MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΥγείαΠώς συνδέονται ενδοκρινικό και πεπτικό σύστημα

Πώς συνδέονται ενδοκρινικό και πεπτικό σύστημα

Πώς συνδέονται ενδοκρινικό και πεπτικό σύστημα
Όλον Πώς συνδέονται ενδοκρινικό και πεπτικό σύστημα

Πώς συνδέονται ενδοκρινικό και πεπτικό σύστημα

Μπορεί το ενδοκρινικό και το πεπτικό σύστημα να φαίνονται εκ πρώτης όψεως διαφορετικά και ασύνδετα μεταξύ τους, ωστόσο η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. 

Το ενδοκρινικό σύστημα ασχολείται με την παραγωγή ορμονών και το πεπτικό εμπλέκεται στην επεξεργασία των τροφών, ωστόσο στην πραγματικότητα το έντερο είναι το μεγαλύτερο από τα ενδοκρινικά όργανα του σώματος, γεγονός που καθιστά αυτά τα δύο συστήματα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Μέσα στα έντερα, τα κοινά κύτταρα του εντέρου είναι διάσπαρτα με μεμονωμένα ενδοκρινικά κύτταρα που αποτελούν αυτό που ονομάζεται εντερικό ενδοκρινικό σύστημα.

Περισσότερες από 30 ορμόνες παράγονται από αυτό το σύστημα, το οποίο ρυθμίζει

  • τη σύνθετη διαδικασία της πέψης,
  • της απορρόφησης και
  • της ενσωμάτωσης των τροφών στα κύτταρα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πως το πεπτικό και το νευρικό σύστημα συνδέονται μεταξύ τους γι’ αυτό και το πεπτικό σύστημα συχνά χαρακτηρίζεται ως «δεύτερος εγκέφαλος». Αυτός είναι και ο λόγος πως πράγματα που επηρεάζουν το μυαλό μας, μπορεί να έχουν αντίκτυπο στο στομάχι μας.

Φροντίζοντας τον εγκέφαλο, φροντίζουμε και το έντερο και το αντίθετο 

Όμως, δίπλα σ’ αυτή την σύνδεση θα πρέπει πλέον να τοποθετήσετε και τη σύνδεση του ενδοκρινικού με το πεπτικό σύστημα.

Η φυσιολογία της πέψης περιλαμβάνει στενή συνεργασία μεταξύ του νευρικού συστήματος, του ενδοκρινικού συστήματος και του πεπτικού συστήματος.

Εκτός από το δικό του ενδοκρινικό σύστημα, το έντερο έχει επίσης ένα νευρικό σύστημα, γνωστό ως εντερικό νευρικό σύστημα, το οποίο συνδέεται με το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα νεύρα βοηθούν στον έλεγχο της κίνησης της τροφής, της εντερικής ροής του αίματος και της κίνησης των ουσιών στο τοίχωμα του εντέρου.

Οι ορμόνες του ενδοκρινικού συστήματος του εντέρου ρυθμίζουν την έκκριση ουσιών στα έντερα, τις συσπάσεις των μυών του εντέρου και παράγοντες όπως η πείνα και ο μεταβολισμός του λίπους.

Πεπτικό: Γιατί Είναι Σημαντική η Σωστή Πέψη στην Καθολική Υγεία 

Αν και το πεπτικό σύστημα επηρεάζεται από ορμόνες άλλων ενδοκρινών αδένων, ελέγχεται πιο έντονα από τις δικές του ορμόνες, τους χημικούς αγγελιοφόρους που εκκρίνονται από τα κύτταρα του εντερικού ενδοκρινικού συστήματος.

Η ορμόνη γαστρίνη είναι μια από τις πρώτες που απελευθερώνεται κατά τη διαδικασία της πέψης και τα κύτταρα που παράγουν γαστρίνη, γνωστά ως κύτταρα G, βρίσκονται στο βλεννογόνο του στομάχου.

Όταν τα τρόφιμα εισέρχονται στο στομάχι, τα κύτταρα G απελευθερώνουν γαστρίνη στην κυκλοφορία του αίματος. Η γαστρίνη συνδέεται με τους υποδοχείς σε αυτά που ονομάζονται βρεγματικά κύτταρα στην επένδυση του στομάχου και τους διεγείρει να εκκρίνουν οξύ.

Ως αποτέλεσμα αυτής της σύνδεσης μεταξύ του ενδοκρινικού συστήματος και του πεπτικού συστήματος, πολλοί δυνητικά επιβλαβείς μικροοργανισμοί που εισέρχονται στο στομάχι με την τροφή μπορούν να εξουδετερωθούν.

Όταν το οξύ απελευθερώνεται από το στομάχι στο λεπτό έντερο, αυτό διεγείρει τα κύτταρα στην επένδυση του εντέρου να παράγουν μια ορμόνη που είναι γνωστή ως σεκρετίνη. Η σεκρετίνη αναγκάζει το πεπτικό όργανο που είναι γνωστό ως πάγκρεας να απελευθερώνει ένα αλκαλικό υγρό, το οποίο εισέρχεται στο λεπτό έντερο και εξουδετερώνει το οξύ του στομάχου.

Πάγκρεας, ένας πολύτιμος, αλλά κρυφός ευεργέτης 

Τα κύτταρα στον χοληδόχο πόρο, που οδηγεί έξω από τη χοληδόχο κύστη, διεγείρονται επίσης για να απελευθερώσουν διττανθρακικά. Αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ του ενδοκρινικού συστήματος και του πεπτικού συστήματος προστατεύει το λεπτό έντερο από εγκαύματα με οξύ. Καθώς το έντερο γίνεται πιο αλκαλικό, η παραγωγή σεκρετίνης διακόπτεται.

Αυτή η σύνδεση είναι μία ακόμα απόδειξη ότι τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, γι’ αυτό και όταν κάποιο νοσεί μπορεί και τα υπόλοιπα να δυσλειτουργούν.

Και αντίστοιχα όταν ο καθένας μας φροντίζει για την υγεία ενός συστήματος, προλαμβάνει ή θεραπεύει τις βλάβες, τότε ουσιαστικά υποβοηθά και τα υπόλοιπα να βρίσκονται σε καλή λειτουργία.

Είναι απίστευτος ο αριθμός των ΘΑΥΜΆΤΩΝ που συντελούνται ΜΌΝΙΜΑ στο Ανθρώπινο Σώμα: Μια Εκπληκτική Μηχανή Επιβίωσης 

Εκτός, λοιπόν, από το έντερο-εγκέφαλος: Πάνω από 50 ασθένειες οφείλονται στην κακή συνεννόηση των «δύο εγκεφάλων» μας 

άλλα παραδείγματα συνδέσεων: Ο,τι είναι καλό για την καρδιά είναι καλό και για τον εγκέφαλο 

Ποιά η σχέση εντέρου και θυρεοειδούς αδένα; 

Συκώτι και χολολιθίαση: Σύνδεση με διαταραχές Εγκεφάλου-Νευρικού συστήματος

Βοηθώντας συκώτι και χοληδόχο κύστη βοηθάτε ουσιαστικά το θυρεοειδή σας 

Η σύνδεση χολολιθίασης με καρδιακά προβλήματα 

Παθήσεις του θυρεοειδούς και αναπνευστικά προβλήματα 

Κολπική μαρμαρυγή: Πως σχετίζεται με τον θυρεοειδή 

Η σύνδεση εγκεφάλου-λεμφικού-ανοσοποιητικού συστήματος ρίχνει φως σε πλήθος νευρολογικών διαταραχών   

Μικροβίωμα και εντερικά βακτήρια συνδέονται με τον πόνο στις αρθρώσεις

Εν τέλει, Τί χρειάζεται το σώμα για να είναι υγιές; 

Προβλήματα Υγείας: Η Προσπάθεια του Οργανισμού να Προσαρμοστεί στον Τρόπο Ζωής σου 

Πηγή: www.medinova.gr             


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια