MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΠότε τα αντηλιακά είναι ασφαλή για την υγεία

Πότε τα αντηλιακά είναι ασφαλή για την υγεία

Πότε τα αντηλιακά είναι ασφαλή για την υγεία
Image by marijana1 from Pixabay Πότε τα αντηλιακά είναι ασφαλή για την υγεία

Πότε τα αντηλιακά είναι ασφαλή για την υγεία

Η προπαγάνδα κατά του ήλιου δεν λέει να τελειώσει. Μόλις αρχίζει το Καλοκαίρι, αρχίζει ο καταιγισμός της πλύσης εγκεφάλου για το πόσο τρομακτικός, κακός και ύπουλος είναι ο ήλιος που καραδοκεί έξω από την πόρτα μας.

Ταυτόχρονα όμως εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι ο σημερινός άνθρωπος δεν παράγει επαρκώς βιταμίνη D, η έλλειψη της οποίας συνδέεται με όλες σχεδόν τις γνωστές παθήσεις, από τον καρκίνο και την αρθρίτιδα μέχρι την κατάθλιψη.

Ως γνωστόν όμως, η βιταμίνη D παράγεται μόνο από την έκθεσή μας στον ήλιο, ενώ περιέχεται σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες σε διάφορες τροφές. Άρα… η σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία μας προτείνει πλέον συμπληρώματα βιταμίνης D για να αντισταθμίσουμε την έλλειψη του ήλιου…

Γιατί έχουμε ανεπάρκεια βιταμίνης D στην Ελλάδα; 

Ας δούμε λοιπόν ένα ενδιαφέρον άρθρο από το Golden Magazine για τα αντηλιακά

Ποια είναι τα μυστικά ενός καλού αντηλιακού προϊόντος;

  • Πρέπει να προστατεύει πραγματικά το δέρμα από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία,
  • να μην περιορίζει τις ωφέλειες από την έκθεση στον ήλιο και
  • να μην περιέχει βλαβερά χημικά.

Κυκλοφορεί τέτοιο προϊόν στο εμπόριο; Βρήκαμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τα πιο δημοφιλή καλλυντικά της εποχής, που μπορεί να σου χρησιμεύσουν για να διαλέξεις το κατάλληλο.

Κοκτέιλ χημικών

Οι αντηλιακές κρέμες περιέχουν ποσότητες χημικών ουσιών για τις οποίες, στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζουμε ούτε πώς αλληλεπιδρούν ούτε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις τους. Στις χημικές αυτές ουσίες συγκαταλέγονται και κάποιες ύποπτες για πρόκληση σοβαρών βλαβών στον οργανισμό:

Συνθετικά ηλιακά φίλτρα, κάποια από τα οποία θεωρείται ότι έχουν αλλεργιογόνο δράση και είναι ικανά να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία του σώματος.

Μη συνθετικά ηλιακά φίλτρα, όπως το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου, τα οποία αντανακλούν σαν καθρέφτες τις υπεριώδεις ακτίνες. Όμως, ειδικά το διοξείδιο του τιτανίου (το συναντάμε στα περισσότερα αντηλιακά προϊόντα), βρίσκεται στη λίστα πιθανών καρκινογόνων ουσιών της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer (IARC).

Ε171-Διοξείδιο του τιτανίου: Ένα ακόμη επικίνδυνο πρόσθετο 

Άλλοι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή όχι τόσο στο ίδιο το χημικό στοιχείο όσο στον κατακερματισμό του σε πολύ λεπτά σωματίδια της τάξης των 0,1 μικρών (microns), τα λεγόμενα και νανοσωματίδια (στις ετικέτες μπορεί να αναφέρονται σαν nanoparticles, nano, ultrafine, micronized).

Ο λόγος της παρουσίας των νανοσωματιδίων μέσα σε ένα αντηλιακό είναι επειδή το κάνουν να απορροφάται εύκολα χωρίς να αφήνει την χαρακτηριστική ασπρίλα στο δέρμα. Μελέτη του καναδικού πανεπιστημίου της Bρετανικής Κολομβίας έδειξε ότι τα νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου προξένησαν οξείες και χρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των πειραματόζωων.

Γερμανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου του Rostock φαίνεται να συμφωνούν, όπως και επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μισούρι.

Αλουμίνιο, ένα συστατικό που το βαραίνουν πολλές κατηγορίες.

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα Virginie Belle, μια ημέρα στην παραλία φορώντας αντηλιακό εισάγει στο σώμα 1 γρ. αλουμινίου.

Έρευνα: Χημικά των αντηλιακών εισχωρούν στο αίμα μετά από μια μόλις ημέρα χρήσης 

Το αλουμίνιο έχει ενοχοποιηθεί – μεταξύ άλλων – για τη συμβολή του στη γήρανση του δέρματος και την εμφάνιση δερματικού καρκίνου. Η Belle παρουσιάζει τα στοιχεία στο βιβλίο της «Όταν το αλουμίνιο μας δηλητηριάζει» («Quand l’aluminium nous empoisonne»), βασισμένο σε μακροχρόνια έρευνα και παγκόσμιες μελέτες.

Δείτε και Ο θάνατος με την μορφή αλουμινίου 

Πρώτες ύλες από πετροχημικά (προερχόμενες από πετρέλαιο).

Χημικές αρωματικές και χρωστικές ουσίες και συντηρητικά τύπου Parabens, τα οποία έχουν κατηγορηθεί για οιστρογονική, τοξική και καρκινογόνο δράση.

Χημικά Συντηρητικά – Parabens και καλλυντικά 

Άλλα συστατικά, ύποπτα για αλλεργιογόνα ή/και οιστρογονική δράση, όπως τα: Oxybenzone (benzophenone-3), Octinoxate (octyl-methoxycinnamate), Homosalate.

Ξενοοιστρογόνα: Πρόσθετα ακόμη και τροφίμων δρουν σαν επικίνδυνες ορμόνες 

Αλήθειες που ξαφνιάζουν

Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (Environmental Working Group, EWG), υπάρχουν κάποιες αλήθειες για τα αντηλιακά του εμπορίου που ξαφνιάζουν:

Όπως αναφέρουν ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), δεν γνωρίζουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα αντηλιακά βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Ερευνητές έχουν εντοπίσει αυξημένο κίνδυνο προσβολής από μελάνωμα σε κάποιους χρήστες αντηλιακών. Αυτό πιθανόν συμβαίνει

  • είτε γιατί θεωρούν τον εαυτό τους προστατευμένο, άρα κάθονται περισσότερες ώρες στον ήλιο,
  • είτε εξαιτίας χρήσης προϊόντων κακής ποιότητας.
  • Άλλη σημαντική αιτία είναι η αποδόμηση των χημικών ουσιών που περιέχονται στα αντηλιακά, η οποία δημιουργεί βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το μελάνωμα 

Ο FDA υποστηρίζει ότι δείκτες ηλιακής προστασίας (SPF) μεγαλύτεροι από το 50 είναι παραπλανητικοί και παρασύρουν τον κόσμο να κάνει άφοβα ηλιοθεραπεία για περισσότερη ώρα. Το γεγονός είναι ότι οι εταιρείες καλλυντικών αύξησαν σημαντικά το 2011 τις τιμές SPF των προϊόντων τους.

Η σύνθεση της βιταμίνης D στον οργανισμό πραγματοποιείται με τη βοήθεια της ηλιοφάνειας. Όμως την τελευταία εικοσαετία η Αμερική βιώνει μια αυξανόμενη επιδημία ανεπάρκειας βιταμίνης D, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (American Medical Association), διαφωνώντας με άλλους οργανισμούς, έχει συστήσει έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό για ένα δεκάλεπτο την ημέρα, γιατί το αντηλιακό εμποδίζει τη μέγιστη σύνθεση της βιταμίνης.

Η βιταμίνη Α που περιέχεται στα αντηλιακά με την ονομασία Retinyl palmitate ή Retinol ενδέχεται κάτω από την επίδραση του ήλιου να επιταχύνει την ανάπτυξη καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα του FDA, διότι – όπως ήδη γνώριζαν οι επιστήμονες – μπορεί να σχηματίσει ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν το DNA

Αντιοξειδωτικά: Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες~Εμποδίζουν την καταστροφή των κυττάρων 

Αλείψου με φυσικά συστατικά

Είναι πλέον αποδεδειγμένο πως ό,τι έρχεται σε επαφή με το δέρμα απορροφάται και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, άρα η πιο βασική αρχή προφύλαξης θα μπορούσε να είναι να μην βάζεις επάνω στο δέρμα σου κάτι που δεν μπορείς να το βάλεις στο στόμα σου, όπως τις διάφορες χημικές ουσίες.

Έτσι, σπιτικά, χειροποίητα αντηλιακά φτιαγμένα με φυτικά (βρώσιμα ως επί το πλείστον) υλικά όπως ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, σιτέλαιο, χυμός καρότου και λεμονιού, βούτυρο καριτέ και λάδι καλέντουλας συστήνονται ανεπιφύλακτα από τους λάτρεις των φυσικών λύσεων.

(“Τροφή-φάρμακο”: ΣΗΜΑΝΤΙΚΈΣ ΈΝΣΤΑΣΕΙΣ!!

  • 1ον, το λεμόνι κάνει φωτοευαισθησία, ΔΕΝ επιτρέπεται η χρήση σου σε καμμία περίπτωση στον ήλιο.
  • 2ον, ένα χειροποίητο αντηλιακό ΔΕΝ σε προστατεύει για τους λόγους που θα δείτε εδώ (δίδεται αναλυτικά και η αντηλιακή προστασία (SPF) του καθενός από τα παραπάνω αναγραφόμενα λάδια): Χειροποίητο αντηλιακό. Αξίζει;)  

Από την άλλη μεριά, η υπόδειξη αμερικανικών και καναδικών δημόσιων υπηρεσιών υγείας αφορά μόνο σε δύο πράγματα: Σκιά και σωστά ρούχα.

Αντηλιακή προστασία εκ των έσω

Κατά την έκθεση του σώματος στον ήλιο η βιταμίνη Α μετατρέπεται στην πολυτιμότατη βιταμίνη D. Όμως η βιταμίνη D λειτουργεί και σαν εσωτερικό αντηλιακό.

Το σώμα λοιπόν θα πρέπει να κάνει την δική του αντηλιακή προετοιμασία καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες A, D και ασβέστιο έναν μήνα πριν έρθει η ώρα να εκτεθεί στον καλοκαιρινό ήλιο.

Προετοιμάστε το δέρμα σας για μία υγιή αλληλεπίδραση με τον ήλιο 

Οι τροφές αυτές, μαζί με εκείνες που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αυξάνουν τα επίπεδα της φυσικής προστασίας του δέρματος στις υπεριώδεις ακτίνες και αποτρέπουν τα εγκαύματα.

Έρευνα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Creighton στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ έδειξε ότι αυξημένη δόση βιταμίνης D και ασβεστίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου (συμπεριλαμβανομένου και αυτού του δέρματος) κατά 77%!

Τροφές που παρέχουν αντηλιακή προστασία και βοηθούν το μαύρισμα  

Πηγή: enallaktikidrasi.com  Πότε τα αντηλιακά είναι ασφαλή για την υγεία

~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Ο ήλιος και η θεραπεία του (ηλιο-θεραπεία), είναι ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΗ, αλλά όπως είπαμε υπό προϋποθέσεις και μία από αυτές, είναι η ποιότητα των αντηλιακών που φοράμε τις επικίνδυνες ώρες!

Έτσι, εάν θέλετε μία πραγματικά εξαιρετική λύση έχω να σας προτείνω μία σειρά αντηλιακών προϊόντων (ΚΑΙ για μετά τον ήλιο-after sun) με αντηλιακά φίλτρα για προστασία από όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας (UVA-UVB) και αντιοξειδωτικούς/καταπραϋντικούς παράγοντες που θρέφουν και περιποιούνται την επιδερμίδα.

Αυτά, όσον αφορά την εξωτερική σας προστασία.

Για την εσωτερική, μπορώ να σας διαθέσω ωμέγα 3 λιπαρά (απαλλαγμένα από βαρέα μέταλλα), και τα φύκια A.F.A, τα οποία μπορούν να σας παρέχουν ΣΕ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΌΛΑ τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, για παράδειγμα ένα γραμμάριο τους έχει 80 φορές περισσότερο β-καροτένιο από το καρότο, το οποίο σύμφωνα με μελέτες προστατεύει, αλλά και ενισχύει το μαύρισμα και την διάρκειά του!

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Διαβάστε ακόμη: Ηλιακό έγκαυμα: Περιποίηση και θεραπεία με βότανα 

Τα συχνότερα λάθη που κάνουμε όταν βάζουμε αντηλιακό 

Προστατευτείτε έξυπνα από τον ήλιο με βιολογικά αντηλιακά 

Οι κρυφοί κίνδυνοι των χημικών αντηλιακών του εμπορίου 

Ποια είναι τα οφέλη της ηλιοθεραπείας στην υγιεία

Ανεπάρκεια Βιταμίνης D, Ήλιος και Καρκίνος του Δέρματος 

Γιατί παγκοσμίου βεληνεκούς προορισμοί ΑΠΑΓΟΡΕΎΟΥΝ ορισμένα αντηλιακά. Εμείς τι κάνουμε; Πότε τα αντηλιακά είναι ασφαλή για την υγεία


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια