ahmad N., Green tea in chemoprevention of cancer, ToxicolSci, 52(2Suppl):111-7, 1999
  4. Kohlmeier L., et al., Tea and cancer prevention: an evaluation of the epidemiologic literature, Nutr Cancer, 27:1-13, 1997
  5. Li N., et al., The chemopreventive effects of tea on human oral precancerous mucosa lesions, Proc SocExpBiol Med, 220:218-24, 1999


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια