MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάΠόσο φυσικές και πόσο ασφαλείς είναι οι... φυσικές αρωματικές ύλες

Πόσο φυσικές και πόσο ασφαλείς είναι οι… φυσικές αρωματικές ύλες

Πόσο φυσικές και πόσο ασφαλείς είναι οι... φυσικές αρωματικές ύλες
Φωτογραφία: pixabay.com

Πόσο φυσικές και πόσο ασφαλείς είναι οι… φυσικές αρωματικές ύλες

 ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ στην διατροφή Πόσο φυσικές και πόσο ασφαλείς είναι οι… φυσικές αρωματικές ύλες

Οι αρωματικές ουσίες είναι μείγματα ουσιών – γευστικοί παράγοντες που προσθέτουν άρωμα σε τρόφιμα ή προϊόντα για να ενισχύσουν τη γεύση. Οι διαφορετικές κατηγορίες των αρωματικών ουσιών ορίζονται από τη νομοθεσία όπως φυσικές, παρόμοιες με τις φυσικές ή τεχνητές, παρασκευάσματα φυτικής ή ζωικής προέλευσης, αρωματικές ουσίες για την επεξεργασία των τροφίμων και ουσίες που δίνουν άρωμα καπνιστού.

Οι αρωματικές ουσίες πρέπει να εγκρίνονται από σχετικό φορέα για να θεωρηθούν ασφαλείς στη χρήση.  Οι φυσικές αρωματικές ουσίες προέρχονται από οργανική ύλη και οι τεχνητές αρωματικές ουσίες προέρχονται από συνθετικά υλικά.

Η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) θεωρεί ότι τα συστατικά γεύσης είναι ασφαλή είτε φυσικά είτε τεχνητά.

Φυσική αρωματική ουσία είναι ένας κοινός όρος που βρίσκεται σε πολλά προϊόντα, αλλά όχι ένας όρος με τον οποίο είναι όλοι εξοικειωμένοι. Οι κατασκευαστές προϊόντων σήμερα πρέπει να είναι έμπειροι ή εκπαιδευμένοι στις διατροφικές ιδιότητες και στη δυναμική γεύσης ενός ευρέος φάσματος προϊόντων.

Καθώς τα λειτουργικά τρόφιμα και προϊόντα υγείας αυξάνονται, η παροχή θρεπτικών συστατικών σε εύγευστα προϊόντα αποτελεί πρόκληση για τους κατασκευαστές και τους ειδικούς.

Πολύ λίγοι γνωρίζουν τι πραγματικά είναι οι φυσικές αρωματικές ουσίες, από πού προέρχονται και το σημαντικότερο είναι το ερώτημα που θέτουμε στους αναγνώστες, αν τα φυσικά αρώματα είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Τι είναι οι φυσικές αρωματικές ουσίες;

Οι φυσικές αρωματικές ουσίες είναι γευστικοί παράγοντες που προσθέτουν άρωμα σε τρόφιμα ή προϊόντα για να βελτιώσουν τη γεύση. Τα φυσικά αρώματα εξάγονται από τα φυτά και τα ζώα με σκοπό τη δημιουργία βελτιωτικών γεύσης που χρησιμοποιούνται σε επεξεργασμένα τρόφιμα.

Γιατί οι επεξεργασμένες τροφές διαταράσσουν την υγεία 

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), εάν το τρόφιμο δεν περιέχει πρόσθετο χρώμα, τεχνητό άρωμα ή συνθετικές ουσίες, θεωρείται «φυσική γεύση». Έχει επίσης βρεθεί ότι μια φυσική γεύση μπορεί να έχει ξεκινήσει από μια φυσική πηγή, αλλά από τη στιγμή που έχει υποβληθεί σε επεξεργασία δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ φυσικού και τεχνητού αρώματος.

Πρόσθετα τροφίμων: Μία ωρολογιακή βόμβα στο πιάτο μας 

Φυσικές αρωματικές είναι ουσίες που προέρχονται από φυτικές ή ζωικές πρώτες ύλες και δεν έχουν υποστεί περαιτέρω χημικές μεταβολές. Ένα παράδειγμα είναι η βανίλια.

Παρόμοιες με φυσικές αρωματικές είναι ουσίες όμοιες με φυσικές που όμως παραλαμβάνονται με χημικές διεργασίες από άλλες φυσικές ουσίες.

Παράδειγμα είναι η βανιλίνη που είναι όμοια με την βανιλίνη στη βανίλια, που όμως δεν παράγεται από τον καρπό της βανίλιας.

Κι εδώ έγκειται η διαφορά, καθώς έχουμε από την μία ένα ωφέλιμο συστατικό: Βανίλια, εκτός από εξαίσιο άρωμα έχει και θεραπευτικές δράσεις
Ενώ από την άλλη η βανιλίνη (φαινολική αλδεΰδη) είναι χημικά επεξεργασμένη σε εργαστήριο και έχει πετροχημική προέλευση ενώ το 95% αποτελείται μόνο από το άρωμα της βανίλιας, με σχεδόν μηδαμινό ίχνος της πραγματικής βανίλιας.

Τεχνητές ή συνθετικές αρωματικές είναι ουσίες που παραλαμβάνονται με χημικές συνθέσεις ή χημικές μεταβολές φυσικών ουσιών και δεν υπάρχουν στα φυσικά προϊόντα.

Ένα αρωματικό παρασκεύασμα είναι προϊόν φυσικής προέλευσης το οποίο δεν βρίσκεται σε υψηλή καθαρότητα. Για παράδειγμα ο συμπυκνωμένος χυμός μύλου μπορεί να οριστεί ως αρωματικό παρασκεύασμα.

Οι αρωματικές διεργασίες μας δίνουν ουσίες που προκύπτουν από φυσικές ουσίες μετά από επεξεργασία, κυρίως θέρμανση. Ένα κοινό παράδειγμα είναι η καραμέλα που προκύπτει μετά από θέρμανση σακχάρων.

Από πού προέρχονται οι φυσικές αρωματικές ουσίες;

Μπορείτε να βρείτε τα φυσικά αρώματα σχεδόν παντού στα τρόφιμά σας ή στην πηγή προέλευσής τους. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αποτελείται από 50 ή περισσότερα συστατικά που προέρχονται από τη φυσική πηγή, αλλά με προστιθέμενα συντηρητικά και διαλύτες.

Η Ένωση Αρωμάτων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (FFAANZ) αναφέρει ότι μερικές φυσικές αρωματικές ουσίες μπορεί να προέρχονται από φυτά ή ζώα, έτσι μπορεί να μην είναι κατάλληλα για κατανάλωση από χορτοφάγους ή vegans.
Τρώμε τουλάχιστον πέντε κιλά συντηρητικά τον χρόνο 

Είναι ασφαλείς οι φυσικές αρωματικές ουσίες;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι φυσικές αρωματικές ουσίες είναι ασφαλείς για κατανάλωση, αλλά είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί και να ελέγχετε από πού προέρχονται. Ένα από τα συνηθέστερα παραδείγματα είναι το γλυκαντικό σουκραλόζη.

Σύμφωνα το Journal of Toxicology and Environmental Health, μελέτες έχουν δείξει ότι η σουκραλόζη μπορεί να προκαλέσει επιβλαβή προβλήματα συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των καλών βακτηρίων του εντέρου καθώς μπορεί επίσης να μεταβάλει την ανταπόκριση ινσουλίνης στο σώμα σας και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι αρωματικές ουσίες πρέπει να δηλώνονται στον κατάλογο των συστατικών είτε ως «αρωματικές ουσίες» είτε ως «αρωματική ύλη» ή ως συγκεκριμένη ονομασία ή περιγραφή του αρώματος, όπως «σοκολάτα».

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε φυσικές ή τεχνητές, το οποίο αφήνει τους καταναλωτές μπερδεμένους. Λέγοντας αυτό, οι φυσικές αρωματικές ουσίες χρειάζεται να εγκριθούν και να θεωρηθούν ασφαλείς πριν από τη διαμόρφωση του προϊόντος.

Δυό λόγια για την σουκραλόζη

Υπάρχουν πέντε επικίνδυνα υποκατάστατα ζάχαρης που έχουν εγκριθεί για χρήση από τους καταναλωτές: η ζαχαρίνη (η αλλιώς σακχαρίνη), η νεοτάμη, το ακεσουλφαμικό κάλιο (ακεσουλφάμη Κ), η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη.

Από τις παραπάνω πέντε τεχνητές ουσίες, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη είναι οι πιο διεισδυτικές και επικίνδυνες που υπάρχουν στα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων.

Γιατί ασπαρτάμη και αναψυκτικά light είναι τόσο επικίνδυνα; 

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care από τους ερευνητές του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Michigan, η σουκραλόζη ευνοεί την ανάπτυξη του σακχαρώδους διαβήτη στον άνθρωπο.

Μία άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Οδοντιατρικής του New Jersey (UMDNJ) του 2012, συσχετίζει τη σουκραλόζη με την παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.

Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου: Συμπτώματα, διατροφή, αντιμετώπιση 

Η προετοιμασία της επίσης περιλαμβάνει χλωρίωση, μία χημική αλλαγή που καθιστά τοξική τη σουκραλόζη καθότι το χλώριο είναι μία καρκινογόνος και τοξική ουσία.

Παρόλο που οι προεγκριτικοί έλεγχοι συσχετίζουν τη σουκραλόζη με ένα ευρύ φάσμα δυσμενών επιπτώσεων για την υγεία, είναι άξιο απορίας γιατί οι διεθνείς οργανισμοί ασφάλειας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), τη θεωρούν απολύτως ασφαλή για καθημερινή κατανάλωση.

Φυσικές Αρωματικές Ουσίες Vs Τεχνητές Αρωματικές Ουσίες

Λέγεται ότι αν και οι φυσικές αρωματικές ουσίες μπορεί να ακούγονται καλύτερες από οποιαδήποτε εναλλακτική χημική ουσία, αποδεικνύεται ότι δεν είναι πολύ διαφορετικές από τις τεχνητές.

Η κύρια διαφοροποίηση μεταξύ των δύο είναι ότι

  • οι φυσικές αρωματικές ουσίες προέρχονται από φυσικές πηγές και στη συνέχεια καθαρίζονται, εξάγονται και προστίθενται στο προϊόν,
  • ενώ οι τεχνητές αρωματικές ουσίες παρασκευάζονται από ανθρώπους είτε συνθετικά είτε καθαρισμένες σε εργαστήριο.

Έτσι, όλα εξαρτώνται από την προέλευση της πηγής.

Πολύ συχνά θα δείτε γλυκαντικά που προστίθενται στα τρόφιμα ή στα συμπληρώματα, και είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι τα γλυκαντικά δεν θεωρούνται φυσικές αρωματικές ουσίες επειδή ο πρωταρχικός σκοπός τους είναι θρεπτικός και θα πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα συστατικών ενός προϊόντος. Παρομοίως, οι τεχνητές αρωματικές ουσίες χρησιμοποιούνται για την αποτροπή της αλλοίωσης του προϊόντος.

Τεχνητά γλυκαντικά: Πόσο επικίνδυνα είναι και πως να τα αποφύγετε 

Συμπέρασμα

Η ιστορική διαμάχη σχετικά με τον ορισμό του φυσικού προϊόντος/συστατικού έχει ενισχυθεί, εν μέρει λόγω της σύγχυσης των καταναλωτών σχετικά με τον τρόπο ερμηνείας των ετικετών. Έχοντας αυτό υπόψη, η χρήση νεώτερων τεχνολογιών επεξεργασίας και διαμόρφωσης μπορεί να διευρύνει τη χρήση των φυσικών επιλογών, και ελπίζουμε ότι θα καταστήσει τις επιλογές των καταναλωτών πιο εύκολες και υγιεινές.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Ο καθένας που σέβεται την υγεία του και θέλει να ζει απαλλαγμένος από ασθένειες, καταλαβαίνει πόσο έντονη είναι η ανάγκη της τακτικής, αλλά ΑΣΦΑΛΟΎΣ αποτοξίνωσης, καθώς ο οργανισμός μας χρειάζεται οπωσδήποτε να καθαρίσει από όλα αυτά τα δηλητήρια που χρησιμοποιούσαμε τόσα χρόνια και ειδικά το συκώτι μας από όπου “περνάνε” όλα και φυσικά εν συνεχεία το έντερο, τα νεφρά, οι πνεύμονες!

Συμπληρώματα που διατίθενται από την ιστοσελίδα και μπορούν να σε βοηθήσουν είναι:

Όλα βέβαια, ως συμπληρώματα διατροφής για ισχυρή δραστικότητα και αποτελεσματικότητα.

Σας διαθέτω, λοιπόν και τα 3 παραπάνω συμπληρώματα πιστοποιημένα και βιολογικά για αποτοξίνωση του πεπτικού σας (με, πολύ σημαντικό, ταυτόχρονη αναζωογόνηση της εντερικής χλωρίδας), αλλά και ολόκληρου του οργανισμού! 

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελία, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ !

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Διάβασε τις ετικέτες σωστά. Μάθετε να ξεχωρίζετε τα τρόφιμα με χημικά! 

Απαγόρευση τεχνητής αρωματικής ουσίας 

Αρωματικές ύλες: Η ΑΠΆΤΗ των δηλώσεων «φρέσκο» ή «φυσικό» τρόφιμο 

Τεχνητές χρωστικές: Βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Τι μπορούμε να κάνουμε 

Εν τέλει Τι τρώμε; Πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ αποκαλύπτει ένα διαχρονικό έγκλημα 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια