10 ασθένειες που σχετίζονται με ανεπάρκεια Βιταμίνης D

10-astheneies-pou-shetizontai-me-aneparkeia-vitaminis-d

Η λήψη βιταμίνης D, ενώ ακόμα είμαστε νέοι μπορεί να είναι χρήσιμη για τον οργανισμό μας σε βάθος χρόνου.
Τα αποτελέσματα από μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης έχουν επιβεβαιώσει ότι επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης D που λαμβάνονται με συνέπεια, είναι αναγκαίες για τη διατήρηση της υγείας των οστών.

Πολλοί πιστεύουν ότι η διατήρηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών είναι αρκετή, αλλά λίγες τροφές είναι εκείνες που περιέχουν φυσικά υψηλά επίπεδα της βιταμίνης D. Σύμφωνα με τον Δρ. Heike A. Bischoff-Ferrari, για να πάρει κανείς επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μέσω της διατροφής, θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά δύο μερίδες λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός και το σκουμπρί. Επειδή κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, είναι αναγκαίο να αυξηθούν τα επίπεδα της βιταμίνης D μέσω της επαρκούς έκθεσης μας στον ήλιο καθώς και μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής, προκειμένου να διατηρήσουμε την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.
Δεν είναι όλοι οι σολομοί και γενικότερα τα ψάρια κατάλληλα,  όπως Προσοχή: Σολομοί ιχθυοτροφείων από τις πιο τοξικές τροφές στον κόσμο

Η βιταμίνη D δεν είναι μία αυτόνομη βιταμίνη αλλά λειτουργεί σε συνεργασία με άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το οποίο βρίσκεται στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Πρόσφατες πρόοδοι στην ιατρική επιστήμη, ανακάλυψαν τον πολύπλευρο ρόλο της βιταμίνης D στην ορθή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και την ικανότητά της να μειώνει τον κίνδυνο αρκετών ασθενειών.
Και βέβαια τον μειώνει καθώς Βιταμίνη D ένας εξαιρετικός σύμμαχος του ανοσοποιητικού! 
Δείτε και Αυτοάνοσα νοσήματα, Φλεγμονώδεις νόσοι του Εντέρου και Βιταμίνη D

Ο σημερινός τρόπος ζωής μας σε εσωτερικούς χώρους εργασίας συνέβαλε στην αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων ανεπάρκειας βιταμίνης D σε όλο τον κόσμο. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε τυχόν έλλειψη της βιταμίνης D είναι να μετρήσετε το επίπεδο της στο αίμα.
Ωστόσο,σύμφωνα με τις έρευνες υπάρχει ανεπάρκεια βιταμίνης D αν έχετε κάποια από τις ακόλουθες παθήσεις:

1) Γρίπη: σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cambridge Journals, διαπιστώθηκε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D προδιαθέτει τα παιδιά για ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.

2) Μυϊκή αδυναμία: Σύμφωνα με τον Michael F. Holick,, κορυφαίο εμπειρογνώμονα της βιταμίνης D, μυϊκή αδυναμία συνήθως προκαλείται από ανεπάρκεια βιταμίνης D.

3) Ψωρίαση: Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το UK PubMed, αναφέρεται ότι τα συνθετικά ανάλογα της βιταμίνης D ήταν αποτελεσματικά στη θεραπεία της ψωρίασης.
Δείτε και Ψωρίαση, ψωριασική αρθρίτιδα: Εναλλακτική αντιμετώπιση

4) Χρόνια νεφρική νόσος: Σύμφωνα με τον Michael F. Holick, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις των νεφρών (ειδικά εκείνων που χρειάζονται αιμοκάθαρση) δεν είναι σε θέση να συνθέσουν τη δραστική μορφή της βιταμίνης D. Αυτά τα άτομα λαμβάνοντας 1,25-dihydroxyvitamin D3 μειώνουν τον κίνδυνο της νεφρικής οστικής νόσου και ρυθμίζουν τα επίπεδα της παραθυρεοειδούς ορμόνης τους.

5) Διαβήτης: Μία μελέτη που διεξήχθη στη Φινλανδία και δημοσιεύτηκε στο Lancet.com αφορά 10.366 παιδιά στα οποία χορηγήθηκαν 2000 IU βιταμίνης D3, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της ζωής τους. Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν για 31 χρόνια και σε όλα ο κίνδυνος του διαβήτη τύπου 1 μειώθηκε κατά 80 %.
Δείτε και Μήπως έχω διαβήτη; Συμπτώματα και απαραίτητες εξετάσεις

6) Άσθμα: η Βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των κρίσεων άσθματος. Η έρευνα που διεξήχθη στην Ιαπωνία αποκάλυψε ότι κρίσεις άσθματος μειώθηκαν σημαντικά σε παιδιά σχολικής ηλικίας που έλαβαν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D 1200 IU την ημέρα.
Δείτε και Άσθμα: Μια σοβαρή χρόνια νόσος και πως αντιμετωπίζεται φυσικά

7) Περιοδοντίτιδα: όσοι πάσχουν από αυτή τη χρόνια νόσο που προκαλεί οίδημα και αιμορραγία των ούλων, πρέπει να αυξήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό τους, για να μπορούν να παράγουν τα φυσικά αντιμικροβιακά πεπτίδια AMP, ενώσεις που μειώνουν τον αριθμό των βακτηριδίων στη στοματική κοιλότητα.
Δείτε και Συμπτώματα και Φυσική Αντιμετώπιση Ουλίτιδας και Περιοδοντίτιδας

8) Καρδιαγγειακή νόσος: Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια σχετίζεται με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μεταξύ των νοσοκόμων διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (17 ng / m [42 nmol / L]) είχαν 67 % αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση.
Δείτε και Καρδιαγγειακά νοσήματα: Ποια είναι, Πρόληψη, Εναλλακτική Αντιμετώπιση

9) Κατάθλιψη: Σε μία ιατρική μελέτη, ανακαλύφθηκε ότι η διατήρηση επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D των εγκύων γυναικών και κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, ήταν αναγκαία για να ενεργοποιήσει στα παιδιά τον υποδοχέα της βιταμίνης D στον εγκέφαλο, απαραίτητο για την ανάπτυξη και ψυχική ισορροπία αργότερα στην ενήλικο ζωή τους.
Δείτε και Προβιοτικά-Ψυχοβιοτικά, Απαλλάσσουν από άγχος, κατάθλιψη και στρες

10) Καρκίνος: Ερευνητές στο Georgetown University Medical Center στην Ουάσιγκτον ανακάλυψαν μια στενή σχέση ανάμεσα στην υψηλή πρόσληψη βιταμίνης D και μειωμένου κινδύνου καρκίνου του μαστού. Τα ευρήματα αυτά παρουσιάστηκαν στην Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα του Καρκίνου και έδειξαν ότι αυξημένες δόσεις της βιταμίνης D συνδέονται με μείωση 75 % της συνολικής ανάπτυξης του καρκίνου και 50 % μείωση του όγκου σε περιπτώσεις που ήδη έχουν παρουσιάσει την ασθένεια. Ενδιαφέρον αποτέλεσε η ικανότητα της βιταμίνης να βοηθά στον έλεγχο της ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού, ειδικά τον ευαίσθητο σε οιστρογόνα.
Δείτε και Βιταμίνη D3: Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης 17 ειδών καρκίνου και άλλων ασθενειών 

Μια προληπτική προσέγγιση λοιπόν είναι απαραίτητη για την αποφυγή των πολλών χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D.

Σκεφτείτε πόσο όμορφη αλλά και χρήσιμη είναι μια βόλτα στον ήλιο και αφήστε τις ομπρέλες σας μόνο για τις βροχερές μέρες! 

«Τροφή»: θα πρέπει οπωσδήποτε να επισημάνουμε ότι λανθασμένα οι περισσότεροι πιστεύετε ότι βγαίνοντας στον ήλιο λαμβάνετε και Βιταμίνη D. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχετε ήδη ΠΡΟ-Βιταμίνη D, την οποία θα λάβετε και από τα «κακά» γαλακτοκομικά ή άλλα τρόφιμα (δείτε ποιο κάτω τις πηγές), όπως όλοι προσπαθούν να μας πείσουν τα τελευταία χρόνια και άλλες τροφές πλούσιες στην προ-βιταμίνη. Εφόσον λοιπόν έχετε ήδη την προ-βιταμίνη και βγείτε στον ήλιο για 15 με 20 λεπτά μεσημεριανές ώρες, τότε το σώμα σας συνθέτει την κανονική βιταμίνη D.

H βιταμίνη D (D3) είναι κάτι παραπάνω από μια απλή βιταμίνη, καθώς καταπολεμά ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και προβλημάτων. Για όσους λοιπόν, δεν αρκούνται στην παραπάνω λύση, διαθέτω λοιπόν ορθομοριακή βιταμίνη D3 σε συνδυασμό με βιταμίνη Κ2 για την καλλίτερη δυνατή αφομοίωση και υψηλή βιο-διαθεσιμότητα!

Όσοι ενδιαφέρεστε επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Βιταμίνη D, ο Σημαντικότερος Παράγοντας για την Υγεία Μας! 

10 συμπτώματα που μας δείχνουν την ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. 

Τροφές με βιταμίνη D: Οι 7 καλλίτερες φυσικές πηγές για τη διατροφή σας! 

www.ego.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *