MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒιταμίνεςΓιατί έχουμε ανεπάρκεια βιταμίνης D στην Ελλάδα;

Γιατί έχουμε ανεπάρκεια βιταμίνης D στην Ελλάδα;

Γιατί έχουμε ανεπάρκεια βιταμίνης D στην Ελλάδα;
Image by PublicDomainPictures from Pixabay Γιατί έχουμε ανεπάρκεια βιταμίνης D στην Ελλάδα;

Γιατί έχουμε ανεπάρκεια βιταμίνης D στην Ελλάδα;

Θα περίμενε κανείς με τόσο ήλιο οι Έλληνες να έχουν… πληθώρα βιταμίνης D. Όμως τελευταία φαίνεται να συμβαίνει το αντίθετο. Γιατί;

Είναι δυνατόν σε μια χώρα με τόση ηλιοφάνεια, τα επίπεδα βιταμίνης D στους κατοίκους της να είναι χαμηλά; Κι όμως, είναι.

Όπως διαβάζουμε σε αυτήν εδώ την ανασκόπηση μελετών, η ανεπάρκεια βιταμίνης D στην Ελλάδα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιακών ομάδων, από εφήβους και έγκυες γυναίκες μέχρι και ηλικιωμένους.

Ποιά συμπτώματα δείχνουν πιθανή ανεπάρκεια σε βιταμίνη D 

Ο επιπολασμός της ανεπάρκειας βιταμίνης D ποικίλλει από μελέτη σε μελέτη και ο ορισμός της ανεπάρκειας είναι επίσης διφορούμενος. Αρκετές μελέτες ορίζουν την ανεπάρκεια της βιταμίνης D ως συγκέντρωση στον ορό μικρότερη από 50 nmol/L, ενώ άλλοι ερευνητές επικεντρώνονται σε πληθυσμούς που εμφανίζουν επίπεδα βιταμίνης D στον ορό κάτω από 22 nmol/L.

Η Ελλάδα, φαίνεται να αποτελεί παράδειγμα του λεγόμενου μεσογειακού παράδοξου (Papapetrou et al, 2007) σύμφωνα με τον οποίο οι πληθυσμοί υποφέρουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D, παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλό επίπεδο έκθεσης στο ηλιακό φως καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Συγκεκριμένα, σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία, η μέση τιμή βιταμίνης D για τους Έλληνες ήταν 23,06 ng/ml, τιμή που δηλώνει ανεπάρκεια. Ο επιπολασμός της ανεπάρκειας βιταμίνης D [25(ΟΗ)D<30 ng/ml] βρέθηκε να αντιστοιχεί στο 72,03% του πληθυσμού, με το 17,55% να παρουσιάζει σημαντική έλλειψη [25(ΟΗ)D<12 ng/ml].

Στην ίδια μελέτη, παρατηρήθηκε μία στατιστικά σημαντική επίδραση της εποχικότητας, δεδομένου ότι η ανεπάρκεια και έλλειψη βιταμίνης D ήταν χαμηλότερη κατά τους φθινοπωρινούς μήνες Σεπτέμβριο – Νοέμβριο, ενώ ήταν υψηλότερη μετά τη χειμερινή περίοδο, κατά τους μήνες της Άνοιξης: Μάρτιος – Μάιος.

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεπάρκειας και έλλειψης καταγράφηκαν το μήνα Σεπτέμβριο (49,9% και 10,7%, αντίστοιχα), ενώ τα υψηλότερα το μήνα Μάρτιο (88,6% και 21,6%, αντίστοιχα).

Βιταμίνη D: Πώς να καταλάβεις εάν έχεις έλλειψη~Ποιοί την χρειάζονται περισσότερο 

Αρκετοί παράγοντες έχουν θεωρηθεί ότι προκαλούν ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Η περιορισμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία λόγω της χρήσης αντηλιακού ή βαριών ρούχων κατά τους χειμερινούς μήνες και η χαμηλή διατροφική πρόσληψη βιταμίνης D, μεταξύ άλλων, έχουν συζητηθεί σε μεγάλο βαθμό (Manios et al, 2017).

Για την Ελλάδα συγκεκριμένα, οι λόγοι της… παράδοξης αυτής υψηλής έλλειψης και ανεπάρκειας βιταμίνης D σύμφωνα με τους ειδικούς είναι διάφοροι.

Όπως αναφέρουν, το γεωγραφικό πλάτος της δεν επιτρέπει επαρκή υπεριώδη ακτινοβολία τους χειμερινούς μήνες και ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές της, ενώ η μελαχρινή επιδερμίδα που χαρακτηρίζει τους περισσότερους Έλληνες, έχει συνδεθεί με ευαισθησία (3-7 φορές περισσότερο) στην έλλειψη βιταμίνης D (Holick et al. 2008).

Στα παραπάνω προστίθεται

  • η ευρεία χρήση αντηλιακών, αφού ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 μπορεί να περιορίσει έως και 99% την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα (Holick et al. 2011),
  • το αυξημένο σωματικό βάρος (τα παχύσαρκα άτομα χρειάζονται 2,5 φορές περισσότερη βιταμίνη D, αλλά και
  • τα διάφορα φάρμακα, κυρίως τα κορτικοστεροειδή και τα αντιβιοτικά

Κορτικοστεροειδή φάρμακα: Τι είναι, πού βοηθούν και παρενέργειες
Αντιβιοτικά: Πολύ πιο επικίνδυνα από ό,τι φαντάζεστε-Νέα στοιχεία 

Πηγή: www.in2life.gr   

~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Νομίζω βρήκαμε τον… “πρωταθλητή”! Οι Έλληνες έχουμε μία φαρμακολατρεία τα τελευταία χρόνια και στα παραπάνω φάρμακα, θα πρέπει να συμπεριληφθούν ΚΑΙ οι στατίνες καθώς η βιταμίνη D παράγεται με την επίδραση των ακτινών του ήλιου (UV-B) σε ένα παράγωγο της χοληστερίνης.

Όταν το σώμα μας βρίσκεται σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως σε περίπτωση νόσου, έχει αυξημένες ανάγκες για βιταμίνη D οπότε αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης, ώστε να διευκολύνει την παραγωγή της D. Κι εμείς αντί να ασχοληθούμε με την ΑΙΤΊΑ, ασχολούμαστε με το μπλοκάρισμα της χοληστερόλης με τις ανάλογες συνέπειες!

Επίσης τα γυαλιά ηλίου μπλοκάρουν την παραγωγή D, διότι το μυαλό ΔΕΝ αντιλαμβάνεται την ηλιοφάνεια, με αποτέλεσμα να μην μπαίνει στην απαραίτητη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, βιταμίνη D που προσλαμβάνεται ΦΥΣΙΚΆ είναι κάτι παραπάνω από μια απλή βιταμίνη καθώς καταπολεμά ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και προβλημάτων.

Χρήσιμο θα είναι να φροντίσετε να τρώτε ένα μικρό κομμάτι κίτρινο, ΑΙΓΟΠΡΌΒΕΙΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΌ τυρί (γραβιέρα-κεφαλογραβιέρα), όσο είναι ο αντίχειράς σας, ώστε να δώσετε την απαραίτητη προ-βιταμίνη στον οργανισμό σας, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη D με την ηλιακή ακτινοβολία.

Σταθείτε στην συνέχεια ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΆ στον ήλιο από ένα τέταρτο (το Καλοκαίρι) έως μισή ώρα (τον Χειμώνα), περί το μεσημέρι, χωρίς αντηλιακό ή γυαλιά ηλίου και με όση περισσότερη επιφάνεια του δέρματος σας επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες!

Εφαρμόζοντας την παραπάνω τακτική οι εξετάσεις μου είναι εξαιρετικές: 42 ng/mL τον Φλεβάρη του ’17 και 48 ng/mL τον Νοέμβριο του ’20!

Για όσους δεν έχουν την δυνατότητα να εφαρμόσουν τα παραπάνω ή δεν είναι αρκετά, μπορούν να προμηθευτούν από την ιστοσελίδα μας την ΜΟΝΑΔΙΚΉ ΦΥΤΙΚΉ βιταμίνη D3 μαζί με Κ2 ΚΑΙ εκχύλισμα φύλλων ελιάς!! Πρόκειται για ένα εκπληκτικό ΦΥΣΙΚΌ (βήγκαν) συμπλήρωμα υψηλής ποιότητας, “δυναμίτης υγείας”!

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμη: Βιταμίνη D: «Κλειδί» για την αντιμετώπιση σωρείας ασθενειών 

Βιταμίνη D, ο Σημαντικότερος Παράγοντας για την Υγεία Μας 

Βιταμίνη D: Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία~Προστατεύει από την άνοια 

Έλλειψη βιταμίνης D: Το τεστ των 5 ερωτήσεων 

Βιταμίνη D και ιχθυέλαια μειώνουν τον κίνδυνο για αυτοάνοσες παθήσεις 

Βιταμίνη D: Πως να την ενισχύσουμε ακόμη και τον Χειμώνα 

Βιταμίνη D: Κλειδί για την ενεργοποίηση των γονιδίων μας  

10 ασθένειες που σχετίζονται με ανεπάρκεια Βιταμίνης D   

Μικροβίωμα: Η σύνδεση βιταμίνης D με την εντερική χλωρίδα 

Νέα μελέτη: Η βιταμίνη D συμβάλλει στην μακροζωία 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια