Διαρρέον ή Διαπερατό έντερο: Κύρια αιτία ασθενειών-Φυσική αντιμετώπιση

diarreon-i-diaperato-entero-kyria-aitia-asthenion-fysiki-antimetopisi

Τι ακριβώς είναι; Μήπως έχετε και εσείς;
Κάθε 10 χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν το ανεξήγητο. Προσπαθούν να βρουν μία κοινή αιτία για τις χρόνιες παθήσεις, όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα, τη γένεση των οποίων δεν μπορούν να εξηγήσουν διαφορετικά. Παλαιότερα ήταν οι ελεύθερες ρίζες, ακολούθησε η θεωρία των φλεγμονών και τώρα ήρθε η ώρα για το διαρρέον έντερο ή leaky gut στα αγγλικά.
«Τροφή»: Παρεμπιπτόντως όμως, να επισημάνουμε εδώ ότι ένα διαρρέον έντερο ΕΊΝΑΙ ΑΙΤΊΑ φλεγμονών!! Το ότι οι φλεγμονές είναι η αιτία σωρείας ασθενειών είναι βέβαιο. Το θέμα είναι να δούμε τις αιτίες των φλεγμονών, γιατί δεν υπάρχουν στα καλά καθούμενα στον οργανισμό, αλλά σηματοδοτούν κάποια δυσαρμονία/ανισορροπία.
Δείτε Φλεγμονή: Ένας Δολοφόνος – Σωτήρας;
Αιτίες φλεγμονών – Ανοσοποιητικό – πεπτικό & φλεγμονώδης απόκριση
και Γιατί τα αυτοάνοσα έχουν γίνει η κύρια αιτία χρόνιων ασθενειών 

Τι είναι φλεγμονή και ποιος ο ρόλος της στα αυτοάνοσα νοσήματα

Η ανατομία ενός εντέρου
Το έντερο του ανθρώπου αποτελεί τη μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος που στην πραγματικότητα είναι το σύνορο ανάμεσα στο εξωτερικό περιβάλλον και τον οργανισμό. Δισεκατομμύρια κύτταρα κολλημένα το ένα κοντά στο άλλο, συνθέτουν την επιφάνεια του τόσο σημαντικού αυτού οργάνου και έχουν διπλό ρόλο:
– Πρώτον επιτρέπουν τη δίοδο ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών προς το αίμα και τα λοιπά όργανα του σώματος, για αυτό και Η υγιεία είναι στο αίμα μας! και
– δεύτερον απαγορεύουν σε τοξίνες και βλαβερά σωματίδια να το διαπεράσουν και να επιτεθούν στα υγιή κύτταρα.

Η θεωρία του διαρρέοντος εντέρου
Ένα σύνολο παραγόντων, όπως τα φάρμακα, το στρες, το αλκοόλ, η κακή διατροφή και άλλα, καταφέρνουν να διαταράξουν την ισορροπία των κυττάρων του εντέρου δημιουργώντας μικροσκοπικά περάσματα ανάμεσα σε αυτά. Τα περάσματα αυτά χρησιμοποιούν οι τοξίνες, διάφορες άλλες ουσίες των τροφών καθώς και τα βακτήρια που ζουν στο έντερο για να εισβάλουν στον οργανισμό και να του προξενήσουν ένα σύνολο από προβλήματα.
Δείτε και Τι είναι οι τοξίνες και γιατί οφείλουμε να τις αποβάλλουμε;

Υπάρχει έστω και μικρή δόση αλήθειας
Τα τελευταία 6 με 7 χρόνια τα επιστημονικά περιοδικά έχουν κατακλυστεί από μελέτες που διερευνούν εάν η καρδιακή ανεπάρκεια, το άσθμα, ο διαβήτης, η νόσος του Crohn, ο καρκίνος, οι ημικρανίες, οι παθήσεις του συκωτιού και άλλες πολλές καταστάσεις έχουν όλες την αιτία τους στα διαρρέουν έντερο. Μπορεί ένα μόνο πέρασμα να βλάψει τόσο τον οργανισμό; Οι περισσότερες μελέτες δεν μπορούν με βεβαιότητα να περιγράψουν πως ένα μόνο μονοπάτι καταλήγει σε τόσα πολλά διαφορετικά προβλήματα.

Την πιο ενδιαφέρουσα θεωρία μέχρι σήμερα θα λέγαμε πως έχει δώσει ο Ιταλός ερευνητής της παιδιατρική γαστρεντερολογίας Fasano. Ο τελευταίος σε μία μελέτη που δημοσίευσε το 2010 υποστήριξε πως όλες οι αυτοάνοσες παθήσεις, από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μέχρι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έχουν 3 κοινά χαρακτηριστικά:

  • Γενετική προδιάθεση. 
  • Λανθασμένη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. 
  • Αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου (διαρρέον έντερο). 

Δείτε και Τα κυριότερα αυτοάνοσα νοσήματα. Υπάρχει λύση στα φυσικά ιάματα; 
Αυτοάνοσα Νοσήματα: Ο Παραλογισμός του Ανοσοποιητικού συστήματος

Η θεωρία του λέει πως το σώμα παράγει μία πρωτεΐνη, τη ζονουλίνη (zonulin), η οποία κλειδώνει και ξεκλειδώνει τα περάσματα ανάμεσα στα κύτταρα του εντέρου. Η υπερπαραγωγή ζονουλίνης από τον οργανισμό έχει σαν αποτέλεσμα περισσότερα περάσματα να ανοίγουν. Παρότι δεν γνωρίζουμε επακριβώς ποιοι παράγοντες αυξάνουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης αυτής φαίνεται πως η έλλειψη ισορροπίας των καλών βακτηρίων στο έντερο, αλλά και η διάσημη πλέον γλουτένη είναι μερικοί από αυτούς.
Δείτε περισσότερα: Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο. Ιπποκράτης (460-370 π.κ.χ.) 
και Γλουτένη και δυσανεξία. 
Γλουτένη: Πως προκαλεί ρευματοειδή αρθρίτιδα

Υπάρχει λόγος να ακολουθήσετε αυστηρές δίαιτες;
Η «εναλλακτική» προσέγγιση πολλών ειδικών υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του διαρρέοντος εντέρου, και συνεπώς για μακροζωία, περιλαμβάνει συμπληρώματα διατροφής με αντιοξειδωτικά και προβιοτικά, αλλά και δίαιτες που αποκλείουν τη γλουτένη και τους υδατάνθρακες από τη διατροφή. Στο τέλος της ημέρας όμως αυτό που μετράει δεν είναι τι θα στερηθεί κανείς, αλλά πως θα χαρεί τα οφέλη μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ακόμα και εάν αυτή περιλαμβάνει μερικές φέτες ψωμί την ημέρα.
Δείτε και κάτι που εν τέλει κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι: Η αιτία θανάτου του μακροβιότερου υγιούς ανθρώπου, αποκαλύπτει το μυστικό της μακροζωίας;

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN – Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
www.healthview.gr

Διαπερατό Έντερο: Ενδείξεις και Φυσική Θεραπεία
Γράφει για την συνέχεια: Carolanne Wright, Διατροφολόγος, Σύμβουλος ευεξίας
Υποφέρετε από ομίχλη εγκεφάλου, σύγχυση, κακή μνήμη και ευερεθιστότητα; Τι θα λέγατε για πιο σοβαρές παθήσεις όπως καρκίνος, διαβήτης, οστεοπόρωση ή αλτσχάιμερ; Όλες αυτές οι παθήσεις αλλά και άλλες συνδέονται με το σύνδρομο διαπερατού εντέρου. Οι γιατροί αλλά και οι επαγγελματίες συμφωνούν ότι «Το θεμέλιο της υγείας βρίσκεται πάντα μέσα στο έντερο και η θεραπεία της νόσου περιλαμβάνει την φροντίδα ενός καταπονημένου εντέρου».
Δείτε και Γαστρεντερικό η Βάση της Καλής Υγείας – Προστατέψτε το

Ενδείξεις
Το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου (leaky gut syndrome) αποτελεί μια κοινή διαταραχή και αναπτύσσεται όταν οι βλάβες σχηματίζονται στην εντερική επένδυση. Αυτές οι βλάβες έχουν ασυνήθιστα μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των κυτταρικών τοιχωμάτων, επιτρέποντας στο τοξικό υλικό να διαρρεύσει στην κυκλοφορία του αίματος. Ο αυτισμός, η ρευματοειδή αρθρίτιδα, η περιοδοντική νόσος, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η νόσος του Crohn και οι κολίτιδες οφείλονται στην φλεγμονή που προκλήθηκε από το διαπερατό έντερο. Η κακή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, η κάντιντα (Candida), οι παρασιτικές λοιμώξεις μαζί με την τροφική ευαισθησία και τροφική αλλεργία συνδέονται με αυτό το σύνδρομο. Οι φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος όπως έκζεμα, ψωρίαση και ακμή υποδηλώνουν διαπερατό έντερο επίσης.
Δείτε και Candida albicans-Καντιντίαση, ένας δύσκολος αντίπαλος της υγείας 
Παράσιτα: Πάσχουμε τουλάχιστον οι μισοί χωρίς να το ξέρουμε 
Έκζεμα: 10 Φυσικές θεραπείες και πως να τις χρησιμοποιήσετε 
Ψωρίαση, ψωριασική αρθρίτιδα: Εναλλακτική αντιμετώπιση 
Ακμή: Το που εμφανίζεται στο σώμα φανερώνει πιθανό θέμα υγιείας

Πρωτόκολλο για την επούλωση του εντέρου
Ένα έντερο που έχει υποστεί ζημιά, ανταποκρίνεται καλά σε εκλεκτά βότανα και συμπληρώματα, σε καθαρή διατροφή και υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής.

Παρακάτω είναι μερικές συστάσεις.

Διατροφή
Μία καθαρή διατροφή, χωρίς προσμίξεις, είναι ζωτικής σημασίας για την επιδιόρθωση του εντέρου. Ένα τυπικό πρωτόκολλο για την θεραπεία της candida περιλαμβάνει την εξάλειψη της ζάχαρης (σε οποιαδήποτε μορφή), της γλουτένης, των επεξεργασμένων τροφίμων, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των ραφιναρισμένων δημητριακών, του αλκοόλ, της καφεΐνης και την κατανάλωση φαγητού πλούσιου σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.
Δείτε Επιβεβαιώνεται με στοιχεία η συνωμοσία για τη ζάχαρη 
22 ανθυγιεινές τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε και οι εναλλακτικές τους
Δημητριακά: όλη η αλήθεια πίσω από το κουτί! 
Όλη η αλήθεια για το αλκοόλ και τις επιπτώσεις του

Καταναλώστε μόνο οργανικές τροφές και αποφύγετε τα φυτοφάρμακα και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Τα βασικά λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ψάρι, στο λινάρι, στο σπόρο chia ή στο φυτό Βοραγινό (Borage ή μποράντζα) είναι επίσης σημαντικά για την επούλωση του εντέρου και την μείωση της φλεγμονής. Σημαντικό είναι επίσης να πίνετε άφθονο καθαρό νερό, ώστε να αποφεύγετε τις προσμίξεις που καταστρέφουν το έντερο.
Πάντα και παντού απαραίτητα τα ωμέγα 3 λιπαρά ω 3 «βόμβες» υγείας!
Για να είναι καθαρό το νεράκι σας χρειάζεται αυτό που προτείνω στο άρθρο που ακολουθεί: Βελτιώστε 3 προβλήματα υγιείας, απλώς πίνοντας περισσότερο ΝΕΡΟ

Πεπτικά ένζυμα.
Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου, έχουν λίγα στομαχικά οξέα. Αυτό δημιουργεί κακή πέψη, προκαλώντας τοξίνες που διαχέονται στο σώμα. Τα πεπτικά ένζυμα είναι χρήσιμα μαζί με νερό και λεμόνι ή ακατέργαστο μηλόξυδο.
Δείτε και Πεπτικά ένζυμα και ασθένειες 
Απαραίτητα πεπτικά ένζυμα για πλήρη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών
και τον βασιλιά των ενζύμων: Νόνι, ο θαυμαστός εξωτικός καρπός!

Φυτικές ίνες.
Οι φυτικές ίνες προστατεύουν το έντερο καθώς απομακρύνει γρήγορα από τον οργανισμό τους μύκητες, τα επιβλαβή βακτήρια και άλλους παθογόνους οργανισμούς. Καλές επιλογές αποτελούν το οργανικό psyllium σε σκόνη, το αλεσμένο λινάρι και οι σπόροι chia.
Δείτε και Φυτικές ίνες: Γιατί είναι απαραίτητες σε μία υγιεινή διατροφή 
Αυξήστε τις φυτικές ίνες με 10 τροφές.

Βότανα
Μερικά βότανα είναι γνωστό ότι ηρεμούν την φλεγμονή και την επακόλουθη ζημιά που εμφανίζεται στο έντερο. Η ρίζα της Αλθαίας (Marshmαllow) και η φτελιά (slippery elm) είναι εξαιρετικές επιλογές. Και τα δύο βότανα καταπραΰνουν και επικαλύπτουν την εντερική οδό, ελαχιστοποιώντας την απορρόφηση των τοξινών. Επίσης βοηθούν να επουλώσουν την ζημιά, μειώνοντας περαιτέρω την υπερβολική διαπερατότητα. Το Kudzu, η ρίζα της γλυκόριζας, το goldenseal, το sheep sorrel, οι σπόροι του μάραθου και η ρίζα ginger είναι ωφέλιμα επίσης. Για να εξαλείψετε τα παράσιτα που συχνά συνοδεύουν ένα πεπτικό σύστημα που βρίσκεται σε καταστολή, δοκιμάστε echinacea, σκόρδο, κολλοειδή άργυρο, γαρύφαλλο, αρτεμισία, black walnut, καπρυλικό οξύ ή εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ.
δείτε και Αλθαία – Δενδρομολόχα ή Νερομολόχα, η φαρμακευτική! 
Γλυκόριζα και η απαράμιλλη θεραπευτική της δράση και χρήση 
Μάραθο και Μαραθόσπορος: Θρεπτική αξία, ιδιότητες και χρήσεις 
Τζίντζερ – Ginger· 9 ανυπέρβλητοι λόγοι για να το βάλετε στη ζωή σας!

Συμπληρώματα.
Επειδή το σύνδρομο διαπερατού εντέρου συμβάλλει στην κακή απορρόφηση πολλών θρεπτικών συστατικών, είναι σημαντικό να συμπληρώσετε την διατροφή σας. Οι βιταμίνες Α, Β, C και Ε είναι απαραίτητες καθώς επίσης και το ασβέστιο, το σίδηρο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και το συνένζυμο Q10. Το πρωτόγαλα βοηθάει στην επούλωση της εντερικής επένδυσης και μειώνει την φλεγμονή. Για να αποκατασταθεί η λειτουργία του εντερικού τοιχώματος, η L-glutamine είναι εξαιρετική. Μην ξεχνάτε να παίρνετε υψηλής ποιότητας προβιοτικά, σε καθημερινή βάση.
Προσοχή όμως, όταν λέμε συμπλήρωμα εννοούμε ΦΥΣΙΚΟ και όχι τα συνθετικά που κυκλοφορούν ευρέως: Άχρηστα τα συμπληρώματα βιταμινών! 

«Τροφή»: Έτσι όλα τα παραπάνω μπορώ να σας τα παρέχω ως 

1α) ένα πραγματικά Δυνατό, Φυσικό Πολυβιταμινούχο προϊόν βασισμένο σε 9 ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ, που έχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και όλα μέταλλα/ιχνοστοιχεία, ένζυμα και καθώς προέρχεται από ΦΥΣΙΚΗ πηγή όλες αυτές οι ουσίες ΣΥΝΕΡΓΟΥΝ μεταξύ τους!! και

1β) Τα γαλαζοπράσινα φύκια (A.F.A.) έχουν τις ακριβείς αναλογίες των βασικών και μη βασικών αμινοξέων που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός καθημερινά. Πρόκειται για μία πραγματικά ολοκληρωμένη τροφή με όλες τις βιταμίνες (και Β12), αλλά και τα μέταλλα/ιχνοστοιχεία, ένζυμα. Τα διαθέτω ως συμπλήρωμα διατροφής, ιδιαίτερα υψηλής αξίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που μιλάμε για αυτοθεραπεία: Γαλαζοπράσινα φύκια (A.F.A.) – Η πρώτη μορφή ζωής και αυτοίασης! 

2) Ξεχωριστά το συνένζυμο Q10 και

3) πρωτόγαλα, επίσης ξεχωριστά 

Για περισσότερα στοιχεία, αγορά και αποστολή επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Τρόπος ζωής
Είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα ισορροπημένο τρόπο ζωής, ώστε να ενισχύσετε την υγεία του πεπτικού συστήματος. Με την ελαχιστοποίηση του άγχους, την ήπια άσκηση, τον επαρκή ύπνο και τρώγοντας πιο αργά κατά την διάρκεια του γεύματος, ενισχύεται η επούλωση του εντέρου.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η νόσος ουσιαστικά επηρεάζεται από την υγεία του εντέρου. Επομένως τα παρακάτω λόγια του Dr. Campbell-McBride, συγγραφέα του «Gut and Psychology Syndrome», ανταποκρίνονται στην αλήθεια:

«Η καλή λειτουργία του εντέρου και η υγιή εντερική χλωρίδα αποτελούν τις «ρίζες» της υγείας μας. Όπως ένα δέντρο, που έχει άρρωστες τις ρίζες του, δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει, έτσι και ο οργανισμός δεν πρόκειται να είναι υγιής, χωρίς την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος». 

Και βέβαια δεν ξεχνάμε ποτέ την πλέον ειδική επί του θέματος, καθώς ο ιδανικός τρόπος για να πετύχουμε την άριστη υγιεία και πρόληψη του πεπτικού μας είναι η δική μας πολύ ιδιαίτερη μαστίχα της Χίου:  Μαστίχα Χίου, το “Ελληνικό δάκρυ”, ασπίδα του πεπτικού!

Η “τροφή”, λοιπόν, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει για τους φίλους της, που την χρειάζονται και ψάχνουν να βρουν ΕΓΓΥΗΜΈΝΑ ΚΑΘΑΡΗ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ μαστίχα Χίου σε μορφή κάψουλας, για διατήρηση και αποτελεσματικότητα. Για να την αποκτήσετε επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Πεπτικό: Γιατί Είναι Σημαντική η Σωστή Πέψη στην Καθολική Υγιεία; 

και επαναλαμβάνω γιατί αξίζει: Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο. Ιπποκράτης (460-370 π.κ.χ.) 

Μικροβίωμα: Μικροβιακή Χλωρίδα και η Ιατρική Επανάσταση του Αιώνα 

Η αλλοίωση της εντερικής χλωρίδας έχει δυσάρεστες συνέπειες 

Μεταφρασμένο από το www.dromostherapeia.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.