MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΠροβλήματα με το έντερο: Μήπως να ελέγξετε πρώτα τα συναισθήματά σας; Η...

Προβλήματα με το έντερο: Μήπως να ελέγξετε πρώτα τα συναισθήματά σας; Η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου

Προβλήματα με το έντερο: Μήπως να ελέγξετε πρώτα τα συναισθήματά σας; Η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου
Προβλήματα με το έντερο: Μήπως να ελέγξετε πρώτα τα συναισθήματά σας; Η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου

Προβλήματα με το έντερο: Μήπως να ελέγξετε πρώτα τα συναισθήματά σας; Η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου

Γράφει ο φυσιοδίφης – ερευνητής βοτανολογίας: Άρης Πέτρου Παπαδάκης,

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ;;
ΙΣΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΑΣ
ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Ίσως να έχετε ξανακούσει για τη σύνδεση μεταξύ του εντέρου μας και του εγκεφάλου μας.
Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το έντερο μας, είναι ο “δεύτερος εγκέφαλος μας”.

Και βέβαια η συσχέτιση εντερικών και δη πεπτικών προβλημάτων με την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους λόγω του
ΠΝΕΥΜΟΝΟΓΑΣΤΡΙΚΟΥ ΝΕΥΡΟΥ.

Φανταστείτε το πνευμονογαστρικό νεύρο σαν είναι έναν σούπερ αυτοκινητόδρομο,
μια λεωφόρος επικοινωνίας, που εκτείνεται από τον εγκέφαλό μας έως το έντερό μας και τα μηνύματα που στέλνει πάνω-κάτω μεταξύ των δύο έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα συμπτώματά του ευερέθιστου εντέρου και όχι μόνο.

Ευερέθιστο έντερο: Πως επηρεάζει η σύνδεση εγκεφάλου-εντέρου 

Είναι η χημική επικοινωνία που τρέχει κατά μήκος αυτού του άξονα εντέρου-εγκεφάλου που μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε «έντονη ανησυχία» ή να έχουμε μεγάλη χαρά όταν είμαστε με κάτι ενθουσιασμένοι.

Όμως, μερικές φορές μπορεί να συμβούν λανθασμένες επικοινωνίες κατά μήκος του πνευμονογαστρικού νεύρου, στέλνοντας λάθος μηνύματα ή τα σωστά μηνύματα να παρερμηνεύονται. Αυτό με απλά λόγια, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα του εντέρου όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, πόνο, φούσκωμα κλπ.

Είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι το άγχος και το στρες μπορούν να συμβάλουν στην εσφαλμένη ερμηνεία αυτών των μηνυμάτων.

Οι Τοξίνες του Εγκεφάλου και το Πνευμονογαστρικό Νεύρο 

Ωστόσο υπάρχουν στρατηγικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο το έντερο και το μυαλό μας σηματοδοτούν το ένα το άλλο κατά μήκος του πνευμονογαστρικού νεύρου και να μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο – εντερικό πρόβλημα-άγχος-εντερικό πρόβλημα.

Η σύνδεση εντερικής χλωρίδας-εγκέφαλου με φλεγμονές, κατάθλιψη και άγχος 

Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΝΤΕΡΟΥ-ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Μελέτες έχουν δείξει εδώ και καιρό ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (Σ.Ε.Ε) δεν είναι απλώς μια γαστρεντερική ασθένεια. Αντίθετα, είναι μια πολύπλοκη διαταραχή που περιλαμβάνει τον τρόπο που ο εγκέφαλος και το έντερο μας αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο και τον ζωτικό του ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ πρώτα, πρέπει να γνωρίσουμε το
ΑΥΤΌΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Αυτό το σύστημα ρυθμίζει όλες τις φυσικές διαδικασίες του σώματος που δεν σκεφτόμαστε ποτέ συνειδητά, όπως

Το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα, αποτελείται από

Το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα λαμβάνει πληροφορίες από το περιβάλλον μας και είτε διεγείρει ή αναστέλλει ορισμένες σωματικές διαδικασίες. Αυτό βασίζεται στο κατά πόσον το σώμα μας αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει ή όχι.

Όταν αισθανόμαστε χαλαροί και άνετοι, βρισκόμαστε κατά κύριο λόγο σε παρασυμπαθητική κατάσταση. Το σώμα μας υποθέτει ότι δεν είμαστε σε κίνδυνο και είμαστε σε ηρεμία.

  • Η παρασυμπαθητική απόκριση προάγει τη χαλάρωση, διεγείρει την πέψη, βοηθά την κυτταρική αναγέννηση και την επισκευή των ιστών, υποστηρίζει υγιή μεταβολισμό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Από την άλλη πλευρά, όποτε αισθανόμαστε άγχος ή κατάσταση φόβου και άγχους μαζί, βρισκόμαστε σε μια κατά κύριο λόγο συμπαθητική κατάσταση.

  • Η συμπαθητική απόκριση του νευρικού συστήματος ερμηνεύει το σήμα ως κίνδυνο και προετοιμάζει το σώμα μας είτε να «πολεμήσει» είτε να φύγει («πτήση»).
    Fight or flight.

Πως λειτουργεί αυτό;

Ο εγκέφαλός μας, στέλνει ένα σήμα στα επινεφρίδια μας, για να αρχίσουν να παράγουν αδρεναλίνη και κορτιζόλη (ορμόνες του στρες).

Αυτές οι ορμόνες δημιουργούν έναν καταρράκτη επιδράσεων στο σώμα μας που το προετοιμάζει για να ανταποκριθεί στον κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου καρδιακού ρυθμού, της αυξημένης αρτηριακής πίεσης και μιας ξαφνικής απελευθέρωσης αποθηκευμένου σακχάρου και λίπους για αύξηση της ενέργειας.

Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα αναστέλλει επίσης σωματικές διεργασίες που ενεργοποιούνται από το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (όπως πέψη και μεταβολισμός ορμονών) επειδή αυτές οι διαδικασίες δεν είναι σημαντικές σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, αυτές οι σωματικές διαδικασίες που επιβραδύνονται από το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα είναι εξαιρετικά σημαντικές για την γενικότερη υγεία μας.

Όταν αντιμετωπίζουμε χρόνιο άγχος, φόβο, ανησυχία, αυτό σημαίνει ότι το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα είναι υπερβολικά ενεργοποιημένο – και αυτή η ανισορροπία βρίσκεται στη ρίζα των ανισορροπιών ακμής των ορμονών μας.

Πώς λειτουργούν και συνέπειες των τριών κυρίαρχων ορμονών του στρες 

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΩΡΑ

Στο ΠΑΡΑΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟ ΣΎΣΤΗΜΑ περιλαμβάνεται και το ΕΝΤΕΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Το ΕΝΤΕΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΕΝΣ) είναι ένα πολύπλοκο πλέγμα από περίπου 500 εκατομμύρια νευρώνες και διαχειρίζεται ανεξάρτητα την πεπτική μας λειτουργία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ΕΝΣ μας αναφέρεται μερικές φορές ως «δεύτερος εγκέφαλος».

Τι γνωρίζετε για τον «Δεύτερο Εγκέφαλό μας»; 

Το ΕΝΣ μας επικοινωνεί ασταμάτητα με το κεντρικό νευρικό μας σύστημα (ΚΝΣ) – το κέντρο επεξεργασίας του σώματός μας – σχηματίζοντας αυτό που είναι γνωστό ως
” ΑΞΟΝΑΣ ΕΝΤΕΡΟΥ – ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ”.

Το δύο συστήματα «μιλούν» μεταξύ τους μέσω του ΠΝΕΥΜΟΝΟΓΑΣΤΡΙΚΟΥ ΝΕΥΡΟΥ, ενός πολύπλοκου αυτοκινητόδρομου νεύρων που επικοινωνεί με μηνύματα μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου μας.

Το ΕΝΣ και το ΚΝΣ επικοινωνούν επίσης μέσω της έκκρισης ορμονών, των βακτηρίων του εντέρου (μικροβίωμα) και κατά μήκος αυτού που είναι γνωστό ως άξονας ΠΓΝ (πνευμονογαστρικό νεύρο) ο οποίος διαχειρίζεται την απόκρισή μας στο στρες.

Όταν αισθανόμαστε άγχος, ο εγκέφαλός μας ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα. Μηνύματα περνούν κατά μήκος του άξονα ΠΓΝ στο έντερό μας, γνωστοποιώντας ότι το σώμα μας χρειάζεται περισσότερη αδρεναλίνη και λιγότερη πέψη.

Αντί να επεξεργάζεται τα τρόφιμα, το σώμα μας χρειάζεται να φύγει ή να πολεμήσει.

FLIGHT OR FIGHT

Το σώμα μας θα ανταποκριθεί είτε επιβραδύνοντας την πέψη (δυσκοιλιότητα) είτε επιταχύνοντάς την (διάρροια) παράλληλα μπορεί να υπάρχει αίσθημα φουσκώματος, πόνος, τάση για εμετό κ.λπ.

Ό,τι σημαντικότερο!! Γιατί Είναι Σημαντική η Σωστή Πέψη στην Καθολική Υγεία  

Όταν δεν υπάρχει κίνδυνος, δεν αισθανόμαστε άγχος και όλα είναι ήσυχα κατά μήκος του άξονα ΠΓΝ.

Αυτό σημαίνει ότι το πνευμονογαστρικό νεύρο μας έχει ενεργοποιηθεί και το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα έχει εμπλακεί. Ο καρδιακός μας ρυθμός θα επιβραδυνθεί, θα νιώθουμε πιο χαλαροί και η πέψη μας θα τονωθεί. Αυτό αναφέρεται συνήθως ως η ρύθμιση «ανάπαυσης και πέψης».

Ενώ το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα μπορεί να μας βοηθήσει σε περιόδους πραγματικού στρες (όπως το να τρέξουμε μακριά από τον κίνδυνο), μπορεί όμως να μας βάλει σε μεγάλους μπελάδες και σοβαρά προβλήματα υγείας όταν ενεργοποιηθεί από ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ άγχος.

Μάθε να αξιοποιείς το άγχος προς όφελός σου 

Αυτά τα άγχη που σχετίζονται με το Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) που πυροδοτούν την απόκριση μάχης ή φυγής είναι πολύ συνηθισμένα και δεν είστε μόνοι.
Για πολλούς ανθρώπους, μπορεί να νιώθουν ότι τα συμπτώματά σας και το άγχος σας πάνε χέρι-χέρι.

Και μελέτες έχουν δείξει ότι η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή είναι πέντε φορές πιο συχνή για άτομα με ΣΕΕ. Αυτό το είδος στρες δημιουργεί υπερευαισθησία στα έντερα σας, οδηγώντας σε πόνο και δυσφορία. Όταν το έντερό σας βιώνει αυτό το είδος αυξημένης ευαισθησίας, στέλνει και πάλι σήματα αγωνίας στον εγκέφαλό σας.

Η επίδραση του άγχους στο έντερο~Αντιμετώπιση  

ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΒΡΟΓΧΟ

ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στο κομμάτι της βοτανικής θεραπείας δεν θα χρειαστεί να γράψω πολλά και να σας κουράσω περισσότερο. Ήθελα απλά να κατανοήσετε το βάθος και την πηγή του προβλήματος και να προσπαθήσουμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτό.

Πρέπει λοιπόν να δουλέψουμε επάνω στον άξονα εγκέφαλος – πνευμονογαστρικό νεύρο-έντερο. Από την αρχή έως το τέλος. Και βέβαια να μην ξεχάσουμε και την ενίσχυση των επινεφριδίων.

Αυτόνομο νευρικό σύστημα, χρόνιο στρες και κόπωση επινεφριδίων 

ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΔΡΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΥΡΙΚΌ ΜΑΣ ΣΎΣΤΗΜΑ.

Αυτό μπορούν να το κάνουν πολλά φυτικά ιάματα όπως είναι

Νευρικό σύστημα και υγεία: Για να θεραπευτεί το σώμα, πρέπει πρώτα να θεραπεύσουμε το μυαλό 

Στη συνέχεια θα πρέπει να σκεφτούμε εάν γίνεται σωστή πέψη και σωστός μεταβολισμός των τροφών, εδώ θα μπορούσαμε να προτείνουμε πολλά βότανα αλλά θα περιοριστούμε σε αυτό που έχει τις περισσότερες μελέτες και πιστοποιήσει από τις αρμόδιες βοτανολογικές επιρροές (ESCOP, Ε, κλπ) και δεν είναι άλλο από τα φύλλα αγκινάρας.

Υπάρχει σε φυσική μορφή, υπάρχει σε κάψουλα και βέβαια σε βάμμα με πολύ πιο ευρύ δραστικό πεδίο.

Ο προβληματικός μεταβολισμός είναι η αρχή κάθε ασθένειας 

Το έντερο μας αυτό καθ’αυτό μπορούμε να το φροντίσουμε με ένα καλό συμπλήρωμα
ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ Έτσι θα υποστηρίξουμε το υγιές μικροβίωμα και σε πολλές περιπτώσεις θα έχουμε άμεση βελτίωση. Σε άλλες ίσως χρειαστεί να κάνουμε χρήση 2 μηνών.

Επιλέξτε με τη βοήθεια του φαρμακοποιού σας το συμπλήρωμα που είναι ιδανικό για την δική σας περίπτωση.

Προβιοτικά και εντερική χλωρίδα: Επίδραση σε εγκέφαλο, καρδιά, διάθεση 

Υπάρχουν συμπληρώματα που ονομάζονται ΣΥΜΒΙΩΤΙΚΑ.
Είναι μαζί προβιοτικά μαζί με πρεβιοτικά ένζυμα τα οποία ίσως για την δική σας περίπτωση να είναι καλύτερα. 

Προβιοτικά και πρεβιοτικά: Πολύτιμοι σύμμαχοι του εντερικού μας συστήματος 

Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη σωστή λειτουργία των ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ που είναι και οι βασικοί ρυθμιστές των ορμονών του στρες. Ίσως να χρειάζεται να τα βοηθήσουμε και για αυτόν τον σκοπό δεν γνωρίζω κάτι καλύτερο από την ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ. Η Γλυκόριζα είναι ένα εξαιρετικό εξομαλυντικό ίαμα για την ενίσχυση των κουρασμένων επινεφριδίων.

Επειδή όμως η Γλυκόριζα λόγω της ύπαρξης της γλυκυριζίνης, μιας ουσίας η οποία μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στον οργανισμό είναι καλή ιδέα η αγορά ενός συμπληρώματος Γλυκόριζας χωρίς την παρουσία όμως της ανεπιθύμητης γλυκυριζίνης.
Μπορειτε να ρωτήσετε σχετικά τον φαρμακοποιό σας

Φυσικοί τρόποι για να θεραπεύσετε την κόπωση των επινεφριδίων  

Φυσικά αυτά δεν είναι αρκετά για να πούμε ότι αντιμετωπίζουμε ολιστικά γαστρεντερικές διαταραχές. Υπάρχουν και άλλα που θα μας βοηθήσουν

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα για να ξεκινήσετε:

  • Περνώντας χρόνο στη Φύση, βάζοντας τα γυμνά πόδια σας στο έδαφος, παίρνοντας καθαρό αέρα και ηλιοφάνεια, αναπνέοντας τις μυρωδιές των δασών και των λουλουδιών, παίζοντας στα ποτάμια και τους κολπίσκους
  • Κίνηση: πεζοπορία, περπάτημα, γιόγκα, tai chi
  • Διαλογισμός 
  • Αναπνοή 
  • Ζεστά λουτρά 
  • Καλό ύπνο 
  • Χορεύοντας 
  • Τραγούδι, γέλιο 
  • Τρώτε υγιεινά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα και κόψτε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. 

Και μην ξεχνάτε ότι δουλεύοντας ολιστικά πάνω σε ένα πρόβλημα υγείας, μόνο τότε βρίσκουμε πραγματική ίαση. Διαφορετικά απλώς θα κουκουλώνουμε πάντα το σύμπτωμα δίχως να αγγίζουμε την. πραγματική αιτία.

Σας ευχαριστώ που είχατε την υπομονή να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο. Προβλήματα με το έντερο: Μήπως να ελέγξετε πρώτα τα συναισθήματά σας; Η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου

~~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: 3 φυσικά συμπληρώματα διατροφής διατίθενται από την ιστοσελίδα μας που δύνανται να βοηθήσουν αποτελεσματικά, καθώς έχουν άμεση επίδραση ΚΑΙ στο νευρικό σύστημα-εγκέφαλο (ειδικότερα τα ωμέγα 3 και βαλεριάνα):

  1. Πρώτη και καλλίτερη η θαυματουργή μαστίχα της ΧίουΟι πλέον σημαντικές κλινικές μελέτες αφορούν στη χρήση της μαστίχας της Χίου, με την οποία έχει παρατηρηθεί βελτίωση κλινικής εικόνας για τη νόσο Crohn, ελκώδη κολίτιδα, σπαστική κολίτιδα καθώς η αντιφλεγμονώδης δράση της Μαστίχας φαίνεται ότι μπορεί και ωφελεί και ασθενείς με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου, όπως τα παραπάνω.
  2. Στη συνέχεια η βαλεριάνα η οποία χαλαρώνει τον μυϊκό χιτώνα του γαστρεντερικού και διευκολύνει την ροή της χολής. Αυξάνει την έκκριση του νευροδιαβιβαστή GABA και προκαλεί καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, αποτελεί ηρεμιστικό του εντέρου (ειδικά σε κολίτιδες, νόσο του Crohn),
  3. και τέλος τα απαραίτητα ωμέγα 3 λιπαρά οξέαΤα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να περιορίζουν την ανάγκη για αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Θρέφουν το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο, ενώ συμβάλλουν στη μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλομορφία στο έντερο, γεγονός που προάγει την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού: Ωμέγα 3, το κλειδί για την υγεία του εντέρου

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Δείτε ακόμη: Φροντίζοντας τον εγκέφαλο, φροντίζουμε και το έντερο και το αντίθετο   

Η σύνδεση εντερικής χλωρίδας-εγκέφαλου με φλεγμονές, κατάθλιψη και άγχος 

Πάνω από 50 ασθένειες οφείλονται στην κακή συνεννόηση των «δύο εγκεφάλων» μας  

Βελτιώστε και διατηρήστε υγιή την εντερική σας χλωρίδα 

Ένα ισχυρό εντερικό μικροβίωμα μπορεί να ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία 

Η εντερική χλωρίδα επηρεάζει νευρικό σύστημα και εγκέφαλο~Τρόποι βελτίωσης 

Η χλωρίδα του εντέρου μπορεί να ρυθμίσει άγχος και εγκέφαλο 

Μικροβίωμα: Μικροβιακή Χλωρίδα και η Ιατρική Επανάσταση του Αιώνα Προβλήματα με το έντερο: Μήπως να ελέγξετε πρώτα τα συναισθήματά σας; Η σύνδεση εντέρου-Εγκεφάλου


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια