MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψις6 διαφορετικά είδη πιτυρίδας και πώς να απαλλαγείς

6 διαφορετικά είδη πιτυρίδας και πώς να απαλλαγείς

6 διαφορετικά είδη πιτυρίδας και πώς να απαλλαγείς
6 διαφορετικά είδη πιτυρίδας και πώς να απαλλαγείς

6 διαφορετικά είδη πιτυρίδας και πώς να απαλλαγείς

ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η πιτυρίδα, όπως και η ξηροδερμία στο τριχωτό της κεφαλής ξεκινάει αργά και είναι μια κατάσταση που μπορεί να σε κάνει να νιώσεις αμήχανα. Αν σου έχει συμβεί, σίγουρα θα θυμάσαι εκείνη την εκνευριστική στιγμή που εντόπισες μικρές λευκές νιφάδες πάνω στους ώμους και στην πλάτη σου, φορούσες το μαύρο σου μπλουζάκι και διακριτικά άρχισες να τινάζεσαι.

Όποιον φίλο ή φίλη σου ρωτήσεις για τις νιφάδες στο κεφάλι σου, το πρώτο που θα σου πει είναι ότι πρόκειται για πιτυρίδα. Τα σημάδια είναι σχεδόν ίδια σε όλους.

Ξεκινάει με νιφάδες (λευκές στην αρχή), ενοχλητική φαγούρα, και σε κάποιες περιπτώσεις κνησμό. Ωστόσο, δεν πρόκειται πάντοτε για πιτυρίδα. Τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν, αλλά υπάρχουν διαφορετικές περιπτώσεις εμφάνισης πιτυρίδας στον καθένα μας.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή, ώστε να δούμε τον κάθε διαφορετικό τύπο ξηροδερμίας στο κεφάλι και ας δούμε σε τι διαφέρουν.

Οι διαφορετικοί τύποι “πιτυρίδας” στο τριχωτό της κεφαλής

Ξηροδερμία vs Πιτυρίδα: Σε τι διαφέρουν;

Η ξηροδερμία εμφανίζεται συχνά σε ανθρώπους που έχουν ξηρό δέρμα. Ξεχωρίζει από τις μικρές, λευκές νιφάδες στο τριχωτό της κεφαλής, οι οποίες συνοδεύονται από ένα αίσθημα τραβήγματος στο κεφάλι. Αυτό το τράβηγμα προέρχεται από την απώλεια υγρασίας του τριχωτού της κεφαλής. Μπορεί να οφείλεται στη χρήση σαπουνιού ή ισχυρών απορρυπαντικών.

Είναι συχνότερη τους χειμερινούς μήνες λόγω του πολύ κρύου αέρα. Επιπλέον, μπορεί να προκληθεί από την κακή απομάκρυνση των υπολειμμάτων (προϊόντων styling ή leave-in κοντισιονερς) καθώς και από το σκληρό νερό. Τέλος, τα σαμπουάν μαζικού εμπορίου που περιέχουν θειϊκά άλατα για να κάνουν περισσότερο αφρό μπορεί να προκαλέσουν ξηροδερμία.

Σαμπουάν, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, κρέμες… αλήθεια τα γνωρίζουμε; 

Συμπτώματα:

  • ξηρότητα στο κεφάλι,
  • αίσθημα τραβήγματος στο κεφάλι,
  • ξηρές λευκές νιφάδες στα μαλλιά.

Διαβάστε και 8 φυσικές λύσεις για την ξηροδερμία στο κεφάλι 

Λιπαρά Μαλλιά – Λιπαρότητα – Πιτυρίδα

Το δέρμα δημιουργεί σμήγμα, ένα φυσικό λάδι που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες στην προσπάθειά τους να ενυδατώσουν τα μαλλιά και το δέρμα, προλαμβάνοντας την ξηρότητα.

Μερικές φορές συμβαίνει οι σμηγματογόνοι αδένες να υπερπαράγουν σμήγμα ιδιαίτερα στις περιόδους της εφηβείας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε περιόδους έντονου stress ή όταν δεν λούζουμε τα μαλλιά με μια σταθερή συχνότητα την εβδομάδα.

Η πιτυρίδα στα λιπαρά μαλλιά σχηματίζεται όταν αυτή η συγκεντρωμένη υπερπαραγωγή σμήγματος συναντήσει τα νεκρά κύτταρα που υπάρχουν ήδη στο κεφάλι. Τότε ενώνονται υπολείμματα του κεφαλιού με το σμήγμα και δημιουργούνται μεγάλες, λιπαρές ή κυρώδεις νιφάδες ή συστάδες κυττάρων του δέρματος που έχουν συνήθως κιτρινωπό ή γκρι χρώμα.

Συμπτώματα:

  • Κίτρινες νιφάδες στο τριχωτό,
  • λιπαρότητα,
  • φαγούρα

Οι σωστοί τρόποι ενυδάτωσης του οργανισμού 

Μύκωση

Ο τύπος πιτυρίδας, γνωστός ως Μύκωση, προέρχεται από έναν μύκητα που μοιάζει με ζύμη και ονομάζεται Malassezia. Ζει φυσιολογικά στο τριχωτό της κεφαλής των περισσότερων ανθρώπων, χωρίς να προκαλεί προβλήματα. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, οδηγώντας σε αύξηση των κυττάρων του δέρματος αυτής της περιοχής.

Αυτά τα επιπλέον κύτταρα πεθαίνουν, πέφτουν και γίνονται ορατά ως λευκές νιφάδες στα μαλλιά ή στα ρούχα. Ο λόγος που ο μύκητας Malassezia ερεθίζει κάποιους και όχι κάποιους αλλους, δεν είναι γνωστός.

Αυτά τα περίσσεια κύτταρα που πεθαίνουν, αναμειγνύονται με λιπαρές ουσίες της τρίχας και του τριχωτού και δημιουργούν μια αντιαισθητική εικόνα στο κεφάλι.

Η υπερανάπτυξη της Malassezia μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες

Συμπτώματα: Λευκές ή κίτρινες νιφάδες, φαγούρα

ΔΕΝ κινδυνεύεις από ιούς-βακτήρια-μύκητες, αλλά από το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα 

Πιτυρίδα μετά από χρήση προϊόντων Styling

Εάν ανήκεις σε αυτούς που χρησιμοποιούν πολλά προϊόντα styling καθημερινά για τη φροντίδα του look σου, τότε σου προτείνουμε να το ελαττώσεις, αν όχι να το σταματήσεις.

Η χρήση πολλών διαφορετικών προϊόντων, όπως gels, πομάδες, αφρό, leave – in conditioner, δηλαδή προϊόντων που μένουν στα μαλλιά χωρίς να ξεπλένονται, μπορούν σε βάθος χρόνου να βλάψουν το τριχωτό.

Φτιάξτε ένα… ΦΥΣΙΚΟ ΣΑΜΠΟΥΑΝ ! Εξαφανίζει τα Κατάλοιπα του στάιλινγκ 

Το ακανόνιστο λούσιμο, χωρίς σταθερή συχνότητα, μπορεί να αυξήσει τη λιπαρότητα στα μαλλιά και κατα συνέπεια να εμφανιστεί πιτυρίδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η πιτυρίδα μοιάζει με λευκές ή κίτρινες νιφάδες στο κεφάλι, το οποίο φαίνεται ερεθισμένο και συνοδεύεται με τριχόπτωση.

Σταματήστε την τριχόπτωση & αναζωογονήστε τα μαλλιά σας χωρίς βλαβερά χημικά 

Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα

Πρόκειται για την κατάσταση του δέρματος, που χαρακτηρίζεται από κόκκινο, λιπαρό δέρμα που καλύπτεται από λευκές ή κιτρινωπές νιφάδες.

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο το τριχωτό της κεφαλής αλλά και άλλες περιοχές, όπως τα φρύδια, τις πλευρές της μύτης, το πίσω μέρος του αυτιού, το οστό του στέρνου, τη βουβωνική χώρα και μερικές φορές τις μασχάλες.

Αίτιο φαίνεται να είναι το στρες καθώς και ορμονικές διαταραχές. Είναι κατά βάση μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος.

5 δερματικές παθήσεις που φουντώνουν με το στρες 

Συμπτώματα:

  • Λευκές ή κιτρινωπές νιφάδες πιτυρίδας,
  • φλοίδες δέρματος,
  • λιπαρότητα,
  • ερυθρότητα,
  • ερεθισμός

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης 

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση πάθηση, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείρεται και στρέφεται εναντίον του ίδιου του του εαυτού. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα δερματικά κύτταρα υπερ πολλαπλασιάζονται και αυτό έχει ως συνέπεια την εμφάνιση ψωριασικών πλακών με λευκά λέπια και ροδαλή επιφάνεια του δέρματος.

Η πάθηση εκδηλώνεται στους αγκώνες, στα γόνατα, στο κάτω μέρος της πλάτης και στο κεφάλι (τριχωτό της κεφαλής). Σε κάποιες περιπτώσεις, στις περιοχές που εμφανίζεται η ψωρίαση, μπορεί να πέσουν τα μαλλιά, ωστόσο ξαναβγαίνουν σύντομα.

Η διάγνωση της νόσο είναι κλινική και μπορεί να γίνει μόνο σε δερματολογικό ιατρείο από εξειδικευμένο δερματολόγο.

Συμπτώματα:

  • ροδαλό δέρμα με λευκά λέπια,
  • ερυθρότητα και
  • ήπια φαγούρα.

Αυτοάνοσα νοσήματα: Τι προκαλεί την ψωρίαση 

Πρόληψη της πιτυρίδας

Με κατάλληλα προϊόντα μαλλιών

Στο εμπόριο θα βρεις χιλιάδες διαφορετικά σαμπουάν μαλλιών που δρουν κατά της πιτυρίδας. Αυτό που χρειάζεται όμως είναι να βρεις ένα σαμπουάν που περιέχει τα παρακάτω συστατικά:

  • Κετοκοναζόλη
  • Σαλικυλικό οξύ
  • Σουλφίδιο του σεληνίου
  • Λιθανθρακόπισσα
  • Πυριθειόνη ψευδαργύρου

Την περίοδο που παρατηρείς τα πρώτα σημάδια πιτυρίδας στα μαλλιά σου είναι σημαντικό να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, βιταμίνη του συμπλέγματος B και καλά λιπαρά.

  • Απόφυγε τη περίοδο αυτή να κάνεις χημικές διεργασίες στα μαλλιά σου, όπως περμανάντ, ντεκαπάζ, βαφές κ.α
  • Μην βάζεις προϊόντα styling και γενικότερα προϊόντα που μένουν στο κεφάλι και δεν ξεπλένονται.
  • Χρησιμοποίησε καθημερινά ένα ήπιο σαμπουάν χωρίς θειϊκά άλατα.

Με φυσικές μεθόδους

Ελαιόλαδο

Κάνε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με ελαιόλαδο για 10 λεπτά και άφησέ το χωρίς να ξεβγάλεις για ένα ολόκληρο βράδυ. Την επόμενη μέρα πλύνε το κεφάλι σου με ένα ήπιο σαμπουάν χωρίς θεϊκά άλατα.

17 εκπληκτικές εναλλακτικές χρήσεις του ελαιολάδου 

Ξύδι από μηλίτη

Ανάμειξε 2 φλιτζάνια ξύδι από μήλο με 2 φλιτζάνια νερό και ρίξε το σε όλο το τριχωτό της κεφαλής μετά το σαμπουάν. Κάνε μασάζ για λίγα λεπτά και έπειτα ξέπλυνε με άφθονο νερό. 

Λίστα με 50 Καταπληκτικές Χρήσεις του Μηλόξυδου 

Μαγειρική σόδα

Ανακάτεψε 3 κουταλιές μαγειρική σόδα με 3 κουταλιές χυμό λεμονιού και 3 κουταλιές ξύδι από μηλίτη. Τοποθέτησε το μίγμα σε όλο το τριχωτό και άφησέ το να δράσει για 10 λεπτά. Ξέπλυνε με άφθονο νερό.

Σόδα η θαυματουργή και οι χρήσεις της 

Έλαιο πράσινου τσαγιού

Πρόσθεσε μερικές κουταλιές από το έλαιο πράσινου τσαγιού σε ένα ποτήρι με μερικές κουταλιές με λάδι καρύδας. Κάνε απαλό μασάζ στο κεφάλι και στα μαλλιά. Μπορείς να αφήσεις τα έλαια να δράσουν όλο το βράδυ και να λούσεις τα μαλλιά σου με ένα φυτικό σαμπουάν την επόμενη μέρα.

Πράσινο τσάι: Γιατί να το προτιμήσετε 

Και αφού έμαθες τους πιο διαδεδομένους τύπους πιτυρίδας στα μαλλιά και πως να αντιμετωπίσεις ή ακόμα καλύτερα να προλάβεις την πιτυρίδα τόσο με την επιλογή των κατάλληλων προϊόντων όσο και με φυσικό τρόπο, σίγουρα κατάλαβες ότι δεν χρειάζεσαι πάρα πολλά χρήματα για να διατηρήσεις το τριχωτό της κεφαλής σου υγιές και τα μαλλιά σου λαμπερά.

Προσπάθησε να αλλάξεις την καθημερινή ρουτίνα των μαλλιών σου. Λούσε σωστά τα μαλλιά σου αφιερώνοντας λίγο χρόνο για μασάζ στο κεφάλι. Επίλεξε το κατάλληλο σαμπουάν, άφησέ το για λίγα λεπτά να απελευθερώσει τα συστατικά του και μην ξεπλένεις αμέσως.

Συχνές Ερωτήσεις για την Πιτυρίδα

Το λούσιμο με ζεστό νερό προκαλεί πιτυρίδα;

Το πλύσιμο με ζεστό νερό μπορεί να προκαλέσει πιτυρίδα, καθώς ξεραίνει το τριχωτό της κεφαλής.

Το καθημερινό λούσιμο μπορεί να προκαλέσει πιτυρίδα;

Όχι, στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Είναι καλό να πλένεις τα μαλλιά σου καθημερινά με ένα ήπιο σαμπουάν για να βοηθήσεις το κεφάλι να ξεφορτωθεί τα νεκρά κύτταρα.

Πώς θα ξεχωρίσω την πιτυρίδα από τις ψείρες;

Θα καταλάβεις ότι πρόκειται για πιτυρίδα από τις λευκές ή κίτρινες νιφάδες στο κεφάλι σου. Οι ψείρες από την άλλη, γεννούν λευκές κόνιδες, οι οποίες όμως μεταπηδούν σε όλο το μήκος των μαλλιών.

Ψείρες και κόνιδες: Πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση 

Είναι η πιτυρίδα κολλητική;

Η μόνη μορφή πιτυρίδας που είναι μεταδοτική είναι αυτή που προκαλείται από τον μύκητα Malassezia.

Πηγή Άρθρου nisim.gr  6 διαφορετικά είδη πιτυρίδας και πώς να απαλλαγείς

~~~~~~~~~~~~~~
6 διαφορετικά είδη πιτυρίδας και πώς να απαλλαγείς

“Τροφή-φάρμακο”: Προϊόντα που διατίθενται από την ιστοσελίδα μας και μπορούν να βοηθήσουν στην καλή υγεία και προστασία των μαλλιών, αλλά και του τριχωτού της κεφαλής σας είναι τα:

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες μπορείτε να ΠΑΤΗΣΕΤΕ ΕΔΩ!

Διαβάστε ακόμη: Φαγούρα στο κεφάλι: Αιτίες και λύσεις 

Μαλλιά: “Καθρέπτης” της διατροφικής μας κατάστασης 

Μήπως το σώμα σου στέλνει SOS; 

Ποιες Διαταραχές Υγείας Προκαλούν τα Χημικά σε προϊόντα περιποίησης και Αρώματα


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια