MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠάθησηΣτοματίτιδα: Τι είναι, Αιτίες, Συμπτώματα, Αντιμετώπιση και Θεραπεία

Στοματίτιδα: Τι είναι, Αιτίες, Συμπτώματα, Αντιμετώπιση και Θεραπεία

Στοματίτιδα: Τι είναι, Αιτίες, Συμπτώματα, Αντιμετώπιση και Θεραπεία
Στοματίτιδα: Τι είναι, Αιτίες, Συμπτώματα, Αντιμετώπιση και Θεραπεία

Στοματίτιδα: Τι είναι, Αιτίες, Συμπτώματα, Αντιμετώπιση και Θεραπεία

Τι είναι η στοματίτιδα Στοματίτιδα: Τι είναι, Αιτίες, Συμπτώματα, Αντιμετώπιση και Θεραπεία

Η στοματίτιδα πρόκειται για φλεγμονή στην στοματική κοιλότητα που επηρεάζει τα χείλη, τη γλώσσα, τα μάγουλα εσωτερικά. Εμφανίζεται με πόνο, δημιουργία ελκών και αφθών.

Οι στοματίτιδες κατηγοριοποιούνται αναλόγως του μικροβίου που τις προκάλεσε και του τρόπου μετάδοσής του. Η πιο συχνή είναι αυτή που δημιουργείται από μύκητες. Ωστόσο μπορεί να οφείλεται σε έρπητα ή να είναι μια απλή αφθώδης στοματίτιδα που δεν μεταδίδεται.

Που οφείλεται η στοματίτιδα

Η μυκητιασική στοματίτιδα οφείλεται στο μύκητα candida albicans και είναι μεταδοτική. Επίσης, μπορεί να προκληθεί μετά από τη λήψη αντιβιοτικής αγωγής και τη χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών.

Για το λόγο αυτό συνιστάται το πολύ καλό ξέπλυμα του στόματος μετά τη λήψη εισπνεόμενων φαρμάκων. Η ερπητική στοματίτιδα οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα και είναι μεταδοτική. Μπορεί να μεταδοθεί και από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο.

Οι ενήλικες που πάσχουν από έρπητα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με παιδιά (φιλί, δερματική επαφή) διότι είναι πολύ εύκολο να τους το μεταδώσουν. Η αφθώδης στοματίτιδα είναι άγνωστης αιτιολογίας.

Πάντως τείνει να εμφανίζεται όταν κάποιος είναι αγχωμένος, ταλαιπωρημένος, ή λείπουν από τον οργανισμό του βασικές βιταμίνες, όπως η Β12 και το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος. Αυτή η στοματίτιδα δεν είναι μεταδοτική.

Δείτε: Βιταμίνη Β12 – Μην την ξεχνάτε
Τα οφέλη του φυλλικού/φολικού οξέως: Τροφές που το περιέχουν
και Σίδηρο και η απορρόφησή του!

Αιτίες Μυκητίασης στο Στόμα – Τι προκαλεί την Μυκητιασική Στοματίτιδα;

Η μυκητίαση του στόματος οφείλεται στην υπερβολική ανάπτυξη του μύκητα Candida albicans (ή και άλλων μη albicans στελεχών). Ο Candida Albicans βρίσκεται φυσιολογικά στο στόμα πολλών ανθρώπων αλλά δεν προκαλεί προβλήματα όσο ο πληθυσμός του βρίσκεται υπό έλεγχο μέσω του φυσιολογικού ανταγωνισμού με τους υπόλοιπους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο στόμα.

Οποιαδήποτε κατάσταση διαταράξει την φυσιολογική ισορροπία του οικοσυστήματος του στόματος μπορεί να αποτελέσει δυνητικά αιτία στοματίτιδας. Γενικά, αυτό μπορεί να συμβεί λόγω καταστάσεων που είτε επηρεάζουν τη λειτουργία του ανσοποιητικού συστήματος είτε επηρεάζουν άμεσα το περιβάλλον του στόματος.
Δείτε και Ο μύκητας Candida και η θεραπεία του

Αιτίες μυκητίασης λόγω ανοσοποιητικού συστήματος

Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης μολύνσεων όπως είναι και η στοματίτιδα, γιατί μειώνεται η ικανότητα του σώματος να αμύνεται σε προσβολές ιών, βακτηρίων ή μυκήτων.

Για αυτό το λόγο οι στοματίτιδες είναι συχνότερες σε μωρά και ηλικιωμένους. Ομάδες πληθυσμού που γενικά δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και είναι επιρρεπείς σε στοματίτιδες και γενικά μυκητιάσεις είναι:

  • Άτομα με κακή γενική υγεία 
  • Ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία 
  • Ασθενείς με AIDS 
  • Άτομα με υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό 
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή λόγω μεταμόσχευσης 

Οι μυκητιάσεις σε αυτούς τους ασθενείς μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις αν επεκταθούν στο λαιμό προκαλώντας δυσκολία στη διατροφή και αναπνευστικά προβλήματα αν προσβληθούν οι πνεύμονες.
Δείτε και Πρόβλημα με το ανοσοποιητικό; Σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν
Η ασθένεια ΔΕΝ προκαλείται από ιούς και βακτήρια,αλλά απο το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα!

Στοματίτιδα από αντιβιοτικά

Η παρατεταμένη λήψη αντιβιοτικών ευρέος φάσματος όπως και η χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών προκαλεί αλλαγές στην φυσιολογική χλωρίδα του στόματος. Τα αντιβιοτικά καταστέλλουν ορισμένους τύπους μικροβίων μειώνοντας τον πληθυσμό τους, δίνοντας όμως έτσι τη δυνατότητα σε άλλα μικρόβια να αναπτυχθούν περισσότερο καταλαμβάνοντας τη θέση τους.

Ένας από τους μικροοργανισμούς του στόματος που συχνά επωφελείται από τη δράση των αντιβιοτικών είναι ο μύκητας Candida Albicans που προκαλεί την μυκητιασική στοματίτιδα ή καντιντίαση.
Δείτε και ΠΡΟΣΟΧΗ: Δες τις επιπτώσεις των αντιβιοτικών στο σώμα σου

Στοματίτιδα από οδοντοστοιχίες

Όταν οι τεχνητές οδοντοστοιχίες δεν εφαρμόζουν σωστά στα ούλα είναι πιθανόν να οδηγήσουν στην εκδήλωση στοματίτιδας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που συνυπάρχει και πλημμελής καθαρισμός τους.

Συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή ερυθρών πλακών με βελούδινη υφή κάτω από τις τεχνητές οδοντοστοιχίες στην περιοχή της άνω οδοντοστοιχίας, την υπερώα και τα ούλα. Αυτός ο τύπος στοματίτιδας είναι γνωστός σαν ‘χρόνια ερυθηματώδης μυκητίαση’.

Άλλες αιτίες στοματίτιδας

Η κακή στοματική υγιεινή, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το άγχος, αλλά και ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την χημική ισορροπία του στόματος ευνοώντας τη ανάπτυξη μυκήτων σαν τον Candida Albicans σε βάρος άλλων μικροβίων του στόματος, και προκαλώντας μυκητιάσεις. Οι ασθενείς με διαβήτη έχουν υψηλή περιεκτικότητα γλυκόζης στο σάλιο που βοηθά την ανάπτυξη των μυκήτων.

Δείτε και Στοματική υγιεινή και συνολική υγεία.
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κόψουμε το κάπνισμα;
Οι τρομακτικές επιπτώσεις του αλκοόλ στο σώμα.
Ποιες σωματικές ασθένειες προκαλεί το άγχος;

Συμπτώματα της στοματίτιδας

Η μυκητιασική στοματίτιδα εμφανίζεται με λευκές κηλίδες που συνοδεύονται από λευκή επικάλυψη στη γλώσσα, στον ουρανίσκο και στην εσωτερική επιφάνεια του μάγουλου. Η εν λόγω στοματίτιδα δεν είναι επώδυνη. Αν η νόσος μεταδοθεί και στα γεννητικά όργανα του παιδιού παρατηρείται κνησμός, ερυθρότητα και έντονο σύγκαμα.

Η ερπητική στοματίτιδα εμφανίζεται με επώδυνες φουσκάλες στην περιοχή του στόματος εξωτερικά και εσωτερικά. Όταν σκάσουν δημιουργούν πληγή στην περιοχή και πολύ υψηλός πυρετός. Η αφθώδης στοματίτιδα παρουσιάζεται με μικρά έλκη, φουσκάλες, πυρετό, σιελόρροια και διόγκωση των αδένων. Δυσκολία στην κατάποση.

Στοματίτιδα – Μυκητίαση Στόματος – Θεραπεία

Η θεραπεία της μυκητίασης του στόματος μπορεί να γίνει με τη χρήση αντιμυκητιασικών φαρμάκων ή και με φυσικές εναλλακτικές θεραπείες, αφού παράλληλα αντιμετωπιστούν κατά το δυνατόν και οι τυχόν αιτιολογικοί παράγοντες που την προκάλεσαν.

Είναι απαραίτητο όμως να γίνει πρώτα σωστή διάγνωση της στοματίτιδας και της αιτιολογίας της από τον οδοντίατρο ή τον ειδικό στοματολόγο, βασιζόμενη στα συμπτώματα της στοματίτιδας και στο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς.

Θεραπεία Στοματίτιδας – Αντιμετώπιση Μυκητίασης του Στόματος

Με τη σωστή ιατρική αντιμετώπιση οι συνήθεις περιπτώσεις στοματίτιδας μυκητιασικής προέλευσης θεραπεύονται αποτελεσματικά σε περίπου 2 εβδομάδες. Οι μυκητιάσεις είναι γενικά δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν σε ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το πρώτο βήμα της θεραπείας για την αντιμετώπιση της στοματίτιδας είναι να σταματήσουμε την ανάπτυξη του μύκητα, χρησιμοποιώντας αντιμυκητιασικά φάρμακα που λαμβάνονται για 7 έως 14 ημέρες. Για ήπιες περιπτώσεις συνιστάται η τοπική χρήση νυστατίνης ή κλοτριμαζόλης. Για πιό σοβαρές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται επίσης η κετοκοναζόλη και η φλουκοναζόλη.

Ορισμένα φάρμακα για τις μυκητιάσεις μπορεί να προκαλέσουν βλάβη του ήπατος ή να αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα, για αυτό είναι απαραίτητο να λαμβάνονται μόνο μετά από την υπόδειξη ιατρού.

Για την πρόληψη τυχόν υποτροπής και επανεμφάνισης του προβλήματος πρέπει στη συνέχεια να εντοπιστούν και αν είναι δυνατόν να εξαλειφθούν τα αίτια που προκάλεσαν την εκδήλωση της στοματίτιδας.

Ο στόχος της θεραπείας της μυκητίασης δεν είναι σε καμμία περίπτωση η πλήρης εξάλειψη του μύκητα από τη στοματική κοιλότητα, αλλά η επαναφορά και διατήρηση του πληθυσμού του σε φυσιολογικά επίπεδα.

Φυσικές θεραπείες για αντιμετώπιση στοματίτιδας – Εναλλακτικές θεραπείες για την μυκητίαση του στόματος

Τα περισσότερα υγιή άτομα μπορούν να αντιμετωπίσουν μια ήπια μυκητίαση του στόματος χωρίς τη λήψη φαρμάκων, αλλά μέσω εναλλακτικών φυσικών θεραπειών:

Το γιαούρτι θεωρείται η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις μυκητιάσεις του στόματος. Το γιαούρτι δεν καταπολεμά τον μύκητα που προκαλεί το πρόβλημα, αλλά βοηθά να επανέλθει η χημική και μικροβιακή ισορροπία στο στόμα επιτυγχάνοντας έμμεσο έλεγχο του πληθυσμού του Candida Albicans.

Δεν μιλάμε για όλα τα γιαούρτια όμως, καθώς τα περισσότερα από αυτά που κυκλοφορούν είναι δήθεν επιδόρπια γιαουρτιού, αλλά μιλάμε για αυτά με την πέτσα, τα “ζωντανά”: Γιαούρτι 29 λόγοι για να το τρως

Το σκόρδο θεωρείται ότι έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Τρώγοντας ωμό σκόρδο ή παίρνοντας κάψουλες σκόρδου μπορούμε να ελέγξουμε μια στοματίτιδα.
Δείτε περισσότερα για το ευεργετικό σκόρδο: Σκόρδο, το πανάρχαιο θεραπευτικό βότανο!

Πρόληψη Στοματίτιδας – Μυκητίασης Στόματος

Για την πρόληψη της εμφάνισης μυκητιάσεων έχουν προταθεί τα κάτωθι:

  • Τρώτε άφθονο γιαούρτι ιδίως τις περιόδους που παίρνετε αντιβιοτικά. Η λήψη οξεόφιλων καψουλών βοηθά επίσης στη διατήρηση της ισορροπίας της χλωρίδας του στόματος 
  • Περιορίστε την κατανάλωση σακχάρων, αλκοόλ, και τροφών που περιέχουν ζύμες όπως το ψωμί και η μπύρα. 
  • Περιορίστε τη χρήση αντιβιοτικών. Χρησιμοποιείτε τα μόνο για το διάστημα που έχει υποδείξει ο ιατρός και στη σωστή δοσολογία. 
  • Μειώστε ή σταματείστε το κάπνισμα 
  • Διατηρείτε καλή στοματική υγιεινή 
  • Αν χρησιμοποιείτε τεχνητές οδοντοστοιχίες: Βγάζετε τις οδοντοστοιχίες για αρκετές ώρες και πλένετε τις σχολαστικά πριν τη χρήση 
  • Επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο 
  • Αν έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή είστε σε ανοσοκαταστολή μπορεί να χρειάζεται η τακτική προληπτική χρήση αντιμυκητιασικών σκευασμάτων. (“Τροφή”: Για να στηρίξουμε το αδύναμο ανοσοποιητικό, ούτε λόγος δηλαδή..)

www.dontiastoma.gr
blog.doctoranytime.gr Στοματίτιδα: Τι είναι, Αιτίες, Συμπτώματα, Αντιμετώπιση και Θεραπεία

~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Για όλα τα θέματα της στοματικής υγιεινής σας, μπορείτε να προσθέσετε στην ζωή σας την ΜΑΣΤΙΧΑ της Χίου, με απίθανα και εκπληκτικά αποτελέσματα σε ολόκληρο το στόμα και την υγιεινή του

Συγκεκριμένα, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η ευεργετική δράση της Μαστίχας και η συμβολή της στη στοματική υγιεινή, η σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση της, και το γεγονός ότι αποτελεί φυσικό αντιοξειδωτικό. 

Επίσης έχει αποδειχθεί πως η προσθήκη ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ σε οδοντόκρεμες, διαλύματα πλύσης και αποσμητικά στόματος οδηγεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των ιστών μεταξύ των δοντιών και των ούλων, δρώντας έτσι ενάντια στο σχηματισμό πλάκας και άλλων περιοδοντικών παθήσεων.

Για ορισμένες ασθένειες (ουλίτιδα-περιοδοντίτιδα), θα θα είναι χρήσιμο να την συνδυάσουμε με ΠΡΟΠΟΛΗ ή και με συγκεκριμένο ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ. (Δεν αφορά απλή κατάποση των μαστίχα-πρόπολη, χρειάζεται συγκεκριμένη διαδικασία).

Τέλος δυναμώνουμε και διατηρούμε ισχυρό το ανοσοποιητικό μας με ΠΡΩΤΟΓΑΛΑ (κάψουλα)!

Διατίθενται από την ιστοσελίδα μας,

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ !

Διαβάστε ακόμη: Μύρρο: Δραστικότατο βότανο για τα περισσότερα στοματικά προβλήματα 

Διώξτε άφθες, έρπη και πληγές από το στόμα σας! 

Λευκοπλακία: Προκαρκινική βλάβη στο στόμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια