MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΦυσική Αντιμετώπιση25 πανάρχαια θεραπευτικά μέσα που βρίσκουν εφαρμογή μέχρι σήμερα

25 πανάρχαια θεραπευτικά μέσα που βρίσκουν εφαρμογή μέχρι σήμερα

25 πανάρχαια θεραπευτικά μέσα που βρίσκουν εφαρμογή μέχρι σήμερα
Image by Werner Weisser from Pixabay 25 πανάρχαια θεραπευτικά μέσα που βρίσκουν εφαρμογή μέχρι σήμερα 

25 πανάρχαια θεραπευτικά μέσα που βρίσκουν εφαρμογή μέχρι σήμερα 

Η πρόοδος της σύγχρονης ιατρικής έχει επηρεάσει τη φυσική ίαση, δηλαδή τη θεραπεία με την πλειάδα φυτικών φαρμάκων που μας προσφέρει η μητέρα φύση και όχι μόνο μας θεραπεύουν αλλά μας χαρίζουν και ευεξία.

Ας λάβουμε υπ΄ όψιν ότι λιγότερο από έναν αιώνα πριν, ο μέσος όρος του προσδόκιμου ζωής δεν ξεπερνούσε τα 60 έτη. Τώρα, είναι πολύ φυσιολογικό ένας άνθρωπος να ζει περισσότερο από 80 χρόνια.

Ναι μεν, αλλά! Ζούμε περισσότερο μεν αλλά άρρωστοι δε.. 

Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα: Η υπερβολική συνταγογράφηση, πιθανώς, επικίνδυνων και εθιστικών φαρμάκων. Επιπλέον, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ενθαρρύνει τους γιατρούς, τα νοσοκομεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες να συνταγογραφούν περισσότερες εξετάσεις (π.χ. μαγνητικές ή αξονικές τομογραφίες, εξετάσεις αίματος κ.λπ.).

Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι υποβάλλονται σε διαδικασίες τις οποίες συχνά δεν χρειάζονται.

Κι όμως, δεν ήταν πάντα έτσι η κατάσταση! Σε πολλά μέρη του κόσμου, αυτή η πρακτική θεωρείται απαράδεκτη. Ας δούμε λοιπόν 25 παραδοσιακές, αρχαίες θα έλεγε κανείς, θεραπείες που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ξεχάσει, συμπεριλαμβανομένης της λήψης βοτάνων και μπαχαρικών.

Μπορεί να σας προκαλέσει έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν, στις μέρες μας, να χρησιμοποιούν πολλές από αυτές τις θεραπείες, ειδικά εκείνες που αναφέρονται στην ενότητα «βότανα και μπαχαρικά».

25 ΠΑΛΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΧΑΣΕΙ!

ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Βελονισμός:

Η σύγχρονη έρευνα αρχίζει – αν και απρόθυμα – να επιβεβαιώνει και να πιστοποιεί την αποτελεσματικότητα του βελονισμού. Η αρχαία επιστήμη του βελονισμού έχει της ρίζες της στην Κίνα, αρχής γενομένης από το 6000 π.Χ.!

Για περισσότερα Βελονισμός: Τι είναι και τι μπορεί να θεραπεύσει 

Μεταμόσχευση Κοπράνων

«Οι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που αναγνώριζαν ότι η αλλαγή της βακτηριακής χλωρίδας του παχέος εντέρου θα μπορούσε να είναι μια ευεργετική θεραπεία», αναφέρει ο Dr. Bret Lasner, γαστρεντερολόγος στην κλινική Cleveland. Ασυνήθιστο; Ναι. Αποτελεσματικό; Απολύτως.

Εντερική Χλωρίδα και Φιλικά Βακτήρια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε 

Θεραπεία με Βδέλλες:

Τα αρχεία δείχνουν ότι η θεραπεία με βδέλλα χρονολογείται πάνω από 3.500 χρόνια στους αρχαίους Αιγυπτίους. Σήμερα, οι βδέλλες χρησιμεύουν ως αντιπηκτικό και αυξάνουν επίσης την κυκλοφορία του αίματος.

Ιατρικές Βδέλλες και θεραπείες: Σύγχρονες εφαρμογές 

Θεραπεία με Σκώληκες:

Η χρήση σκωλήκων για την επούλωση των πληγών είναι πολύ παλιά τεχνική. Οι στρατιωτικοί χειρουργοί κατά τη διάρκεια του αμερικάνικου Εμφυλίου Πολέμου παρατήρησαν ότι οι στρατιώτες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με σκουλήκια για την επούλωση τραυματισμών είχαν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Σήμερα, η θεραπεία αντιμετωπίζει κυρίως το μαλακό ιστό και το τραύμα του δέρματος.

Τρυπανισμός

Σίγουρα, αυτό μπορεί να μας φανεί λίγο παράξενο. Κάποτε, οι “γιατροί” έκαναν μια τρύπα στο κρανίο με σκοπό …να πάρει το κακό…να διώξει τα κακά πνεύματα. Σήμερα, ευτυχώς, η τεχνική αυτή περιλαμβάνει υπερσύγχρονα χειρουργικά εργαλεία – και μόνο για να ανακουφίσει την πίεση στο κρανίο.

Για ένα διάστημα είχε και… εξέλιξη! Λοβοτομή: Η σκοτεινή πλευρά της επιστήμης και το πιο αμφιλεγόμενο Νόμπελ Ιατρικής 

Ενώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως υπάρχουν ισχυρά στοιχεία πως στην αρχαία Ελλάδα, γινόντουσαν χειρουργεία ακόμη και στον εγκέφαλο! Αρχαίες Χειρουργικές επεμβάσεις 

Καθετηριασμός:

Ο καθετηριασμός αφορά ένα σωληνάκι που εισάγεται στην ουρήθρα και επιτρέπει την ούρηση σε άτομα που είναι δυσκίνητα ή σε κατάκλιση. Παλιά, τους μεσαιωνικούς χρόνους, ο καθετηριασμός χρησιμοποιήθηκε πολύ συχνότερα λόγω της εκτεταμένης εμφάνισης πέτρας στην ουροδόχο κύστη και τα νεφρά, της σύφιλης και άλλων ασθενειών. Και μάλιστα χρησιμοποίησαν μεταλλικό σωλήνα! Ευχαριστώ, δε θα πάρω!

9 συμβουλές για να μην βουλώνει ο καθετήρας 

Καισαρική τομή:

Η συνεχώς εξελισσόμενη μέθοδος της καισαρικής τομής είναι γνωστή ήδη από το 320 περίπου π.Χ. Φυσικά, η διαδικασία έχει εξελιχθεί – και προς το καλύτερο. Σήμερα, σχεδόν το ένα τρίτο όλων των βρεφών έρχονται στον κόσμο με καισαρική, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας της μητέρας έχει επίσης μειωθεί.

ΔΥΣΤΥΧΏΣ όμως δεν γίνεται μόνον όταν είναι απαραίτητο! Γιατί να αποφεύγετε την καισαρική, σύμφωνα με κορυφαίο μαιευτήρα 

Βότανα και Μπαχαρικά που Χρησιμοποιούνται για Θεραπευτικούς Λόγους.

Πολλά από τα βότανα και τα μπαχαρικά που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τους Αμερικανούς και τους επαγγελματίες της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής (TCM). Πολλές από αυτές τις φυσικές θεραπείες έχουν αποδειχθεί από την ιατρική έρευνα ως αποτελεσματικές εναλλακτικές θεραπείες.

Παράδειγμα; Αυτή η ελάχιστα γνωστή θεραπεία, η ασπιρίνη, η οποία περιέχεται μέσα στην κρούστα καρυδιού!

Υποθέτω αφορά το πράσινο φλούδι; Φλοιός καρυδιών και φύλλα καρυδιάς: Φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις

“Τροφή-Φάρμακο”: Και δύο λέξεις για τον Θεόφραστο, τον μεγάλο αυτό σοφό της αρχαιότητας ο οποίος θεωρείται ως ο πατέρας της βοτανικής. Τα βοτανικά έργα του είναι τα πρώτα στο είδος τους στην παγκόσμια λογοτεχνία… Είναι ο πρώτος που μας άφησε μια συστηματική καταγραφή των φυτών και των βοτάνων σε δύο μεγάλες βοτανικές πραγματείες

Βότανα και βοτανολογία κατά τον Θεόφραστο 

Όπως και, Η εκτεταμένη καταγραφή όλης αυτής της πλούσιας εμπειρικής φυτοθεραπείας, έγινε για πρώτη φορά τον πρώτο αιώνα μ.κ.χ. από τον περιώνυμο ιατρό της αρχαιότητας Διοσκουρίδη, o οποίος εμπλούτισε το φαρμακευτικό οπλοστάσιο της εποχής με βότανα της Ανατολής, στην οποία είχε επεκταθεί η ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Διοσκουρίδης. Ο Πατέρας της Βοτανολογίας και της Φαρμακολογίας

Αλφάλφα:

Πλούσια σε βιταμίνες A, C, E και K, η αλφάλφα βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άσθματος, της αρθρίτιδας, των αιμορραγικών διαταραχών, της υψηλής χοληστερόλης και των στομαχικών διαταραχών.

Μηδική-Alfalfa: Αποτοξινώνει το συκώτι, ρυθμίζει ζάχαρο, για πέτρες στα νεφρά 

Αλόη:

Ανάμεσα στα παλαιότερα φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες που έχουν καταγεγραμμένο ιστορικό, η Αλόη Βέρα περιέχει πλειάδα αμινοξέων, ενζύμων, μετάλλων και βιταμινών. Βοηθά και βελτιώνει την πεπτική διαδικασία, την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και την υγεία του δέρματος.

10 από τις εκπληκτικές χρήσεις της αλόης 

Γύρη:

Καθώς περιέχει σχεδόν κάθε υγιές ανόργανο συστατικό της φύσης, η γύρη χρησιμεύει ως ένας ισχυρός αντιβακτηριακός, αντιμυκητιασικός και αντιικός παράγοντας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, στη μείωση του κινδύνου φλεγμονών και στην προστασία των κυτταρικών σωμάτων.

20 λόγοι για να καταναλώνεις μελισσογύρη 

Βατόμουρα:

Δημοφιλές ως πρόσθετο στο τσάι μας, τα βατόμουρα βοηθούν στη θεραπεία της διάρροιας και τυχόν φλεγμονών.

Βατόμουρα: Προστατεύουν από γήρανση, καρδιακά, Αλτσχάιμερ & καρκίνο 

Χαμομήλι:

Εκείνοι που πίνουν συχνά χαμομήλι έχουν έναν λόγο παραπάνω πέρα από την απαλή και κομψή γεύση του. Το χαμομήλι κάνει θαύματα, όσον αφορά τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, τη μείωση του στρες και την καταπολέμηση της γήρανσης.

Χαμομήλι: Ένα βότανο πρώτης ανάγκης 

Κουρκουμίνη:

Όλο και περισσότερες έρευνες είναι ενδεικτικές του γεγονότος ότι η κουρκουμίνη (συστατικό του κουρκουμά) λειτουργεί ως αποτελεσματική θεραπεία για εντερικές διαταραχές. Η κουρκουμίνη έχει επίσης ιδιότητες που αναστέλλουν την ανάπτυξη του γονιδίου BDNF (εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας), κάτι που, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενδεχομένως να βοηθήσει στην καθυστέρηση ή την πρόληψη της άνοιας.

Κουρκουμίνη, δρα κατά φλεγμονών, καρκίνου, διαβήτη, Αλτσχάιμερ, ακμής και πανάδων 

Εχινάκεια:

Άλλο ένα συστατικό που μπορούμε να προσθέσουμε στο τσάι, της οποίας τα οφέλη ανακάλυψαν πρώτοι οι ντόπιοι Αμερικανοί. Μερικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να είναι στοιχειώδης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εχινάκεια: Κατά Κρυολογήματος-Λοιμώξεων, Αντιιικό, Αντιβακτηριακό, Διεγερτικό του Ανοσοποιητικού 

Μούρο Αφροξυλιάς:

Παρασκευάζεται και ως βάμμα, οπότε βοηθά κυρίως στη θεραπεία των αναπνευστικών ασθενειών. Σύμφωνα με μελέτες οι χημικές ουσίες που περιέχονται στο μούρο αφροξυλιάς ανακουφίζουν αποτελεσματικά τη ρινική συμφόρηση. Το μούρο αφροξυλιάς έχει επίσης ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν την υγεία των κυττάρων μας.

Σαμπούκος: Βότανο με αντιιική, αντιοξειδωτική, αποτοξινωτική και διουρητική δράση 

Τζίντζερ:

Εκτός από τσάι με έντονη πικάντικη γεύση, το τζίντζερ προσφέρει σημαντικά οφέλη. Διαθέτει αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυξάνει επίσης τη γνωστική ικανότητα και ενισχύει τον μεταβολισμό!

Η συμβολή του τζίντζερ στο κυκλοφορικό, τις φλεγμονές, τον καρκίνο και τις στομαχικές διαταραχές 

Γκίνγκο:

Το τζίνγκο μπιλόμπα είναι ίσως το παλαιότερο της λίστας μας, εφ΄ όσον χρονολογείται από την εποχή που στη γη περπατούσαν δεινόσαυροι (ναι, δεινόσαυροι)! Εξαίρετα δημοφιλές στην κινεζική ιατρική, το ginkgo biloba βοηθά να διατηρούμε τη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, είναι δημοφιλές για τα οφέλη που προσφέρει στον εγκέφαλο.

Ginkgo Biloba για κυκλοφορικό, καρδιαγγειακό, εγκέφαλο, όραση, εμβοές, θρόμβους, άσθμα 

Τζίνσενγκ:

Άλλη μια αγαπημένη προσθήκη για το τσάι μας, με τους θαυμαστές του να πιστεύουν ότι το ginseng ενισχύει την ενέργεια, μειώνει το σάκχαρο του αίματος, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, καταπολεμά το άγχος, ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και αντιμετωπίζει ακόμη και τη στυτική δυσλειτουργία.

Panax ginseng-Τζίνσενγκ~Βοηθά το σώμα να προσαρμόζεται και να αυτοδιορθώνεται 

GOTU KOLA:

Χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια στην Κίνα, την Ινδία και την Ινδονησία, ενώ συνδυάζεται συχνά με gingko biloba για να εντείνει τη διανοητική διαύγεια. Σύμφωνα με τους μύθους ένας Κινέζος βοτανολόγος που πήρε αυτό το βότανο έζησε για περισσότερα από 200 χρόνια! (Χμμ…)

Gotu Kola-Σεντέλα, ενεργοποιεί νευρικό σύστημα και εγκέφαλο, ενισχύει μνήμη και κυκλοφορικό 

Αγιόκλημα:

Καθώς βελτιώνει διάφορες διαταραχές του πεπτικού και του αναπνευστικού συστήματος, στην ουσία βοηθά σε πολλές περιπτώσεις. Επιπλέον, χρησιμοποιείται και ως παράγοντας αρωματοθεραπείας.

Αγιόκλημα: Ιδιότητες, οφέλη και χρήσεις 

Μέντα: 25 πανάρχαια θεραπευτικά μέσα που βρίσκουν εφαρμογή μέχρι σήμερα 

Πρώτα απ’ όλα, η μέντα είναι εξαιρετική στην ανακούφιση εντερικών διαταραχών. Παράλληλα βοηθά στη διαδικασία της πέψης. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η μέντα λειτουργεί θετικά για την υγεία του εγκεφάλου και τη λειτουργία του.

Μέντα: Για στομαχικές διαταραχές, δυσπεψία, ευερέθιστο έντερο και κρυολογήματα 

Φλόμος:

Ο φλόμος είναι ένα φυτό με εκτεταμένη χρήση στην ιθαγενή αμερικανική παράδοση και κουλτούρα. Οι ντόπιοι το χρησιμοποίησαν κυρίως για να αντιμετωπίσουν αναπνευστικές διαταραχές και φλεγμονές.

Φλόμος – Βερμπάσκο: Φαρμακευτικές ιδιότητες 

Δενδρολίβανο:

Ένα από τα αγαπημένα βότανα της αρωματοθεραπείας, το δεντρολίβανο λέγεται ότι ενισχύει τον μεταβολισμό, βελτιώνει την κυκλοφορία, και αντιμετωπίζει τυχόν φλεγμονές.

Δεντρολίβανο: Ένα βότανο φάρμακο για όλα 

Φασκόμηλο:

Εκτός από φυσικό εντομοαπωθητικό, το φασκόμηλο θεωρείται ότι θεραπεύει τις πεπτικές διαταραχές. Πολλοί το χρησιμοποιούν επίσης στην πρόληψη και θεραπεία των αναπνευστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος.

Φασκόμηλο: Το βότανο της μακροζωίας-Ιδιότητες και Παρενέργειες 

Βαλεριάνα:

Η ρίζα βαλεριάνα είναι γνωστή για την ιδιότητά της να βοηθά στην ανακούφιση των συναισθημάτων στρες και άγχους. Εκτός από την θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα, η βαλεριάνα ανακουφίζει από τον πόνο των μυών.

Βαλεριάνα: Λειτουργεί σαν εξισορροπητικός παράγοντας στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα 

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ. 25 πανάρχαια θεραπευτικά μέσα που βρίσκουν εφαρμογή μέχρι σήμερα 

Διαβάστε ακόμη: Βότανα στην Αρχαία Ελληνική Θεραπευτική και Σύγχρονη Ιατρική 

Ελλέβορος: Αρχαία θεραπεία της μανίας, μελαγχολίας, υποχονδρίας, ακόμη και επιληψίας

Πιθανόν να ήταν το πρώτο ποτέ “φάρμακο”: «Λημνία Γη» (Terra Sigillata) – Το φημισμένο φάρμακο των αρχαίων χρόνων! 

Πυρετοθεραπεία: Μία εγκαταλελειμμένη αρχαία μέθοδος θεραπείας 

Η πανάρχαια θεραπεία με τις βεντούζες 

Ρεφλεξολογία: Μία πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος 

Χειροπρακτική, μία πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος 

Παλίμψηστο Γαληνού: Πώς οι αρχαίοι Έλληνες θεράπευαν τις ασθένειες 

Η ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου στην αρχαία Ελλάδα και στη σύγχρονη εποχή 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια