MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΛαχανικά8 Λόγοι για να τρώμε συχνά Σπαράγγια​

8 Λόγοι για να τρώμε συχνά Σπαράγγια​

8 Λόγοι για να τρώμε συχνά Σπαράγγια​
Image by Norbert Láng from Pixabay 8 Λόγοι για να τρώμε συχνά Σπαράγγια​

8 Λόγοι για να τρώμε συχνά Σπαράγγια​

Γενικές πληροφορίες για τα Σπαράγγια:

Τα σπαράγγια είναι από τα εκλεκτικότερα λαχανικά. Οι σαρκώδεις βλαστοί προέρχονταν από το πολύχρονο φυτό Asparagus officinalis της οικογένειας των Λιλιιδών. Τα σπαράγγια διακρίνονται ανάλογα με το χρώμα τους, σε άσπρα, ιώδη και πράσινα.

Τα πράσινα σπαράγγια αναπτύσσονται στην ύπαιθρο και οφείλουν το πράσινο χρώμα τους στην επίδραση του ηλίου στη χλωροφύλλη. Αυτά τα σπαράγγια είναι ποιο αρωματικά ποιο φίνα από τα άλλα σπαράγγια.

Τα ιώδη σπαράγγια δέχονται λίγες ώρες την επίδραση του ηλίου και η γεύση τους είναι ποιο φρουτώδης, συγκρίνεται με εκείνη των λευκών σπαραγγιών. Τα λευκά σπαράγγια δεν έρχονται σε επαφή με το ηλιακό φως καθώς καθημερινά καλύπτονται με νέο στρώμα χώματος. Είναι ποιο σαρκώδη και έχουν απαλή γεύση.

Η ιστορία των Σπαραγγιών:

Οι αρχαίοι Φοίνικες έκαναν γνωστά τα σπαράγγια στους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Τα σπαράγγια διαθέτουν μεγάλες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, έχουν χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για 2.500 χρόνια. Ο κατάλογος των διατροφικών οφέλη για τα σπαράγγια είναι μακρύς, γιατί βοηθά την καρδιά μας, την πέψη, τα οστά και ακόμη και τα κύτταρα.

Ο αυτοκράτορας Αύγουστος της Ρώμης δημιούργησε τον “Στόλο των Σπαράγγων”, όταν τα σπαράγγια μεταφέρθηκαν στις Άλπεις για να παγώσουν το λαχανικό για το Χειμώνα. Υπάρχει ακόμη και μια συνταγή για τα σπαράγγια στο παλαιότερο επιζών βιβλίο συνταγών από τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Οι Γάλλοι άρχισαν να καλλιεργούν σπαράγγια στη δεκαετία (;) του 1400 και οι Άγγλοι και οι Γερμανοί άρχισαν να παρατηρούν αυτό το θρεπτικό λαχανικό στη δεκαετία (;) του 1500. Τα σπαράγγια έγιναν γνωστά στις Ηνωμένες Πολιτείες γύρω στο 1850.

Σήμερα, οι κορυφαίοι εισαγωγείς σπαραγγιών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο.

Θρεπτική Άξια του Σπαραγγιού

Το σπαράγγι λειτουργεί ως γενικό διεγερτικό των νεφρών, μπορεί όμως να δημιουργήσει πρόβλημα αν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες ή αν υπάρχει μεγάλη φλεγμονή στα νεφρά. Επειδή περιέχει χλωροφύλλη κάνει πολύ καλό στο αίμα.

και όχι μόνον Χλωροφύλλη η θαυματουργή: Πάνω από 30 οφέλη 

Οι κορυφές των πράσινων σπαραγγιών περιέχουν πολλή βιταμίνη Α, ενώ των λευκών σχεδόν καθόλου. Το φαγητό αυτό αποθέτει στο σώμα αλκαλική τέφρα.

Επειδή τα σπαράγγια περιέχουν διεγερτικά του εντέρου σε μεγάλη ποσότητα, σε μια ήπια δίαιτα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο οι κορυφές τους. Περιέχουν επίσης πολύ νερό και γι’ αυτό θεωρούνται ένα απ’ τα καταλληλότερα λαχανικά όταν θέλει κανείς να χάσει βάρος.

Στα πράσινα σπαράγγια περιέχουν πολλά απ’ τα στοιχεία που συνθέτουν τα νεφρά, το συκώτι, το δέρμα, τις αρθρώσεις και τα οστά. Τα πράσινα σπαράγγια βοηθούν ακόμα στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα 450 γραμμάρια

Περισσότερες πληροφορίες για τα σπαράγγια:

Το σπαράγγι αποδίδει όλα τα θρεπτικά του συστατικά όταν βράζεται σε κατσαρόλες από ανοξείδωτο ατσάλι ή σε χαμηλή φωτιά. Έτσι και μαλακώνει και διατηρεί το χρώμα του. Αν μαγειρευτεί με την κορυφή προς τα πάνω διατηρείται μεγαλύτερο ποσοστό βιταμίνης Β και C. Μπορείτε να φυλάξετε το ζουμί του και να το χρησιμοποιήσετε σε κοκτέιλ λαχανικών.

-Γιατί η κατανάλωση σπαραγγιών προκαλεί μια ισχυρή οσμή στα ούρα:

Τα σπαράγγια περιέχουν μια μοναδική ένωση που, όταν μεταβολίζεται, εκλύει μια ιδιαίτερη οσμή στα ούρα. Τα μικρά σπαράγγια περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις της ένωσης έτσι ώστε η οσμή να είναι ισχυρότερη μετά την κατανάλωση αυτών των εαρινών βλαστών.

Δεν υπάρχουν όμως επιβλαβείς επιδράσεις, ούτε από τις θειικές ενώσεις ούτε από την οσμή! Ενώ πιστεύεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι παράγουν αυτές τις οσμηρές ενώσεις μετά την κατανάλωση σπαραγγιών, πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν τη μυρωδιά.

8 Λόγοι για να τρώμε Σπαράγγια

Το σπαράγγι είναι το λαχανικό της Άνοιξης που είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά . Όταν αγοράζουμε σπαράγγια, είτε φρέσκα από την αγορά αγροτών είτε από μπακάλικο, είναι καλύτερο να τα τρώμε αμέσως. Τα σπαράγγια ταιριάζουν ωραία με πολλά άλλα λαχανικά και γεύσεις της Άνοιξης.

1. Καλή πηγή βιταμίνης Κ

Τα σπαράγγια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι η θρομβωτική βιταμίνη. Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι η βιταμίνη Κ μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία των οστών μας.

Βιταμίνη Κ2: Φύλακας άγγελος του καρδιαγγειακού συστήματος και των οστών 

2. Περιέχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Τα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στη μείωση των κοινών χρόνιων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Τα σπαράγγια είναι γεμάτα από αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αντιοξειδωτικά, τα οποία και τα καθιστούν ένα εξαιρετικό φαγητό για την πρόληψη της (χρόνιας) νόσου.

Αντιοξειδωτικά: Προστατεύουν από καρκίνο, γήρανση, καρδιαγγειακές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες-Πηγές 

3. Εξυπηρετεί ως φυσικό διουρητικό

Οι μοναδικές χημικές ιδιότητες των σπαραγγιών το κάνουν να ενεργεί ως φυσικό διουρητικό, πράγμα που σημαίνει ότι τα σπαράγγια προάγουν την παραγωγή ούρων. Αυτό αυξάνει την απέκκριση του νερού από το σώμα, ειδικότερα απαλλάσσοντας το σώμα από υπερβολικό άλας και υγρό.

Διουρητικά βότανα για κατακράτηση υγρών και πρήξιμο (και πίεση!) 

4. Τρέφει το πεπτικό σύστημα

Τα σπαράγγια περιέχουν σημαντικές ποσότητες θρεπτικής ινουλίνης, η οποία δεν καταρρέει στην πεπτική μας οδό. Αντ ‘αυτού, περνάει αβλαβές στα μεγάλα έντερα, όπου γίνεται πηγή τροφής για καλά και υγιή βακτηρίδια.

Μικροβίωμα: Από την Εντερική Χλωρίδα εξαρτάται η Σωματική και Ψυχική Υγεία 

5. Βοηθά με μια υγιή εγκυμοσύνη

Οι ερευνητές γνωρίζουν τώρα ότι η διατροφή των σπαραγγιών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Υπάρχει μια σημαντική ποσότητα φυλλικού οξέος στα σπαράγγια, καθιστώντας τα σπαράγγια μια σημαντική επιλογή λαχανικών για γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.

Ποιό τρόφιμο στην εγκυμοσύνη βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού; 

6. Καλή πηγή ινών

Οι ίνες από τα σπαράγγια συμβάλλουν στη βελτίωση της πέψης επειδή μετακινούν τα τρόφιμα μέσω του εντέρου. Μια μερίδα σπαραγγιών περιέχει περισσότερο από ένα γραμμάριο διαλυτής ίνας, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

και όχι μόνον Πόσο βοηθούν τον οργανισμό οι φυτικές ίνες 

7. Υψηλή σε βιταμίνη Β1 – Θειαμίνη

Όπως και οι περισσότερες από τις Β-βιταμίνες, η θειαμίνη παίζει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί ενέργεια από τα τρόφιμα και είναι ζωτικής σημασίας για την κυτταρική λειτουργία. Η θειαμίνη βοηθά ειδικά το σώμα να μετατρέψει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια, η οποία είναι σημαντική για το μεταβολισμό, την εστίαση και τη δύναμη.

Βιταμίνη Β1 ή Θειαμίνη: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις έλλειψης και υπερβιταμίνωσης 

8. Βοηθά στον Καταπολέμηση του Καρκίνου

Μια εκπληκτική πτυχή της διατροφής των σπαραγγιών είναι ότι είναι πλούσια σε γλουταθειόνη, μια αποτοξινωτική ένωση που μπορεί να βοηθήσει στην καταστροφή των καρκινογόνων ουσιών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γλουταθειόνη είναι τόσο καίρια για την υγεία μας, ώστε τα επίπεδα στα κύτταρά μας να αποτελούν πρόβλεψη για το πόσο καιρό θα ζήσουμε.

Γλουταθειόνη: Το ισχυρότερο αντιγηραντικό αντιοξειδωτικό 

Η γλουταθειόνη παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι τα σπαράγγια μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ή την προστασία από ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων

5 φυσικοί τρόποι αύξησης των επιπέδων της πολύτιμης Γλουταθειόνης 

Διαβάστε ακόμη: Σπαράγγι: Ένα τρόφιμο προικισμένο με εξαιρετικές ιδιότητες

Σπαράγγι: Ισχυρός μειωτής οξύτητας, επιφέρει μακροχρόνια αλκαλικότητα 

art-therapy.center  8 Λόγοι για να τρώμε συχνά Σπαράγγια​

Βιβλιογραφία

Συνδυασμοί και βιταμίνες
Σύγχρονη διατροφή & Διαιτολόγια
Εγκυκλοπαιδικό λεξικό τροφίμων και ποτών
Φυσικές τροφές που θεραπεύουν
Διατροφική νοημοσύνη


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια