MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάΠρόσθετα τροφίμων~Προκαλούν ανοσολογικές αντιδράσεις δυνητικά απειλητικές για τη ζωή

Πρόσθετα τροφίμων~Προκαλούν ανοσολογικές αντιδράσεις δυνητικά απειλητικές για τη ζωή

Πρόσθετα τροφίμων~Προκαλούν ανοσολογικές αντιδράσεις δυνητικά απειλητικές για τη ζωή
Image by Alexas_Fotos from Pixabay Πρόσθετα τροφίμων~Προκαλούν ανοσολογικές αντιδράσεις δυνητικά απειλητικές για τη ζωή

Πρόσθετα τροφίμων~Προκαλούν ανοσολογικές αντιδράσεις δυνητικά απειλητικές για τη ζωή

Αν και τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι λιγοστά, γνωρίζουμε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός αλλεργιών από τα πρόσθετα τροφίμων. Δεν είναι απλή δυσανεξία και μπορεί να προκαλέσει ανοσολογικές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να είναι απειλητικές για τη ζωή. 

Η αλλεργία στα πρόσθετα τροφίμων είναι ένα πρόβλημα που συχνά περνά απαρατήρητο επειδή οι άνθρωποι μπορούν να το συγχέουν με τη δυσανεξία στα τρόφιμα. Πρόκειται για διαφορετικά φαινόμενα, παρόλο που και τα δύο έχουν κοινή προέλευση και παρόμοια συμπτώματα.

Τροφική δυσανεξία: Πώς αντιδρά ο οργανισμός 

Όταν πρόκειται για δυσανεξία στα τρόφιμα, το πεπτικό σύστημα γίνεται ευαίσθητο επειδή το άτομο δυσκολεύεται να αφομοιώσει σωστά ένα τρόφιμο ή ένα πρόσθετο τροφίμων. Όσον αφορά τις αλλεργίες στα πρόσθετα τροφίμων και γενικά στα τρόφιμα, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά δυσανάλογα σε αυτά.

Αυτό μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι απειλητικό για τη ζωή.

Ο πληθυσμός, γενικά, δίνει μεγαλύτερη προσοχή στις δυσανεξίες στα τρόφιμα ή στις τροφικές αλλεργίες παρά στις αλλεργίες στα πρόσθετα τροφίμων. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τελευταία υπάρχουν στα περισσότερα μεταποιημένα τρόφιμα και εκείνοι που τα καταναλώνουν αγνοούν τις επιβλαβείς συνέπειές τους.

Πως γίνεται κάποιος αλλεργικός; 

Πρόσθετα τροφίμων

Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία τους. Διαφοροποιούνται ως προς τη γεύση, την υφή, το χρώμα, το άρωμα ή τη διάρκεια ζωής. Οι κατασκευαστές προσθέτουν αυτές τις ουσίες με την έγκριση του FDA ή άλλων υγειονομικών αρχών και συνήθως τις αναγράφουν στην ετικέτα του προϊόντος.

Η αλλεργία στα πρόσθετα τροφίμων εμφανίζεται όταν το σώμα τα αναγνωρίζει ως δυνητικά επικίνδυνα. Έτσι, δημιουργεί μια ανοσολογική αντίδραση για να επιτεθεί στην ουσία με συμπτώματα που μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως εξαιρετικά σοβαρά.

Παραπλανήσεις και ψέματα στις ετικέτες τροφίμων~Μάθε να τα ξεχωρίζεις 

Συμπτώματα αλλεργιών στα πρόσθετα τροφίμων

Οι αλλεργίες στα πρόσθετα τροφίμων συνήθως έχουν συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα ή στο δέρμα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις οδηγούν σε μια σοβαρή αντίδραση γνωστή ως αναφυλαξία.

Τα συμπτώματα αλλεργίας στα πρόσθετα τροφίμων μπορεί να ποικίλλουν. Ωστόσο, τα πιο συχνά είναι αυτά αναπνευστικής φύσης, ειδικά άσθμα και ρινίτιδα καθώς και δερματικά προβλήματα. Εμφανίζονται κυρίως ως κνίδωση και με άλλες μορφές δερματίτιδας.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα συμπτώματα μπορούν επίσης να εξελιχθούν για να προκαλέσουν μια σοβαρή αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία, η οποία είναι απειλητική για τη ζωή. Αυτό συμβαίνει γρήγορα και βίαια και οφείλεται στη μαζική απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων ουσιών. Επιπλέον, περιορίζει τους αεραγωγούς και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Επί του παρόντος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μεταξύ 5 και 10% των περιπτώσεων χρόνιας κνίδωσης οφείλονται σε αλλεργίες στα πρόσθετα τροφίμων. Ωστόσο, ο αριθμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν επί του παρόντος αρκετοί περιορισμοί στη διάγνωση αυτού του προβλήματος. Όμως, γενικά, η δυσανεξία σε ορισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ένα ύποπτο σήμα που πρέπει να επανεξετάσει ένας αλλεργιολόγος.

Κνησμός: 10 αιτίες επίμονης φαγούρας 

Ο πιθανός κίνδυνος ορισμένων προσθέτων τροφίμων

Όλα τα πρόσθετα τροφίμων μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά μερικά από αυτά είναι πιο επικίνδυνα. Αυτά είναι:

Αντιοξειδωτικά. Οι γιατροί αναφέρουν περιπτώσεις κνίδωσης και ατοπικής δερματίτιδας λόγω της κατάποσης τροφίμων με βιομηχανικά αντιοξειδωτικά. Σε μερικές περιπτώσεις, παράγουν βρογχόσπασμο.

Διοξείδιο του θείου και θειώδη άλατα. Το τελευταίο μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά συμπτώματα όπως ρινίτιδα ή επιδείνωση των ασθματικών. Θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε δερματίτιδα, κνίδωση και πεπτικά προβλήματα.

Νιτρικά και νιτρώδη. Αυτά μπορεί να επιδεινώσουν την ατοπική δερματίτιδα και να οδηγήσουν σε περιπτώσεις με σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Νιτρικά και τρόφιμα: Πόσο κινδυνεύουμε και πως να προστατευτούμε 

Βενζοϊκό οξύ και βενζοϊκά. Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα πρόσθετα στις αλλεργικές αντιδράσεις. Αυξάνουν την ατοπική δερματίτιδα και το άσθμα, τον πονοκέφαλο, την ημικρανία, τις δυσκολίες συγκέντρωσης και την υπερκινητικότητα.

Ε 212 (βενζοϊκό κάλιο): νευρολογικές διαταραχές, άσθμα, ερύθημα.
Ε 211 (βενζοϊκό νάτριο): άσθμα, ερύθημα, υπερ-κινητικότητα, ύποπτο για νευροτοξικές βλάβες.

Ένα κοινό συντηρητικό τροφίμων που εμποδίζει την ανάπτυξη μούχλας και ζυμομυκήτων. Όταν συνδυάζεται με τις βιταμίνες C και Ε, παράγει το καρκινογόνο βενζόλιο. Το βενζοϊκό νάτριο στερεί από τα μιτοχόνδρια του οργανισμού μας το οξυγόνο. Έχει επίσης συνδεθεί με την υπερκινητικότητα στα παιδιά.

Για περισσότερα: Συντηρητικό-Αυξάνει το χρόνο ζωής προϊόντων αλλά μειώνει το δικό μας 

Μεθυλοκυτταρίνη. Αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συνέπειες του γαστρεντερικού.

Το όξινο γλουταμινικό νάτριο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

και όχι μόνον Όξινο γλουταμινικό νάτριο: η μάστιγα της σύγχρονης διατροφής 

Βαφές. Μπορούν να προκαλέσουν ήπιες, μέτριες ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Τεχνητές χρωστικές: Βλάπτουν σοβαρά την υγεία~Τι μπορούμε να κάνουμε 

Θεραπείες

Για τον έλεγχο των αλλεργιών στα πρόσθετα τροφίμων πρέπει να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που τα περιέχουν. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε φρέσκα, φυσικά τρόφιμα χωρίς φυτοφάρμακα.

Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τέτοιου είδους αλλεργίες με εξαίρεση την εξάλειψή τους από τη διατροφή σας. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να είναι κάπως δύσκολο, καθώς υπάρχουν πολλά τρόφιμα με πρόσθετα στην αγορά.

Πως η βιομηχανία τροφίμων μας εθίζει στις επεξεργασμένες-ανθυγιεινές τροφές 

Είναι πιο δύσκολο λόγω του ότι τα πρόσθετα δεν αναφέρονται πάντα με βάση το όνομα αλλά από έναν αριθμό αναφοράς. Είναι σημαντικό να ερευνήσετε το όνομα των συστατικών που αντιστοιχούν σε έναν αριθμό ή κωδικό που αναφέρεται σε μια ετικέτα τροφίμων. Το καλύτερο μέτρο, λοιπόν, είναι να αποφύγετε τα συσκευασμένα μεταποιημένα τρόφιμα, ειδικά εκείνα βιομηχανικής προέλευσης.

Διάβασε τις ετικέτες. Μάθε να ξεχωρίζεις τα τρόφιμα με χημικά 

Όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι ένα βιομηχανικό φαγητό, τόσο λιγότερα πρόσθετα θα περιέχει. Η καλύτερη διατροφή είναι αυτή που τρώτε μόνο φρέσκα και φυσικά συστατικά. Εκτός από αυτό, πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση τροφής στην οποία οι θρεπτικές πληροφορίες είναι αμφιλεγόμενες. Σας συνιστούμε απλώς να αποφύγετε να τα δοκιμάσετε σε τέτοιες περιπτώσεις.

Επεξεργασμένες τροφές: 9 λόγοι απομάκρυνσης από την διατροφή σας 

Πηγή: meygeia.gr Πρόσθετα τροφίμων~Προκαλούν ανοσολογικές αντιδράσεις δυνητικά απειλητικές για τη ζωή

~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Σε κάθε περίπτωση, εμείς φροντίζουμε να απομακρύνουμε όσο μπορούμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα από την διατροφή μας και στη συνέχεια, να βοηθάμε τουλάχιστον το αποτοξινωτικό έργο του οργανισμού μας, αλλά με ασφαλή μέσα όπως ΦΥΣΙΚΆ συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται από την ιστοσελίδα μας:

– Χρήσιμο, επίσης, μπορεί να μας φανεί το ΜΑΚΑ-MACA η περουβιανή ρίζα η οποία συμβάλλει σημαντικά στην εξισορρόπηση των ορμονών μας καθώς όλα αυτά τα χημικά διαταράσσουν το ενδοκρινικό και νευρικό μας σύστημα!

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Δεν υπάρχει φθηνό και ακριβό φαγητό~Υπάρχουν τρόφιμα και σκουπίδια 

Διαβάστε ακόμη: Ξενοοιστρογόνα: Πρόσθετα τροφίμων δρουν σαν επικίνδυνες ορμόνες  

Τα πρόσθετα των τροφίμων επιβαρύνουν την ινομυαλγία 

Οι 6 πιο επικίνδυνες τοξίνες στα επεξεργασμένα τρόφιμα 

Ε171-Διοξείδιο του τιτανίου: Ένα ακόμη επικίνδυνο πρόσθετο 

Αρωματικές ύλες: Η ΑΠΆΤΗ των δηλώσεων «φρέσκο» ή «φυσικό» τρόφιμο  

Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Δεν είναι αυτό που νομίζουμε  

4 συστατικά στα επεξεργασμένα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλο 

Συντηρητικό Καραγενάνη και σύνδεση με καρκίνο~Που βρίσκεται, πως την αποφεύγουμε 

Συντηρητικά-Πρόσθετα τροφίμων: Μία ωρολογιακή βόμβα στο πιάτο μας  

Με ποιά προβλήματα υγείας συνδέεται η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων  

Τρώμε τουλάχιστον πέντε κιλά συντηρητικά τον χρόνο

Εν τέλει Τι τρώμε; Πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ αποκαλύπτει ένα διαχρονικό έγκλημα 

Βιβλιογραφία

  • Toche, P. (2004). Alergia a alimentos y aditivos. Revista Médica Clínica las Condes, 15(3).
  • Metcalfe, D. D., Sampson, H. A., & Simon, R. A. (2009). Food Allergy: Adverse Reactions to Foods and Food Additives. Food Allergy: Adverse Reactions to Foods and Food Additives (pp. 1–613). Blackwell Publishing Ltd. https://doi.org/10.1002/9781444300062
  • Gultekin, F., & Doguc, D. K. (2013). Allergic and immunologic reactions to food additives. Clinical Reviews in Allergy and Immunology, 45(1), 6–29. https://doi.org/10.1007/s12016-012-8300-8
  • Wilson, B. G., & Bahna, S. L. (2005). Adverse reactions to food additives. Annals of Allergy, Asthma and Immunology. American College of Allergy, Asthma and Immunology. https://doi.org/10.1016/S1081-1206(10)61010-1
  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Food allergies: Anaphylactic reactions (anaphylaxis) 2017 Aug 24. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK453101/


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια