Προσοχή: Κουρκουμάς και παρενέργειες – Πότε να τον αποφεύγετε

prosohi-kourkoumas-kai-parenergeies-pote-na-ton-apofevgete

Προσοχή: Κουρκουμάς και παρενέργειες – Πότε να τον αποφεύγετε

Προειδοποίηση: Σταματήστε να χρησιμοποιείτε κουρκουμά εάν έχετε μία από αυτές τις περιπτώσεις
Συχνά θεωρείται ότι εάν κάτι είναι φυσικό, δεν μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, ειδικά όχι ο κουρκουμάς.

Ο κουρκουμάς είναι το 3ο πιο δημοφιλές καρύκευμα, δεδομένου ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, διαθέτει ένα μοναδικό άρωμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χρωστική ουσία.

Ωστόσο, ο κουρκουμάς σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως ζάλη, ναυτία, πόνο στο στομάχι, διάρροια κτλ. Ως εκ τούτου, υπάρχουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγουν το κουρκουμά. Όπως: 

Πεπτικές διαταραχές

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, η κουρκούμη μπορεί να επηρεάσει τα αντιόξινα φάρμακα, και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση γαστρικού οξέος, σε περίπτωση που συνδυάζεται με αντιόξινα φάρμακα όπως το Pepcid, Nexium, Tagamet, Prevacid ή Zantac.

Ο κουρκουμάς είναι καυτερός και λόγω αυτού, η μεγάλη κατανάλωση όταν προϋπάρχει πρόβλημα στο πεπτικό, μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές.
Δείτε όμως: Προσοχή στα αντιόξινα έχουν σοβαρές παρενέργειες
και Ποια βότανα κάνουν καλό στο έντερο & ποια καταπραΰνουν το πεπτικό
άν έχετε καούρες, υπάρχουν και οι φυσικές λύσεις: Σπιτικές λύσεις για τις καούρες

Αντιπηκτικά

Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να επιβραδύνει την πήξη του αίματος όπως εντόπισαν στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας. Επομένως, δε θα πρέπει να το παίρνετε μαζί με αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα.

Ως εκ τούτου, πριν αρχίσετε να παίρνετε κουρκουμά ή συμπληρώματα με κουρκουμά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σε περίπτωση που παίρνετε φάρμακα αραίωσης του αίματος.

Φάρμακα, τα οποία ενεργούν ως αντιπηκτικά και δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί με κουρκούμη είναι τα εξής: η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κλπ.), ασπιρίνη, ναπροξένη (Naprosyn Anaprox, κ.λπ.), βαρφαρίνη (Coumadin), κλοπιδογρέλη και άλλα.

Επιπλέον, ενδέχεται να παρεμποδίζει φάρμακα όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Καλλίτερα, να το πω; Βγάλτε μόνοι σας το συμπέρασμα: Πονώ υπερβολικά. Δεν θέλω να πάρω μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Τι να κάνω;

Όσον αφορά το γεγονός ότι αυτό μπορεί να επιβραδύνει τη πήξη του αίματος, θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε το κουρκουμά σε περίπτωση που παίρνετε συμπληρώματα βοτάνων που επιβραδύνουν επίσης τη πήξη του αίματος. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα NIH, αυτά περιλαμβάνουν το ginkgo biloba, φασκόμηλο, σκόρδο, ιτιά, τζίντζερ, Αγγελική, κόκκινο τριφύλλι, γαρίφαλο, Panax ginseng, και άλλα.

Επιπλέον, λόγω αυτής της ιδιότητας του κουρκουμά δεν θα πρέπει να το καταναλώνετε για το ελάχιστο δύο εβδομάδες πριν από μια χειρουργική επέμβαση.
«Τροφή»: Σε αυτό το σημείο το βρήκα λίγο υπερβολικό το άρθρο, οπότε οφείλω να κάνω μία παρέμβαση. Για να συμβεί κάποια σοβαρή αλληλεπίδραση με κάποιο από τα αναγραφόμενα, είτε φάρμακο, είτε βότανο, θα πρέπει να λαμβάνουμε πολύ μεγάλη ποσότητα και από τα δύο.

Μην ξεχνάτε, ότι αν πράγματι ήταν κάτι τόσο σοβαρό τότε θα έπρεπε να μας απαγορεύουν και τα ψάρια, που έχουν ωμέγα 3, τα οποία επίσης αραιώνουν το αίμα!
Ακόμη όμως και κάποιο από τα παραπάνω να συμβεί, το χειρότερο που έχουμε να πάθουμε από «υπερβολική» αραίωση του αίματος, είναι να… ματώσει η μύτη μας.

Αν λοιπόν συμβεί κάτι τέτοιο, ε, τότε λιγοστεύουμε κάποιο από τα δύο. Το ποιο, το αφήνω στο χέρι σας και τον ειδικό που συμβουλεύεστε.
Η μόνη περίπτωση που συμφωνώ στην διακοπή όλων των παραπάνω, είναι εάν πρόκειται να προχωρήσετε σε κάποια χειρουργική επέμβαση, καθώς για ευνόητους λόγους σε μία τέτοια περίπτωση δεν θέλουμε αραιωμένο το αίμα μας!


Ασθενείς με απόφραξη και προβλήματα χοληφόρων οδών

Παρά το γεγονός ότι η κουρκουμίνη που βρίσκεται στον κουρκουμά αδειάζει επιτυχώς τη χοληδόχο κύστη και μειώνει τον κίνδυνο δημιουργίας λίθων στη χολή και καρκίνου χοληδόχου κύστης, ασθενείς με απόφραξη χοληφόρων οδών συμβουλεύονται να αποφεύγουν αυτό το μπαχαρικό.

Ο κουρκουμάς μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης, έτσι θα πρέπει να το αποφεύγετε, σε περίπτωση που έχετε μια απόφραξη του χοληδόχου πόρου ή χολόλιθους.
Δείτε και Χολόλιθοι: Πως σχηματίζονται και πως να τους διαλύσετε φυσικά

Κύηση και θηλασμός

Ο κουρκουμάς είναι ΠΙΘΑΝΌΝ ΑΣΦΑΛΈΣ να ληφθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού εάν λαμβάνεται σε μέτριες ποσότητες από το στόμα. Ωστόσο, είναι ΠΙΘΑΝΌΝ μη ΑΣΦΑΛΈΣ εάν λαμβάνεται από το στόμα σε φαρμακευτικές ποσότητες από έγκυες γυναίκες, καθώς αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη δεδομένου ότι μπορεί να διεγείρει τη μήτρα, και αυτό μπορεί να προκαλέσει επίσης μια εμμηνορροϊκή περίοδο.

Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία πληροφορία μέχρι τώρα σχετικά με το επίπεδο ασφάλειας του κουρκουμά σε φαρμακευτικές ποσότητες στην περίπτωση του θηλασμού, οπότε καλό είναι να μην το χρησιμοποιήσετε για να αποφευχθούν ενδεχόμενες παρενέργειες.

«Τροφή»: Αυτό που έχω να συμπληρώσω εδώ, είναι πως όσο απλό ή αθώο να είναι κάτι να έχετε ως γενικό κανόνα, να ΜΗΝ ξεκινάτε κάτι για πρώτη φορά κατά τις περιόδους αυτές της ζωής σας, διότι πολύ απλά, δεν μπορείτε να ξέρετε πως θα αντιδράσει οργανισμός σας σε αυτές τις πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Τις περισσότερες φορές δε, αν χρησιμοποιείτε κάτι φυσικό από πριν μπορείτε να το συνεχίσετε και μετά. Πάντα όμως αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον ειδικό που σας παρακολουθεί! ΔΕΝ πειραματιζόμαστε για κανέναν λόγο σε αυτές τις περιπτώσεις.
Δείτε και Εγκυμοσύνη – Θηλασμός: Ποια βότανα επιτρέπονται και ποια όχι; 

Διαθέτω εξαιρετικής ποιότητας βιολογική κουρκουμίνη ως συμπλήρωμα διατροφής βέβαια, φυτοσωμική 10 φορές ποιο ισχυρή και αφομοιώσιμη από οποιαδήποτε άλλη, ώστε να εξασφαλίσετε όλες τις παραπάνω δράσεις της στο έπακρο.

Όσοι ενδιαφέρεστε, επικοινωνήστε στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Συνταγές και χρήσεις για να βελτιώσετε την υγιεία σας με κουρκουμά 

Κουρκουμάς: Συνταγή για άμεση αποτοξίνωση και καταπολέμηση φλεγμονών 

Πως να βελτιώσετε την απορρόφηση κουρκουμίνης για σούπερ ενισχυμένα οφέλη 

Πως να έχετε όλο το χρόνο τον δικό σας, βιολογικό κουρκουμά 

Είναι και άριστος για εξωτερική χρήση: Κουρκουμάς για υγιές και λαμπερό δέρμα 

Κουρκουμάς: Το χρυσό μπαχαρικό που «σκοτώνει» τα καρκινικά κύτταρα 

Συνταγή για το χρυσό ρόφημα με κουρκουμά! 

Κουρκουμέλαιο: Παρασκευή και ιδιότητες!! 

Κουρκούμι και λεμόνι – Ένα ιδανικό αποτοξινωτικό ρόφημα!

Πηγή: healthyworld365.com
Παρακαλώ πιθανή αναδημοσίευση να γίνεται με ρητή αναφορά στα:
Επιμέλεια/Μετάφραση: AdRianna Gkika για τα proionta-tis-fisis.com


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.