MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠάθησηΙογενής προσβολή του μυοκαρδίου-Μυοκαρδίτιδα

Ιογενής προσβολή του μυοκαρδίου-Μυοκαρδίτιδα

Ιογενής προσβολή του μυοκαρδίου-Μυοκαρδίτιδα
Ιογενής προσβολή του μυοκαρδίου-Μυοκαρδίτιδα

Ιογενής προσβολή του μυοκαρδίου-Μυοκαρδίτιδα

του Δημητρίου Λ. Τσίγκα* Ιογενής προσβολή του μυοκαρδίου-Μυοκαρδίτιδα

Oι ιώσεις ταλαιπωρούν κάθε χρόνο εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με πολλές ενίοτε επικίνδυνες επιπλοκές και θανάτους. Οι ιοί προσβάλλουν διάφορα συστήματα του οργανισμού όπως

Για την καλύτερη κατανόηση των ιογενών μυοκαρδιτίδων θα παρουσιάσουμε το θέμα αυτό με απαντήσεις στα ερωτήματα που σε καθένα μας προκύπτουν για την πάθηση αυτή.

1. Τι είναι ιογενείς μυοκαρδίτιδες;

Είναι η προσβολή (φλεγμονή) της καρδιάς – του μυοκαρδίου από ιούς.

2. Ποιοι είναι κυριότεροι ιοί που προσβάλουν την καρδιά και τι προκαλούν;

Είναι οι εντεροϊοί (Coxsackie B με 6 τύπους, οι Echo με 30 τύπους) και οι αδενοϊοί που μπορεί να προκαλέσουν αμφότεροι περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα. Ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών παρουσιάζει μυοκαρδίτιδα η οποία έχει άριστη πορεία, ένα μικρότερο ποσοστό χρόνια μυοκαρδίτιδα και ένα άλλο καταλήγει σε διατατική μυοκαρδιοπάθεια (καρδιακή ανεπάρκεια).

Από αυτούς ο πιο συχνοί ιοί που προσβάλουν την καρδιά είναι οι Cocsackie B (πάνω από το 50% των ιογενών μυοκαρδιτίδων οφείλονται σε αυτόν).

3. Πού οφείλει το όνομα του ο ιός Coxsackie;

Το όνομά του το οφείλει στην πόλη Coxsackie κοντά στην Ν. Υόρκη από μια επιδημία εντεροϊών που έγινε εκεί το 1948.

Για περισσότερα Ιός Coxsackie: Τι είναι, πως μεταδίδεται, συμπτώματα και προφυλάξεις  

4. Ποια είναι τα συμπτώματα της ίωσης από ιούς που μπορούν να προσβάλουν την καρδιά;

Συμπτώματα παρουσιάζονται από το αναπνευστικό, όπως της γρίπης με πιθανή βρογχίτιδα ή πνευμονίτιδα, από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετοί, διάρροιες, πυρετός, πόνοι στους μύες, τις αρθρώσεις, αδυναμία και μεγάλη καταβολή δυνάμεων, αρρυθμίες, αίσθημα φτερουγισμάτων στην καρδιά, ταχυκαρδίες, πόνος στον θώρακα ιδίως αν συνυπάρχει περικαρδίτιδα και δύσπνοια που είναι δυνατό να παρουσιασθεί και μετά εβδομάδες από την προσβολή του ιού.

Πυρετός~Το όπλο του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις και μικρόβια 

Μερικοί ασθενείς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα κατά την προσβολή από τον ιό, αλλά αργότερα οπότε και αποκαλύπτεται μυοκαρδιοπάθεια (ανεπάρκεια της καρδιάς με δύσπνοια και ενίοτε οιδήματα των ποδιών).

5. Πώς μεταδίδεται ο ιός Coxsackie και οι άλλοι εντεροϊοί και πότε;

Επειδή οι ιοί αυτοί βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα μεταδίδονται με την επαφή με τα πάσχοντα άτομα που έχουν τον ιό (βλέννες, σίελος, κόπρανα κ.λπ.).

6. Υπάρχει προληπτικό εμβόλιο;

Όχι δεν υπάρχει προληπτικό εμβόλιο για τους εντεροϊούς και συνεπώς και για το Coxsackie που είναι και ο πιο σοβαρός και συχνός που προσβάλει την καρδιά. Για τους αδενοϊούς υπάρχει εμβόλιο που χρησιμοποιείται στο στρατό της Αμερικής.

7. Πώς μπορεί να αποφύγει κανείς τις ιώσεις αυτές;

Τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής που είναι το πλύσιμο των χεριών, και γενικά την καθαριότητα στις τουαλέτες και σε όλους τους χώρους.

8. Πώς γίνεται η διάγνωση της μυοκαρδίτιδας από ιό;

Η πιθανή διάγνωση στηρίζεται στην εμφάνιση ιογενούς λοίμωξης με συμπτώματα από το αναπνευστικό ή και το γαστρεντερικό (διάρροιες) με πυρετό, μυαλγίες που ακολουθείται από αρρυθμίες ταχυκαρδίες και τις εξετάσεις που θα συστήσει ο καρδιολόγος σας όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το υπερηχοκαρδιογράφημα και διάφορες εργαστηριακές εξετάσεις όπως ειδικών αντισωμάτων και σε ειδικές σπάνιες περιπτώσεις η ενδομυοκαρδιακή βιοψία του μυοκαρδίου που μπορεί να επιβεβαιώσει την προσβολή της καρδιάς από τον ιό.

9. Ένα άτομο που πέρασε ίωση από Coxsackie ή άλλο εντεροϊό μπορεί να ξανανοσήσει από τον ίδιο ιό;

Όχι από το ίδιο στέλεχος του ιού. Η επανανόσηση μπορεί να συμβεί σπανιότατα μόνο σε άτομα με κακό ανοσοποιητικό σύστημα. Όμως θα πρέπει να σημειώσουμε πως κάθε ιός έχει πολλά στελέχη π.χ. ο Coxsackie B έχει 6 είδη στελεχών και οι Echo 30 είδη και επομένως μπορεί κάποιος που πέρασε μια ίωση από Cocsackie να επανανοσήσει αν προσβληθεί από άλλο στέλεχος του ιού.

ΔΕΝ κινδυνεύεις από ιούς-βακτήρια-μύκητες, αλλά από το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα 

10. Ποια είναι η πρόγνωση – πορεία των ατόμων που προσβλήθηκαν από εντεροϊό;

Συνήθως η έκβαση στο 90% των περιπτώσεων είναι καλή. Αν έχει προσβληθεί το περικάρδιο μόνο (περικαρδίτιδα που σημαίνει φλεγμονή ή υγρό γύρω από την καρδιά) η πορεία είναι καλή και συνήθως περνάει μετά από θεραπεία και σπανιότατα γίνονται υποτροπές που και αυτές αντιμετωπίζονται με επιτυχία.

Περικαρδίτιδα: Συμπτώματα, είδη, επικινδυνότητα και θεραπεία 

Στο ποσοστό που προσβάλλεται το μυοκάρδιο και προκαλείται μυοκαρδιοπάθεια (διάταση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια) η πρόγνωση μπορεί να είναι σοβαρή και ενδεχόμενα να χρειασθεί και μεταμόσχευση καρδιάς.

Γενικά αν σε μια προσβολή μυοκαρδίτιδος δεν υπάρξει επηρεασμός του κλάσματος εξώθησης της αριστεράς κοιλίας η πρόγνωση είναι άριστη.

Στο 20-50% γενικά των διατατικών μυοκαρδιοπαθειών θεωρούνται υπεύθυνοι οι εντεροϊοί και κύρια ο Coxsackie B.

11. Υπάρχει θεραπεία για τη ιογενή μυοκαρδίτιδα;

Δεν υπάρχει φάρμακο εγκεκριμένο προς το παρόν που να πολεμά ουσιαστικά τον ιό, όμως τα προβλήματα που προκαλεί στην καρδιά μπορεί να βοηθηθούν με διάφορα φάρμακα όπως ανοσοκατασταλτικά, αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου, β αναστολείς κ.λπ.

12. Από τι εξαρτάται η συχνότητα των ιογενών κρουσμάτων και μυοκαρδιτίδων από τους εντεροϊούς όπως οι Coxsackie κ.λπ.;

Από τις συνθήκες υγιεινής, την κοινωνικοιοκονομική κατάσταση, την εποχή και άλλες καταστάσεις, γι’ αυτό παρουσιάζονται και μεταβολές των κρουσμάτων από έτος σε έτος που σπανιότατα μπορεί να λάβουν τη μορφή επιδημίας.

13. Ποιος είναι ο χρόνος επώασης του ιού;

Περίπου 2-10 ημέρες από την επαφή με τον ιό, η δε εμφάνιση μυοκαρδιοπάθειας μπορεί να εμφανισθεί 2 εβδομάδες περίπου μετά την εισβολή του ιού.

*Διευθυντή Καρδιολογικού Τμήματος Νοσοκομείου Ν. Ιωνίας Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα
Πηγή: kardiologia.blogspot.com   

~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Για να μην χρειαστεί να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα εκ των υστέρων και αφού θα έχει ήδη βληθεί η υγεία μας, θα πρέπει απαραίτητα να φροντίσουμε να έχουμε ένα ανοσοποιητικό που να μπορεί να αντιμετωπίσει τους κινδύνους ΠΡΙΝ καταβληθεί ο οργανισμός και αποκτήσει ενίοτε ακόμη και θανατηφόρα μυοκαρδίτιδα ή έστω και περικαρδίτιδα ή άλλα προβλήματα υγείας.

Να επισημάνουμε επίσης πως ΌΛΟΙ οι ιοί που ΔΕΝ αντιμετωπίζονται δύνανται να αφήσουν προβλήματα υγείας και ΌΧΙ μόνον ο “νέος” κοροναϊός, όπως μερικοί ειδικοί διαδίδουν και τρομοκρατούν τον κόσμο (αλλά κανείς δεν τους ελέγχει για ψευδείς ειδήσεις)!! 

ΟΙ δύο επόμενες προτάσεις προέρχονται από διδακτέα ύλη του πανεπιστημίου Αθηνών:

Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει τεράστιες δυνατότητες προσαρμογής τόσο σε νέες αντίξοες συνθήκες όσο και στη δυνατότητα καταπολέμησης νέων νοσογόνων παραγόντων που δεν είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν.

Έχει τη δυνατότητα να αυτοελέγχεται και να αυτοδιορθώνεται, ώστε να είναι πάντα αποτελεσματικό και ανανεωμένο. Για να το χρησιμοποιήσουμε όμως ΠΡΈΠΕΙ να είναι ΙΣΧΥΡΌ!

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΆΝΩ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΉ ΦΟΡΆ, ΌΤΙ ΔΕΝ κινδυνεύεις από ιούς-βακτήρια-μύκητες, αλλά από το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Η ανοσία μπορεί να επιτευχθεί από ένα ισχυρό και σωστά κατευθυνόμενο ανοσοποιητικό. Προς αυτήν την κατεύθυνση, διατίθενται από την ιστοσελίδα ως ΦΥΣΙΚΆ συμπληρώματα διατροφής:

  • Το ΠΡΩΤΟΓΑΛΑ(σε κάψουλα), ενίσχυση ανοσοποιητικού-Αντιφλεγμονώδη και προβιοτική δράση,
  • η Βιταμίνη D (ΦΥΤΙΚΉ) μαζί με Κ2 και εκχύλισμα φύλλων ελιάς, Η D αποτελεί το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για το ανοσοποιητικό, ενώ τα φύλλα ελιάς παρέχουν αντιβιοτικές ιδιότητες, δίνουν τη δυνατότητα και το χρόνο στο ανοσοποιητικό να δράσει και στον οργανισμό να αναρρώσει μόνος του,
  • η βιταμίνη C, Ενισχύει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε επιθέσεις ιών και βακτηρίων,
  • η Πρόπολη, θωρακίζει το ανοσοποιητικό, γνωστή και ως το αντιβιοτικό της φύσης, ενώ εμποδίζει την είσοδο και αναπαραγωγή ιών στα κύτταρα,
  • Το Σκόρδο, το αντιβιοτικό, αποχρεμπτικό, αντιπηκτικό, αντιπαρασιτικό, αντιμυκητιακό και αντιιικό, 
  • Τα φύκια A.F.A, παροχή όλων των θρεπτικών στοιχείων που χρειάζεται ο οργανισμός, αναζωογονεί την εντερική χλωρίδα, ήπια αποτοξίνωση,
  • Η πολυβιταμίνη των 9 υπερτροφών, (μελέτη πανεπιστημίου Αθηνών), παροχή όλων των θρεπτικών στοιχείων που χρειάζεται ο οργανισμός, ήπια αποτοξίνωση,
  • τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέαΣυμβάλλουν στην αντιμετώπιση των χρόνιων φλεγμονών, αντικαταθλιπτική δράση, θωράκιση του ανοσοποιητικού.

Όσοι ενδιαφέρεστε, να ενισχύσετε τον οργανισμό και την υγιεία σας με την χρήση τους, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμη: Οι 13 πιο επικίνδυνοι ιοί για τον άνθρωπο 

και: 10 κανόνες για πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα  

Γιατί και Πότε Δυσλειτουργεί το Ανοσοποιητικό Σύστημα  

Τι συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό είναι εξασθενημένο 

Οι βιταμίνες που ενδυναμώνουν αποτελεσματικά το Ανοσοποιητικό σύστημα 

και ΝΑΙ, όλα έχουν αφετηρία το υγιές ή μη έντερο: Το έντερο είναι δείκτης της συνολικής μας υγείας 

διότι Το 80% του ανοσοποιητικού εδράζεται στο έντερο 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια