Ξινόγαλα: Πως φτιάχνεται και γιατί να το προτιμήσεις

xinogala-pos-ftiaxnetai-kai-giati-na-to-protimiseis

Φυσική παρασκευή ξυνόγαλου
Στην διαδικασία για να φτιάξουμε βούτυρο συμβαίνει η φυσική αποκορύφωση του γάλατος, διαδικασία που διαρκεί τουλάχιστον 12 ώρες ή και περισσότερο ανάλογα με την ποσότητα του γάλατος που έχουμε. Το αποκορυφωμένο γάλα που το λέμε και βουτυρόγαλο είναι ήδη υπόξινο μετά από τόσες ώρες. Σε αυτό προσθέτουμε και το γαλακτώδες υγρό που μαζέψαμε με την διαδικασία καθαρισμού του βούτυρου. Αυτό το υπόξινο σύνολο είναι ξινόγαλο που προέκυψε με φυσική διαδικασία. Μετά από ένα καλό ανακάτεμα, το μοιράζουμε σε μπουκάλια και το βάζουμε στο ψυγείο σε θερμοκρασία περίπου 4 βαθμούς, όπου μπορούμε να το διατηρήσουμε, καλόν όμως είναι όχι περισσότερο από 5- 6 ημέρες. Όσο καθυστερούμε την τοποθέτηση στο ψυγείο, τόσο πιο ξινό γίνεται. Αν το γάλα που χρησιμοποιήσαμε είναι πρόβειο, τότε πρίν ακόμη το μοιράσουμε στα μπουκάλια, το αραιώνουμε με καθαρό νερό, τόσο όσο λεπτό ή παχύ μας αρέσει. Αραίωση μικρότερη γίνεται αν το γάλα είναι γίδινο και ακόμη μικρότερη ή καθόλου αν το γάλα είναι αγελαδινό. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό αραίωσης είναι προσωπικό γούστο του καθενός. Προσοχή: Με την φυσική αυτή διαδικασία, που είναι η πιο απλή από τις παραδοσιακές, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών είτε γιατί προϋπήρχαν στο γάλα, είτε λόγω επιμόλυνσης μέσα στις τόσες ώρες παραμονής για την αποκορύφωση. Aς μη ξεχνάμε ότι για την φυσική αποκορύφωση το γάλα χρησιμοποιείται ανεπεξέργαστο, μετά το άρμεγμα. Επιβάλλεται επομένως να είμαστε βέβαιοι τόσο για την ποιότητά του, όσο και για τις συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής του χώρου εργασίας μας. Διαφορετικά είναι πολλές οι πιθανότητες να φτιάξουμε ένα προϊόν παραδοσιακό μέν, ενδεχομένως όμως όχι ακίνδυνο.
Φροντίζουμε να ξέρουμε από που προέρχεται το γάλα: Γάλα ή Δηλητήριο;
Επικίνδυνο κοκτέιλ 20 χημικών ουσιών σε ένα ποτήρι γάλα!

Η αξία του ξινόγαλου – Παραλλαγή παρασκευής
Για την αξία ορισμένων τύπων ξινισμένου γάλακτος έμαθα πολλά και ενδιαφέροντα από τον γνωστό γιατρό Τηλέμαχο Ευθυμιάδη, έναν από τους πιο παλιούς υπέρμαχους στην Ελλάδα της θεραπείας με φυσικά μέσα.
Ο γιατρός Ευθυμιάδης ήταν μεγάλος θαυμαστής του ξινόγαλου. Λέει γι’ αυτό:
Σε μερικές ορεινές περιοχές της χώρας μας οι βοσκοί κουβαλάνε στην πλάτη τους “το δερμάτι με το ξινόγαλο”. Αυτό είναι το καθημερινό τους φαγητό. Οι χωρικοί το θεωρούν σαν μια εξαιρετικά θρεπτική και δυναμωτική τροφή.
Το παρασκευάζουν με τον ακόλουθο τρόπο: Πρώτα γεμίζουν το ασκί με γιαούρτι και κάθε μέρα προσθέτουν σ’αυτό τόσο άβραστο φρέσκο αρμεγμένο γάλα, όσο βγάζουν για να πιουν. Επειδή το έχουν κρεμασμένο από τον ώμο το γάλα ανακατεύεται συνεχώς όταν βαδίζουν και τρέχουν. Αυτή η ανάμειξη συντελεί στη συντήρησή του, γιατί αν παραμείνει ακίνητο παθαίνει αλλοιώσεις.
Το ξινόγαλο είναι το καλύτερο από τα προϊόντα του γάλακτος, γιατί χρησιμοποιείται για την παρασκευή του άβραστο και φρέσκο αρμεγμένο γάλα, που δεν έχει πάθει καμία αλλοίωση. Με αυτόν τον τρόπο δεν αναπτύσσονται σ’αυτό σηψιγόνοι οργανισμοί, γιατί εμποδίζεται η ανάπτυξή τους από το γαλακτικό οξύ που το συνθέτουν οι οξεοβάκιλοι. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι το λίπος χωρίζεται σε μικρά σταγονίδια, που πέπτονται κι απορροφούνται ευκολότερα. Μία ποσότητα του βουτύρου μαζεύεται στην επιφάνεια του ξινόγαλου. Αυτό το ονομάζουν “κορυφή”. Κάθε 5-6 ημέρες πλένουν το ασκί και το ξαναγεμίζουν με γιαούρτι και στη συνέχεια με γάλα.
Το άρωμά του, που οφείλεται κυρίως στην παρουσία του γαλακτικού οξέως κι η δροσιστική του γεύση είναι πολύ ευχάριστα. Πολλοί άνθρωποι που αηδιάζουν το γάλα, τρώγουν με ευχαρίστηση το ξινόγαλο. Στους αρρώστους πρέπει να χορηγείται ξινόγαλο γιατί είναι εύπεπτο και πλούσιο σε βιταμίνες. Εξαιρετικά ωφέλιμο είναι σ’εκείνους που πάσχουν από διαβήτη. Είναι εύκολο να παρασκευάσει κανένας ξινόγαλο και στη χύτρα αρκεί να το ανακατεύει συχνά. Σήμερα που χρησιμοποιούνται παντού οι ηλεκτρικοί κινητήρες είναι εύκολη η συνεχής ανάμειξή του.

Εύκολη παρασκευή
Το ξινόγαλο γίνετε μόνο του και καλύτερο αν χύσουμε μέσα σε καινούργια πήλινα αγγεία δυνατό ξύδι και τα βάλουμε πάνω σε ζεστή στάχτη ή σιγανή φωτιά. Όταν βράσει λίγο το ξύδι, τραβούμε το δοχείο από τη φωτιά για να μην εξατμιστεί το ξύδι και μέσα στο αγγείο βάζουμε το γάλα. Τα δοχεία αυτά τα τοποθετούμε σε μέρος όπου θα μείνουν ακίνητα. Την άλλη μέρα θα έχουμε ξινόγαλο πολύ καλλίτερο από εκείνο που φτιάχνουν με πολλούς τρόπους. xinogala-pos-ftiaxnetai-kai-giati-na-to-protimiseis-ariani

Τα οφέλη του ξινόγαλου
Το ξινόγαλo αποτελεί ένα ιδιαίτερα υγιεινό και θρεπτικό ρόφημα. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ξινόγαλo είναι υψηλοτάτης βιολογικής αξίας και έχει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από την πρωτεΐνη του ασπραδιού του αυγού. Περιέχει λακτόζη, βιταμίνες, μέταλλα και ελάχιστο λίπος.
Επίσης, είναι ένα προϊόν εύγεστο και ευεργετικό για το στομάχι και βοηθάει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο. Ακόμα έχει αντιμικροβιακή δράση για ένα μεγάλο αριθμό βακτηρίων, ιδιαίτερα αυτών που προκαλούν εντερικές λοιμώξεις. Ενισχύει αποτελεσματικά την κινητικότητα του εντέρου και βοηθά στην αναγέννηση της φυσικής μικροχλωρίδας του εντέρου, ιδιαίτερα ύστερα από την χορήγηση αντιβιοτικών.
Τέλος έχει αντιχοληστερινικές ιδιότητες και είναι καλύτερα ανεκτό για τα άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία στο γάλα.

Γιατί να το προτιμήσεις
Εντερικά προβλήματα; Κακή πέψη; Δυσκοιλιότητα; Διάρροια; Υποψίες για οστεοπόρωση; Υψηλή χοληστερίνη; Εξασθενημένο ανοσοποιητικό; Όποιο πρόβλημα και αν αντιμετωπίζεις από τα προηγούμενα, φαίνεται ότι το ξινόγαλα (ή ξινόγαλο) μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά.Πρόκειται για ένα ρόφημα παχύρρευστο, γευστικότατο και δροσιστικό, με άρωμα και γεύση που θυμίζουν γιαούρτι. Δικαιολογημένα θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμη τροφή, υψηλότερης διατροφικής αξίας ως προς το γάλα, αφού: Είναι πιο ανεκτό από τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.Οι πρωτεΐνες του είναι ανώτερης ποιότητας από αυτές που υπάρχουν στο ασπράδι του αυγού. Ασφαλώς και το γάλα έχει ασβέστιο, όμως τα προβιοτικά (φιλικά για το έντερο βακτήρια) που περιέχει το ξινόγαλα βοηθούν περισσότερο στην απορρόφηση του ασβεστίου από το λεπτό έντερο. Τα προβιοτικά του το κάνουν πιο εύπεπτο. Είναι απαραίτητο σε όσους έχουν πάρει αντιβιοτικά: τα προβιοτικά του συμβάλλουν στη διατήρηση της μικροβιακής ισορροπίας στα έντερα καταπολεμώντας τόσο τη δυσκοιλιότητα όσο και τη διάρροια. Θεωρείται ευεργετικό για το στομάχι.
Δείτε: Σημασία, μορφές προβιοτικών και τα τρόφιμα που τα περιέχουν

Σύμφωνα με έρευνες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, προστατεύει το εντερικό σύστημα από λοιμώξεις και άλλες παθήσεις. Μελέτη του ίδιου πανεπιστημίου έδειξε ότι το ξινόγαλα μειώνει τις υψηλές τιμές χοληστερίνης.
Δείτε: Γαστρεντερικό η Βάση της Καλής Υγείας – Προστατέψτε το

Επίσης στο μικροσκόπιο έχει μπει και η αντικαρκινική του δράση. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το ξινόγαλα διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και σταδιακά το ενισχύει. Αυτή η ιδιότητα το κάνει πολύ χρήσιμο για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
Δείτε: Η ασθένεια ΔΕΝ προκαλείται από ιούς και βακτήρια,αλλά απο το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα!

Στοιχεία από:
www.ftiaxno.gr
ankserametitrome.blogspot.gr
www.zougla.gr
www.youweekly.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *