MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒιταμίνεςB12: Η βιταμίνη του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου

B12: Η βιταμίνη του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου

B12: Η βιταμίνη του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου
Image by Дарья Яковлева from Pixabay B12: Η βιταμίνη του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου

B12: Η βιταμίνη του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου

Η βιταμίνη Β12 αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς συμμετέχει σε πλήθος βασικών βιολογικών διεργασιών.

Ο κυριότερος ρόλος της εντοπίζεται στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου και στη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ εμπλέκεται και στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των λιπαρών οξέων.

Οι διαιτητικές πηγές της περιλαμβάνουν αποκλειστικά τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η μειωμένη της πρόσληψη οδηγεί στην ανάπτυξη αναιμίας.

Είδη αναιμίας: Αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία 

Ποιοι μπορεί να εμφανίσουν έλλειψη;

Πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι τα παιδιά, οι αθλητές, άτομα με ιστορικό αναιμίας λόγω έλλειψης Β12, οι έγκυοι και οι γυναίκες σε γαλουχία. Επίσης οι ηλικιωμένοι μπορεί να εμφανίσουν έλλειψη. Βασικότερη αιτία είναι η μειωμένη απορρόφησή της από το γαστρεντερικό σωλήνα των ηλικιωμένων ατόμων.

Επιπλέον, είναι πιθανό να καταναλώνουν λιγότερο συχνά πλούσιες πηγές βιταμίνης Β12, εξαιτίας προβλημάτων μάσησης, αλλοίωσης της γεύσης ή του υψηλότερου κόστους αυτών. Έτσι, η πιθανότητα εμφάνισης ανεπάρκειας ή έλλειψης αυξάνεται στην τρίτη ηλικία.

Πάνω από 80% του πληθυσμού δεν μασάει καλά την τροφή του! Δείτε τις συνέπειες 

Επίσης, άτομα τα οποία δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα για μεγάλα χρονικά διαστήματα όπως οι φυτοφάγοι ή όσοι νηστεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα στο έτος διατρέχουν κίνδυνο για εμφάνιση έλλειψης σε βιταμίνη Β12.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από μια μελέτη ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, όπου φάνηκε ότι οι φυτοφάγοι και τα άτομα τρίτης ηλικίας είναι αυτά που βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας της βιταμίνης B12.

Η αιτία σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ανίκανο στο να χρησιμοποιεί τη φυτικής προέλευσης βιταμίνη Β12, με αποτέλεσμα οι φυτοφάγοι να βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν ανεπάρκεια αυτής

Πότε η χορτοφαγία είναι επικίνδυνη για την υγεία 

Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, η βιταμίνη Β12 είναι μια βιταμίνη που απαιτεί για την απορρόφησή της την παρουσία υδροχλωρικού οξέος και ενός ενδογενούς παράγοντα που παράγεται από το στομάχι. Τα άτομα τρίτης ηλικίας αντιμετωπίζουν συχνά γαστρεντερικά προβλήματα και εκκρίνουν ανεπαρκείς ποσότητες υδροχλωρικού οξέος και ενδογενούς παράγοντα με αποτέλεσμα η απορρόφηση της βιταμίνης να είναι ανεπαρκής.

Είναι λοιπόν απαραίτητο σε αυτά τα άτομα αλλά και σε όσους επιλέγουν να νηστέψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, να συστήνουμε τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές Β12

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως όσοι παίρνουν αντιόξινα, έχουν προβλήματα με την παραγωγή Β12, Προσοχή στα αντιόξινα έχουν σοβαρές παρενέργειες 

Πλούσια πηγή τα θαλασσινά

Ίσως η καλύτερη νηστίσιμη πηγή είναι τα θαλασσινά, που δεν θα πρέπει να λείπουν από το νηστίσιμο διαιτολόγιο. Για πολλούς το υψηλό κόστος τους λειτουργεί αποτρεπτικά, ωστόσο μια καλή επιλογή είναι και τα κατεψυγμένα θαλασσινά, που δεν υπολείπονται σε βιταμίνη Β12.

Εντάξτε λοιπόν δύο με τρεις φορές την εβδομάδα τρόφιμα όπως οι γαρίδες, το χταπόδι, τα μύδια, οι σουπιές, το καλαμάρι. Φτιάξτε σαλάτες με θαλασσινά ή συνδυάστε τα με ρύζι, με μακαρόνια, με κοφτό μακαρονάκι. Επιλέξτε μαγειρευτά φαγητά όπως οι σουπιές με σπανάκι.

Ακόμη, θα τη βρούμε σε εμπλουτισμένα δημητριακά και χυμούς, καθώς και στη μαγιά της μπίρας και στη διατροφική μαγιά. Επίσης παιδικά γάλατα ή εμπλουτισμένα φυτικά υποκατάστατα γάλατα μπορεί να αποτελέσουν μια επιλογή.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πάντα οι ενδεχόμενες ελλείψεις σε βιταμίνη Β12 θα πρέπει να εκτιμώνται από τον γιατρό μας και κατά περίπτωση να συστήνεται ή όχι η λήψη κάποιου διατροφικού συμπληρώματος Β12.

Αναδημοσίευση από www.vita.gr – Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο–διατροφολόγο, MSc στην Κλινική Διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής

~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Να επισημάνουμε πως υπάρχουν έρευνες που συνηγορούν στο ότι η βιταμίνη Β12, δεν βρίσκεται ΜΟΝΟ σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. 

Σύμφωνα με αυτές, τα φυτά που μεγαλώνουν σε «βιολογικό» χώμα και με βιολογικό τρόπο, έχουν ικανοποιητικές ποσότητες Β12. Υποστηρίζεται πως τα φυσικά μικρόβια του χώματος και τα λαχανικά/φρούτα από βιολογικούς κήπους, είναι αρκετά να μας παρέχουν τη Β12 που χρειαζόμαστε.

Οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα και δεν παίρνουν αρκετή Β12, στην πραγματικότητα δεν αφομοιώνουν καλά τις τροφές που τρώνε λόγω δυσκολίας στην πέψη. Tο μαγειρευτό φαγητό για παράδειγμα, αποτελεί εμπόδιο στην απορρόφηση της Β12 γιατί δεν αφήνει το γαστρικό μας υγρό να έχει την καλύτερη δυνατή δράση. 

Πεπτικό: Γιατί Είναι Σημαντική η Σωστή Πέψη στην Καθολική Υγεία 

Το παν είναι το χώμα να είναι βιολογικό και η τροφή μας να μην είναι επεξεργασμένη/αποστειρωμένη γιατί έτσι σκοτώνονται τα ωφέλιμα για τον οργανισμό μας βακτήρια.

Προκειμένου να προωθήσετε τη βέλτιστη απορρόφηση και βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, είναι χρήσιμο να δοκιμάσετε ένα φυσικό συμπλήρωμα, το οποίο εκτός των άλλων, αναζωογονεί την εντερική χλωρίδα!

Ιδανικά τα ΑΓΡΙΑ γαλαζοπράσινα φύκια A.F.A. τα οποία περιέχουν: 

  • Τις ακριβείς αναλογίες των βασικών και μη βασικών αμινοξέων που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός καθημερινά. 
  • Βιταμίνες, σχεδόν όλες με υπερέχουσα την Β12 
  • Πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, σε ποσοστό περίπου 60%. 
  • Χλωροφύλλη σε μεγάλη ποσότητα. 
  • Βήτα καροτένιο ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινογόνος ουσία. 
  • Λιπαρά οξέα. 
  • Μέταλλα και άφθονα ιχνοστοιχεία.

Διατίθενται από την ιστοσελίδα μας ως ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας. 

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Διαβάστε ακόμη: Έλλειψη βιταμίνης Β12: Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και μη αναστρέψιμη βλάβη, ειδικά στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα 

Όλη η αλήθεια για την βιταμίνη Β12 

Βιταμίνη Β12 – Μην την ξεχνάτε 

Βιταμίνη Β12: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις της έλλειψής της 

Βιταμίνη Β12: 8 συμπτώματα ανεπάρκειας που αγνοούμε 

Κοβάλτιο, αναπόσπαστο κομμάτι της βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12 και πως συνδέεται με την κατάθλιψη 

Νευρολογικά συμπτώματα από έλλειψη βιταμίνης Β12 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια