MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάΓλουταμινικό Νάτριο: Πώς να καταλάβεις αν υπάρχει η νευροτοξίνη MSG στο φαγητό...

Γλουταμινικό Νάτριο: Πώς να καταλάβεις αν υπάρχει η νευροτοξίνη MSG στο φαγητό σου

Γλουταμινικό Νάτριο: Πώς να καταλάβεις αν υπάρχει η νευροτοξίνη MSG στο φαγητό σου
Γλουταμινικό Νάτριο: Πώς να καταλάβεις αν υπάρχει η νευροτοξίνη MSG στο φαγητό σου

Γλουταμινικό Νάτριο: Πώς να καταλάβεις αν υπάρχει η νευροτοξίνη MSG στο φαγητό σου

Το MSG (monosodium glutamate / γλουταμινικό μονονάτριο) είναι ένα χημικό πρόσθετο που χρησιμοποιείται στα προπαρασκευασμένα φαγητά, ιδιαίτερα στην κινεζική κουζίνα, στα κονσερβοποιημένα λαχανικά, στις σούπες και στα επεξεργασμένα κρέατα.

Επίσης, βρίσκεται στα κράκερ και τα πατατάκια με γεύση τυρί, στα νούντλς, στα ντρέσινγκ για σαλάτες, στα διάφορα ντιπ κλπ. Το ίδιο βελτιώνει τη γεύση, με αποτέλεσμα να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες από τις τροφές και να δημιουργούνται θέματα παχυσαρκίας.

Καταναλώνοντας περισσότερα από 3 γραμμάρια MSG την ημέρα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ναυτίες, πονοκεφάλους, αρρυθμίες, κνησμό στο δέρμα, υπερβολική δίψα, υπνηλία και άλλα.

Ο άγνωστος αυτός και σιωπηλός δολοφόνος είναι χειρότερος για την υγεία σου από ό,τι το αλκοόλ, η νικοτίνη και πολλές άλλες ουσίες.

Τι είναι ακριβώς το MSG;

Η εφεύρεσή του έγινε το 1908, από τον Ιάπωνα Κικουνάε Ικέντα, που ανακάλυψε στα φύκια έναν φυσικό ενισχυτή γεύσης.

Χρησιμοποιώντας μία μικρή ποσότητα από αυτή την ουσία, ο ίδιος δημιούργησε τεχνητά το πρόσθετο MSG και στη συνέχεια ίδρυσε την εταιρεία Ajinomoto, η οποία σήμερα είναι ο μεγαλύτερος παρασκευαστής MSG στον κόσμο και, όσο και αν φαίνεται περίεργο, και σημαντικός κατασκευαστής φαρμάκων.

Καθόλου περίεργο για όσους γνωρίζουν πως πολλές φαρμακευτικές έχουν ιδιαίτερα… χημικό παρελθόν: Άνοδος-Πτώση και Ανάσταση της I.G. Farben. Μέρος 1ο 

Αυτό το συστατικό διαδόθηκε ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο στρατός των ΗΠΑ συνειδητοποίησε ότι τα ιαπωνικά φαγητά ήταν πολύ πιο γευστικά από τα αμερικάνικα λόγω του MSG.

Σε ό,τι αφορά τη χημική του σύσταση, το MSG είναι περίπου 78% γλουταμινικό οξύ, 21% νάτριο και έως 1% άλλες προσμείξεις.

Λανθασμένη αντίληψη αποτελεί ότι το MSG είναι αρωματικό ή μαλακώνει το κρέας. Στην πραγματικότητα, το MSG έχει ήπια πικρή γεύση και όταν το καταναλώνεις, νομίζεις ότι το φαγητό που τρως έχει περισσότερη πρωτεΐνη και είναι πιο νόστιμο.

Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην ικανότητά του να μπερδεύει του γευστικούς κάλυκες, χρησιμοποιώντας την ελάχιστα γνωστή πέμπτη γεύση, την ουμάμι (η ουμάμι είναι η γεύση του γλουταμινικού, η οποία δίνει την αίσθηση του πικάντικου σε πολλά ιαπωνικά τρόφιμα, στο μπέικον, καθώς επίσης και στα τρόφιμα που περιέχουν MSG).

Το 1959, ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χαρακτήρισε το MSG ως «γενικά ασφαλή ουσία- GRAS», θέση στην οποία παρέμεινε για 10 χρόνια, μέχρι που εισήλθε στην ιατρική βιβλιογραφία το «Σύνδρομο των Κινέζικων Εστιατορίων», όπου αναφέρονται πολλές παρενέργειες μετά την κατανάλωση MSG, όπως μούδιασμα και καρδιακές αρρυθμίες.

Μουδιάσματα! 5 νευροτοξίνες που περιέχονται σε κοινά τρόφιμα
Καρδιακή αρρυθμία: Τι είναι, επικινδυνότητα, πρόληψη και αντιμετώπιση 

Σήμερα, αυτό το σύνδρομο έχει μετονομαστεί σε «Σύμπλεγμα Συμπτωμάτων MSG», με τον FDA να το χαρακτηρίζει ως «βραχυπρόθεσμη αντίδραση» στο MSG. Με λίγα λόγια, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθούν οι παρενέργειές του.

Γιατί το MSG είναι τόσο επικίνδυνο:

Μία από τις καλύτερες επισκοπήσεις των πραγματικών κινδύνων του MSG προέρχεται από τον δρα Russell Blaylock, πιστοποιημένο νευροχειρουργό και συγγραφέα του βιβλίου «Διεγερτικές νευροτοξίνες: Η γεύση που σκοτώνει».

Σε αυτήν, ο ίδιος εξηγεί ότι το MSG ανήκει στις παραπάνω τοξίνες, πράγμα που σημαίνει ότι υπερδιεγείρει τη λειτουργία των κυττάρων σε σημείο βλάβης (ακόμη και θανάτου), προκαλεί εγκεφαλική βλάβη σε διαφορετικά επίπεδα και ενδεχομένως συνδέεται ακόμη και με την ενεργοποίηση ή επιδείνωση μαθησιακών δυσκολιών, του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον και της νόσου του Λου Γκέριγκ.

Επίσης, μέρος του προβλήματος είναι και το ότι το ελεύθερο γλουταμινικό οξύ είναι ο νευροδιαβιβαστής που ο εγκέφαλος, το νευρικό σύστημα, τα μάτια, το πάγκρεας και άλλα όργανα χρησιμοποιούν για την έναρξη ορισμένων διαδικασιών στο σώμα.

Νευροτοξικότητα: Πώς να προστατεύσουμε νευρικό σύστημα και εγκέφαλο 

Ακόμη και ο FDA δηλώνει ότι «μελέτες έχουν δείξει ότι το σώμα χρησιμοποιεί το αμινοξύ γλουταμινικό ως νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, όπου υπάρχουν ιστοί που διαθέτουν υποδοχείς για αυτό.

Η ανώμαλη λειτουργία των υποδοχέων του γλουταμινικού έχει συνδεθεί με ορισμένες νευρολογικές ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η χορεία του Χάντινγκτον. Ενέσεις γλουταμινικού σε πειραματόζωα έχουν οδηγήσει σε βλάβη των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου τους».

Αν και ο FDA συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η κατανάλωση MSG στα τρόφιμα δεν προκαλεί τα παραπάνω, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν το αντίθετο.

Σύμφωνα με τον δρα Blaylock, πολλοί υποδοχείς γλουταμινικού έχουν βρεθεί τόσο στο εσωτερικό ηλεκτρικό σύστημα αγωγιμότητας της καρδιάς όσο και στον ίδιο τον μυ της καρδιάς. Αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο για την καρδιά και μπορεί να εξηγήσει ακόμη και τους αιφνίδιους θανάτους –σε ορισμένες περιπτώσεις– νέων αθλητών.

Συγκεκριμένα ο ίδιος αναφέρει ότι η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων με διεγερτικές νευροτοξίνες όπως το MSG, η υδρολυμένη πρωτεΐνη σόγιας, η απομονωμένη πρωτεΐνη, τα φυσικά αρωματικά, τα καζεϊνικά άλατα του νατρίου και το ασπαρτικό από την ασπαρτάμη, ενεργοποιούν τους υποδοχείς του γλουταμινικού, προκαλώντας καρδιακές αρρυθμίες.

Όταν οι αποθήκες μαγνησίου είναι άδειες, όπως παρατηρείται σε αθλητές, οι υποδοχείς γλουταμινικού είναι τόσο ευαίσθητοι, ώστε ακόμη και χαμηλά επίπεδα αυτών των νευροτοξινών μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές αρρυθμίες και θάνατο.

Πολλές άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν επίσης συνδεθεί με την τακτική κατανάλωση MSG, όπως:

παχυσαρκία 
– βλάβη στους οφθαλμούς
πονοκέφαλοι
κόπωση και αποπροσανατολισμός
κατάθλιψη

Ακόμη και ο FDA παραδέχεται ότι «βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις» γνωστές και ως «Σύμπλεγμα Συμπτωμάτων MSG» μπορούν να εμφανιστούν σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή σε εκείνες που έχουν καταναλώσει «μεγάλες ποσότητες» MSG ή όσους έχουν άσθμα.

Σύμφωνα με τον FDA, το «Σύμπλεγμα Συμπτωμάτων MSG» μπορεί να περιλαμβάνει τις ακόλουθες παρενέργειες:

μούδιασμα 
– αίσθημα καύσου 
– τσούξιμο 
– πίεση προσώπου ή σφίξιμο 
πόνος στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή 
πονοκέφαλος 
– ναυτία 
ταχυκαρδία 
υπνηλία 
– αδυναμία

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πόσοι άνθρωποι μπορεί να είναι «ευαίσθητοι» στο MSG, αλλά πρώιμες μελέτες από τη δεκαετία του 1970 είχαν ήδη δείξει ότι το 25-30% του πληθυσμού των ΗΠΑ ήταν δυσανεκτικοί στο MSG – στα επίπεδα που είχαν βρεθεί τότε στα τρόφιμα.

Δεδομένου ότι η χρήση του MSG έχει επεκταθεί δραματικά έκτοτε, θεωρείται ότι μέχρι και το 40% του πληθυσμού μπορεί να εμφανίσει τα παραπάνω συμπτώματα σε περιπτώσεις υπερκατανάλωσής του.

Πώς να βγάλεις το MSG από τη διατροφή σου

Σε γενικές γραμμές, εάν ένα τρόφιμο έχει υποστεί επεξεργασία, μπορείς να θεωρήσεις σε μεγάλο ποσοστό ότι περιέχει MSG (ή ένα από τα ψευδοσυστατικά του). Έτσι, αν επιλέγεις ακατέργαστα τρόφιμα, το πιθανότερο είναι η διατροφή σου να έχει «γλιτώσει» από το MSG.

Το άλλο μέρος όπου θα πρέπει να προσέξεις, είναι τα εστιατόρια. Μπορείς να ρωτήσεις τον σεφ ποια φαγητά από το μενού δεν περιέχουν MSG, καθώς επίσης να ζητήσεις να μην προστεθεί το MSG στο γεύμα σου.

Πώς θα διαπιστώσεις αν υπάρχει MSG στο φαγητό σου;

Σε καμία περίπτωση δεν θα δεις το MSG να αναγράφεται στην ετικέτα τροφίμων. Γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα ονόματα των συστατικών που υπονοούν το γλουταμινικό μονονάτριο

Κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο, μιας και ο FDA υποχρεώνει τις εταιρείες να αναγράφουν το MSG αλλά όχι και εκείνες τις ουσίες που περιέχουν γλουταμινικό οξύ, ακόμα κι αν αυτό είναι το κύριο συστατικό του MSG.

Υπάρχουν πάνω από 40 χαρακτηρισμένα συστατικά που περιέχουν γλουταμινικό οξύ, καθώς και άλλα πολλά τρόφιμα που η συγκεκριμένη ουσία σχηματίζεται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους και πάλι δεν χρειάζεται να αναγράφεται στην ετικέτα.

Παραπλανήσεις και ψέματα στις ετικέτες τροφίμων~Μάθε να τα ξεχωρίζεις 

Για να είσαι απόλυτα ασφαλής, θα πρέπει επίσης να γνωρίζεις ποια συστατικά στα συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν πάντα MSG:

– άλατα καζεϊνικού νατρίου 
– ασβέστιο καζεϊνικών αλάτων 
– αυτολυμένη ζύμη 
– γλουταμικό οξύ 
– γλουταμινικό κάλιο 
– γλουταμινικό νάτριο 
– γλουταμινικό οξύ 
– εκχύλισμα ζύμης 
– ζελατίνη 
– μαγιά 
– πρωτεΐνη σόγιας
– υδρολυμένη πρωτεΐνη

MSG: Το αργό δηλητήριο σε συνηθισμένες τροφές που δεν φανταζόμαστε 

Αυτά τα συστατικά περιέχουν ή παράγουν κατά την επεξεργασία τους MSG:

– άμυλο καλαμποκιού 
– απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας 
– βύνη κριθαριού 
– γάλα σε σκόνη 
– γεύση βύνης 
– εκχύλισμα βύνης 
– ενισχυτικά γεύσης & αρωματικές ουσίες 
– ζωμός 
– ζωμός κρέατος 
καραγενάνη 
– καρυκεύματα 
– κιτρικό οξύ 
– μαλτοδεξτρίνη
– πηκτίνη 
– πρωτεάση
– πρωτεΐνη σόγιας
– σάλτσα σόγιας
– φυσικό άρωμα βοδινού
– φυσικό άρωμα κοτόπουλου
– φυσικό άρωμα χοιρινού
– οτιδήποτε υπερβολικά παστεριωμένο
– οτιδήποτε με εμπλουτισμένη πρωτεΐνη.

Έτσι, αν τρως επεξεργασμένα τρόφιμα, θυμήσου να ψάχνεις στην ετικέτα για τις κρυμμένες ουσίες που υποδηλώνουν την παρουσία MSG.

Διάβασε τις ετικέτες: Μάθε να ξεχωρίζεις τα τρόφιμα με χημικά 

Ζωή χωρίς MSG

Η απόφαση να ακολουθείς μία διατροφή χωρίς MSG είναι μια σοφή επιλογή σχεδόν για όλους. Σίγουρα χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να μαγειρεύεις στο σπίτι, χρησιμοποιώντας φρέσκα υλικά. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο για να γνωρίζεις ότι το φαγητό σου είναι καθαρό και απαλλαγμένο από τοξικά πρόσθετα.

Πηγή: www.holisticlife.gr Γλουταμινικό Νάτριο: Πώς να καταλάβεις αν υπάρχει η νευροτοξίνη MSG στο φαγητό σου
Απόσπασμα από το βιβλίο της Άννας – Μαρίας Παπίρη: «Η δίαιτα… αλλιώς! Χάσε βάρος με ελληνική διατροφή» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ. 

~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Δεν μπορούμε να παίρνουμε αψήφιστα πλέον τα μύρια χημικά που χρησιμοποιούνται ΠΑΝΤΟΎ γύρω μας, καθώς όλα μαζί λειτουργούν ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΙΚΆ! Ανεξαρτήτου εγκρίσεων, η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο: Βλαβερή η έκθεση σε τοξικές ουσίες, έστω και αν αυτές βρίσκονται σε επιτρεπόμενα όρια 

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να προστατευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο;

Πρώτον και κύριον απομακρύνουμε όσο είναι δυνατόν τα προϊόντα που μπορούν να βλάψουν την υγιεία μας. Στην συνέχεια αποτοξινώνουμε τακτικά τον οργανισμό μας, αλλά με ασφαλή μέσα, όπως: 

Διατίθενται από την ιστοσελίδα, ως συμπληρώματα διατροφής για ισχυρή δραστικότητα και αποτελεσματικότητα. Συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του πεπτικού (με, πολύ σημαντικό, ταυτόχρονη ανανέωση της εντερικής χλωρίδας), αλλά και ολόκληρου του οργανισμού! 

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ !

Δείτε ακόμη: Πρόσθετα τροφίμων~Προκαλούν ανοσολογικές αντιδράσεις δυνητικά απειλητικές για τη ζωή

Όξινο γλουταμινικό νάτριο: η μάστιγα της σύγχρονης διατροφής 

Πρόσθετο MSG: Εθίζει, οδηγεί σε βουλιμία, μειώνει μεταβολισμό & καύσεις 

Γιατί οι επεξεργασμένες τροφές διαταράσσουν την υγεία

Τί δεν πάει καλά με το σύστημα της διατροφής μας; 

Χημικά PFAS: Οι πιο απειλητικές ουσίες που έχουν επινοηθεί ποτέ 

Ξενοοιστρογόνα: Πρόσθετα τροφίμων δρουν σαν επικίνδυνες ορμόνες

Αρωματικές ύλες: Η ΑΠΆΤΗ των δηλώσεων «φρέσκο» ή «φυσικό» τρόφιμο 

Foodwatch: 1 στα 8 τρόφιμα του σουπερμάρκετ έχει αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτών ελαίων 

Πως να σταματήσουμε την ελίτ του παγκόσμιου διατροφικού ελέγχου

και όπου ακούτε χωρίς συντηρητικά, κρατήστε μικρό καλάθι (μόνο ό,τι αναγράφεται στα μικρά γράμματα έχει αξία): Η πλάνη της δήλωσης ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια